Σταθερά σε φθίνουσα πορεία βρίσκεται η Κύπρος τα τελευταία χρόνια σε μια σειρά από δείκτες διακυβέρνησης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα οποία δημοσίευσε η Παγκόσμια Τράπεζα.
Από το 1996, έτος το οποίο ξεκινά η καταγραφή στοιχείων της τράπεζας, μέχρι και το 2021 ο δείκτης με τη μεγαλύτερη επιδείνωση είναι αυτός που αφορά τον έλεγχο της διαφοράς. Το 1996 ο δείκτης ήταν στο 1,33 και στο τέλος του 2021 διαμορφώθηκε στο 0,39. Ο δείκτης κυμαίνεται από -2,5 (πλήρης διαφθορά) με +2,5 (μηδενική διαφθορά). Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος δείκτης διαφθοράς, όπως ορίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα, μετράει το επίπεδο των αντιλήψεων ανάμεσα στους πολίτες για το κατά πόσο οι κατέχοντες θέσεις σε δημόσια αξιώματα χρησιμοποιούν τη δύναμή τους για ίδιον όφελος.
Η επιδείνωση στην περίπτωση της Κύπρου σε ό,τι αφορά τη διαφθορά είναι ιδιαίτερα αισθητή τα τελευταία εννέα έτη, διάστημα στο οποίο παρουσιάστηκε η μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την κατάταξη της χώρας μας, το 1996 η Κύπρος βρισκόταν στο 87,63 της παγκόσμιας κατάταξης και στο τέλος του 2021 η κατατακτήρια θέση της ήταν στο 65,38.
Σημειώνεται ότι η βαθμολογία της κατάταξης κυμαίνεται από 100 (χώρες με μηδενική διαφθορά) μέχρι 0 (χώρες με πλήρη διαφθορά).
Σε ό,τι αφορά τους άλλους δείκτες όπως προαναφέραμε υπάρχει επίσης μια συνεχής διολίσθηση. Ειδικότερα, στον δείκτη ο οποίος σχετίζεται με την ελευθερία έκφρασης, ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και γενικά τα δημοκρατικά δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες των πολιτών, η θέση της Κύπρου το 1996 ήταν στο 78,5 παγκοσμίως και στο τέλος του 2021 έφτασε στο 73,91. Το ίδιο ισχύει και για την αποτελεσματικότητα της εκάστοτε κυβέρνησης (government effectiveness) καθώς η Κύπρος το 1996 βρισκόταν στο 85,25 στην παγκόσμια κατάταξη ενώ στο τέλος του 2021 έφτασε στο 74,52.
Την ίδια πτωτική πορεία ακολουθεί και ο δείκτης τους κράτους δικαίου, αφού το 1996 η Κύπρος βρισκόταν στην 78η θέση και στο τέλος του 2021 η Κύπρος βρισκόταν στην 72η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δείκτες διακυβέρνησης της Παγκόσμιας Τράπεζας οι οποίοι δημοσιεύονται ετησίως ακολουθούν και την πορεία άλλων ερευνών όπως είναι το Ευρωβαρόμετρο και της Διεθνούς Διαφάνειας, έρευνες οι οποίες καταδεικνύουν την επιδείνωση στις αντιλήψεις των πολιτών σε ό,τι αφορά την έκταση του προβλήματος της διαφθοράς και της διαπλοκής στον τόπο μας.
Όπως ανέφεραν επανειλημμένα ειδικοί τα γεγονότα διαφθοράς των τελευταίων ετών με «ναυαρχίδα» την εμπλοκή πολιτειακών αξιωματούχων στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα μέσω παροχών «χρυσών» διαβατηρίων έχουν οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου απαξίωση των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα της χώρας και δεν είναι καθόλου έκπληξη ότι η μεγαλύτερη επιδείνωση του δείκτη διαφθοράς παρουσιάστηκε τα τελευταία εννέα έτη.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.