Το πλέγμα μέτρων και δράσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, απαντώντας στις σχετικές συστάσεις της 2ης Έκθεσης Ανταγωνιστικότητας Κύπρου, περιγράφει σημείωμα του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα.
Η έκθεση είχε υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2022, το οποίο, αφού ενημερώθηκε για τα βασικά πορίσματά της, κάλεσε τα εμπλεκόμενα υπουργεία, υφυπουργεία και κρατικές υπηρεσίες, όπως προβούν σε ενέργειες βάσει των συστάσεων που περιλαμβάνονταν στην έκθεση.
Οι κυριότερες δράσεις που έχουν αναληφθεί, σύμφωνα με το σχετικό σημείωμα του ΥΠΟΙΚ, είναι οι εξής:
α) Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και τη δυναμική ανάπτυξης επιχειρήσεων, κυρίως μέσω μέτρων που λαμβάνονται για την ενθάρρυνση και διευκόλυνση επενδύσεων σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και καινοτομίας. Σχετικές είναι οι φορολογικές απαλλαγές που έχουν νομοθετηθεί το 2022, στο πλαίσιο της «Στρατηγικής για την προσέλκυση Εταιρειών για δραστηριοποίηση ή/και επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο» και η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη Δημιουργία Ζώνης Καινοτομίας και Επιχειρηματικής Ζώνης στην Κρατική Έκθεση. Η μετεξέλιξη του Μηχανισμού Ταχείας Δραστηριοποίησης σε Μονάδα Διευκόλυνσης Εταιρειών για προσφορά υπηρεσιών σχετικά με τη διευκόλυνση σύστασης επιχειρήσεων και παροχή πληροφόρησης για αδειοδότηση και εγγραφή εταιρειών στο μητρώο εταιρειών ξένων συμφερόντων, αποτελεί άλλη μια ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση.
Αριθμός ενεργειών αναλαμβάνεται, επίσης, από διάφορους φορείς για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής κουλτούρας στην Κύπρο.
β) Οι επιχειρηματικές συνέργειες προωθούνται κυρίως μέσω μέτρων που λαμβάνονται για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της επιχειρηματικής κοινότητας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας, μέσω της προώθησης της αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη μεταφορά γνώσης και τη σύσταση τεχνοβλαστών (university spin-offs) και μέσω του θεσμού «Diplomacy Business», παρουσιάζονται στους ξένους πρέσβεις που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο οι κυπριακές επιχειρήσεις, δίδοντας σ' αυτές την ευκαιρία δικτύωσής τους με τη διπλωματική κοινότητα.
γ) Τεράστια έμφαση έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια στην υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών, με μεγάλο αριθμό δράσεων να αφορά στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, στην εκπαίδευση (σε όλα τα επίπεδα) των ψηφιακών δεξιοτήτων αλλά και σε προκηρύξεις διαφόρων Σχεδίων Χορηγιών για την προώθηση της ψηφιακής μετάβασης και αναβάθμισης των επιχειρήσεων.
δ) Οι προσπάθειες για την ενίσχυση της διαθεσιμότητας και της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης συνεχίζονται μέσω της σύστασης του Κυπριακού Ταμείου Χρηματοδότησης Κεφαλαίου, της προώθησης σύστασης Εθνικού Οργανισμού Αναπτύξεως, της αύξησης στην κρατική χρηματοδότηση του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, της άντλησης χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του Προγράμματος «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027», καθώς και μέσω της καλύτερης αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών Ανταγωνιστικών Προγραμμάτων.
ε) Μεγάλος αριθμός δράσεων λαμβάνεται για την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, στην παρακολούθηση και πρόβλεψη μελλοντικών αναγκών απασχόλησης, στην προσπάθεια αύξησης αριθμού αποφοίτων τεχνικών και φυσικών επιστημών και στην ευθυγράμμιση των αποτελεσμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις τομεακές απαιτήσεις.
στ) Η εξωτερική συνδεσιμότητα θα ενισχυθεί με το έργο Κοινού Ενδιαφέροντος «EuroAsia Interconnector» που προγραμματίζεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2028. Αριθμός πρόσθετων μέτρων προωθούνται για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας του νησιού μέσω των αερολιμένων, αλλά και μέσω των λιμανιών, τόσο για την ανάπτυξη του διαμετακομιστικού εμπορίου όσο και για τη θαλάσσια επιβατική σύνδεση.
ζ) Ο στόχος προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων προωθείται μέσω της «Στρατηγικής για την Προσέλκυση Εταιρειών για Δραστηριοποίηση ή/και Επέκταση των Δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο», που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2021, της πρόσφατης Απόφασης του Υπουργικού για τη δημιουργία Ζώνης Καινοτομίας και Επιχειρηματικής Ζώνης, αριθμού δράσεων που λαμβάνονται για την ενίσχυση της εικόνας της Κύπρου ως ενός ελκυστικού προορισμού επιχειρηματικής δραστηριότητας, μέτρων για τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών και υποδομών με γνώμονα την ενίσχυση της ποιότητας της ζωής, καθώς και μέτρων για τη μείωση των δεικτών διαφθοράς και τη βελτίωση του δικαστικού συστήματος.
η) Η ανάγκη για διαφοροποίηση της οικονομίας αποτελεί στόχο και εξυπηρετείται από αριθμό μέτρων που περιλήφθηκαν στη Μακροπρόθεσμη Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Κυπριακής Οικονομίας. Παράλληλα, προωθούνται πρόσθετες δράσεις από διάφορους φορείς όπως π.χ. το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ενίσχυση της Κυκλικής Οικονομίας στην Κύπρο» και η υλοποίηση των Σχεδίων Δράσης της «Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030», που έχει ως στρατηγικό στόχο το repurposing του τουριστικού προορισμού, με στόχο τη διεύρυνση και την ποιοτική διαφοροποίησή του.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.