Η οικονομική και ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν επιδεινώνεται και πρέπει να αντιμετωπιστεί προκειμένου να σωθούν ζωές.
Ο αποκλεισμός των γυναικών του Αφγανιστάν από την εργασία θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την «καταστροφική» οικονομική κρίση στην οποία βυθίστηκε η χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο, προειδοποίησε ο ΟΗΕ σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Η οικονομική και ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν «επιδεινώνεται» και «πρέπει να αντιμετωπιστεί προκειμένου να σωθούν ζωές» που απειλούνται από τη φτώχεια και την πείνα, υπογράμμισε το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNDP) στην έκθεσή του για τις «Κοινωνικοοικονομικές προοπτικές του Αφγανιστάν για το 2021-2022».
Ήδη πριν την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν η οικονομία της πιο φτωχής χώρας της Ασίας πληττόταν από τον πόλεμο και την ξηρασία. Μετά την αποχώρηση των Δυτικών και την άνοδο του ισλαμιστικού κινήματος στην εξουσία η χώρα στερείται τη διεθνή βοήθεια, η οποία αποτελούσε το 40% του ΑΕΠ της και χρηματοδοτούσε το 80% του προϋπολογισμού της.
«Ένα πρωτόγνωρο οικονομικό σοκ» σε διεθνές επίπεδο, επεσήμανε το UNDP, στο οποίο προστέθηκαν οι δυτικές οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο καθεστώς των Ταλιμπάν.
Το UNDP υπογράμμισε εξάλλου τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα έχει ο αποκλεισμός των γυναικών από την εργασία, αφού οι Ταλιμπάν δεν έχουν επιτρέψει σε ένα μέρος των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων, κάποιες από τις οποίες εργάζονταν στην εκπαίδευση και την υγεία, να επιστρέψουν στην εργασία τους.
«Οι γυναίκες καταλαμβάνουν το 20% των συνολικών θέσεων εργασίας και είναι ζωτικής σημασίας για να περιοριστεί η οικονομική καταστροφή στο Αφγανιστάν», εξήγησε η διευθύντρια του UNDP για στην Ασία Κάνι Γουιγκναράζα.
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι χωρίς τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, το ΑΕΠ του Αφγανιστάν θα μειωθεί «από 3 ως 5%», δηλαδή μια απώλεια εσόδων 530 με 880 εκατομμυρίων ευρώ.
Αν σε αυτό προστεθεί και η μείωση της κατανάλωσης, καθώς οι γυναίκες που δεν εργάζονται δεν μπορούν να αγοράσουν αρκετά προϊόντα για να θρέψουν ή να εξοπλίσουν το νοικοκυριό τους, αυτό θα σήμαινε μια απώλεια εσόδων για το Αφγανιστάν ύψους 441 εκατομμυρίων ευρώ.
Η Γουιγκναράζα έκρινε επίσης κρίσιμης σημασίας οι νεαρές Αφγανές να εξακολουθήσουν να πηγαίνουν στο γυμνάσιο και το λύκειο ώστε να μπορέσουν να σπουδάσουν και να μπορέσουν να εργαστούν.
ΜετρητάΕξάλλου το UNDP ανακοίνωσε ότι ένα πρόγραμμα καταβολής 264 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως μετρητά σε οικογένειες με παιδιά στο Αφγανιστάν, σε ηλικιωμένους ή άτομα με ειδικές ανάγκες είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη φτώχεια.
Παράλληλα ο ΟΗΕ προωθεί ένα ακόμη πρόγραμμα ύψους 88 εκατομμυρίων ευρώ, με την ονομασία «χρήματα για εργασία», προκειμένου να ενισχυθεί η εργασία και ακόμη ένα 79 εκατομμυρίων ευρώ για την οικονομική στήριξη μικρών εταιρειών.
«Αυτός πιθανόν θα είναι ο καλύτερος τρόπος να περιοριστεί αυτή η μαζική κατάρρευση στη φτώχεια», τόνισε η Γουιγκναράζα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του UNDP ως τα μέσα του 2022 περισσότερο από το 90% των 39 εκατομμυρίων κατοίκων του Αφγανιστάν θα πλήττονται από τη φτώχεια.
Από την πλευρά του το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανακοίνωσε ότι 22,8 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα είναι αντιμέτωποι με οξεία επισιτιστική ανασφάλεια.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.