Ως ανταμοιβή στη Λευκωσία για την φιλοδυτική στάση της τα τελευταία χρόνια αλλά και ως ένα μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία για τις κινήσεις της σε διεθνές επίπεδο, βλέπει την απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία ο Λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δρ Ζήνων Τζιάρρας.
Ο Δρ Τζιάρρας, μιλώντας στην «Πρωινή Επιθεώρηση» του Πολίτη 107.6 & 97.6, ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια πάρα πολύ σημαντική αλλαγή που λαμβάνει χώρα στο διεθνές σύστημα και η οποία έχει επιταχυνθεί με τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτή η τάση, σημείωσε, είναι μια τάση που φέρνει ανακατατάξεις στον καταμερισμό της ισχύος. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν πλέον να δημιουργήσουν στην περιοχή μας ένα δίκτυο συνεργασίας, το οποίο θα είναι σταθερό και υπέρ των δυτικών συμφερόντων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις απειλές της Κίνας, της Ρωσίας και του Ιράν.
«Ανήκομεν εις την δύσιν»
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον Δρ Τζιάρρα, η Κύπρος αποτελεί ένα κομμάτι στο παζλ, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μια πιο ξεκάθαρη στροφή προς τη Δύση. Ο Δρ Τζιάρρας εκτιμά ότι η χώρα μας έχει ανταποκριθεί σε κάποιες απαιτήσεις των Αμερικανών, αλλά και της ΕΕ, που είχαν να κάνουν με τις εξυπηρετήσεις που δίνονταν στον ρωσικό στόλο, το ζήτημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ρωσικών κεφαλαίων και φυσικά με την στάση της Κύπρου σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Συνεπώς, η άρση του εμπάργκο μπορεί να θεωρηθεί ως μια ανταμοιβή προς την Λευκωσία για την στάση της.
Το μήνυμα στην Τουρκία
Πέραν από την επιβράβευση προς την Κύπρο για την φιλοδυτική της στάση, η άρση του εμπάργκο αποτελεί σύμφωνα με τον Δρ Τζιάρρα και ένα μήνυμα προς την Τουρκία, ώστε να μην συνεχίσει την πορεία που ακολουθεί σήμερα και με την οποία συγκρούονται αυτή τη στιγμή τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν την Τουρκία ότι αν δεν αλλάξει κάτι, είναι «αναγκασμένες» να ενεργοποιήσουν το σχέδιο Β, το οποίο τις θέλει να ενισχύουν άλλες χώρες της περιοχής, ενάντια στα τουρκικά συμφέροντα. Σε αυτό το σενάριο, συνέχισε, πιθανόν οι ΗΠΑ να είναι διατεθειμένες να πάρουν μια πιο ξεκάθαρη στάση όσον αφορά το Κυπριακό.
Ποια τα οφέλη της άρσης;
Όσον αφορά τα οφέλη, ο Δρ Τζιάρρας αναφέρθηκε αρχικά στην ιδεολογική πτυχή, αφού ενδεχομένως πλέον η Κυπριακή Δημοκρατία να γίνεται αντιληπτή ως πιο ξεκάθαρη δυτική χώρα και εκτιμά ότι ίσως αυτό βοηθήσει στην αξιοπιστία της στο εξωτερικό. Στο πρακτικό ζήτημα, αναφορικά με το τι θα μας παραχωρήσουν οι ΗΠΑ, ο Λέκτορας του Πανεπιστημίου Κύπρου είπε πως αυτό θα γίνει αρχικά σε υλικοτεχνική «μη φονική» υποστήριξη και αργότερα ίσως σημαίνει και παραχώρηση τυφεκίων προς την Εθνική Φρουρά. Σε καμία περίπτωση πάντως, σύμφωνα με τον Δρ Τζιάρρα, δεν πρέπει να πιστεύουμε πως ξαφνικά θα δούμε F35, F16, πυραύλους και αεροπλανοφόρα να κατεβαίνουν στο νησί μας.
Προσάρτηση ως απάντηση;
Ερωτηθείς εάν ο Ταγίπ Ερντογάν, ως ένδειξη αντίδρασης στην απόφαση για άρση του εμπάργκο, επιχειρήσει να προσαρτήσει τα κατεχόμενα, ο Δρ Τζιάρρας είπε πως δεν θεωρεί πως αυτό είναι κάτι το οποίο τον συμφέρει και σημείωσε πως δεν θα ήθελε ο Τουρκος Πρόεδρος να προχωρήσει σε μια κίνηση που να φέρει την διεθνή κοινότητα ακόμα περισσότερο εναντίον του.
Ακούστε την παρέμβαση του Δρ Ζήνων Τζιάρα στον Πολίτη 107.6 & 97.6
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.