Και τώρα παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για συμμαχίες

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Δημοσιεύθηκε 6.2.2023
Και τώρα παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για συμμαχίες
Έκπληξη των εκλογών ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Αρχίζει σήμερα τις επαφές του για συνεργασίες με όλους πλην του ΕΛΑΜ, με το οποίο φλερτάρει ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Τη μεγάλη έκπληξη των χθεσινών προεδρικών εκλογών έκανε ο ανεξάρτητος υποψήφιος κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος έκοψε δεύτερος το νήμα των εκλογών με ποσοστό 29,59% που μεταφράζεται σε 117.551 ψήφους. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών από ΜΜΕ (όχι του «Π») και οι αναλύσεις που ήθελαν τον κ. Νίκο Χριστοδουλίδη να κάνει περίπατο τις εκλογές με προβάδισμα οκτώ ή και δέκα ποσοστιαίων μονάδων αποδείχθηκαν ανυπόστατες, αβάσιμες και παραπλανητικές.

4449121795608785 image

Ο κ. Χριστοδουλίδης έλαβε ποσοστό 32,04% και 9.758 ψήφους περισσότερες από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Βεβαίως, ο μεγάλος χαμένος των εκλογών είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Η αισιοδοξία που εξέπεμπαν τόσο ο ίδιος όσο και η Πινδάρου ότι θα κερδίσουν τις εκλογές δεν επιβεβαιώθηκε. Για πρώτη φορά στα χρονικά του ΔΗΣΥ, ο υποψήφιος του κόμματος δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Για το τι πήγε λάθος θα αποτελέσει σήμερα αντικείμενο συζήτησης στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος αλλά και στο Προεδρικό. Πάντως, με δηλώσεις του πριν τις εκλογές ο Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει με τον Νίκο Χριστοδουλίδη αλλά αντίθετα θα ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση. Χθες ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι την απόφαση στήριξης ή όχι της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη θα τη λάβει το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος. Λόγο θα έχει και το Προεδρικό που προκρίνει την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη.

4449120125422732 image

Απογοήτευση επικρατεί και στο στρατόπεδο του ανεξάρτητου υποψήφιου κ. Αχιλλέα Δημητριάδη, ο οποίος έλαβε ποσοστό 2,05% ή 8.137 ψήφους. Το δε ΕΛΑΜ με τον πρόεδρό τους Χρίστο Χρίστου έλαβε ποσοστό 6,04% που μεταφράζεται σε 23.988 ψήφους. Το κόμμα αύξησε τα ποσοστά του σε σύγκριση με τις προεδρικές εκλογές του 2018 όπου έλαβε ποσοστό 5,65% ή 21.846 ψήφους αλλά δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα ποσοστά που εξασφάλισε στις βουλευτικές εκλογές του 2021 που έφτασαν στο 6,78% και στις 24.255 ψήφους.

Είπε, ξείπε ο Αβέρωφ;

Από τη χθεσινή τοποθέτηση του Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, ξεχώρισαν τα εξής:

Πρώτο, η πρόθεσή του να επαναδιεκδικήσει την προεδρία του ΔΗΣΥ στο εκλογικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί μετά τις προεδρικές εκλογές με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται.

Δεύτερο, οι μπηχτές προς τον κ. Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν έκρυψε την πικρία του για το γεγονός ότι ο κ. Χριστοδουλίδης δεν σεβάστηκε τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του ΔΗΣΥ, στάθηκε απέναντι από το κόμμα που τον ανέδειξε και στον ίδιο με αποτέλεσμα ο ΔΗΣΥ για πρώτη φορά στα χρονικά του να μην βρίσκεται στον δεύτερο γύρο σε προεδρικές εκλογές.

Όπως άφησε να νοηθεί στις χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Νεοφύτου, μετά τη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό με τον Νίκο Αναστασιάδη, έχει ξεκάθαρη θέση για το πώς θα πρέπει να ενεργήσει ο ΔΗΣΥ στον δεύτερο γύρο των εκλογών και θα την εκφράσει στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος που θα συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα. Πριν τις εκλογές, ο κ. Νεοφύτου είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Συγκεκριμένα, ερωτώμενος σε ντιμπέιτ πώς θα διασφαλιστεί η ενότητα του ΔΗΣΥ εάν εκλεγεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι ο ΔΗΣΥ κατεβαίνει στις εκλογές και πιστεύει ότι θα τις κερδίσει. Στο ενδεχόμενο, όμως, που κάποιος άλλος θα κερδίσει στις εκλογές και έφερε ως παράδειγμα τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι αυτός θα αναλάβει και την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας και όσοι χάσουν ο λαός αποφασίζει να είναι στην αντιπολίτευση. «Αυτός που εκλέγεται ευθύνεται για τη διακυβέρνηση και όποιος δεν εκλέγεται έχει την ευθύνη να εξασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

4449121015850463 image

Ερωτηθείς χθες αν εξακολουθούν να ισχύουν οι αναφορές του ότι ο ΔΗΣΥ θα περάσει στην αντιπολίτευση, ο κ. Νεοφύτου είπε πως η απόφαση για την επόμενη μέρα θα ληφθεί από τα συλλογικά όργανα του κόμματος. Στην ερώτηση κατά πόσο στις επιλογές του περιλαμβάνεται και η ενδεχόμενη στήριξη της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη, ο Αβέρωφ Νεοφύτου απάντησε επί λέξει: «Λειτουργώ θεσμικά, δεν θέλω να προκαταλάβω την οποιαδήποτε απόφαση. Έχω άποψη. Και πρόεδρος κόμματος να μην ήμουν ως ενεργός πολίτης έχω άποψη. Θα την εκφράσω στα συλλογικά όργανα και θα σεβαστώ την απόφαση των συλλογικών οργάνων. Μην με συγχύζεται με άλλους». Τέλος, ο κ. Νεοφύτου ευχαρίστησε όσους τον εμπιστεύτηκαν και «στάθηκαν δίπλα στην ιστορική μας παράταξη και τις ιδέες τους και πορεύτηκαν μαζί μας σε όλο αυτό το υπέροχο ταξίδι παρά την προσπάθεια της διάσπασης».

Α. Μαυρογιάννης: Επαφές με όλους πλην ΕΛΑΜ

Τις ψήφους του ΕΛΑΜ ο κ. Μαυρογιάννης τους χαρίζει στον Νίκο Χριστοδουλίδη καθώς τον ίδιο και το ΕΛΑΜ τους χωρίζει άβυσσος και δεν πρόκειται να επιδιώξει συνάντηση μαζί τους. Σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη, σήμερα θα απευθυνθεί σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις για να εξασφαλίσει τη στήριξή τους στις επαναληπτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Ερωτηθείς κατά πόσο θα ανακοινώσει το Υπουργικό του Συμβούλιο πριν τις εκλογές της Κυριακής, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης απάντησε αρνητικά, υποδεικνύοντας πως αυτό γίνεται στη Βρετανία όπου διορίζονται σκιώδεις υπουργοί.

«Η ετυμηγορία του λαού είναι σαφής και με τιμά εμένα αλλά και όσους εργάστηκαν για την υποψηφιότητά μου», δήλωσε ο κ. Μαυρογιάννης. Επισημαίνοντας, παράλληλα, τα εξής: «Μας δίνει την εντολή να συνεχίσουμε με εντιμότητα αυτόν τον αγώνα. Σε αυτή την προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί δεν περισσεύει κανείς, η αγάπη για τον τόπο μας μάς ενώνει, η πίστη στη λύση του Κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ μας κάνει μια γροθιά. Σας κοιτώ στα μάτια και σας καλώ αυτή τη μάχη να τη δώσουμε μαζί».

Συνάντηση με Αβέρωφ θα επιδιώξει ο Χριστοδουλίδης

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στη χθεσινή του ομιλία, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, φρόντισε να κρατήσει όλες τις πόρτες ανοιχτές σε συνεργασίες. Είναι ενδεικτικό το ακόλουθο απόσπασμα από την ομιλία του κ. Χριστοδουλίδη: «Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Στέκομαι με απόλυτο σεβασμό και σε όλους τους άλλους υποψηφίους που διεκδίκησαν. Κανένας από τους διεκδικητές της προεδρίας δεν ήταν και δεν είναι αντίπαλός μας. Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα της χώρας και του λαού μας. Οραματίζομαι μια Κύπρο επανενωμένη και ελεύθερη, ασφαλή και ευημερούσα. Μια χώρα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της. Για κάθε Ευρωπαίο πολίτη σε αυτή τη χώρα. Σε αυτό μας το όραμα, έχουν θέση όλοι όσοι το ασπάζονται».

Ερωτηθείς με ποιους θα έχει επαφές για συνεργασίες ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι σήμερα το πρωί θα ζητήσει συνάντηση από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. «Μίλησα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, μιλήσαμε για το αποτέλεσμα των εκλογών, δεν υπάρχει κάτι άλλο προς δημοσίευση», ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος, παρίστανε τον ανήξερο όταν ρωτήθηκε κατά πόσο ευσταθούν οι πληροφορίες που φέρουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ζήτησε από τον Αβέρωφ Νεοφύτου να στηρίξει τη δική του υποψηφιότητα στις επαναληπτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα επόμενα 24ωρα.

Την Τετάρτη συνεδριάζει το ΕΛΑΜ

Κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΛΑΜ για να αποφασίσει ποιον υποψήφιο θα στηρίξει την ερχόμενη Κυριακή. Το ΕΛΑΜ αναμένεται να αποστείλει σήμερα ερωτηματολόγιο στους δύο υποψηφίους καλώντας τους να το απαντήσουν μέχρι την Τετάρτη το πρωί. Οι απαντήσεις θα μελετηθούν στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος πριν ληφθεί η τελική απόφαση. Είναι αμφίβολο κατά πόσο ο κ. Μαυρογιάννης θα μπει στον κόπο να απαντήσει στο ερωτηματολόγιο του ΕΛΑΜ καθώς οι θέσεις των δύο τόσο στο Κυπριακό όσο και στο μεταναστευτικό απέχουν μεταξύ τους μόνο μερικά εκατομμύρια μίλια!. Με τον Νίκο Χριστοδουλίδη το ΕΛΑΜ είναι πολύ πιο κοντά και συμφωνούν με την εξαγγελία του για δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Την Πέμπτη ανακοινώνει τις αποφάσεις του ο Δημητριάδης

«Θέλω να συγχαρώ τον κ. Μαυρογιάννη και τον κ. Χριστοδουλίδη και στη βάση των προτάσεών μας είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για το ποιον θα υποστηρίξουμε. Θα το ανακοινώσουμε την ερχόμενη Πέμπτη. Το ποσοστό που λάβαμε θα μπορούσε να ήταν και μεγαλύτερο αλλά συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια και θέλω να τονίσω την ανάγκη για τίμιο κράτος. Θέλω να πω ξανά κάτι. Ήρθα για να μείνω», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Αχιλλέας Δημητριάδης.

Δεν είναι μυστικό ότι ο κ. Δημητριάδης έχει παράπονο από το ΑΚΕΛ που δεν στήριξε τη δική του υποψηφιότητα. Στα ντιμπέιτ που συμμετείχε ο κ. Δημητριάδης με τους τρεις βασικούς υποψηφίους συγκρούστηκε μετωπικά με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Από την άλλη, όμως, οι θέσεις του Αχιλλέα Δημητριάδη στο Κυπριακό πόρρω απέχουν από τις θέσεις του κ. Χριστοδουλίδη και των κομμάτων που τον στηρίζουν. Στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής παίζεται και η τελευταία ψήφος. Συνεπώς, αναμένεται με ενδιαφέρον και η απόφαση του κ. Δημητριάδη με τις 8.137 ψήφους που κατάφερε να εξασφαλίσει στον πρώτο γύρο των εκλογών.

4449120477973280 image

.Αποφασίζει σήμερα το Νέο Κύμα

Ο υποψήφιος της Κίνησης «Νέο Κύμα - Η Άλλη Κύπρος» Κωνσταντίνος Χριστοφίδης έλαβε ποσοστό 1,59% ή 6.326 ψήφους. «Ήταν μια δύσκολη μάχη, απλά θέλω να πω ότι ήταν μόνο η αρχή» διεμήνυσε. Επισημαίνοντας, παράλληλα, τα εξής: «Έχουμε διαδικασίες. Αύριο (σ.σ. σήμερα) το Νέο Κύμα θα συνέλθει και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Δεν θέλουμε συναλλαγές. Θέλω να επαναλάβω ότι θέλω να ξέρουν οι πολίτες πως η ψήφος τους θα έχει συνέχεια. Θα είναι η αρχή για να αλλάξουμε τον τόπο μας τα επόμενα χρόνια. Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα με την πόλωση, νομίζω ότι το γεγονός ότι κρατήσαμε αυτό το ποσοστό είναι σημαντικό».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
ΗΠΑ: Απέσυρε την υποψηφιότητα για επανεκλογή ο Μπάιντεν, στηρίζει Κάμαλα Χάρις - Διαβάστε την επιστολή παραίτησής του

ΗΠΑ: Απέσυρε την υποψηφιότητα για επανεκλογή ο Μπάιντεν, στηρίζει Κάμαλα Χάρις - Διαβάστε την επιστολή παραίτησής του

ΗΠΑ: Απέσυρε την υποψηφιότητα για επανεκλογή ο Μπάιντεν, στηρίζει Κάμαλα Χάρις - Διαβάστε την επιστολή παραίτησής του

Κινεζική CMC/Βασιλικό: Τερματίσαμε τη σύμβαση με τους υπεργολάβους της προβλήτας από τον περασμένο Μάρτη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κινεζική CMC/Βασιλικό: Τερματίσαμε τη σύμβαση με τους υπεργολάβους της προβλήτας από τον περασμένο Μάρτη

Κινεζική CMC/Βασιλικό: Τερματίσαμε τη σύμβαση με τους υπεργολάβους της προβλήτας από τον περασμένο Μάρτη

Διαβεβαιώσεις Παπαναστασίου: Θα ολοκληρωθεί το τερματικό στο Βασιλικό - Σύντομα με πρόταση στον Πρόεδρο
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβεβαιώσεις Παπαναστασίου: Θα ολοκληρωθεί το τερματικό στο Βασιλικό - Σύντομα με πρόταση στον Πρόεδρο

Διαβεβαιώσεις Παπαναστασίου: Θα ολοκληρωθεί το τερματικό στο Βασιλικό - Σύντομα με πρόταση στον Πρόεδρο

50 χρόνια μετά την εισβολή: Ποιο τελικά είναι το πρόβλημά μας;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

50 χρόνια μετά την εισβολή: Ποιο τελικά είναι το πρόβλημά μας;

50 χρόνια μετά την εισβολή: Ποιο τελικά είναι το πρόβλημά μας;

Στο μικροσκόπιο για το χρέος: Τρωτά σημεία για την Κύπρο ιδιωτικό, δημόσιο και εξωτερικό χρέος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο μικροσκόπιο για το χρέος: Τρωτά σημεία για την Κύπρο ιδιωτικό, δημόσιο και εξωτερικό χρέος

Στο μικροσκόπιο για το χρέος: Τρωτά σημεία για την Κύπρο ιδιωτικό, δημόσιο και εξωτερικό χρέος