Αλλαγές αναμένεται να θέσει εντός του 2023 ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) στον τρόπο αμοιβής των προσωπικών γιατρών, καθώς ένα σταθερό ποσοστό 10% των γιατρών φαίνεται να μην λαμβάνει τα χρήματα που θα έπαιρνε κάθε μήνα πριν την αλλαγή του τρόπου αμοιβής τον Ιούνιο του 2022. Ο ΟΑΥ ετοιμάζεται να εντάξει και άλλα ποιοτικά κριτήρια στον τρόπο αμοιβής των προσωπικών γιατρών, την ώρα που, τόσο οι γιατροί όσοι και οι ασθενείς, φωνάζουν για τα προβλήματα που υπάρχουν μετά και τη σύνδεση των παραπεμπτικών που εκδίδουν οι ΠΙ με την αποζημίωση που λαμβάνουν. Οι ασθενείς, ακόμα και χρόνιοι, χρειάζονται παραπεμπτικά ή ανανέωση παραπεμπτικών προς ειδικούς γιατρούς που τους παρακολουθούν, αλλά κάποιοι προσωπικοί γιατροί επικαλούνται τους περιορισμούς του ΟΑΥ και αρνούνται να τους τα εκδώσουν. Την ίδια ώρα, διαμαρτυρίες ακούγονται και από προσωπικούς γιατρούς, οι οποίοι κάνουν λόγο για δικαιούχους που τους απειλούν ότι θα αλλάξουν γιατρό σε περίπτωση που δεν τους εκδώσουν το παραπεμπτικό που θέλουν. Με το bullying από πλευράς δικαιούχων προς τους γιατρούς να συνεχίζεται, οι προσωπικοί γιατροί δηλώνουν έτοιμοι να λάβουν μέτρα σε περίπτωση που ο ΟΑΥ συνεχίσει να αγνοεί τις εισηγήσεις τους.
Εντός του 2023
Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΟΑΥ, κ. Έφη Καμμίτση, οι προσωπικοί γιατροί, με την αλλαγή των συμβολαίων τους και της αμοιβής από τον Ιούνιο του 2022, πληρώνονται με δύο τρόπους, την κατά κεφαλήν αμοιβή (80%) και τα χρήματα που πιάνουν αν πετύχουν κάποιους δείκτες απόδοσης (20%) ή αν παρέχουν κάποιες υπηρεσίες, όπως κατ’ οίκον επισκέψεις σε δικαιούχους του ΓεΣΥ και άλλες νέες υπηρεσίες που προστέθηκαν. Κατά την ίδια, ένα 10% των γιατρών δεν λαμβάνει αυτή την αμοιβή του προϋπολογισμού από τους δείκτες γιατί δεν συμπεριφέρονται μέσα στα πλαίσια. Όσον αφορά τα νέα ποιοτικά κριτήρια, η κ. Καμμίτση εξήγησε ότι «επειδή δεν ήμασταν έτοιμοι τότε και μόλις είχαμε αρχίσει τη συζήτηση με τους γιατρούς για το ποια είναι τα ποιοτικά κριτήρια, πώς μπορούν να υποστηρίζουν το σύστημα πληροφορικής μας κ.λπ., βάλαμε μόνο μερικά πράγματα και κατά κύριο λόγο εφαρμόσαμε τους δείκτες απόδοσης μέχρι τώρα». Όπως ανέφερε, θα προστεθούν άλλα ποιοτικά κριτήρια, τα οποία και οι ίδιοι οι γιατροί θεωρούν πιο ουσιαστικά, όπως η διαχείριση χρόνιων ασθενών, κάποιοι στόχοι για εμβολιασμούς κ.ά. τα οποία θα ενταχθούν το 2023. «Για το συγκεκριμένο θέμα είχαμε συμφωνήσει με τις επιστημονικές εταιρείες των προσωπικών γιατρών ότι θα το συζητήσουμε μετά την εφαρμογή όταν θα το αξιολογήσουμε, να καλέσουμε τις εταιρείες και θα δούμε τι αλλαγές θα γίνουν», σημείωσε.
Λίγα τα παράπονα
Η ίδια επεσήμανε ότι ο ΟΑΥ λαμβάνει παράπονα ότι, είτε δικαιούχοι είτε παροχείς υπηρεσιών υγείας υποβάλλουν παρατηρήσεις, θέματα και παράπονα. Παρ' όλα αυτά, δεν υπήρξε πληθώρα παραπόνων από τους γιατρούς. Όσον αφορά τους ασθενείς, σχολίασε ότι αυτό που ζητούν, είναι να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και δεν τους αφορά το θέμα αμοιβής των γιατρών. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Παραπόνων των ασθενών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), τα περισσότερα παράπονα για τον μήνα Νοέμβριο του 2022 αφορούσαν τον ΟΑΥ και την πρόσβαση και προμήθεια στα φάρμακα και τις θεραπείες. Σχετικά με αυτό, η κ. Καμμίτση ανέφερε ότι το παρατηρητήριο της ΟΣΑΚ λαμβάνει τα δικά του παράπονα και ότι υπάρχει συνεργασία με την ΟΣΑΚ και το θέμα των φαρμάκων συζητιέται έντονα το τελευταίο διάστημα με την ένταξη των καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ. Για τα παράπονα που αφορούν τα παραπεμπτικά, η κ. Καμμίτση σημείωσε ότι «εμείς θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο να κάνει χρήση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, να επισκέπτεται τον προσωπικό γιατρό και να μην αποφασίζει από μόνος του πού θέλει να παραπεμφθεί. Ο γιατρός γνωρίζει πού να τον παραπέμψει. Εν κατακλείδι, σημείωσε ότι είναι ένα θέμα καλλιέργειας κουλτούρας στον κόσμο και ότι χρειάζεται χρόνος.
Εκτός των παραπεμπτικών
Το ΓεΣΥ θα μπορούσε να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση όσον αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα, αν άφηναν τους προσωπικούς γιατρούς να κάνουν τη δουλειά τους, ανέφερε στον «Π» ο πρόεδρος της επιστημονικής εταιρείας προσωπικών ιατρών δρ Αντρέας Πολυνείκης. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως λανθασμένη τη σύνδεση των παραπεμπτικών που εκδίδει ένας γιατρός με το πόσα αμείβεται, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά τη θέση ότι ο προσωπικός γιατρός αποτελεί τη βάση της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ, και δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να σκέφτεται αν θα παραπέμψει τον ασθενή του σε ειδικό γιατρό ή για εργαστηριακές εξετάσεις. Αυτό που χρειάζεται, κατά τον ίδιο, είναι να εκπαιδευτούν γιατροί και ασθενείς, κυρίως οι δεύτεροι, όσον αφορά τα δικαιώματά τους, μιας και δεν είναι λίγες οι φορές που δικαιούχοι του ΓεΣΥ αποτείνονται στους προσωπικούς τους γιατρούς έχοντας παράλογες απαιτήσεις. Ο δρ Πολυνείκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε δικαιούχο που ήταν εγγεγραμμένος στον δικό του κατάλογο ασθενών, ο οποίος του ζήτησε σε μια επίσκεψη επτά παραπεμπτικά για επτά διαφορετικές ειδικότητες γιατρών, τις οποίες δεν υπήρχε λόγος να επισκεφθεί. Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά περιστατικά που καλούνται να διαχειριστούν καθημερινά οι προσωπικοί γιατροί, οι οποίοι προτίθενται να ζητήσουν άμεσα όπως συναντηθούν με τον νέο πρόεδρο του ΟΑΥ, Σταυρό Μιχαήλ, ούτως ώστε να θέσουν ενώπιόν του τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Εκτός από το θέμα των παραπεμπτικών, άλλο ένα ζήτημα που απασχολεί τους προσωπικούς γιατρούς είναι, σύμφωνα με τον δρα Πολυνείκη, η ευκολία με την οποία μπορεί ο δικαιούχος να αλλάξει γιατρό, αλλά και το θέμα των εμβολίων, τα οποία αγοράζουν οι γιατροί, τα χορηγούν στους ασθενείς τους και στη συνέχεια ο ΟΑΥ τους πληρώνει τα εμβόλια, αλλά με δόσεις.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.