Στη μέγγενη της Τουρκίας έχουν μπει τα κατεχόμενα με τις εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο να δημιουργούν κατάσταση ασφυξίας στον τουρκοκυπριακό λαό που μοιάζει πλέον ανήμπορος να αντιδράσει ενώ δεν έχει από που να πιαστεί, την ώρα που η Άγκυρα κάνει παρεμβάσεις άνευ προηγούμενου.
Στη μέγγενη της Τουρκίας έχουν μπει τα κατεχόμενα με τις εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο να δημιουργούν κατάσταση ασφυξίας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα που μοιάζει πλέον ανήμπορη να αντιδράσει ενώ δεν έχει από που να πιαστεί, την ώρα που η Άγκυρα κάνει παρεμβάσεις άνευ προηγούμενου. Ενδεικτική είναι η απομάκρυνση του Φαΐζ Σουτζούογλου από τον Ερσίν Τατάρ από την «πρωθυπουργία» με οδηγίες της Άγκυρας, και η κρίση εντός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, που επηρέασε και τα δυο κόμματα που μετέχουν στη «κυβέρνηση», δηλαδή το Κόμμα των Εποίκων και το Δημοκρατικό Κόμμα. Και αυτό φέρνει επιπλέον εμπόδια στον Ουνάλ Ουστέλ (λεγόμενο «υπ. εσωτερικών) - που πήρε την "εντολή" να σχηματίσει "κυβέρνηση" και θέλει τη συνεργασία των δύο κομμάτων με τα ίδια να δέχονται να συναντηθούν μαζί του σήμερα ωστόσο το σκηνικό παραμένει θολό.
Να υπενθυμίσουμε ότι προυπήρξαν δύο παρόμοιες κρίσεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο που είχαν δύο σημαντικές εξελίξεις. Η πρώτη αφορά στο 1983, κατά την οποία φτάσαμε στην ανακήρυξη του παράνομου μορφώματος του ψευδοκράτους, ενώ η δεύτερη αφορά την κρίση των τραπεζών τέλη δεκαετίας του 1990, που είχε ως αποτέλεσμα την μεγάλη αντίδραση κι έκρηξη των Τουρκοκυπρίων και την θετική αποδοχή του σχεδίου ΑΝΑΝ.
Σήμερα εν έτη 2022, η τουρκοκυπριακή κοινότητα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ιστορικό
Νίκο Στέλγυα και τον λειτουργό του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών
Ιάκωβο Τσαγγάρη βιώνει μια πολιτική κρίση, που σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις της Τουρκίας που άρχισαν να γίνονται όλο και πιο έντονες τα τελευταία δύο χρόνια προμηνύει ακόμη πιο δύσκολες ημέρες το επόμενο διάστημα.
Τι επιδιώκει η ΆγκυραΜε το Κυπριακό πρόβλημα να βρίσκεται στον αναπνευστήρα μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά κι εντεύθεν, η Άγκυρα ξεκίνησε πιο έντονες παρεμβάσεις, αρχίζοντας με την στήριξη και τις πιέσεις -φανερές και μη- στον Ερσίν Τατάρ, ώστε να κερδίσει τον Μουσταφά Ακιντζί στις «προεδρικές» εκλογές του 2020. Οι άμεσες και έμμεσες παρεμβάσεις, ωστόσο έφεραν αλλαγή και στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP/KEE) το οποίο ανέλαβε ο Ερσάν Σανέρ. Μετά το σκάνδαλο με το περιβόητο ροζ βίντεο, φτάσαμε στον Σουτζούογλου, ο οποίος όπως θα εξηγήσουμε πιο κάτω δεν είναι αρεστός στο ΑΚP και στους Ταγίπ Ερντογάν και Φουάτ Οκτάι.
Ο κ. Στέλγυας μιλώντας στο
politis.com.cy αρχικά εξήγησε ότι όντως η τ/κ κοινότητα περνάει μια δύσκολη κατάσταση, που είναι αποτέλεσμα των παρεμβάσεων της Άγκυρας. Στο ερώτημα τι επιδιώκει η Άγκυρα ο κ. Στέλγυας απαντά αρχικά ότι «η Τουρκία δεν ξεκίνησε σήμερα τις παρεμβάσεις, απλά σήμερα είναι ακόμη πιο έντονες. Και όταν λέμε σήμερα εννοούμε τα τελευταια δύο χρόνια, που όλοι θυμόμαστε τι συνέβη με τους Τατάρ και Ακιντζί στις «προεδρικές» εκλογές. Ακολούθησε όντως μια κατάσταση διαδοχής στο κόμμα του Τατάρ, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, όπου ο Ερσάν Σανέρ κατάφερε να κερδίσει την θέση του προέδρου του κόμματος και τον Σουτζούογλου να μένει εκτός. Έπειτα είδαμε να έρχεται η παραίτηση Σανέρ και η εκλογή Σουτζούογλου στο ΚΕΕ μάλιστα με ένα σημαντικό ποσοστό». Συνεχίζοντας αναφέρει πως η Άγκυρα και κυρίως ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, δεν επιθυμούσε τον κ. Σουτζούογλου, ενώ έντονη παρέμβαση υπήρξε με τον επαναδιορισμό στο «υπουργικό» του Ταχτσίν Ερτορούρογλου στην θέση του λεγόμενου «υπεξ». Ο ιστορικός - δημοσιογράφος ανέφερε πως τα πιο πάνω είναι ενέργειες που έχουν συγκεκριμένο στόχο. «Η Τουρκία μέσω των παρεμβάσεων της προσπαθεί να επιχειρήσει κάτι δύσκολο. Να αποδείξει ότι το παρών πολιτιακό σύστημα που ακολουθούν τα κατεχόμενα (κοινοβουλευτικό), δεν είναι λειτουργικό. Με τον τρόπο της προωθεί, λοιπόν, το προεδρικό σύστημα, όπου καθιστάται σαφές ότι προσπαθεί να διευκολύνει τον τρόπο παρέμβασης της αρχίζοντας από τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας» εξήγησε ο κ. Στέλγυας.
Παρεμβολές που τρομάζουνΕπί της πιο πάνω άποψης, σύμφωνος δηλώνει ο κ. Ιάκωβος Τσαγγάρη (λειτουργός του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών), ο οποίος αναφέρει πως όντως τα κατεχόμενα έχουν περιέλθει σε μια δύσκολη κατάσταση που όμοια της υπήρξε προ πολλών ετών, αφού οι παρεμβάσεις της Άγκυρας που άρχισαν προ διετίας, δεν αποτελούν το μοναδικό πρόβλημα των Τουρκοκυπρίων που εξαρτώνται οικονομικά από αυτή. «Όντως βλέπουμε ότι εντείνονται οι πιέσεις προς την τ/κ ηγεσία και δη το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, ενώ παραμένει η οικονομική κρίση, παρακολουθώντας μάλιστα την τουρκική λίρα να κατρακυλά ξανά και τους Τουρκοκύπριους να περνούν δυσκολίες που δεν φαίνεται να μπορούν να αντιμετωπίσουν», σημειώνει ο κ. Τσαγγάρης.
Οι προσπάθειες της ΆγκυραςΣχετικά με τις φερόμενες προσπάθειες της Άγκυρας για αλλαγή του πολιτεύματος αναφέρει πως υπάρχουν μεν οι ενδείξεις, αλλά βάσει «νόμου» είναι ένα δύσκολο εγχείρημα το οποίο φυσικά θα αντικρούσει στις αντιδράσεις που ήδη άρχισαν να εκφράζονται όχι μόνο από τους Τ/κ και από τα κόμματα που παραδοσιακά στηρίζουν λύση του Κυπριακού, αλλά ακόμη και από άτομα όπως ο Σερντάρ Ντενκτάς και ο Κουντρέτ Όζερσαι, αλλά και εντός του ΚΕΕ. «Ο πρώτος που προειδοποίησε για το εν λόγω εγχείρημα, ήταν ο δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί» εξηγεί ο κ. Τσαγγάρης, και τονίζει πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ενδιαφέρουσες εξελίξεις εντός της τ/κ κοινότητας που θα επηρεάσουν άμεσα και την πλευρά μας.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.