Χακάρισμα κινητών τηλεφώνων και WiFi αεροδρομίων: Η σκοτεινή πλευρά του ισραηλινού κυβερνοχώρου οργιάζει

ΟΜΕΡ ΜΠΙΝΓΙΑΚΟΠ Δημοσιεύθηκε 19.9.2022
Χακάρισμα κινητών τηλεφώνων και WiFi αεροδρομίων: Η σκοτεινή πλευρά του ισραηλινού κυβερνοχώρου οργιάζει
Ενώ επιχειρήσεις όπως η NSO κλονίζονται από τις αντιδράσεις κατά της επιθετικής ισραηλινής βιομηχανίας κυβερνοόπλων, με κάποιες από αυτές να κλείνουν, η Intellexa, που ανήκει σε έναν πρώην Ισραηλινό αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών, έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα – και οι δουλειές πάνε εξαιρετικά. Μια έρευνα του Ομέρ Μπενγιάκομπ της Haaretz

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας είναι η κύρια πύλη εισόδου στην Κύπρο, γνωστή για τα παραθαλάσσια θέρετρα και τη χαλαρή φορολογία της. Περίπου 300.000 Ισραηλινοί πέρασαν από το αεροδρόμιο Hermes μόνο το 2019. Αυτοί και άλλοι μπορεί να σοκαριστούν όταν μάθουν ότι νωρίτερα φέτος, μια ισραηλινής ιδιοκτησίας εταιρεία κρίθηκε ένοχη για την παράνομη συλλογή προσωπικών δεδομένων από ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν κάποια από τα δωρεάν συστήματα WiFi του αεροδρομίου. Κατά τη διάρκεια περίπου έξι μηνών το 2019, η εταιρεία WiSpear, όπως διαπίστωσαν τα δικαστήρια στην Κύπρο, συνέλεξε πληροφορίες μέσω τριών σημείων πρόσβασης που είχε εγκαταστήσει στο αεροδρόμιο, δήθεν για να βοηθήσει στην ενίσχυση του ασύρματου σήματος και να παρέχει ταχύτερο διαδίκτυο στους ταξιδιώτες.

Προσωπικά αλλά ανώνυμα δεδομένα που συλλέχθηκαν από πάνω από 600 άτομα βρέθηκαν στους διακομιστές της εταιρείας, τα οποία, όπως είπαν, δεν διαγράφηκαν λόγω αβλεψίας. Θεωρητικά, κάθε άτομο που πέρασε από το αεροδρόμιο οποιαδήποτε στιγμή κατά την περίοδο Μαΐου - Νοεμβρίου 2019 μπορεί να είχε τα δεδομένα του –για παράδειγμα τον αριθμό που ταυτοποιούσε την κάρτα SIM του– καταχωρημένα στο σύστημα της εταιρείας, όλα εν αγνοία του.

4328104448998329 image
[intellexa.com]

Για να κατανοήσουμε την περίεργη περίπτωση των τριών σημείων πρόσβασης WiFi που ήταν εγκατεστημένα στον τρίτο όροφο του αεροδρομίου Hermes στην Κύπρο, πρέπει να μετατοπίσουμε το ενδιαφέρον μας πέρα από την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου: στην Ελλάδα. Σε ένα προάστιο της Αθήνας, σε ένα απροσδιόριστο κτίριο γραφείων που δεσπόζει πάνω από ένα κοινό ελληνικό εμπορικό κέντρο, όχι μακριά από το παλιό αεροδρόμιο της πόλης, το Ελληνικό, υπάρχει μια εταιρεία που ονομάζεται Intellexa.

Λέγεται ότι περιλαμβάνουν χώρους ύπνου, ένα κέντρο εκπαίδευσης –με ένα σύστημα επίδειξης για να εκπαιδεύονται οι πελάτες– και ακόμη και έναν χώρο με στρώματα προσευχής, ώστε όσοι έρχονται από μουσουλμανικές χώρες όπως το Μπαγκλαντές για να λάβουν εκπαίδευση, να μπορούν να προσευχηθούν.

4328106077474485 image
[intellexa.com]

Αν και οι ισραηλινές εταιρείες απαγορεύεται να κάνουν δουλειές με το Μπαγκλαντές, όταν οι δημοσιογράφοι χτύπησαν για πρώτη φορά το θυροτηλέφωνο έξω από την πόρτα της Intellexa πριν από μερικούς μήνες, το άτομο στην άλλη πλευρά απάντησε στα εβραϊκά. Όταν ήμουν εκεί αυτό το καλοκαίρι, κανείς δεν απάντησε. Προς το τέλος του καλοκαιριού, η εταιρεία είχε στείλει τους εργαζομένους της να εργαστούν από το σπίτι τους –μεταξύ άλλων και από το Ισραήλ– και είχε μεταφέρει τις δραστηριότητές της σε άλλο σημείο της ελληνικής πρωτεύουσας.

Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι από το 2019, ο Ντίλιαν λειτουργούσε από την Κύπρο, όπου η λεγόμενη «συμμαχία Intellexa» των εταιρειών του αυτοδιαφημιζόταν ως η «Star Alliance» του κόσμου του κυβερνοχώρου και της ψηφιακής νοημοσύνης. Μεταξύ των εταιρειών που δημιούργησε ο Ντίλιαν και αποτελούν μέρος της συμμαχίας είναι η WiSpear, μια επιθετική εταιρεία στον κυβερνοχώρο που μπορεί να χακάρει τηλέφωνα και να εντοπίζει στόχους μέσω συστημάτων WiFi και η Cytrox, μια εταιρεία που ίδρυσε ο προκάτοχος του Ντίλιαν στη μυστική μονάδα πληροφοριών, της οποίας το προϊόν-ναυαρχίδα είναι το Predator, ένα κατασκοπευτικό λογισμικό που θυμίζει το διαβόητο κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus που κατασκευάστηκε από τον όμιλο NSO. Το Predator θεωρείται ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του Pegasus, μετά το spyware που παράγει η ισραηλινή εταιρεία Paragon.

«Πειρατές του κυβερνοχώρου»

Ο νόμος του Ισραήλ για τις αμυντικές εξαγωγές απαιτεί από κάθε Ισραηλινό υπήκοο που πουλάει διαβαθμισμένη τεχνογνωσία ή τεχνολογία της οποίας η προέλευση είναι στο Ισραήλ να εγγραφεί και να βρίσκεται υπό την εποπτεία ενός φορέα γνωστού ως DECA. De jure, ο νόμος έχει αρκετά μεγάλο πεδίο εφαρμογής, αλλά de facto επιβάλλεται αποκλειστικά σε επιχειρήσεις που είναι πράγματι εγγεγραμμένες στο Ισραήλ και το αποκαλούν πατρίδα τους.

Η Intellexa, παρά την ισραηλινή ιδιοκτησία της και το γεγονός ότι πολλά από τα στελέχη και τα βασικά μέλη του προσωπικού της ζουν στο Ισραήλ, δεν θεωρείται ισραηλινή εταιρεία. Οι εταιρείες που απαρτίζουν την Intellexa είναι εγγεγραμμένες σε μέρη όπως η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, η Ελλάδα και οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι. Πηγές του κλάδου λένε ότι η εταιρεία είχε αντιπροσώπους πωλήσεων στην Ινδονησία, το Ντουμπάι, το Παρίσι – και φυσικά στο Τελ Αβίβ. Φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια το κέντρο των δραστηριοτήτων τους είναι η Αθήνα, ενώ ο ίδιος ο Ντίλιαν ζει κυρίως στην Κύπρο.

Σύμφωνα με στοιχεία που υποβλήθηκαν στην Ελλάδα από μία από τις εταιρείες που συνδέονται με την Intellexa, η εταιρεία έχει επίσης πελάτες το Μπαγκλαντές και μια άλλη ανώνυμη «αραβική χώρα». Ένα πρόσφατο ρεπορτάζ στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης από τον Ρόνεν Μπέργκμαν ανέφερε ότι έχουν επίσης συνεργαστεί με την Ουκρανία και το Σουδάν – δύο χώρες στις οποίες το Ισραήλ δεν επιτρέπει πωλήσεις. Πηγές ανέφεραν επίσης ότι η εταιρεία ή εταιρείες που συνδέονται με αυτήν εργάστηκαν επίσης στην Αίγυπτο, το Ομάν, την Γκάνα και ίσως ακόμη και στην Τουρκία – επίσης μέρη που είναι πλέον απαγορευμένα για ισραηλινές συμφωνίες στον κυβερνοχώρο.

Τι συμβαίνει στη Λάρνακα

Το 2019, ο Ντίλιαν έδωσε μια άνευ προηγουμένου συνέντευξη στο περιοδικό Forbes, παρουσιάζοντας τις δυνατότητες της εταιρείας του WiSpear και του «κατασκοπευτικού βαν των 9 εκατομμυρίων δολαρίων», το οποίο θα μπορούσε να χακάρει οποιαδήποτε συσκευή σε ακτίνα 500 μέτρων από αυτό – συμπεριλαμβανομένης της υποκλοπής κρυπτογραφημένης επικοινωνίας που γίνεται μέσω εφαρμογών όπως το WhatsApp.

Ο ίδιος ο Ντίλιαν αναγκάστηκε να επιστρέψει αεροπορικώς από την Ελλάδα στην Κύπρο, όπου ανακρίθηκε από την αστυνομία για 50 ώρες, όπως αναφέρουν πηγές, συνολικά. Ο Σαχάκ Άβνι ανακρίθηκε επίσης. Αν και οι δύο απαλλάχθηκαν τελικά από όλες τις προσωπικές κατηγορίες –όπως και όλοι οι υπόλοιποι υπάλληλοι της WiSpear– η ίδια η εταιρεία κρίθηκε τελικά ένοχη για παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής από τα κυπριακά δικαστήρια τον Φεβρουάριο του 2022.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η WiSpear είχε συλλέξει παράνομα προσωπικά δεδομένα για περισσότερους από 600 πολίτες με τη μορφή των λεγόμενων αριθμών IMSI (ένας μοναδικός 15ψήφιος κωδικός που ταυτοποιεί τις κάρτες SIM και χρησιμεύει ως ένα είδος ταυτότητας για τις κινητές συσκευές κατά τη διάρκεια της διεθνούς περιαγωγής) και των αριθμών MAC (αριθμοί που βοηθούν στην ταυτοποίηση των συσκευών που συνδέονται στο διαδίκτυο).

4328105200248755 image
Ο Παναγιώτης Κοντολέων σε ακρόαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την 29η Ιουλίου 2022. [Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi]

«Η ελληνική κυβέρνηση θα πέσει»

Αφού εντοπίστηκαν σημάδια του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στο τηλέφωνο ενός διακεκριμένου Έλληνα ερευνητή δημοσιογράφου, ο οποίος ερευνούσε ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς που αφορούσε την οικονομική και πολιτική ελίτ της χώρας, η χώρα έχει μπει σε μια τρέλα για να δει ποιος άλλος έχει τεθεί υπό παρακολούθηση.

4328103190619487 image
Ο Χρήστος Σπίρτζης δείχνει το μήνυμα στο κινητό του, με το οποίο μολύνθηκε, στους δημοσιογράφους, την 9η Σεπτεμβρίου 2022. [Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi]

«Δεν υπάρχει περίπτωση να είμαι ο μόνος», μου είπε ο δημοσιογράφος, Θανάσης Κουκάκης, πίνοντας καφέ στην Αθήνα. Είχε δίκιο. Στους μήνες που μεσολάβησαν από τότε που τον συνάντησα, το σκάνδαλο συγκλόνισε την Ελλάδα και αποκαλύφθηκε ότι και ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος της χώρας ήταν υπό παρακολούθηση..

Μια πηγή στην Ελλάδα δήλωσε πριν από μερικές εβδομάδες ότι αν αποκαλυφθεί άλλη μια υπόθεση, «η ελληνική κυβέρνηση θα καταρρεύσει». Την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε και τρίτη περίπτωση: ο πρώην βουλευτής και υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, μέλος του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, υπέστη χάκινγκ το 2021 με τη χρήση του κακόβουλου συνδέσμου που μόλυνε και το τηλέφωνο του δημοσιογράφου Κουκάκη.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ:insidestory.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Βουλή: Ισοψήφισαν και δεν πέρασε η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών - Συζήτηση σε υψηλούς τόνους

Βουλή: Ισοψήφισαν και δεν πέρασε η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών - Συζήτηση σε υψηλούς τόνους

Βουλή: Ισοψήφισαν και δεν πέρασε η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών - Συζήτηση σε υψηλούς τόνους

Επέκταση γονικής άδειας και αύξηση επιδόματος τοκετού ψήφισε η Βουλή - Με αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επέκταση γονικής άδειας και αύξηση επιδόματος τοκετού ψήφισε η Βουλή - Με αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου

Επέκταση γονικής άδειας και αύξηση επιδόματος τοκετού ψήφισε η Βουλή - Με αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Προχωρά με νέα μείωση 0,25% των τριών βασικών επιτοκίων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Προχωρά με νέα μείωση 0,25% των τριών βασικών επιτοκίων

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Προχωρά με νέα μείωση 0,25% των τριών βασικών επιτοκίων

Γεραπετρίτης: Δεν μπορεί να υπάρχει φοβικό πλαίσιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Δεν μπορεί να υπάρχει φοβικό πλαίσιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης

Γεραπετρίτης: Δεν μπορεί να υπάρχει φοβικό πλαίσιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης

Στην Άγκυρα ο Άντονι Μπλίνκεν – Η Συρία στο επίκεντρο της συνάντησης με Ερντογάν
ΚΟΣΜΟΣ

Στην Άγκυρα ο Άντονι Μπλίνκεν – Η Συρία στο επίκεντρο της συνάντησης με Ερντογάν

Στην Άγκυρα ο Άντονι Μπλίνκεν – Η Συρία στο επίκεντρο της συνάντησης με Ερντογάν