ΥΠΟΙΚ: Χωρίς ψήφιση του Προϋπολογισμού δεν θα δοθεί στήριξη σε εργαζομένους και επιχειρήσεις

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 10.12.2020
ΥΠΟΙΚ: Χωρίς ψήφιση του Προϋπολογισμού δεν θα δοθεί στήριξη σε εργαζομένους και επιχειρήσεις
"Χωρίς τη ψήφιση του Προϋπολογισμού ούτε νέα στήριξη μπορεί να δοθεί στους εργαζομένους και στις επιχειρήσεις, ούτε κοινωνικές παροχές μπορεί να υπάρξουν ούτε και να λειτουργήσει το σύστημα υγείας

Έκκληση για υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 σε νόμο, για το καλώς νοούμενο συμφέρον της Δημοκρατίας και της κοινωνίας, απηύθυνε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης στην Βουλή των Αντιπροσώπων.


"Χωρίς τη ψήφιση του Προϋπολογισμού ούτε νέα στήριξη μπορεί να δοθεί στους εργαζομένους και στις επιχειρήσεις, ούτε κοινωνικές παροχές μπορεί να υπάρξουν ούτε και να λειτουργήσει το σύστημα υγείας. Ακόμη και αυτή η ακρωτηριασμένη λειτουργία του κράτους για δύο μόνο μήνες μέσω των δωδεκατημορίων εμπεριέχει μεγάλες νομικές προκλήσεις σε περίπτωση καταψήφισης του προϋπολογισμού, αφού δεν έχει υπάρξει ιστορικό προηγούμενο από τη λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι πασιφανές ότι θα εισέλθουμε σε αχαρτογράφητα νερά και σε μια περίοδο έντονης αστάθειας με ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες" είπε.

Αφού σημείωσε ότι ο Προϋπολογισμός για το 2021 κατατίθεται σε συνθήκες της χειρότερης οικονομικής μας δοκιμασίας από την εισβολή του 1974 εν μέσω πανδημίας, ανεξέλεγκτης μετανάστευσης και άλλων προκλήσεων, είπε ότι το γεγονός ότι παρά τη σημαντική επιδείνωση των οικονομικών δεικτών, οι Διεθνείς Οίκοι Αξιολόγησης δεν έχουν προβεί σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της κυπριακής οικονομίας, φανερώνει ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν για περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας, ήταν οι ενδεικνυόμενες.

Είπε ότι η Κυβέρνηση, σε αυτή τη βαθιά και πρωτοφανή κρίση, και με σημαντικά μειωμένα έσοδα λόγω της μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας αλλά και των ελαφρύνσεων και αναστολών πληρωμών, έχει κρατήσει όρθια την κυπριακή οικονομία και την κοινωνία, καταβάλλοντας μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και χορηγήσεις.

«Το πετύχαμε μέσω του προϋπολογισμού και θέλουμε να συνεχίσουμε να το πράττουμε για όσο χρειαστεί και για όσο μπορούμε. Ο κρατικός προϋπολογισμός που έχετε ενώπιον σε αυτό στοχεύει. Στο να κρατήσει την οικονομία και την κοινωνία όρθια την περίοδο της πανδημίας. Στοχεύει όμως παράλληλα και στην αναπτυξιακή αντεπίθεση στην μετά την πανδημία εποχή. Ενισχύει την κοινωνική δικαιοσύνη και το κράτος Πρόνοιας, και περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας» τόνισε.

Προβλέψεις
--------------

Σε σχέση με τις μακροοικονομικές προβλέψεις στις οποίες βασίστηκε ο Προϋπολογισμός του 2021 καθώς και ο τριετής δημοσιονομικός σχεδιασμός, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2020, αναμένεται να παρουσιάσει συρρίκνωση ύψους -5,5% σε σχέση με -7,0% που ήταν η αρχική πρόβλεψη τον Απρίλιο του 2020.

Από το 2021, η οικονομία αναμένεται να τεθεί σε τροχιά ανάκαμψης με την ανάπτυξη να φθάνει κοντά στο 4,5%, ενώ το ποσοστό ανεργίας, για το 2020, εκτιμάται ότι θα έχει αυξητική τάση σε σχέση με το 7,1% που κυμάνθηκε κατά το 2019, αλλά η εκτόξευση της θα αποφευχθεί λόγω των μέτρων στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων ενώ για τα επόμενα έτη, προβλέπεται πτώση της ανεργίας, στο 7% το 2021 και 6% το 2022.

Σημείωσε ότι οι προβλέψεις είναι αισθητά καλύτερες από τις επιδόσεις των πλείστων ευρωπαϊκών χωρών, και ασυγκρίτως καλύτερες από τουριστικές χώρες της ΕΕ.

"Η εκτίμηση μας είναι ότι στην απουσία των μέτρων στήριξης της Κυβέρνησης, η ύφεση θα πλησίαζε και ενδεχομένως να ξεπερνούσε το 10%. Είναι επίσης προφανές ότι τα σχέδια στήριξης της αγοράς εργασίας που εφαρμόσαμε, πέτυχαν μέχρι σήμερα σε μεγάλο βαθμό τον περιορισμό της αύξησης των ανέργων" είπε.

Αναφορικά με τα δημοσιονομικά μεγέθη, εκτιμάται ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι ελλειμματικό και θα ανέλθει στο 4,5% του ΑΕΠ για το 2020 από πλεόνασμα 1,7% το 2019, ενώ οριακά ελλείμματα αναμένονται να σημειωθούν τα επόμενα έτη, ύψους 0,7% του ΑΕΠ το 2021 και 0,6% το 2022.

Σε σχέση με το δημόσιο χρέος, είπε ότι αναμένεται να αυξηθεί στο 115% του ΑΕΠ το 2020 από 95,5% το 2019 και στη συνέχεια να επανέλθει σε πτωτική πορεία από το 2021 όπου προβλέπεται να υποχωρήσει στο 111% το 2021, λόγω της αναμενόμενης ανάκαμψης της οικονομίας και βελτίωσης των δημοσιονομικών δεικτών.

"Τονίζεται ότι, ένας από τους λόγους για τους οποίους το δημόσιο χρέος αυξήθηκε το 2020, είναι διότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως ένα από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, προέβη σε συσσώρευση σημαντικών ρευστών διαθεσίμων ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστεί οποιεσδήποτε επιπλέον αρνητικές εξελίξεις (π.χ. δεύτερο κύμα πανδημίας) χωρίς να θέτει ποτέ σε κίνδυνο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα" ανέφερε.

Κύριοι στόχοι του προϋπολογισμού
-------------------------

Ο Υπουργός είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 καταρτίστηκε έχοντας πέντε κύριους στόχους.

Ο πρώτος είναι η συνέχιση των έκτακτων μέτρων προς στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω της πανδημίας.

«Αναγνωρίζουμε ότι σε μια παρατεταμένη περίοδο μη λειτουργίας της αγοράς ή λειτουργίας της αγοράς υπό περιορισμούς, παρά τα συνεχή μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης, αρκετές επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια των αντοχών τους, ιδιαίτερα μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα. Θα συνεχίσουμε να τις στηρίζουμε με νέα σχέδια τα οποία θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, πέραν των σχεδίων στήριξης των εισοδημάτων των εργαζομένων που έχουν ήδη ανακοινωθεί» είπε.

Είναι γι΄αυτό το λόγο, είπε, που ο προϋπολογισμός του 2021 ενσωματώνει κονδύλια για πολιτικές που αφορούν τόσο την επιδότηση της εργασίας όσο και κονδύλια που αφορούν απευθείας στήριξη των επιχειρήσεων.

Αφορούν επίσης κονδύλια για πολύ σημαντικές πολιτικές που ήδη έχουν εξαγγελθεί, όπως η επιχορήγηση των επιτοκίων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που συνάπτουν νέα επιχειρηματικά ή στεγαστικά δάνεια, πρόσθεσε.

Αντιλαμβάνεστε όλοι πόσο σημαντική είναι υπό τις σημερινές συνθήκες η ψήφιση του προϋπολογισμού για όλες αυτές τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους».

Ο δεύτερος στρατηγικός στόχος είναι η ενίσχυση και εδραίωση του Κράτους Πρόνοιας. Είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 είναι ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός στην ιστορία της Δημοκρατίας στον τομέα της Υγείας που αντιπροσωπεύει πλέον το 9,63% (€1.017 εκ) του συνολικού προϋπολογισμού, ένα ποσοστό πολλαπλάσιο από ότι ήταν λίγα χρόνια πριν. Σε σχέση με πέρσι, συνεπάγεται αύξηση των δαπανών στον τομέα της υγείας κατά €55 εκ.

Επίσης, είπε, ενισχύει την κοινωνική δικαιοσύνη με αύξηση κατά €117 εκ. του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ενδεικτικά ανέφερε την ουσιαστική αύξηση του Επιδόματος Χαμηλοσυνταξιούχων για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι έχουν συνολικά εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς και επιδόματα για συντήρηση παιδιών τοποθετημένων σε οικογένειες. Συνολικά, οι κοινωνικές παροχές το 2021 ανέρχονται στο €2.914 εκ. και είναι αυξημένες κατά €146 εκ. σε σχέση με το 2020, είπε.

Ο τρίτος στρατηγικός στόχος είναι η αμυντική μας θωράκιση είπε ο Υπουργός λέγοντας ότι λαμβάνοντας υπόψη τη γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή και τις συνεχείς και αυξανόμενες προκλήσεις που η χώρα αντιμετωπίζει από τις έξωθεν επιβουλές.

Είπε ότι ο Προϋπολογισμός του 2021 περιλαμβάνει και σημαντικές αυξήσεις στις δαπάνες για την αμυντική μας θωράκιση. Συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά 71 εκ ευρώ ή κατά 20% περίπου. Πέραν των πρόσθετων πιστώσεων που έχουν χορηγηθεί μέσω του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του 2020, ύψους 77 εκ. ευρώ.

Τέταρτος στρατηγικός στόχος είναι η ταχεία ανάκαμψη μετά το πέρας της πανδημίας, και η βιώσιμη και δυναμική ανάπτυξη αφού ενσωματώνει στον προϋπολογισμό τις απαραίτητες πιστώσεις ύψους €634εκ. για υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στη βάση των ευρωπαϊκών κατευθυντηρίων γραμμών.

Επίσης, είπε ότι ενισχύει την επιχειρηματικότητα με ένα προϋπολογισμό της τάξης των €400 εκ. για την περίοδο 2021-2027, που είναι σχεδόν τριπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, με τα πρώτα προγράμματα να προκηρύσσονται εντός του 2021.

Στοχεύει επίσης στην πράσινη ανάπτυξη με πέραν των 50 αναπτυξιακών έργων που αφορούν την κυκλική οικονομία, τη διαχείριση αποβλήτων και υδάτων, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, αλλά και πολιτικές που αφορούν την ηλεκτροκίνηση και την απόσυρση ρυπογόνων οχημάτων.

Περιλαμβάνει το μεγαλύτερο προϋπολογισμό που διατέθηκε ιστορικά για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με έργα που υπερβαίνουν τα €140 εκ. στο πλαίσιο συγκεκριμένου σχεδίου δράσης, αλλά και προγράμματα για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, είπε ο Υπουργός.

Ο προϋπολογισμός, πρόσθεσε, υλοποιεί μεγάλα έργα αναπτυξιακών υποδομών συνολικού ύψους €1 δις. Είπε ότι υπάρχει αύξηση των αναπτυξιακών δαπανών του Υπουργείου Μεταφορών, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο κατά 82% για την επόμενη τριετία και περιλαμβάνει το Κυπριακό Μουσείο, το Δρόμο Πάφού-Πόλης Χρυσοχούς, τον αυτοκινητόδρομο Αστρομερίτη – Ευρύχου, Λευκωσίας – Παλαιχωρίου, και τον κόμβο στην είσοδο της Λευκωσίας.

Πέμπτος στρατηγικός στόχος είπε, είναι ό,τι αφορά τον μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό τόσο του προϋπολογισμού, όσο και της κυβερνητικής πολιτικής και είναι κάτι που πρέπει να αποτελεί και εθνικό στόχο.

Αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της δικαιοσύνης και των δικαστηρίων, τη σύσταση νέας Ανεξάρτητης Εποπτικής Αρχής για τον Ασφαλιστικό Τομέα και τον τομέα των Ταμείων Προνοίας, την προώθηση της «Πράσινης» φορολογικής μεταρρύθμισης, τη μεταρρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα, τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία και την ενδυνάμωση της αξιοκρατίας.

«Με τον προϋπολογισμό του 2021, τερματίζεται επίσης η πρακτική απασχόλησης εκτάκτου προσωπικού, θέτοντας ως στόχο την κάλυψη των αναγκών της δημόσιας υπηρεσίας σε προσωπικό μέσω της πλήρωσης μόνιμων θέσεων και όχι μέσω της πρόσληψης Εργοδοτούμενων Ορισμένου Χρόνου, διορθώνοντας μια διαχρονική και άδικη στρέβλωση στη δημόσια υπηρεσία» επισήμανε ο Υπουργός.

Πανδημία
-------------

Αναφερόμενος στα μέτρα που λήφθηκαν για την πανδημία, είπε ότι ενισχύθηκε το σύστημα υγείας με επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ, στηρίχθηκαν τα εισοδήματα πέραν των 200.000 εργαζομένων, ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, γονέων και μαθητών, χιλιάδες επιχειρήσεις, ειδικοί κλάδοι της οικονομίας, οι άνεργοι, οι δανειολήπτες κτλ.

"Κάποιος θα περίμενε ότι υπό τις σημερινές συνθήκες, και λόγω των δημοσιονομικών πιέσεων που έφερε η πανδημία, ο προϋπολογισμός του 2021 θα ήταν πιο περιοριστικός από τον προϋπολογισμό του 2020. Αντίθετα, καταθέτουμε ενώπιον σας για το 2021 ένα προϋπολογισμό αυξημένο κατά €742 εκ. ή 10.6% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2020" είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι η οικονομία αντιμετωπίζει την πρόκληση της πανδημίας, την πρόκληση μείωσης ενός υψηλού χρέους το οποίο πρέπει να επανέλθει σε πτωτική πορεία, την πρόκληση της βιωσιμότητας του ΓεΣΥ αλλά και την πρόκληση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.


ΜΕΧ
-----------

Η οικονομία, συνέχισε ο Υπουργός, αντιμετωπίζει και την πρόκληση των ΜΕΧ στον τραπεζικό τομέα, λέγοντας ότι παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, με συνολική μείωση τον ΜΕΧ κατά 23 δις Ευρώ ή κατά 75,5%, η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί.

"Το ύψος των ΜΕΧ παραμένει ψηλό και εγκυμονεί κινδύνους. Παρά το γεγονός ότι η θέση ρευστότητας των τραπεζών αλλά και η κεφαλαιουχική τους επάρκεια παραμένει ισχυρή, δεν αποκλείεται επίσης να παρατηρηθούν εκ νέου πιέσεις στο τραπεζικό μας σύστημα λόγω της πανδημίας. Ως εκ τούτου, είναι τεράστιας σημασίας η διαφύλαξη ενός σταθερού νομικού πλαισίου μείωσης των ΜΕΧ παράλληλα με την ύπαρξη ενός αποτελεσματικού πλαισίου αφερεγγυότητας. Αντιλαμβανόμενος όμως τις ειδικές συνθήκες τις οποίες διανύουμε, έχω απευθύνει έκκληση στο Σύνδεσμο Τραπεζών όπως προβεί σε στοχευμένη αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Μαρτίου 2021, χωρίς να διακινδυνεύεται η αξιοπιστία της χώρας από νομοθετικές πράξεις οι οποίες θα έστελναν λανθασμένα μηνύματα στους οίκους αξιολόγησης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση" είπε.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι κάνοντας λόγο για το τραπεζικό σύστημα δεν μιλάμε ούτε για τους μετόχους ούτε για τους τραπεζίτες. "Μιλάμε για τους καταθέτες και τις εξοικονομήσεις μας. Είναι αυτά που οφείλουμε να προστατεύσουμε, χρησιμοποιώντας όμως παράλληλα και την ευελιξία που το τραπεζικό σύστημα μπορεί να επιδείξει προς όφελος των πιο αδυνάτων, ιδιαίτερα σε έκτακτες συνθήκες όπως οι σημερινές" είπε.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υπουργός Ενέργειας: Ορόσημο το έργο €50 εκατ. από ΑΗΚ-Cyta για έξυπνους μετρητές
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργός Ενέργειας: Ορόσημο το έργο €50 εκατ. από ΑΗΚ-Cyta για έξυπνους μετρητές

Υπουργός Ενέργειας: Ορόσημο το έργο €50 εκατ. από ΑΗΚ-Cyta για έξυπνους μετρητές

ΗΠΑ: Ο Νετανιάχου θα συναντηθεί χωριστά αύριο με Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Νετανιάχου θα συναντηθεί χωριστά αύριο με Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις

ΗΠΑ: Ο Νετανιάχου θα συναντηθεί χωριστά αύριο με Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις

Συνελήφθη Ρώσος σεφ στο Παρίσι - Ύποπτος για πιθανό σαμποτάζ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων
ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη Ρώσος σεφ στο Παρίσι - Ύποπτος για πιθανό σαμποτάζ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων

Συνελήφθη Ρώσος σεφ στο Παρίσι - Ύποπτος για πιθανό σαμποτάζ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων

Το Ιατρικό Κέντρο Λεμεσού καταγγέλει μεροληπτική μεταχείριση υπέρ της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων - Ζητά παρέμβαση Δαμιανού
ΚΥΠΡΟΣ

Το Ιατρικό Κέντρο Λεμεσού καταγγέλει μεροληπτική μεταχείριση υπέρ της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων - Ζητά παρέμβαση Δαμιανού

Το Ιατρικό Κέντρο Λεμεσού καταγγέλει μεροληπτική μεταχείριση υπέρ της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων - Ζητά παρέμβαση Δαμιανού

Κινητοποιήσεις ακτιβιστών σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια - Ζητούν το τέλος των ορυκτών καυσίμων
ΚΟΣΜΟΣ

Κινητοποιήσεις ακτιβιστών σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια - Ζητούν το τέλος των ορυκτών καυσίμων

Κινητοποιήσεις ακτιβιστών σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια - Ζητούν το τέλος των ορυκτών καυσίμων