Ο Βρετανός Υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ δήλωσε με αφορμή τη μελέτη ότι «αποδεικνύεται πόσο σημαντικό είναι να κάνουν όλοι την ενισχυτική δόση, ιδίως υπό την πιθανή απειλή της παραλλαγής Όμικρον».
Οι αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού ενισχύουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την άμυνα του οργανισμού κατά του κορωνοϊού, διαπίστωσε η πρώτη μαζική μελέτη από Βρετανούς επιστήμονες, η οποία γεννά ελπίδες και για προστασία από την παραλλαγή Όμικρον.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Lancet, είναι τα συμπεράσματα των ερευνητών του προγράμματος Cov-Boost, στα αρχικά ευρήματα της οποίας είχε βασιστεί και η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να δώσει το πράσινο φως για τη χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων το Σεπτέμβριο.
Μετά από τη χορήγηση τρίτης δόσης με εμβόλια διαφόρων εταιρειών σε σχεδόν 3.000 εθελοντές, δύο με τρεις μήνες μετά από τη δεύτερη δόση, προέκυψε σημαντική αύξηση τόσο των αντισωμάτων όσο και των λεγόμενων Τ-λεμφοκυττάρων.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η χορήγηση ενισχυτικής δόσης με το σκεύασμα της Pfizer μετά από δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca αυξάνει τα αντισώματα κατά 25 φορές έναν μήνα αργότερα. Τρίτη δόση με Pfizer μετά από δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer αυξάνει τα αντισώματα κατά οκτώ φορές.
Η πιο δυνατή αντίδραση προκύπτει με τη χορήγηση τρίτης δόσης με το εμβόλιο της Moderna μετά από δύο δόσεις του AstraZeneca, καθώς τα αντισώματα αυξάνονται κατά 32 φορές. Ενισχυτική δόση με Moderna μετά από δύο δόσεις Pfizer προκαλεί αύξηση αντισωμάτων στον οργανισμό κατά 11 φορές.
Πάντως οι ερευνητές σημειώνουν ότι το συμπέρασμα που κρατούν είναι πως και τα δύο εμβόλια τύπου mRNA είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά ως προς την ενίσχυση του οργανισμού με την τρίτη δόση. Ενίσχυση της άμυνας με παραγωγή αντισωμάτων, έστω σε χαμηλότερη ποσότητα, προκαλεί η τρίτη δόση και με τα υπόλοιπα εγκεκριμένα εμβόλια που δοκιμάστηκαν στη μελέτη, δηλαδή των εταιρειών AstraZeneca, Novavax και Janssen.
Το πόρισμα, ωστόσο, που έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο πλαίσιο των ανησυχιών για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της παραλλαγής Όμικρον είναι πως η ενισχυτική δόση με οποιοδήποτε εμβόλιο αυξάνει σημαντικά την ποσότητα των Τ-λεμφοκυττάρων, της φυσικής άμυνας του οργανισμού που θεωρείται ότι έχει πιο μακροπρόθεσμη ισχύ έναντι της σοβαρής νόσησης.
Αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι η ενεργοποίηση των Τ-λεμφοκυττάρων είναι εξίσου ικανοποιητική έναντι τόσο του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού όσο και των παραλλαγών Βήτα και Δέλτα, καθώς «αναγνωρίζουν πολύ πιο ευρύ φάσμα αντιγόνων που ίσως είναι κοινά σε όλες τις παραλλαγές».
Σχολιάζοντας το εύρημα αυτό, ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Σολ Φάουστ από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Σαουθάμπτον σχολίασε ότι «η ελπίδα μας ως επιστήμονες είναι ότι η προστασία από τα Τ-λεμφοκύτταρα έναντι της νοσηλείας και του θανάτου θα μείνει άθικτη και έναντι της Όμικρον».
Ο καθηγητής Φάουστ πρόσθεσε ότι η αύξηση των αντισωμάτων αποδεικνύει ότι τα εμβόλια ως ενισχυτικές δόσεις προκαλούν εντυπωσιακά αποτελεσματική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, «πολύ καλύτερη αντίδραση από όσο χρειάζεται για να αποτραπούν νοσηλείες και θάνατοι».
Ο Βρετανός Υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ δήλωσε με αφορμή τη μελέτη ότι «αποδεικνύεται πόσο σημαντικό είναι να κάνουν όλοι την ενισχυτική δόση, ιδίως υπό την πιθανή απειλή της παραλλαγής Όμικρον».
Πηγή: ΚΥΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.