Το τελευταίο πασχαλινό μήνυμα του Προέδρου Αναστασιάδη με εκτενή αναφορά στο Κυπριακό και την Οικονομία

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 23.4.2022
Το τελευταίο πασχαλινό μήνυμα του Προέδρου Αναστασιάδη με εκτενή αναφορά στο Κυπριακό και την Οικονομία
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί, αφού ο ίδιος διανύει «τους τελευταίους μήνες της προεδρικής θητείας» απόλυτα αναγκαίο να απευθυνθεί προς τις πολιτικές δυνάμεις και να τις καλέσει όπως «ενώσουμε δυνάμεις»

Εκτενή αναφορά στο Κυπριακό έκανε μέσα από το τηλεοπτικό μήνυμα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα. Αφού εκφράζει τις ευχές του προς τον λαό, ο Πρόεδρος απευθύνεται ιδιαίτερα προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, στους οποίους τονίζει πως «αυτή η πατρίδα είναι δική σας και δική μας. Για αυτή την πατρίδα χύθηκε αίμα, για αυτή τη χώρα πονέσαμε, δακρύσαμε, άλλοτε μαζί και άλλοτε χωριστά. Ο πόνος ήταν πάντα για όλους ο ίδιος».

Αναφέρει επίσης ότι «Μόνο όφελος θα έχουν και οι δύο κοινότητες, αλλά και όλοι όσοι εμπλέκονται στο Κυπριακό, εάν εγκαταλείποντας ανέφικτους στόχους εργαστούμε συνειδητά και με ειλικρίνεια ώστε να οικοδομήσουμε ένα κράτος, που δεν θα υστερεί σε αρχές και αξίες των υπόλοιπων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σχετικά με την οικονομία και τις επιπτώσεις σε αυτή λόγω της ρωσικής εισβολής και προηγουμένως λόγω της Πανδημίας, ο Πρ. Αναστασιάδης θεωρεί όπως είπε αφού ο ίδιος διανύει «τους τελευταίους μήνες της προεδρικής θητείας» απόλυτα αναγκαίο να απευθυνθεί προς τις πολιτικές δυνάμεις και να τις καλέσει όπως ενώσουμε δυνάμεις. Στόχος μας, αναφέρει ο ΠτΔ, είναι να γίνει κατορθωτή η εκταμίευση και αξιοποίηση των δισεκατομμυρίων ευρώ που θα προκύψουν σαν επακόλουθο των προβλεπόμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.Το Πασχαλινό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας:

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Με την ευκαιρία της γιορτής της Ανάστασης του Κυρίου θέλω να εκφράσω τις θερμότερες μου ευχές στην κάθε μια και στον καθένα από εσάς για προσωπική υγεία και οικογενειακή ευτυχία.

Την ίδια ώρα, θέλω να εκφράσω από τα βάθη της καρδιάς μου το μήνυμα της Ανάστασης να φτάσει και στη δική μας πατρίδα.

Τα όσα καταγράφονται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναξέουν τις πληγές μας και καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη ενωμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα για επικράτηση του δικαίου και της ειρήνης.

Φίλες και φίλοι,

Είναι με ειλικρινή αισθήματα φιλίας που απευθύνομαι απόψε προς τους Τουρκοκύπριους συμπολίτες μας.

Συμπατριώτες Τουρκοκύπριοι,

Αυτή η πατρίδα είναι δική σας και δική μας. Για αυτή την πατρίδα χύθηκε αίμα, για αυτή τη χώρα πονέσαμε, δακρύσαμε, άλλοτε μαζί και άλλοτε χωριστά. Ο πόνος ήταν πάντα για όλους ο ίδιος.

Και αυτός ο πόνος είναι που καθορίζει πόσο οι άνθρωποι είναι όμοιοι και ίσοι.

Πόσο ο αλληλοσεβασμός των δικαιωμάτων του καθενός αποτελεί το μόνο θεμέλιο για συνύπαρξη, συνδημιουργία για μόνιμη ευημερία και ειρήνη.

Τα όσα καταστροφικά καταγράφει ο πόλεμος στην Ουκρανία καταδεικνύουν πόσο εύθραυστη είναι η ειρήνη όταν τα συμφέροντα του ισχυρού, παραβιάζουν τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Έφτασε πιστεύω η ώρα η αγάπη μας στην κοινή μας πατρίδα, να επιτρέψει να επανορθώσουμε την αδικία που μας επέβαλε ο διαχωρισμός.

Μόνο όφελος θα έχουν και οι δύο κοινότητες, αλλά και όλοι όσοι εμπλέκονται στο Κυπριακό, εάν εγκαταλείποντας ανέφικτους στόχους εργαστούμε συνειδητά και με ειλικρίνεια ώστε να οικοδομήσουμε ένα κράτος, που δεν θα υστερεί σε αρχές και αξίες των υπόλοιπων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η βάση λύσης έχει συμφωνηθεί και καταγραφεί σε δεκάδες ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτό που απαιτείται είναι η πολιτική βούληση, η γνήσια πολιτική βούληση και η κοινή προσπάθεια, ώστε να θεμελιώσουμε ένα κράτος που θα σέβεται την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα του κάθε Κυπρίου Ευρωπαίου πολίτη, που θα ανταποκρίνεται την ίδια ώρα στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, αλλά και θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και την πλήρη και απόλυτη ανεξαρτησία του.

Εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς, για άλλη μία φορά δηλώνω την ετοιμότητα μας να εργαστούμε με αποφασιστικότητα για την επίτευξη της μόνιμης ειρήνης και σταθερής ευημερίας για όλους.

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,

Η εκτεταμένη αναφορά μου στο μέγιστο των προβλημάτων που βιώνουμε για 48η χρονιά, ήταν αναπόφευκτη.

Τούτο, όμως, δεν με αποπροσανατολίζει από τις άλλες δοκιμασίες που ο κυπριακός λαός αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει.

Για αυτό θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, ένα μήνυμα που στηρίζεται στην αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης, αλλά ιδιαίτερα στις δικές σας δυνάμεις, στο αίσθημα επιβίωσης που μας διακρίνει μέσα από τη φιλοπατρία, την εργατικότητα, την επιμονή και το πείσμα που διακρίνει τον λαό μας.

Και δεν είναι τυχαία η αναφορά μου, αν αναλογιστούμε τις κρίσεις που έχουμε περάσει κατά τη διάρκεια της ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας και τι είχαμε να αντιμετωπίσουμε τέσσερα χρόνια μετά την ανεξαρτησία όταν υπήρξε προσπάθεια κατάλυσης του κράτους.

Το 1974, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία δεχόταν το μεγαλύτερο πλήγμα με την εισβολή και την κατοχή τους ενός τρίτου του εδάφους της και τις συνακόλουθες καταστροφικές συνέπειες.

Παρά ταύτα, η Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο επιβίωσε αλλά και κατόρθωσε να καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένουσα το μόνο διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος.

Την ίδια ώρα κατέστη πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης, με ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή.

Πιο πρόσφατα παραδείγματα, που προσθέτουν σε όσα χαρακτηρίζουν τον λαό μας, ήταν η αποτελεσματική και επιτυχής αντιμετώπιση του κινδύνου χρεωκοπίας του κράτους το 2013.

Κατορθώσαμε όχι μόνο να αναστρέψουμε τις αρνητικές επιπτώσεις, αλλά και να εξέλθουμε από το μνημόνιο πετυχαίνοντας δείκτες ανάπτυξης που ήταν οι υψηλότεροι στην Ευρωζώνη.

Το 2020 αντιμετωπίσαμε άλλη μία δοκιμασία.

Την κρίση της πανδημίας, με πρωτόγνωρες συνέπειας για την υγεία, την οικονομία και την κοινωνία.

Και πάλι, ως αποτέλεσμα στοχευμένων κυβερνητικών μέτρων, είτε τούτα αφορούσαν τον τομέα της υγείας είτε τους τομείς της οικονομίας, αλλά ιδιαίτερα και χάριν στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ηρώων πρώτης γραμμής, όπως ορθά έχουν χαρακτηριστεί, των συμβουλών της επιστημονικής ομάδας, αλλά και την πειθαρχία και υπομονή που επιδείξαμε ως λαός, ευρισκόμαστε σε πορεία οριστικής εξόδου και από αυτή την κρίση.

Σήμερα, δυστυχώς, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις, με οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτό που βεβαίως προέχει είναι ο τερματισμός της αιματοχυσίας και των καταστροφικών συνεπειών για τον ουκρανικό λαό.

Την ίδια ώρα, όμως, μη αγνοώντας πως οι συνέπειες του πολέμου θα επηρεάσουν αναπόφευκτα και τη χώρα μας, είμαστε αποφασισμένοι σε συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους, να πάρουμε εκείνα τα μέτρα που θα συμβάλουν στην άμβλυνση, αλλά και οριστική αντιμετώπιση της νέας απρόβλεπτης κρίσης.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Το αποψινό μήνυμα δεν προσφέρεται για απολογισμό του κυβερνητικού έργου.

Ωστόσο, διανύοντας τους τελευταίους μήνες της προεδρικής μου θητείας θεωρώ απόλυτα αναγκαίο να απευθυνθώ προς τις πολιτικές δυνάμεις και να τις καλέσω όπως ενώσουμε δυνάμεις.

Στόχος μας είναι να γίνει κατορθωτή η εκταμίευση και αξιοποίηση των δισεκατομμυρίων ευρώ που θα προκύψουν σαν επακόλουθο των προβλεπόμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Δισεκατομμύρια που με βάση το πρόγραμμα «Η Κύπρος - το Αύριο», θα συμβάλουν στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της χώρας, με ώριμα έργα, πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος, αλλά και οι πολίτες.

Έργα και πολιτικές που δεν έχουν ιδεολογικούς προσανατολισμούς ή κομματικό χρώμα.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Οι εμπειρίες των τελευταίων ετών έχουν επιβεβαιώσει τις μεγάλες δυνατότητες που έχουμε ως χώρα.

Δεν έχω αμφιβολία ότι θα τα καταφέρουμε και πάλι.

Για αυτό και κλείνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω το μήνυμα αισιοδοξίας και να ευχηθώ, ειρήνη στον κόσμο και στην πατρίδα μας.

Καλή Ανάσταση.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υπόθεση Αββακούμ: Υπό οκταήμερη κράτηση ο εν αργία αρχιμανδρίτη Νεκτάριος - Στο επίκεντρο το χρηματοκιβώτιο της Μονής
ΚΥΠΡΟΣ

Υπόθεση Αββακούμ: Υπό οκταήμερη κράτηση ο εν αργία αρχιμανδρίτη Νεκτάριος - Στο επίκεντρο το χρηματοκιβώτιο της Μονής

Υπόθεση Αββακούμ: Υπό οκταήμερη κράτηση ο εν αργία αρχιμανδρίτη Νεκτάριος - Στο επίκεντρο το χρηματοκιβώτιο της Μονής

Αύριο έξοδος στις αγορές για 7ετές ομόλογο: Πρόταση πρόωρης επαναγοράς μέρους ομολόγου λήξης 2028
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύριο έξοδος στις αγορές για 7ετές ομόλογο: Πρόταση πρόωρης επαναγοράς μέρους ομολόγου λήξης 2028

Αύριο έξοδος στις αγορές για 7ετές ομόλογο: Πρόταση πρόωρης επαναγοράς μέρους ομολόγου λήξης 2028

ΑΚΕΛ: Υποταγή της Κύπρου στις ΗΠΑ ο πυρήνας του Στρατηγικού Διαλόγου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΚΕΛ: Υποταγή της Κύπρου στις ΗΠΑ ο πυρήνας του Στρατηγικού Διαλόγου

ΑΚΕΛ: Υποταγή της Κύπρου στις ΗΠΑ ο πυρήνας του Στρατηγικού Διαλόγου

Δοκίμιο Μαθηματικών/Παγκύπριες: Πώς τοποθετείται η Κυπριακή Μαθητική Εταιρεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δοκίμιο Μαθηματικών/Παγκύπριες: Πώς τοποθετείται η Κυπριακή Μαθητική Εταιρεία

Δοκίμιο Μαθηματικών/Παγκύπριες: Πώς τοποθετείται η Κυπριακή Μαθητική Εταιρεία

Πατσαλίδης (Διοικητής ΚΤΚ): Οι τράπεζες να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις της δυσαρέσκειας των πελατών τους

Πατσαλίδης (Διοικητής ΚΤΚ): Οι τράπεζες να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις της δυσαρέσκειας των πελατών τους

Πατσαλίδης (Διοικητής ΚΤΚ): Οι τράπεζες να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις της δυσαρέσκειας των πελατών τους