Υπουργός Υγείας: Ορόσημο η 2η φάση ΓεΣΥ για το κράτος και την κοινωνία

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 1.6.2020
Υπουργός Υγείας: Ορόσημο η 2η φάση ΓεΣΥ για το κράτος και την κοινωνία
Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι το ΓεΣΥ πέρασε μέσα από συμπληγάδες και δέχτηκε άδικες επιθέσεις, αλλά άντεξε στην πίεση.

Ορόσημο για το Υπουργείο Υγείας, το κράτος, την κοινωνία και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά αποκάλεσε τη σημερινή ημέρα, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της 2ης φάσης του ΓεΣΥ, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, σημειώνοντας παράλληλα ότι Υπουργείο Υγείας και ΟΑΥ έχουν πλήρη συναίσθηση των προβλημάτων που θα προκύψουν το πρώτο διάστημα και ότι θα χρειαστεί χρόνος, επιμονή και υπομονή.


Ο κ. Ιωάννου, ο οποίος μιλούσε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στα γραφεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον 40 ιδιωτικά νοσηλευτήρια για ένταξη στο ΓεΣΥ, ενώ ο Πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου ενημέρωσε ότι 27 έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια. και τα υπόλοιπα αναμένεται να υπογράψουν τις επόμενες 24 ώρες. Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Ιωάννου είπε ότι με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που έχουν ενταχθεί καλύπτεται το 80% των διαθέσιμων κλινών.

Τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που έχουν υπογράψει σύμβαση με τον ΟΑΥ

Ο κατάλογος των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στη Λευκωσία, τα οποία έχουν ήδη υπογράψει σύμβαση είναι Αρεταίειο Νοσοκομείο, Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο, Κλινική Βυρίδη, Ιατρικό Κέντρο Μητέρα και Παιδί, Οφθαλμός Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης, Πολυκλινική Λευκωσίας και Ευρωπαϊκή Κλινική. Στη Λεμεσό έχουν υπογράψει σύμβαση το Mediterranean Νοσοκομείο Κύπρου, η Limassol Clinic, η Κλινική Ζωοδόχου Πηγής, το Ιατρικό Κέντρο Λεμεσού και οι Άγιοι Ανάργυροι.

Στη Λάρνακα έχουν υπογράψει σύμβαση το Ιδιωτικό Νοσοκομείο Άγιος Ραφαήλ, η Ορθοπεδική – Τραυματολογική Κλινική Σ.Κ. Σεργίου, η Κλινική Ευγενίου Μ.Α., η Κλινική Σωτήρος, το Νοσοκομείο Τίμιος Σταυρός, η Νέα Πολυκλινική Φανερωμένης και η Γυναικολογική – Μαιευτική Κλινική Λεοντιάδη Άγιος Γεώργιος. Στην Πάφο έχουν υπογράψει σύμβαση με τον ΟΑΥ το Royal Artemis Ιδιωτικό Νοσοκομείο, το Ιδιωτικό Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, το Ιδιωτικό Νοσοκομείο Ίασις, το Ιατρικό Κέντρο Πάφου Κυανούς Σταυρός και το Ιατρικό Κέντρο Ελπίς. Στο Παραλίμνι έχουν υπογράψει σύμβαση η Πολυκλινική Σάντα Μαρίνα και το Ιδιωτικό Νοσοκομείο Λητώ και στην Αγία Νάπα έχει υπογράψει σύμβαση το Napa Olympic.Το ΓεΣΥ πέρασε από Συμπληγάδες, ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία

«Ορόσημο για το Υπουργείο Υγείας, για το κράτος, για την κοινωνία, για τον κάθε πολίτη της χώρας», αποκάλεσε τη σημερινή ημέρα σε εισαγωγική του παρέμβασή ο Υπουργός Υγείας.

«Εν μέσω δύσκολων συνθηκών που προκλήθηκαν από την πανδημία, πετύχαμε με επιμονή και σκληρή δουλειά να κάνουμε πραγματικότητα τη β’ φάση του Γενικού Συστήματος Υγείας, που στην ουσία ολοκληρώνει το ΓεΣΥ, τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, που έγινε από τη δεκαετία του 1960 στη χώρα μας», σημείωσε.

Ο κ. Ιωάννου, συνέχισε λέγοντας ότι από την ψήφισή του τον Ιούνιο του 2017 μέχρι και σήμερα που αρχίζει η β’ φάση, το ΓεΣΥ «πέρασε μέσα από Συμπληγάδες και δέχθηκε σε πολλές περιπτώσεις άδικες επιθέσεις».

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, «όντας μια κοινωνική κατάκτηση για ολόκληρο τον πληθυσμό της Κύπρου, άντεξε στις πιέσεις, μετρώντας ήδη έναν χρόνο λειτουργίας».

«Παρά τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε πριν έναν χρόνο όταν ξεκίνησε η α’ φάση του Συστήματος, όλοι μαζί, Πολιτεία, Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και κοινωνία, καταφέραμε να στηρίξουμε το ΓεΣΥ και να το βελτιώσουμε, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που το ήθελαν να καταρρέει και να μην αποδίδει», είπε.

Ο Υπουργός Υγείας ευχαρίστησε «για τη στήριξη που έδωσαν και δίνουν οι 2,138 Προσωπικοί και Ειδικοί Ιατροί που εντάχθηκαν στο Σύστημα, αλλά και τα 40 και πλέον νοσηλευτήρια που εντάσσονται αυτές τις μέρες για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ενδονοσοκομειακή φάση του ΓεΣΥ».

«Είναι όλα αυτά που μας επιτρέπουν να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι με τη συνεργασία όλων μπορούμε να χτίσουμε ένα Σύστημα Υγείας πρότυπο», σημείωσε.

Πολύτιμο εργαλείο το ΓεΣΥ στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι όταν πριν από τρεις περίπου μήνες παρουσιάστηκε η ανάγκη για διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, αναδείχθηκε παράλληλα και η σημασία που έχει η ύπαρξη ενός οργανωμένου και σύγχρονου Συστήματος Υγείας.

«Αν και νεοσύστατο, το ΓεΣΥ υπήρξε ένα πολύτιμο εργαλείο στην φαρέτρα μας που μας επέτρεψε να οργανωθούμε πιο αποτελεσματικά, πιο γρήγορα, με περισσότερη επάρκεια και με μεγαλύτερη αξιοπιστία», είπε.

Χρειάστηκε, συνέχισε,  «να αναπτύξουμε αντανακλαστικά, αφού κληθήκαμε να διαχειριστούμε παράλληλα δύο μεγάλα ζητήματα: από τη μια, ήταν η α’ φάση του ΓεΣΥ που, αν και σε μεγάλο βαθμό είχε αρχίσει να ομαλοποιείται, χρειαζόταν ακόμα προσοχή για να οχυρώσουμε το Σύστημα, και, από την άλλη, είχαμε να διαχειριστούμε τις συνέπειες που έφερε ο κορωνοϊός».

Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτό καλούμαστε να κάνουμε και τώρα με την εισαγωγή της β’ φάσης του ΓεΣΥ. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε και να λειτουργήσουμε τις ασφαλιστικές δικλείδες και τους μηχανισμούς εκείνους που θα βοηθήσουν στην αυστηρή και σωστή εποπτεία του Συστήματος και μέσα από συντονισμό να εντοπίζουμε έγκαιρα τις αδυναμίες και να τις διορθώνουμε, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Κερδίζοντας το στοίχημα αυτό, θα μπορέσουμε να στηρίξουμε περισσότερο και να ενδυναμώσουμε τη Δημόσια Υγεία».

Ο κ. Ιωάννου ευχαρίστησε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, «ο οποίος διαδραμάτισε και διαδραματίζει ακόμα καταλυτικό ρόλο στην εφαρμογή αυτής της ριζικής αλλαγής».

«Οι σαφείς οδηγίες που έλαβα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την ανάληψη των καθηκόντων μου, και η καθοδήγησή του όλο αυτό το διάστημα, βοήθησε τα μέγιστα στο να υπερπηδήσουμε πολλά εμπόδια που βρήκαμε στη σύντομη αυτή πορεία, προσφέροντας στους Κύπριους ασθενείς ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες στο επίπεδο που δικαιούνται», είπε.

Έμπρακτη, ανέφερε, ήταν και παραμένει η στήριξη της Κυβέρνησης στη διασφάλιση του μεγαλύτερου αγαθού της υγείας.

«Με την επένδυση στα δημόσια νοσηλευτήρια, δείχνουμε ότι ψηλά στις προτεραιότητες της Πολιτείας είναι η ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας».

Δυσκολίες το πρώτο διάστημα, θα επιλυθούν με χρόνο, επιμονή και υπομονή

Ο Υπουργός Υγείας συνέχισε λέγοντας ότι «θέλω να είμαι ειλικρινής προς τους συμπολίτες μας και να στείλω το μήνυμα ότι Υπουργείο Υγείας και ΟΑΥ έχουμε πλήρη συναίσθηση των προβλημάτων που θα προκύψουν το πρώτο διάστημα της εφαρμογής της β’ φάσης του ΓεΣΥ».

Γνωρίζουμε, είπε, «ότι θα συναντήσουμε πολλά κωλύματα και ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις, τουλάχιστον μέχρι να μπορέσει να αναπτυχθεί πλήρως το Σύστημα».

Αναμφίβολα, πρόσθεσε, «θα χρειαστούμε χρόνο, επιμονή και υπομονή για να οργανώσουμε σωστά το Σύστημα, να το προσαρμόσουμε με τέτοιο τρόπο που να ανταποκρίνεται στον μέγιστο βαθμό στις ανάγκες των ασθενών μας και να μας κάνει περήφανους».

Σήμερα, σημείωσε, «είναι μόνο η αφετηρία». Ο δρόμος, πρόσθεσε, «είναι μακρύς και θα έχει εμπόδια και δυσκολίες, από τα οποία θα πρέπει να αντεπεξέλθουμε».

Ζήτησε «τη στήριξη όλων των πολιτών για να στεφθεί αυτό το μεγαλεπήβολο έργο με επιτυχία». Ζήτησε από τους παρόχους υγείας «να συνεχίσουν να συμβάλλουν με την εμπειρογνωμοσύνη τους στη ομαλή λειτουργία του ΓεΣΥ».

Το Υπουργείο Υγείας, διαβεβαίωσε, «θα παραμείνει ο θεματοφύλακας του πολύτιμου αγαθού της υγείας για όλους τους πολίτες της χώρας».

Ο κ. Ιωάνου ευχαρίστησε τα μέλη και λειτουργούς του ΟΑΥ. Στάθηκε ιδιαίτερα στον Θωμά Αντωνίου λέγοντας ότι «χωρίς στη σκληρή δουλειά που βάζει εδώ και χρόνια το ΓεΣΥ δεν θα ξεκινούσε».

Δουλέψαμε με σύμπνοια, σύνεση και συναίνεση, λέει ο Θωμάς Αντωνίου

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΟΑΥ ανέφερε ότι ως ΔΣ λάβαμε όρους εντολής από τον νόμο, από την Πολιτεία, από την κοινωνία, από την Βουλή οι οποίοι ήταν σαφείς: «να παραδώσουμε ένα σύστημα υγείας, με βάση τις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ισότητας, της ισότιμης πρόσβασης, των ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και αυτό παραδίδουμε».

«Δουλέψαμε συλλογικά, με σύνεση, με συναίνεση, στο σύνολο, οι λειτουργοί, το ΔΣ. Δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε αυτά όλα αν δεν είχαμε την σταθερή πολιτική καθοδήγηση αλλά και πολιτική τόλμη που έδειξε ο Υπουργός Υγείας προσωπικά και στο πολιτικό επίπεδο και στο τεχνοκρατικό και τον ευχαριστούμε», πρόσθεσε.

Ο κ. Αντωνίου υπόμνησε τον τρόπο με τον οποίο συνεργάστηκαν στο ΔΣ οι εργοδότες, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι εκπρόσωποι του κράτους αλλά και των ασθενών «με σύμπνοια, με σύνεση και συναίνεση για να πετύχουμε το μεγαλύτερο κοινωνικό επίτευγμα στον τόπο μας τις τελευταίες δεκαετίες».

Υπενθύμισε ότι σαράντα ένα συνολικά νοσηλευτήρια έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον στην μία ρύθμιση και 27 έχουν υπογράψει μέχρι τώρα. Τις επόμενες 24 ώρες αναμένουμε να υπογράψουν. Για τα σαράντα νοσηλευτήρια εξήγησε είναι σαφής η τοποθέτησή τους και αναμένουμε να διαλευκανθεί ένα σημείο με ένα νοσηλευτήριο.

Σε ερώτηση ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι το 80% των διαθέσιμων κλινών θα ενταχθεί στο ΓεΣΥ.

Σε ερώτηση αν παραμένει ανοιχτή η πρόσκληση στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια ο κ. Αντωνίου απάντησε ότι «ναι, πάντα θα υπάρχει πρόσκληση αλλά όχι στο ίδιο πλαίσιο». Η ανοιχτή πρόσκληση έχει λήξει στις 31 Μαΐου, είπε, προσθέτοντας ότι «το ΔΣ θα συγκληθεί τις επόμενες μέρες για να δει τα επόμενα βήματα». Το ΔΣ θα κάνει ακόμα ένα γύρο διαβούλευσης με τα νοσηλευτήρια για επιμέρους ζητήματα και θα μελετήσει τα επόμενα του βήματα, ανέφερε. Αλλά, πρόσθεσε, οι επόμενοι που θα έρθουν, θα έρθουν σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, το οποίο θα διαμορφώσει το Συμβούλιο τις επόμενες εβδομάδες.

Σε ερώτηση αν με βάση τα χρονοδιαγράμματα θα έχουμε πλήρη εφαρμογή τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο,  ο κ. Αντωνίου είπε ότι αυτή η συνεννόηση θα γίνει με το Υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας θα είναι μέσα στο Σεπτέμβριο αλλά μένει να αποφασιστεί αν θα είναι η πρώτη εβδομάδα ή η τελευταία.

Έπεσε το Σινικό Τοίχος, πίεση αρχικά στα ιδιωτικά, εξομάλυνση σιγά -σιγά

Σε ερώτηση πως μπορεί να διασφαλιστεί μια ισορροπία του ανταγωνισμού μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ο κ. Ιωάννου απάντησε ότι «δεν είναι ρόλος μας να ρυθμίσουμε που θα αποταθεί ο κόσμος». Ακριβώς, σημείωσε, «το μεγάλο πλεονέκτημα του ΓεΣΥ είναι ότι υπάρχει ελεύθερη επιλογή και αυτή η ελεύθερη επιλογή δημιουργεί και μια ευγενή άμιλλα μεταξύ των συμβαλλόμενων ούτως ώστε να βελτιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους για να προσελκύουν ακόμα περισσότερους, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι χθες με τα στεγνά που υπήρχαν μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

«Τώρα αυτό που εμείς ονομάζαμε Σινικό Τοίχος έχει πέσει, μπορεί ο οποιοσδήποτε να αποταθεί όπου αυτός κρίνει ότι θα λάβει της καλύτερης φροντίδας, άρα αυτό θα φέρει και βελτίωση θεωρώ εγώ προσωπικά – και νομίζω συμφωνείτε μαζί μου -και στην ποιότητα της προσφοράς υπηρεσιών. Το ποΎ θα αποταθεί ο κάθε ένας ούτε μπορούμε να το ρυθμίσουμε, ούτε και είναι σωστό», σημείωσε ο ίδιος.

Σίγουρα, συνέχισε, «τις πρώτες εβδομάδες αναμένουμε ότι αρκετός κόσμος πιθανόν να αποταθεί στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, αλλά σταδιακά θα υπάρξει μια εξισορρόπηση. Μπορεί να υπάρχει μεγάλη πίεση προς τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια διότι πολλοί ανυπομονούσαν και ήθελαν να αποταθούν στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Θα υπάρξει διαθεσιμότητα στα δημόσια  και κάπου σιγά-σιγά θα εξομαλυνθεί η κατάσταση. Αυτό όμως θα οριστεί από τους νόμους της αγοράς, από την ζήτηση και την προσφορά. Δεν μπορούμε εμείς να επέμβουμε και ούτε είναι σωστό να επέμβουμε.

Ο Υπουργός, επανέλαβε ότι «σίγουρα αναμένουμε ότι θα υπάρξουν προβλήματα τον πρώτο καιρό».
Μόνο και μόνο από το γεγονός ότι για δύο μήνες είχαν αναβληθεί όλες οι προγραμματισμένες εγχειρήσεις, μόνο και μόνο γιατί συμπολίτες μας ανέβαλλαν προγραμματισμένες εγχειρίσεις για να τις κάνουν στα πλαίσια του ΓεΣΥ στον πάροχο της επιλογής τους αυτό δημιουργεί μια τεράστια ζήτηση αυτές τις μέρες, εξήγησε.

Η διαθεσιμότητα είναι η ίδια δεν αυξήθηκε, άρα είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν κάποια προβλήματα και πιθανώς, αν μπορώ να το πω, λίστες αναμονής σε κάποιους. «Είναι θεμιτό, είναι κατανοητό και σιγά σιγά θα εξομαλυνθεί», εκτίμησε ο κ. Ιωάννου.

Ο κ. Αντωνίου εξήρε το εργασιακό ήθος που έδειξαν το ΔΣ νυν και πρώην, η διεύθυνση και οι λειτουργοί οι οποίοι έδωσαν «ψυχή και σώμα» για να παραχθεί αυτό το αποτέλεσμα και εξέφρασε τις ευχαριστίες του.

Ναυαρχίδα τα δημόσια για πανδημία, συνεργασία και ιδιωτικού τομέα
-------------

Σε ερώτηση τι αλλάζει με την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων σε ότι αφορά τους σχεδιασμούς για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι στους δικούς μας σχεδιασμούς για αντιμετώπιση του κορωνοϊού «ναυαρχίδα της όλης προσπάθειας ήταν τα δημόσια νοσηλευτήρια».

Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι είχε συνδράμει και ο ιδιωτικός τομέας μέσω της επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών, κάτι το οποίο αν χρειαστεί στο μέλλον θα συμβεί και αυτό, καθώς και μέσω των προσωπικών γιατρών όσον αφορά τον χειρισμό των ασθενών, των ύποπτων περιστατικών.

«Άρα ήδη η προσπάθεια ήταν από κοινού με τον ιδιωτικό τομέα, γι αυτό δεν θα αλλάξει ο σχεδιασμός. Όσον αφορά τουλάχιστον τις υποδομές εκείνα που θα κληθούν να χειριστούν τον κορωνοϊό είναι τα δημόσια νοσηλευτήρια», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΟΑΥ αναφέρθηκε και στην συνολική ανταπόκριση του ΓεΣΥ στην πανδημία. Όντως θα κάνουμε μια μικρή αυτοκριτική ότι τις πρώτες 10 -15 μέρες έπρεπε να βρούμε τα πόδια μας ως οργανισμός, είπε. Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού είχε κάποια κενά, κάναμε την ανάλυση ως συμβούλιο αλλά μετά νομίζω ότι ήταν πολύ σημαντική η συνεισφορά και των προσωπικών γιατρών, ο κόσμος είχε κάπου να τηλεφωνήσει για συμβουλές και κατεύθυνση, πρόσθεσε.

Με κάποιες μικρές δυσκολίες στην αρχή της πανδημίας μετά νομίζω ότι ήταν πολύ σημαντική η συνεισφορά του ΓεΣΥ και στην διαχείριση τηςΚΥΠΕ/ΗΒΠολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Φον ντερ Λάιεν: Οι Κύπριοι αξίζουν επανενωμένη χώρα - Το κυπριακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φον ντερ Λάιεν: Οι Κύπριοι αξίζουν επανενωμένη χώρα - Το κυπριακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα

Φον ντερ Λάιεν: Οι Κύπριοι αξίζουν επανενωμένη χώρα - Το κυπριακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα

Μητσοτάκης για Κυπριακό: Διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης για Κυπριακό: Διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Μητσοτάκης για Κυπριακό: Διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Ερντογάν: Μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο - Άμεση η αντίδραση της Αθήνας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: Μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο - Άμεση η αντίδραση της Αθήνας

Ερντογάν: Μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο - Άμεση η αντίδραση της Αθήνας

Πρ. Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία συνεχίζει να είναι υπεύθυνη για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Το μήνυμά του στον Ερντογάν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρ. Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία συνεχίζει να είναι υπεύθυνη για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Το μήνυμά του στον Ερντογάν

Πρ. Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία συνεχίζει να είναι υπεύθυνη για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Το μήνυμά του στον Ερντογάν

Η αντίδραση του Προέδρου στις προτάσεις της Αννίτας Δημητρίου
ΣΤΗΛΕΣ

Η αντίδραση του Προέδρου στις προτάσεις της Αννίτας Δημητρίου

Η αντίδραση του Προέδρου στις προτάσεις της Αννίτας Δημητρίου