Ιστορική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασίαδης τη σημερινή ημέρα, λέγοντας ότι μετά από χρόνια διαβουλεύσεων και σκληρής δουλειάς, είμαστε τώρα σε θέση να προχωρήσουμε στην κατασκευαστική φάση του «EuroAsia Interconnector», ενός εμβληματικού έργου μεγάλης γεωπολιτικής, στρατηγικής και εθνικής σημασίας.
Σε χαιρετισμό του στην Τελετή Εγκαινίων της EuroAsia Interconnector στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος καλωσόρισε την Ευρωπαία Επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κώστα Σκρέκα, τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Tarek El Molla, τον Υπουργό Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, Saleh Al-Kharabsheh, καθώς και όλους τους αξιωματούχους που ήρθαν από το εξωτερικό.
"Δεν θα μπορούσα παρά να χαρακτηρίσω αυτή τη μέρα ως ιστορική, αφού, μετά από χρόνια διαβουλεύσεων και σκληρής δουλειάς, είμαστε τώρα σε θέση να προχωρήσουμε στην κατασκευαστική φάση του «EuroAsia Interconnector», ενός εμβληματικού έργου μεγάλης γεωπολιτικής, στρατηγικής και εθνικής σημασίας. Ένα έργο που θα συνδέει τα κυπριακά, ελληνικά και ισραηλινά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του μακρύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου στον κόσμο, το οποίο θα είναι συνολικά πάνω από χίλια διακόσια χιλιόμετρα, με ισχύ δύο χιλιάδων Megawatt" είπε.
Τόνισε ότι η κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2027, καθώς ο Φορέας Υλοποίησης του Έργου έχει εξασφαλίσει όλες τις σχετικές άδειες και δεσμευτικές προσφορές από τους παγκοσμίως κορυφαίους κατασκευαστές στον ενεργειακό τομέα: Siemens και Nexans. Αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2028.
"Όλες οι προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια για την υλοποίηση αυτού του έργου είναι πραγματικά αξιοσημείωτες και μας κάνουν περήφανους. Τα διαβήματα που έγιναν ως αποτέλεσμα της πλήρους συνεργασίας της κυβέρνησης με τον Φορέα Υλοποίησης EuroAsia Interconnector Limited έθεσαν το έργο σε τροχιά υλοποίησης", ανέφερε.
Ένα έργο, είπε, που θα οδηγήσει την Κύπρο στο μονοπάτι μιας νέας ενεργειακής εποχής, αφού εκτός από τον τερματισμό της ενεργειακής μας απομόνωσης –όντας μάλιστα το τελευταίο μη διασυνδεδεμένο κράτος μέλος της ΕΕ– θα δημιουργήσει ισχυρές προοπτικές τόσο για την ανάπτυξη της οικονομίας όσο και την ευρύτερη πρόοδο της χώρας και των πολιτών της, μέσω της διασφάλισης του ενεργειακού εφοδιασμού, της διαφοροποίησης στο ενεργειακό μας μείγμα, της προώθησης του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, και της επίτευξης περιβαλλοντικών και ενεργειακών στόχων προς μια πιο ανταγωνιστική, βιώσιμη και πιο πράσινη οικονομία, οφέλη τα οποία προφανώς επεκτείνονται και στις χώρες που συμμετέχουν στο «EuroAsia Interconnector».
Πρόσθεσε ότι η πραγματοποίηση του έργου «EuroAsia Interconnector» αποτελεί όχι μόνο ιστορικό ορόσημο για τη χώρα μας, αλλά και για την ίδια την Ευρώπη, αφού θα συνδέσει τη Γηραιά Ήπειρο με τη Μέση Ανατολή.
Γι' αυτό το λόγο, υπογράμμισε, έχει λάβει την καθολική υποστήριξη όλων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, επιλέγοντας το ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος, με την ΕΕ να δεσμεύει εξακόσια πενήντα επτά εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του μέσω του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη», τη μεγαλύτερη επιχορήγηση που έχει ποτέ χορηγηθεί από τον εν λόγω μηχανισμό.
Ειπε ότι αυτό αποτελεί απόδειξη της σημασίας και της υψηλής προστιθέμενης αξίας του έργου, στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ με τη δημιουργία ενός αξιόπιστου διαδρόμου εναλλακτικής ενέργειας, συμβάλλοντας στους στόχους της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια με την ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην αύξηση του ανταγωνισμού στις αγορές ενέργειας με την προσφορά εναλλακτικών λύσεων στους καταναλωτές, και συμβάλλοντας στον στόχο της ΕΕ για ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των κρατών-μελών έως το 2030.
Επιπρόσθετα της προαναφερθείσας χρηματοδότησης, αξίζει επίσης να αναφερθεί, είπε ο Πρόεδρος, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου, ενέκρινε, με απόφαση – ορόσημο, τη χορήγηση χρηματοδότησης εκατό εκατομμυρίων ευρώ στην EuroAsia Interconnector μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου.
"Άφησα για το τέλος μια εξίσου σημαντική πτυχή του «EuroAsia Interconnector». Το γεγονός ότι αποτελεί απτή απόδειξη των πλεονεκτημάτων των τριμερών και πολυμερών μηχανισμών συνεργασίας που δημιουργήσαμε, με στόχο την προώθηση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας στην ασταθή περιοχή μας" είπε.
Τόνισε ότι "έχοντας εργαστεί σκληρά τα τελευταία χρόνια για την οικοδόμηση συγκεκριμένων ενεργειακών εταιρικών σχέσεων στην περιοχή, η Κύπρος και οι γειτονικές μας χώρες, όπως επικύρωσε το East Mediterranean Gas Forum που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, έχουμε την ισχυρή άποψη ότι μπορούμε να βοηθήσουμε σημαντικά την ΕΕ στις προσπάθειές της για δημιουργία αξιόπιστων διαδρόμων εναλλακτικής ενέργειας".
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι μέσω συντονισμένης και συλλογικής δράσης, είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ουσιαστικά έναν ενεργειακό διάδρομο East Med επισπεύδοντας ώριμα έργα και προχωρώντας στην πραγματοποίηση των συνεργειών που απαιτούνται για τη βιώσιμη αξιοποίηση τόσο των εγχώριων πόρων υδρογονανθράκων όσο και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Έργα, είπε, όπως το EuroAsia Interconnector και το EuroAfrica Interconnector μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου είναι κατάλληλα τόσο ως προς την ουσία τους, όσο και για τη στρατηγική τους αξία στην παροχή ενέργειας και ασφάλειας από την Ανατολική Μεσόγειο έως την ηπειρωτική Ευρώπη.
Ανέφερε ότι όλες οι εμπλεκόμενες χώρες έχουν δεσμευτεί να κάνουν πραγματικότητα αυτά τα βασικά έργα υποδομής. Επομένως, όλοι συμφωνήσαμε σε διμερή και τριμερή Μνημόνια Συναντίληψης, τα οποία καθορίζουν τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του αναδυόμενου Ενεργειακού Διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου.
Εξέφρασε εκ μέρους όλων των Κυπρίων, την ειλικρινή ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή στην Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, κα Kadri Simson, για τη συνεχή και ισχυρή προσωπική υποστήριξή της στο έργο λέγοντας ότι η ανεκτίμητη δέσμευσή της ήταν πάντα μεγάλης σημασίας για την πραγματοποίηση του «EuroAsia Interconnector».
Ευχαρίστησε τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και του Ισραήλ για την άριστη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα στους υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας Κώστα Σκρέκα και την Υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ Karine Elharrar για την πολύτιμη συμβολή τους στην υλοποίηση του έργου.
Τέλος, συνεχάρη το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, καθώς και όλα τα υπουργεία που εμπλέκονται στη διαδικασία αδειοδότησης του έργου, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου, τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφορά και ιδιαίτερα τον Φορέα Υλοποίησης, για τη σκληρή δουλειά και ειλικρινή συνεργασία που μας οδήγησαν στην κατασκευαστική φάση του έργου.
«Ιστορικό γεγονός» για Κύπρο και Ευρώπη, η υλοποίηση του «EuroAsia Interconnector», λέει η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ενέργεια
Ως «ιστορικό γεγονός» για την Κύπρο και την Ευρώπη, χαρακτήρισε η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ενέργεια, Κάντρι Σίμσον, την υλοποίηση του έργου «EuroAsia Interconnector», καθώς, όπως είπε, θα τερματίσει την ηλεκτρική απομόνωση της χώρας από την ευρωπαϊκή αγορά.
Στον χαιρετισμό της, η Επίτροπος είπε ότι «δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος» να ολοκληρώσει την επίσκεψή της στην Κύπρο από την τελετή εγκαινίων του έργου EuroAsia Interconnector. Αναφέρθηκε σε «ιστορικό γεγονός για την Κύπρο και την Ευρώπη». Πρόσθεσε ότι «η ισχυρή οικονομική υποστήριξη της Ευρώπης υποδηλώνει ξεκάθαρα τη σημασία του έργου και την αφοσίωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτό», καθώς και την αναγνώριση της πολιτικής και τεχνικής σημασίας του.
Είπε ακόμη, ότι η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο μιας εκτυλισσόμενης ενεργειακής κρίση, καθώς, η Ρωσία, όπως είπε, «χειραγωγεί συνεχώς τις προμήθειες φυσικού αερίου για να αποσταθεροποιήσει την ενεργειακή μας αγορά». «Αυτή η οπλοποίηση του φυσικού αερίου», είπε, οδήγησε σε ολική ή μερική διακοπή του εφοδιασμού σε 13 κράτη μέλη.
Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τα κράτη μέλη για να διαφοροποιηθούν από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Η Επίτροπος είπε ότι πάνω από μια δεκαετία μετά την προηγούμενη ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τη Ρωσία το 2009, και που, βοήθησε, όπως είπε, την Ευρώπη να συνειδητοποιήσει ότι χρειάζεται μια καλύτερα συνδεδεμένη εσωτερική αγορά ενέργειας για να εγγυηθεί την ασφάλεια του εφοδιασμού, «βρισκόμαστε κοντά σε μια πλήρως συνδεδεμένη ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», με μόνη εξαίρεση την Κύπρο.
«Γνωρίζω ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας, ιδιαίτερα της ηλεκτρικής ενέργειας, ήταν μια μεγάλη πρόκληση για την Κύπρο», είπε προσθέτοντας ότι το έργο αυτό «θα σας επιτρέψει επιτέλους να απομακρυνθείτε από τη χρήση πετρελαίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».
«Σε συνδυασμό με τις εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου η Κύπρος έχει τεράστιες δυνατότητες με ήλιο και άνεμο, δεν θα πρέπει να είναι αδύνατο να ονειρευόμαστε ένα νησί εντελώς απαλλαγμένο από ορυκτά καύσιμα», πρόσθεσε.
Είπε ότι η σημασία του EuroAsia interconnector για τη σύνδεση της Κύπρου με το ενεργειακό δίκτυο της υπόλοιπης ΕΕ εντοπίστηκε ήδη το 2013, και ότι αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ενεργειακή επιχορήγηση CEF σε ένα έργο, συνολικά €657 εκατ. για τη διασύνδεση μεταξύ Κύπρου και Κρήτης. Είπε ότι τα επιπλέον €100 εκατ. από το μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το συμπληρώνουν ακόμη περισσότερο, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία και για τα υπόλοιπα χρηματοοικονομικά εργαλεία.
Σύμφωνα με την κ. Σίμσον, το έργο επιτυγχάνει ένα ευρύ φάσμα στόχων, καθώς θα τερματίσει την ηλεκτρική απομόνωση της Κύπρου από την ευρωπαϊκή αγορά. Είπε ακόμη ότι η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές που παράγεται από το άφθονο δυναμικό της Κύπρου δεν θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την κάλυψη της τοπικής ζήτησης αλλά θα ρέει και στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Η Επίτροπος, ενθάρρυνε τους φορείς υλοποίησης του έργου, μαζί με την υποστήριξη της κυπριακής Κυβέρνησης, να προχωρήσουν στα απαραίτητα βήματα για την κατασκευή και την ολοκλήρωση του έργου. Είναι σημαντικό, είπε, να έχουν ξεκινήσει τα έργα ήδη το 2022 για να μπορέσουν να είναι σε εμπορική λειτουργία έως τις αρχές του 2026. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι ο συνεργάτης σας σε αυτόν τον δρόμο μπροστά», διαβεβαίωσε.
Είπε ακόμη ότι είναι βαθιά πεπεισμένη ότι η ΕΕ μπορεί να ξεπεράσει αυτή την ενεργειακή κρίση, «αλλά μόνο αν συνεργαστούμε».
Ο κ. Κτωρίδης, στην δική του ομιλία αναφέρθηκε στη τελετή ως «ιστορική», αφού, όπως είπε, πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή για την ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector με την υλοποίηση της οποίας «θα επιτευχθεί μείωση των λογαριασμών των καταναλωτών κατά 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως».
Με τη σημερινή εκδήλωση, είπε, ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή και πόντιση «του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο». Σε πρώτη φάση, είπε ο κ. Κτωρίδης, θα διασυνδέσει το ηλεκτρικό δίκτυο της Κύπρου με την Ελλάδα, μέσω Κρήτης, ένα έργο ισχύος 1000 MW. Παράλληλα, είπε, θα προχωρήσουν για την ηλεκτρική διασύνδεση του δίκτυο του Ισραήλ. Στο στάδιο της πλήρους εγκατάστασής του, το EuroAsia Interconnector θα έχει ισχύ 2000 MW.
Σύμφωνα με τον κ. Κτωρίδη, η διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Κύπρου – Ελλάδας και Ισραήλ δημιουργεί «ένα αξιόπιστο διάδρομο ηλεκτρικής ενέργειας», προσφέροντας την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υλοποιώντας τους στόχους της ΕΕ για την Πράσινη Συμφωνία “Green Deal”. Το έργο είπε, έχει διάρκεια ζωής 50 ετών.
Ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η ΕΕ θα εφοδιάζεται με ασφάλεια ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ ο EuroAsia Interconnector εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια των τριών χωρών και ενσωματώνει την εσωτερική ενεργειακή αγορά της Κύπρου με το Ισραήλ και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Είπε ακόμη ότι επιτυγχάνεται ο στόχος του 15% της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και ενσωματώνει την Κύπρο στην ενιαία αγορά των κρατών μελών της ΕΕ, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος αύξησης της παραγωγής, και μείωσης των Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2) ώστε μέχρι το 2050 η Κύπρος να καταστεί κλιματικά ουδέτερη, όπως ορίζει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα στα πλαίσια του “Green Deal”.
Ο κ. Κτωρίδης ανέφερε ακόμη ότι η ηλεκτρική διασύνδεση ολόκληρης της Κύπρου με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, διασφαλίζει υγιείς συνθήκες ανταγωνισμού, καθώς οι τιμές ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές θα είναι πολύ χαμηλότερες.
Όταν ξεκινούσε αυτό «το δύσκολο και απαιτητικό ταξίδι» πριν από έντεκα χρόνια το 2011, είπε, λίγοι ήταν εκείνοι που μοιράστηκαν το όραμα και την υλοποίηση ενός τόσο φιλόδοξου και πολυσύνθετου έργου. «Το πετύχαμε και ευχαριστούμε θερμά την μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια, όσο και τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας», πρόσθεσε.
Ο κ. Κτωρίδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος, όπως είπε, «ήταν θερμός υποστηρικτής και τοποθέτησε το έργο ψηλά στις προτεραιότητες του» αλλά και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, και όλους όσοι υποστήριξαν την διαδικασία σε Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ και την ΕΕ.
Ο κ. Σκρέκας, με τη σειρά του, χαρακτήρισε ως «ιστορικό ορόσημο», τη συμβολική έναρξη της κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector. Πρόκειται, είπε, για ένα έργο στρατηγικής σημασίας για το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα και την ίδια την ΕΕ, καθώς θα δημιουργήσει την πρώτη υλική ενεργειακή υποδομή, που θα συνδέει άμεσα τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη μέσω της Κύπρου.
«Θα πρωτοπορήσει και θα διευκολύνει την ενεργειακή μετάβαση για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, επιτρέποντας την επέκταση της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Κύπρο, τερματίζοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή τους απομόνωση», είπε. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κύπρο, το τελευταίο κράτος μέλος της ΕΕ που παραμένει απομονωμένο από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, πρόσθεσε.
Είπε ακόμη ότι το έργο θα αυξήσει την ανθεκτικότητα ως προς την ηλεκτρική ενέργεια και την ασφάλεια εφοδιασμού και για τις τρεις χώρες, με την κατασκευή ενός αμφίδρομου διαύλου για την παροχή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος θα συμβάλει επίσης στις προσπάθειες της ΕΕ να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Θα αυξήσει επίσης την περιφερειακή ευημερία, την ανταγωνιστικότητα του ενεργειακού εμπορίου και τη γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής σε μια εποχή συνεχών, απαράδεκτων προκλήσεων από αναθεωρητικές δυνάμεις, είπε.
Ο κ. Σκρέκας είπε ότι έχουν διανύσει πολύ δρόμο μέχρι αυτή τη στιγμή, αλλά αυτή είναι η αρχή «ενός μακρύ και δύσκολου δρόμου προς την υλοποίηση του έργου». Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι, «αν παραμείνουμε ενωμένοι και συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού, θα μπορέσουμε να μετατρέψουμε την EuroAsia από σχέδιο σε πραγματικότητα».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.