Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών Μαας δήλωσε ότι υπήρξαν «πάρα πολλές προκλήσεις». Για το λόγο αυτό, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή, θα πρέπει να αποφασιστούν οι συνέπειες.
Με τίτλο «’Πάρα πολλές προκλήσεις’ - Η ΕΕ εξετάζει κυρώσεις κατά της Τουρκίας», ιστοσελίδα της ε/φ Die Welt επισημαίνει πως τις τελευταίες εβδομάδες, η γερμανική κυβέρνηση προσπάθησε να αποτρέψει νέες κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας, λόγω της σύγκρουσης με την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας είναι τώρα απογοητευμένος από την κυβέρνηση Eρντογάν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι γερμανικές προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης στη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία απέτυχαν προς το παρόν.
Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών Μαας δήλωσε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ότι υπήρξαν «πάρα πολλές προκλήσεις». Για το λόγο αυτό, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή, θα πρέπει να αποφασιστούν οι συνέπειες.
Η συζήτηση αφορά κυρίως κυρώσεις για έρευνες φυσικού αερίου από την Τουρκία ανοιχτά της Κύπρου, που θεωρούνται παράνομες.
Η Ελλάδα ζητά επίσης γενικό εμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας. Ωστόσο, για ένα τέτοιο βήμα, πιθανότατα προς το παρόν δεν θα υπάρξει η αναγκαία έγκριση όλων των υπολοίπων κρατών της ΕΕ.
«Η βασική έγνοια μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή είναι να αντιδράσουμε σε όσα συζητούνται καιρό τώρα ιδιαίτερα όσον αφορά την Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ μετά από διαβουλεύσεις με τους άλλους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ. Βασικά, η Γερμανία είναι της άποψης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσει τον διάλογο με την Τουρκία.
Ταυτόχρονα, ο Μαας εμφανίστηκε απογοητευμένος με τις τελευταίες εξελίξεις. «Η Γερμανία ειδικότερα έχει κάνει πολλή δουλειά τις τελευταίες εβδομάδες για να επιτύχει συμβιβασμούς - και μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου», είπε. «Δυστυχώς, δεν υπήρξε αποτέλεσμα».
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Εποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προέβη σε παρόμοια δήλωση μετά τις διαβουλεύσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ. Ο Ισπανός δήλωσε ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί περαιτέρω. Κανείς δεν μπορεί να διακρίνει σημαντική αλλαγή στην τουρκική συμπεριφορά.
Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν είναι δυνατόν για την Τουρκία, χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή της Μεσογείου, να παραμείνει θεατής των εξελίξεων στην περιοχή. Η Άγκυρα, είπε, εκπροσωπεί τα δικά της συμφέροντα και εκείνα των Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία έχει εκφράσει πολλές φορές ότι δεν θα υποκύψει σε «απειλές και εκβιασμούς» και ότι δεν θα επιτρέψει τον ιμπεριαλισμό, πρόσθεσε ο Eρντογάν.
Προειδοποίησε επίσης την ΕΕ να μην επιτρέψει την εργαλειοποίησή της από την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απελευθερωθεί από τη «στρατηγική τύφλωσή» της το συντομότερο δυνατό και δεν πρέπει να επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους ως «πολιορκητικός κριός στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Eρντογάν σε τηλεοπτικό του μήνυμα. Ο ίδιος επιθυμεί διάσκεψη με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. «Περιμένουμε από τα πρόσωπα με τα οποία είμαστε σε επαφή να μην αφήσουν μετέωρο το χέρι που έχει τείνει η Τουρκία», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο στην ΕΕ, τέτοιες δηλώσεις δεν λαμβάνονται πλέον σοβαρά υπόψη.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.