Ενα φαγητό για όλη την οικογένεια που συνδυάζει λαχανικά και τυρία, και διάφορα αρωματικά
ΥΛΙΚΑ
2 φλιτζάνια καρότα κομμένα στη μέση κατά μήκος και στη συνέχεια κομμένα και πάλι ανά 2,5 εκατοστά
1 1/2 φλιτζάνι κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες πάχους περίπου 1,3 εκατοστά
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε πολύ μικρά κομματάκια
1/4 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
4 φλιτζάνια ψιλοκομμένο μπρόκολο (ή σπανάκι)
9 φύλλα ξηρά για λαζάνια
1 1/2 φλιτζάνι τυρί ρικότα μερικώς αποβουτυρωμένο
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο τυρί μοτσαρέλα (125 γρ.)
¼ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
σάλτσα ζυμαρικών με ντομάτα και βασιλικό (περίπου 750 γρ.)
30 γρ. τυρί παρμεζάνα, τεμαχισμένο (1/4 φλιτζανιού)
1/4 φλιτζανιού φρέσκα φύλλα βασιλικού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 250 βαθμούς Κελσίου. Συνδυάστε και ανακατέψτε τα πρώτα 5 συστατικά (με το αλάτι). Απλώστε τα σε ένα μόνο στρώμα σε ένα ταψί ψησίματος διαστάσεων 40Χ25Χ2,5. Ψήστε τα για 25 με 30 λεπτά ή μέχρι τα λαχανικά να πάρουν καφέ χρώμα και να μαλακώσουν, ανακατεύοντάς τα μία φορά αφού περάσει περίπου ένα τέταρτο. Αφήστε τα να κρυώσουν και κόψτε τα σε χοντρά κομμάτια. Ανακατέψτε με το μπρόκολο.
2. Παράλληλα μαγειρέψτε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας, χωρίς να ρίξετε μέσα αλάτι, λάδι ή βούτυρο.
3. Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ ανακατέψτε το τυρί ρικότα, με το ¼ του φλιτζανιού μοτσαρέλα, τη ρίγανη και το πιπέρι.
4. Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200 βαθμούς Κελσίου. Αλείψτε ένα ορθογώνιο ταψί με ελαιόλαδο..
5. Απλώστε μισό φλιτζάνι σάλτσα ζυμαρικών στο κάτω μέρος του ταψιού. Τοποθετήστε 3 φύλλα λαζάνια πάνω από τη σάλτσα. Σκεπάστε τα με το μισό τμήμα του μείγματος λαχανικών, το μισό μείγμα των τυριών και βάλτε από πάνω άλλο μισό φλιτζάνι σάλτσα ζυμαρικών. Τοποθετήστε άλλα 3 φύλλα λαζάνια πάνω από τη σάλτσα. Ξαναστρώστε από πάνω το υπόλοιπο μείγμα λαχανικών και το υπόλοιπο μείγμα τυριών. Βάλτε από πάνω άλλο μισό φλιτζάνι σάλτσα ζυμαρικών και πάνω από τη σάλτσα τα άλλα τρία φύλλα λαζάνια. Καλύψτε τα με όση σάλτσα ζυμαρικών έχει απομείνει. Πασπαλίστε τη σάλτσα με τα υπόλοιπα ¾ φλιτζανιού μοτσαρέλα και με την παρμεζάνα.
6. Καλύψτε και ψήστε για περίπου 45 λεπτά. Ξεσκεπάστε τα και ψήστε άλλα 10 με 15 λεπτά μέχρις ότου να πάρουν χρυσό χρώμα. Αφήστε το να «ξεκουραστεί» για 15 έως 20 λεπτά. Πασπαλίστε με φρέσκο βασιλικό πριν σερβίρετε.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.