Στείλτε τις δικές σας απορίες στο epistoles@politis.com.cy.
Του Δρος Νικόλα Διέτη και του Δρος Κωνσταντίνου Τσιούτη.
O Δρ Διέτης και o Δρ Τσιούτης απαντούν σε διάφορες ερωτήσεις για τον κορωνοϊό και λύνουν τις απορίες των αναγνωστών.Στείλτε τις δικές σας απορίες στο epistoles@politis.com.cyΟ Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης είναι Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας και Πρόληψης/Ελέγχου Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και επικφαλής της Ομάδας Επιστημόνων που συμβουλεύει τον υπουργό Υγείας για θέματα τής πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Ο Δρ Νικόλας Διέτης είναι Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.
ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ DNAΥπάρχει αλλοίωση του DNA, όπως φημολογείται, από κάποιο εμβόλιο;Όχι. Κανένα εμβόλιο του κορωνοϊού δεν είναι ικανό να «αλλοιώσει» το DNA μας. Αυτή η φήμη είναι μία ακόμη χαριτωμένη προσπάθεια προπαγάνδας από το κίνημα των αντιεμβολιαστών, η οποία φυσικά στερείται σοβαρότητας. Στο μάθημα της Βιολογίας της Γ’ γυμνασίου τα παιδιά μας μαθαίνουν ποια είναι η διαφορά του DNA και του mRNA, και ότι το δεύτερο δεν μπορεί να εισέλθει στο μέρος που υπάρχει το πρώτο (στον πυρήνα), πόσο μάλλον να το «αλλοιώσει» κιόλας. Θα προτείναμε στους αγαπητούς αντιεμβολιαστές, την επόμενη φορά που θα θελήσουν να σκαρφιστούν κάτι για να παραπληροφορήσουν τους πολίτες, εάν δεν θα ακολουθεί τους νόμους της λογικής αυτό που θα σκαρφιστούν, τουλάχιστον να ακολουθεί τους νόμους της Βιολογίας!
ΓΡΙΠΗ VS ΚΟΡΩΝΟΪΟΣΤι διαφορά έχει από το εμβόλιο της γρίπης;Το εμβόλιο της γρίπης είναι εντελώς διαφορετικό από το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού. Κατ’ αρχήν χρησιμοποιούνται ενάντια σε διαφορετικούς ιούς. Δεύτερον, χρησιμοποιούν εντελώς διαφορετικές τεχνολογίες. Το εμβόλιο του κορωνοϊού έχει μέσα απλό γενετικό υλικό mRNA, το οποίο το χρησιμοποιούν τα κύτταρά μας για να δείξουν στο σώμα μας τι αντισώματα να φτιάξει ενάντια στον ιό. Ενώ το εμβόλιο της γρίπης περιέχει τον ίδιο τον ιό της γρίπης μέσα, αδρανοποιημένο ώστε να μην προκαλέσει ασθένεια, τον οποίο τον βλέπει το σώμα μας και παράγει αντισώματα. Επίσης, το εμβόλιο της γρίπης δίνεται με μία δόση, ενώ το εμβόλιο του κορωνοϊού δίνεται σε δύο δόσεις με διάστημα 21 ημερών. Τέλος, το εμβόλιο της γρίπης αποθηκεύεται σε απλό ψυγείο, ενώ του κορωνοϊού σε επαγγελματικό ψυγείο στους -70 βαθμούς Κελσίου. Βεβαίως, υπάρχουν και ελαφρές ομοιότητες. Και τα δύο εμβόλια δίνονται ενδομυϊκά (συνήθως στον ώμο). Και τα δύο εμβόλια δείχνουν παρόμοιες παροδικές παρενέργειες (πόνος στο σημείο, πονοκέφαλος, αδιαθεσία, πυρετός). Και τα δύο εμβόλια έχουν τον ίδιο στόχο: να αποτρέψουν από τη νόσο που προκαλεί ο αντίστοιχος ιός.
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ;Αφού ο εμβολιασμός δεν θα εξαλείψει το πρόβλημα, γιατί πρέπει να το κάνω; Είναι μία θεμιτή ερώτηση. Υποθέτουμε ότι αναφέρεται στο γεγονός πως ξέρουμε ότι το εμβόλιο θα μας προστατεύσει από την εκδήλωση της ασθένειας Covid-19, ενώ δεν ξέρουμε εάν θα προστατεύει από τη μόλυνση και μετάδοση του ιού – εξ ου και η συνέχιση των προστατευτικών μέτρων. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα έχει δύο σκέλη.
Πρώτον, δεν γνωρίζουμε εάν το εμβόλιο μας προστατεύει από μόλυνση/μετάδοση του ιού, διότι η Pfizer δεν τσέκαρε τους εθελοντές της τακτικά για να μετρήσει τις ασυμπτωματικές μολύνσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σίγουρα ξέρουμε ότι δεν μας προστατεύει. Μάλιστα, δεδομένα αντισωμάτων από τους εθελοντές που πήραν το εμβόλιο της Pfizer δείχνουν να αυξήθηκαν σε τέτοια επίπεδα που γνωρίζουμε από προηγούμενες μελέτες ότι μπορούν να εξουδετερώσουν τον ιό. Θα γνωρίζουμε σίγουρα για το εάν μας προστατεύει ή όχι όταν το εμβόλιο αυτό δοθεί στον γενικό πληθυσμό. Δεύτερον, ακόμη και εάν αυτό όντως ίσχυε, δηλαδή να μην σε προστατεύει το εμβόλιο από τη μόλυνση/μετάδοση του ιού, ας μην ξεχνάμε τον στόχο μας. Ο στόχος δεν είναι η μάσκα. Ο στόχος είναι να μην υπάρχουν θάνατοι, να μην υπάρχουν νοσηλείες, να μην υπάρχουν γεμάτες ΜΕΘ. Αν εμβολιαστούμε όλοι και αυτό μεταφραστεί ότι ακόμη και εάν μολυνθούμε δεν θα νοσήσουμε καθόλου, τότε τελειώνει αυτόματα η πανδημία. Παύει να είναι κίνδυνος για την υγεία ο ιός αυτός και επομένως τότε δεν θα χρειαστεί να έχουμε μέτρα προστασίας. Ο λόγος που λέμε ότι θα πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα, ακόμα και όταν αρχίσουν οι εμβολιασμοί, είναι γιατί οι εμβολιασμοί δεν θα γίνουν γρήγορα για όλους. Θα πάρει χρόνο. Επομένως, όσο θα καθυστερεί να εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ο ιός θα συνεχίσει να είναι επικίνδυνος για άτομα με παθήσεις, για ηλικιωμένους, για ανθρώπους με χαμηλό ανοσοποιητικό. Όσοι εμβολιαστούμε δεν θα νοσούμε, αλλά ΑΝ (μεγάλο αν) μπορούμε ακόμη να μολύνουμε άλλους, αυτό σημαίνει ότι εμείς δεν θα κινδυνεύουμε αλλά θα κινδυνεύουν οι γύρω μας. Βεβαίως, όταν όλοι (ή η μεγάλη πλειοψηφία) εμβολιαστούμε, ο ιός θα σταματήσει να μεταδίδεται τόσο εύκολα, θα χτίσουμε ανοσία αγέλης στα άτομα που δεν θα είναι εμβολιασμένα και ο ιός θα εξουδετερωθεί.
ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΚΑΚΟΥπάρχει καλό και κακό εμβόλιο από τις τρεις εταιρείες;Όχι. Ακόμα και εάν κάποια εμβόλια υπερτερούν σε κάποια σημεία από άλλα, όλα τα εμβόλια έχουν θετικά και αρνητικά. Όλα τα εμβόλια που θα πάρουν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα έχουν καλύψει τα ίδια πρότυπα, τις ίδιες ασφαλιστικές δικλίδες και θα δίνουν το ίδιο όφελος στην υγεία. Οι όποιες τεχνικές ή άλλες διαφορές μεταξύ εμβολίων δεν μπορούν να καταστήσουν ένα εμβόλιο καλό ή κακό. Όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια θα είναι καλά, δηλαδή θα μπορούν να παρέχουν όφελος υγείας στους εμβολιασθέντες σε σχέση με το ρίσκο που φέρνει ο κορωνοϊός.
Η ΓΝΩΣΗ ΜΑΣ Η Κύπρος έχει τη γνώση για το εμβόλιο για να μπορεί να το διαχειριστεί;Ναι. Η Κύπρος κάνει εμβολιασμούς εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Χρησιμοποιεί τα ίδια ευρωπαϊκά πρότυπα που χρησιμοποιούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε την τεχνογνωσία, έχουμε τον εξοπλισμό, έχουμε τη γνώση διαχείρισης εμβολιασμών. Δεν υστερούμε σε τίποτα από άλλες χώρες. Αυτό το τεκμηριώνουν, όχι μόνο τα νούμερα των εμβολιασμών που γίνονται κάθε χρόνο στην Κύπρο (έχουμε από τους υψηλότερους δείκτες στην Ευρώπη), αλλά και η εμπειρία των ίδιων των ανθρώπων που εμβολιάζονται. Βεβαίως, πανδημία δεν είχαμε ποτέ στην Κύπρο εδώ και δεκάδες χρόνια. Αυτό το εγχείρημα, να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός, είναι μοναδικό, για όλες τις χώρες. Θα πρέπει η διαχείρισή μας και η οργάνωσή μας να υπερβεί όσα κάναμε μέχρι τώρα, γιατί οι ανάγκες θα είναι διαφορετικές. Το σχέδιο εμβολιασμού που ανακοίνωσε και παρουσίασε το Υπουργείο Υγείας με τη διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών είναι αντάξιο των προσδοκιών και είμαστε σίγουροι ότι οι εκατοντάδες άνθρωποι που θα συμβάλουν σε αυτόν τον άθλο που πρόκειται να γίνει (γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, επισκέπτες υγείας, διοικητικό προσωπικό), θα κάνουν ό,τι πρέπει για να πετύχει το σχέδιο αυτό.
ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΟΑφού υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα, δεν είναι επικίνδυνο να κάνει κάποιος το εμβόλιο;Η απάντηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Εξαρτάται από το συγκεκριμένο υποκείμενο νόσημα (δεν είναι όλα της ίδιας βαρύτητας), από τον βαθμό του νοσήματος (π.χ. υπάρχουν διαφορετικά στάδια καρκίνου), από τη διάρκειά του και το ιστορικό του, από τον τρόπο που ελέγχεται/ρυθμίζεται στον ασθενή με διάφορες θεραπείες (π.χ. αν έχεις υπέρταση που ελέγχεται άνετα με αντιϋπερτασικά, είναι διαφορετικό από το να έχεις μία πάθηση που δεν ρυθμίζεται με φάρμακα), από τον οργανισμό του ασθενούς, από το ιστορικό του ασθενούς κ.ο.κ. Επειδή, λοιπόν, όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι διαφορετικοί από ασθενή σε ασθενή, ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για το εάν ο κίνδυνος της μόλυνσης υπερέχει από τον όποιο ρίσκο από το εμβόλιο, είναι ο γιατρός του ασθενούς. Μόνο ο γιατρός μας μπορεί να βάλει αυτά τα δύο σε μία ζυγαριά ακριβείας, το ρίσκο από τον ιό και το όφελος από το εμβόλιο, για να μας συμβουλεύσει αν πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο ή όχι.
ΕΜΒΟΛΙΟ: Η ΕΡΕΥΝΑ, ΟΙ ΓΡΗΓΟΡΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣΔεν θεωρείται πολύ μικρό το χρονικό διάστημα που οι εταιρείες έφτιαξαν ένα εμβόλιο; Είναι όντως επειδή βρισκόμαστε σε περίοδο έκτακτης ανάγκης, και πόσο σίγουροι μπορεί να είμαστε;Η ερώτηση αυτή είναι πολύ σημαντική, αλλά η ανησυχία προκύπτει κυρίως από έλλειψη γνώσης του κοινού για το πώς σχεδιάζονται οι μελέτες των εμβολίων. Ναι, το εμβόλιο του κορωνοϊού ήρθε σε χρόνο-ρεκόρ. Ναι, συγκριτικά με παλαιότερα εμβόλια, ο χρόνος αυτός είναι πολύ μικρός (ίσως το 1/5). Όμως, ο μειωμένος χρόνος μίας μελέτης ή μίας διαδικασίας ανακάλυψης ενός εμβολίου, δεν σημαίνει απαραίτητα και μείωση στη μελέτη της ασφάλειάς του ή έκπτωση στην επιστημονικότητα του εμβολίου. Τουναντίον. Όλοι οι κανόνες που υπήρχαν στους διεθνείς ελεγκτικούς οργανισμούς για την απόδειξη της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων παρέμειναν αναλλοίωτοι και εκπληρώθηκαν πλήρως. Το ερώτημα «πώς τα καταφέραμε τόσο γρήγορα;» απαντάται με πολλά τεκμήρια. Για πρώτη φορά έχουμε τόσο γρήγορη αναγνώριση του ιού και δημοσίευση του γενετικού του υλικού. Για πρώτη φορά είχαμε τεράστια συσσώρευση γνώσης από χιλιάδες ερευνητικά κέντρα για έναν συγκεκριμένο ιό! Για πρώτη φορά δόθηκαν τόσα πολλά χρήματα από κυβερνήσεις σε εταιρείες και ερευνητικά κέντρα για ένα εμβόλιο. Για πρώτη φορά συνεργάστηκαν οι εθνικοί οργανισμοί υγείας με τις εταιρείες με στόχο τη συσσώρευση πόρων και προσωπικού για ένα εμβόλιο. Για πρώτη φορά έγιναν τόσο κοντά μεταξύ τους πολλαπλές μελέτες (σε κύτταρα, σε πειραματόζωα, σε ανθρώπους), ενώ συνήθως περιμέναμε κάποια χρόνια μεταξύ μελετών μέχρι να μαζευτούν οι πόροι και τα χρήματα για να ξεκινήσει η επόμενη. Για πρώτη φορά είχαμε ανταγωνιστικές εταιρείες να συνεργάζονται για ένα εμβόλιο! Για πρώτη φορά είχαμε τόσους πολλούς εθελοντές για να συμμετέχουν σε δοκιμές (δεκάδες χιλιάδες ανά εμβόλιο). Για πρώτη φορά είχαμε τόσα πολλά κρούσματα και τόσο πολύ ιό να υπάρχει έξω στο περιβάλλον, το οποίο μας βοήθησε να υπολογίσουμε γρήγορα την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου, αφού υπήρχαν γρήγορες μολύνσεις. Όλα αυτά, μαζί με πολλά άλλα, έγιναν για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία μας. Και το αποτέλεσμα είναι ότι όλα αυτά απέφεραν μείωση του χρόνου, ΧΩΡΙΣ να χρειαστεί να κάνουμε έκπτωση στη μελέτη της ασφάλειας του εμβολίου. Ένα γλαφυρό παράδειγμα που ίσως βοηθήσει στο να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται: Φαντάσου σαν να σου ζητούν να μαγειρέψεις ένα φαγητό για 1 εκατ. άτομα, ετοιμάζοντας ένα πιάτο τη φορά για κάθε έναν και η ποιότητα γεύσης του κάθε πιάτου να είναι η ίδια για όλους. Θα έκανες Χ χρόνο να τελειώσεις. Φαντάσου τώρα να σου πω να κάνεις το ίδιο, αλλά να έχεις 5.000 μάγειρους, όσα χρήματα χρειάζεσαι, όποια αυτοματοποιημένη διαδικασία μαγειρέματος θέλεις. Δεν είναι λογικό να κάνεις το 1/5 του χρόνου, ΧΩΡΙΣ να αλλάξεις την ποιότητα του φαγητού; Αυτό έγινε και με το εμβόλιο. Το ότι το κάναμε γρήγορα, δεν σημαίνει ότι κάναμε τσαπατσούλικη δουλειά. Διότι οι πόροι που είχαμε στη διάθεσή μας και ο τρόπος που δούλεψε πολύς κόσμος μαζί, ήταν κάτι που έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία μας.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ Αν κάνω το εμβόλιο, πότε θα πρέπει να το ξανακάνω;Καλή και δύσκολη ερώτηση. Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε την απάντηση. Γνωρίζουμε όμως τρία πράγματα: Γνωρίζουμε ότι όταν μολυνόμαστε από τον ιό, έχουμε ισχυρά αντισώματα ακόμη και 6 μήνες μετά. Δεν γνωρίζουμε εάν αυτά κρατάνε για έναν χρόνο, διότι οι πρώτοι άνθρωποι που μολύνθηκαν στην Κίνα ήταν τον Ιανουάριο του 2020 και επομένως είναι νωρίς ακόμη να γνωρίζουμε για πόσο καιρό κρατάνε αυτά τα αντισώματα. Γνωρίζουμε όμως ότι τα εμβόλια παράγουν αντισώματα στο σώμα μας, ίσα ή περισσότερα από ό,τι προκαλεί ο ιός, τα οποία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα στο αίμα μας για τουλάχιστον 2-3 μήνες. Αυτά τα δεδομένα ήταν αρκετά για να καλύψουν το όριο οφέλους των διεθνών οργανισμών έγκρισης ενός εμβολίου σε περίοδο πανδημίας. Όταν καίγεται το σπίτι σου, δεν σε ενδιαφέρει εάν το νερό που χρησιμοποιείς για να τη σβήσεις θα είναι αρκετό. Το χρησιμοποιείς γιατί ξέρεις ότι μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτή την έκτακτη ανάγκη που βρίσκεσαι. Εφόσον θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί και θα αρχίσουμε να βλέπουμε σταδιακά να μειώνονται τα κρούσματα, όσο ο κόσμος θα συνεχίζει να εμβολιάζεται, τότε θα ξεκινήσουμε σταδιακά να βλέπουμε τα αντισώματά μας μέσα από μελέτες στον εμβολιασμένο πληθυσμό, και όταν θα αρχίσουμε να βλέπουμε μείωση των αντισωμάτων μας στον πληθυσμό, τότε θα πρέπει να εκτιμήσουμε την κατάσταση της πανδημίας. Εάν είναι πολύ χαμηλά τα κρούσματα παγκοσμίως, ενδεχομένως να μην κάνουμε δεύτερους εμβολιασμούς. Θα μελετήσουμε δεδομένα από ανθρώπους που θα έχουν επαναμολυνθεί ενώ είχαν εμβολιαστεί παλαιότερα για να δούμε πώς αντιμετωπίζει τον ιό ο οργανισμός μας. Όλα αυτά θα μας οδηγήσουν στην απάντηση του ερωτήματος. Τώρα είναι πολύ νωρίς.
ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Πόσο σίγουροι είμαστε για τις παρενέργειες;Οι περισσότερες παρενέργειες από ένα εμβόλιο εμφανίζονται εντός 6-8 εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό, ακόμη και οι σπάνιες. Γι’ αυτό και όλοι οι ελεγκτικοί οργανισμοί αδειοδότησης ενός εμβολίου, διεθνείς και εθνικοί, απαιτούν από τις εταιρείες που παράγουν εμβόλια να έχουν συλλέξει δεδομένα ασφάλειας (παρενεργειών) για τουλάχιστον δύο μήνες. Αυτού του είδους η απαίτηση ισχύει και για τα εμβόλια του κορωνοϊού. Οι πρώτες κλινικές μελέτες για το εμβόλιο της Pfizer ξεκίνησαν τον Ιούνιο και όλοι οι πρώτοι εθελοντές παρατηρούνται ακόμη και σήμερα, 7 μήνες μετά. Η κλινική μελέτη Φάσης 3 (αυτή με τους περισσότερους εθελοντές) για το εμβόλιο της Pfizer ξεκίνησε τέλη Ιουλίου και δόθηκε σε 39.000 ανθρώπους, οι οποίοι παρατηρούνται για παρενέργειες μέχρι και σήμερα, 4 μήνες μετά. Όλες οι παρενέργειες που έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα ήταν αναμενόμενες με βάση την εμπειρία των εμβολίων (πόνος στο σημείο εμβολιασμού, πονοκέφαλος, πυρετός, αδιαθεσία, ατονία) και παροδικές (υποχωρούν μετά από μερικές μέρες μετά τον εμβολιασμό). Σε κανέναν από τους χιλιάδες εθελοντές που πήραν μέχρι σήμερα το εμβόλιο δεν έχει παρατηρηθεί καμία άλλη παρενέργεια. Βεβαίως, όταν εμβολιαστεί εκατομμύρια κόσμος, υπάρχει στατιστική πιθανότητα να δούμε και κάποια σπάνια παρενέργεια που δεν έχουμε δει μέχρι τώρα, η οποία μπορεί να αγγίζει το ποσοστό της τάξης του 1 στο εκατομμύριο ή 1 στα δύο εκατομμύρια. Τέτοιες σπάνιες παρενέργειες όμως βρίσκουμε και στα καθημερινά φάρμακα που παίρνουμε (παναντόλ, ασπιρίνη, ιβουπροφαΐνη), οι οποίες φυσικά δεν μας αποτρέπουν από το να πάρουμε το φάρμακο. Παρομοίως, το ρίσκο μίας τέτοιας σπάνιας παρενέργειας (εάν εμφανιστεί) δεν θα υπερβαίνει το όφελος από το εμβόλιο. Επομένως, όλα τα δεδομένα ασφάλειας που έχουμε για τα εμβόλια ενάντια στον κορωνοϊό είναι αποδεκτά, είναι τεκμηριωμένα και υπερβαίνουν τα διεθνώς αποδεκτά αυστηρά πρότυπα.
Αυτό το γνωρίζατε;Ποιος είναι ο... ήρωας Ζιαγκ Γιογκζεν;Ο Ζιαγκ Γιογκζεν (Zhang Yongzhen) είναι ο Κινέζος επιστήμονας που αποκωδικοποίησε (δηλαδή ξεκλείδωσε) το γενετικό υλικό του κορωνοϊού στις αρχές του Ιανουαρίου 2020. Η κινεζική κυβέρνηση ζήτησε από τον Ζιαγκ να μην δημοσιοποιήσει το εύρημά του, πιθανώς για να εκμεταλλευτεί το γεγονός εθνικά και εσωτερικά. Ο Ζιαγκ όμως κατάλαβε ποιο θα είναι το διακύβευμα, με τον κίνδυνο της πανδημίας να ξεκινάει, και έκανε αυτό που υπαγόρευε η επιστημονική του συνείδηση: δημοσίευσε τον γενετικό κώδικα του ιού στις 11 Ιανουαρίου 2020, ενημερώνοντας τους επιστήμονες παγκοσμίως ώστε να αρχίσουν νωρίς να δουλεύουν για την ανακάλυψη ενός εμβολίου. Είναι ο βασικός λόγος που έχουμε σήμερα, τόσο νωρίς, ένα εμβόλιο.
Τι είναι η ανοσία της αγέλης;Ανοσία αγέλης είναι όταν μία ομάδα ανθρώπων που έχουν επαφές («αγέλη») έχουν αντισώματα ενάντια σε έναν ιό («ανοσία») και έτσι αν κάποιος μέσα στην ομάδα αυτή δεν έχει αντισώματα, παρ’ όλα αυτά προστατεύεται από τον ιό, επειδή αυτοί με τους οποίους έχει επαφή είναι προστατευμένοι. Η ανοσία αγέλης είναι δηλαδή ένας τρόπος προστασίας πληθυσμού που δεν έχει αντισώματα. Υπάρχουν δύο τρόποι να κάνεις ανοσία αγέλης. Ο πρώτος είναι ο φυσικός τρόπος, δηλαδή η μόλυνση των ανθρώπων, και άρα η δημιουργία αντισωμάτων λόγω της μόλυνσης. Ο δεύτερος τρόπος είναι ο έμμεσος τρόπος, μέσω εμβολίου. Η διαφορά των δύο τρόπων είναι οι θάνατοι και οι νοσηλείες που προκύπτουν από τον πρώτο τρόπο, λόγω των μολύνσεων. Ο πρώτος τρόπος χρησιμοποιείται όταν πρόκειται για ιούς που δεν προκαλούν θανάτους και/ή για ιούς που δεν υπάρχουν εμβόλια.
Δεν υπάρχει σύγκρισηΗ προπαγάνδα των αντιεμβολιαστών από την αρχή της πανδημίας, ότι ο κορωνοϊός είναι ένας ακίνδυνος ιός σαν τη γρίπη, καταρρίφθηκε εδώ και πολλούς μήνες. Από τις 74 εκατ. καταγεγραμμένες μολύνσεις που είχαμε παγκοσμίως, μετράμε πάνω από 1,6 εκατ. επιβεβαιωμένους νεκρούς. Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό, η εποχική γρίπη, που εκτιμάται ότι μολύνει 1δισ. ανθρώπους τον χρόνο, καταγράφει 600 χιλ. νεκρούς. Η διαφορά φυσικά είναι τεράστια και δεν υπάρχει σύγκριση. Εάν, μάλιστα, συνυπολογίσουμε και τις μακροχρόνιες νοσηλείες, αλλά και τις ΜΕΘ αρκετών κρουσμάτων κορωνοϊού, καταλαβαίνει κανείς εύκολα ότι δεν υπάρχει καμία σύγκριση.
Διαφορές σε παρενέργειες Το εμβόλιο του κορωνοϊού έχει τις ίδιες παρενέργειες με το εμβόλιο της γρίπης. Πόνο και πρήξιμο στο σημείο εμβολιασμού, πυρετό, κόπωση, μυαλγία, ρίγος. Παρ’ όλα αυτά, τα ποσοστά εμφάνισης αυτών των παρενεργειών μεταξύ των δύο εμβολίων φαίνεται πως διαφέρουν. Το εμβόλιο του κορωνοϊού φαίνεται να προκαλεί περισσότερο πόνο στο σημείο εμβολιασμού, εντονότερο αίσθημα κόπωσης, περισσότερο πονοκέφαλο. Από την άλλη, το εμβόλιο της γρίπης φαίνεται να προκαλεί περισσότερο κοκκίνισμα στο σημείο εμβολιασμού.
Του δρος Νικόλας Διέτης και του δρος Κωνσταντίνος Τσιούτης
Στείλτε τις δικές σας απορίες στο
epistoles@poltis.com.cy
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.