Στα αζήτητα οι λίστες με τα «κόκκινα» δάνεια

ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒΑ Δημοσιεύθηκε 30.12.2019
Στα αζήτητα οι λίστες με τα «κόκκινα» δάνεια
Από τις 8 Απριλίου, όταν η τέως διοικήτρια της Κεντρικής Χρυστάλλα Γιωρκάτζη αποφάσισε να στείλει στη Βουλή λίστα με ΠΕΠ με μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε όλες τις τράπεζες, η Βουλή και η Επιτροπή Ελέγχου δεν έχουν καταφέρει να διαχειριστούν τη λίστα

H ρήση για τη γυναίκα του Καίσαρα, η οποία δεν αρκεί να είναι τίμια αλλά και να φαίνεται, στην περίπτωση των βουλευτών και των κοινοβουλευτικών κομμάτων έρχεται και δένει με τη φράση για τους δασκάλους που διδάσκουν και νόμο δεν κρατούν... Περί λιστών, δηλώσεων και καταλόγων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ) ο λόγος, έγγραφα εν ολίγοις τα οποία αναφέρουν με κόκκινα γράμματα και αρκετούς βουλευτές, που συσσωρεύονται όμως σε συρτάρια κοινοβουλευτικών επιτροπών και κομματικά ράφια χωρίς να αξιοποιούνται. Την ώρα μάλιστα που οι νομοθέτες μας ασκούν κριτική σε όλους τους άλλους.


Πέρα από το περιβόητο Πόθεν Έσχες που μπάζει από παντού, με τους βουλευτές μάλιστα να αυτοελέγχονται και να εμπαίζουν την κοινωνία δημοσιοποιώντας μπακαλοδέφτερα ως δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων χωρίς κανένα αντίκρισμα (δεδομένου ότι και τις προηγούμενες δηλώσεις που θα αξιοποιούσε κανείς για σκοπούς σύγκρισης τις έχουν κατεβάσει από την ιστοσελίδα της Βουλής), πέρα από τον κώδικα ηθικής και δεοντολογίας που όλο και ετοιμάζεται... αλλά, τους τελευταίους μήνες ο εμπαιγμός μεγαλώνει με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) -ή και διευκολύνσεις στις παραχωρήσεις και αναδιαρθρώσεις δανείων- από πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα που περιφέρονται σε επιστολόχαρτα μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας, Βουλής, γενικού ελεγκτή, γενικού εισαγγελέα και ΚΕΔΙΠΕΣ. Και επειδή πολλά λέγονται περί λαϊκισμού -και «είναι κακό ένας αξιωματούχος, ένας βουλευτής με τον μισθό που πιάνει να έχει ΜΕΔ;»-, η απάντηση κρύβεται στις λεπτομέρειες και στα όσα βεβαίως τώρα ελέγχονται αρμοδίως, τουλάχιστον για τον Συνεργατισμό από τον γενικό ελεγκτή: ποιες οι εξασφαλίσεις αυτών των δανείων και αν έτυχαν ή όχι ευνοϊκής μεταχείρισης. Και από ποιους για ποιους!

Η λίστα Γιωρκάτζη

Ήταν 8 Απριλίου 2019 όταν η τέως διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη αποφάσισε στην εκπνοή της θητείας της να αποστείλει στον πρόεδρο της Βουλής λίστα με τα ΜΕΔ και τα ΠΕΠ σε όλες τις τράπεζες, έχοντας στο μεταξύ σε παρουσία της στη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2018 δηλώσει μετανιωμένη που δεν διερεύνησε ενωρίτερα τα κόκκινα δάνεια των ΠΕΠ. Στοιχεία τα οποία, σημειωτέον, ζητούσαν επιτακτικά βουλευτές εδώ και χρόνια.

Δέκα μέρες αργότερα (18/4/19), αιφνιδιάζοντας τον νέο διοικητή Κ. Ηροδότου, κατά την εθιμοτυπική τους συνάντηση, ο Δημήτρης Συλλούρης του επέστρεψε τα έγγραφα της κ. Γιωρκάτζη καλώντας τον εμμέσως να προβεί σε νέα έρευνα. Αφησε δε να εννοηθεί πως η επεξεργασία των στοιχείων είναι επιβεβλημένη, αφού, όπως είπε, στις λίστες υπήρχαν μεταξύ άλλων και πρόσωπα τα οποία έχουν αποβιώσει. Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε τότε ο κ. Συλλούρης για κλείσιμο του θέματος, τόνισε πως «το θέμα τώρα ανοίγει». Πλην, όμως, από τον περασμένο Απρίλιο ουδέν νεότερο προέκυψε για την περιβόητη λίστα. Επί της ουσίας ουδέν νεότερον, καθώς όπως έχει ήδη αποκαλύψει ο «Π» ο Κ. Ηροδότου δεν έμεινε άπραγος. Είναι από τον περασμένο Ιούλιο που είχε απευθυνθεί στον κ. Συλλούρη εξηγώντας του πως, έχοντας λάβει νομική γνωμάτευση, η Κεντρική Τράπεζα υπέχει υποχρέωση κατάθεσης στοιχείων που τελούν σε γνώση, υπό τον έλεγχο ή την κατοχή της, μόνο αν ζητηθούν από κοινοβουλευτική επιτροπή, όπως προβλέπεται στον περί Καταθέσεων Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή και τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Νόμο. Πέρασαν μήνες χωρίς ο κ. Συλλούρης να ανταποκριθεί και ο διοικητής απέστειλε δεύτερη επιστολή (ημερ. 22 Νοεμβρίου 2019), με την οποία επιβεβαίωνε εκ νέου την ετοιμότητα της ΚΤΚ να συμμορφωθεί, εκθέτοντας έτσι τον κ. Συλλούρη.

Η Επ. Ελέγχου

Αν κάτι προέκυψε με τη δεύτερη επιστολή Ηροδότου ήταν η κίνηση του γ.δ. της Βουλής να την προωθήσει στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου για τα... δέοντα! Καθότι και πάλι δεν κουνήθηκε... φύλλο -σε μια επιτροπή που κατά τα άλλα όταν αφορά τρίτους γίνεται και οιονεί δικαστήριο-, ανέλαβαν δράση δύο μέλη της. Με επιστολή της ημερ. 6/12/2019 η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, αντιπρόεδρος της επιτροπής, κάλεσε τους συναδέλφους της να αποφασίσουν τι θα πράξουν για το θέμα για να μην μείνουν εκτεθειμένοι στην κοινή γνώμη. Επιστολή έστειλε και ο πρόεδρος των Οικολόγων Γ. Περδίκης. Μόνο που μετά μας βρήκαν τα... Χριστούγεννα. Υπενθυμίζεται πάντως πως ο γεν. ελεγκτής μιλώντας τότε στον «Π», τον περασμένο Απρίλιο, είχε εκφράσει ετοιμότητα όχι μόνο να ελέγξει τα στοιχεία από όλες τις τράπεζες αν του το υποδείκνυε η Βουλή, αλλά και να διαθέσει και όλο το προσωπικό που απαιτείται επί τούτου...

Επιτακτικά στον Κουλία

Στην επιστολή της ημερ. 6/12/2019 η κ. Χαραλαμπίδου κάλεσε τους συναδέλφους της, τόσο τον πρόεδρο Ζαχαρία Κουλία όσο και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής, να αποφασίσουν τι θα πράξουν για το θέμα των ΜΕΧ σε ΠΕΠ, μεταξύ των οποίων και βουλευτές. Αφού η βουλευτής εξηγούσε πως όταν κοινοποιήθηκε η επιστολή του διοικητή στην επιτροπή η ίδια απουσίαζε στο εξωτερικό και διαπιστώνοντας ότι στο μεταξύ δεν απασχόλησε τον πρόεδρο Ζ. Κουλία ή το σύνολο της επιτροπής το θέμα, υπογραμμίζει πως «από τη στιγμή που μετατέθηκε το βάρος της ευθύνης, με την ενημέρωση που λάβαμε, στην Επιτροπή Ελέγχου, επιβάλλεται να αποφασιστεί από κοινού ο τρόπος διαχείρισης και ανταπόκρισης στα όσα καταγράφει ο κεντρικός τραπεζίτης». Η κ. Χαραλαμπίδου σε μια προσπάθεια να αφυπνίσει την επιτροπή καταλήγει: «Αντιλαμβάνεστε ότι, από τη στιγμή που μας κοινοποιήθηκε η συγκεκριμένη αλληλογραφία, όπου καταγράφεται το αίτημα του κεντρικού τραπεζίτη για να απευθυνθεί κοντά του κοινοβουλευτική επιτροπή, προκειμένου νομότυπα να δώσει τα στοιχεία, θα πρέπει να αποφασιστεί και ο τρόπος διαχείρισής της, για να μην είμαστε εκτεθειμένοι ως Επιτροπή Ελέγχου στην κοινή γνώμη». Στη δική του επιστολή ημερ. 9/12/2019 προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Επ. Ελέγχου ο κ. Περδίκης (ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω ζητά τα στοιχεία από το 2015) σημειώνει πως «επειδή η επιστολή του κ. Ηροδότου αναφέρεται σε πολλά και δυσνόητα θέματα, εισηγούμαι να κληθεί στην επιτροπή ο κ. Ηροδότου για να μας εξηγήσει πώς θα γίνει κατορθωτό να ενημερωθεί η επιτροπή για τα ΜΕΔ των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και ειδικότερα των βουλευτών (στο πλαίσιο της εφαρμογής της αρχής του αυτοελέγχου)».

Ο «Π» επικοινώνησε χθες με τους δύο βουλευτές οι οποίοι σημείωσαν πως δεν είχαν κάποια ανταπόκριση στις επιστολές τους. Υπενθύμισαν ωστόσο ότι στο μεταξύ δεν συνήλθε η επιτροπή. «Στην πρώτη σύγκληση της επιτροπής μετά τις γιορτές θα επανέλθω με το αίτημα τα ΜΕΔ να τύχουν διαχείρισης ως καταγράφεται στην επιστολή του διοικητή» τόνισε η κ. Χαραλαμπίδου. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Περδίκης ο οποίος θα ζητήσει συνεδρία με την παρουσία του κ. Ηροδότου.

Τους τσίμπησε όμως ο Οδυσσέας, περιμένει την ΚΕΔΙΠΕΣ

Στο μεταξύ από τις 16 Σεπτεμβρίου 2019, όταν διαβιβάστηκαν από την Ελεγκτική Υπηρεσία στα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου ονομαστικά στοιχεία ΠΕΠ (σε απόρρητους φάκελους) που δεν έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις, ανά έτος με σημείωση αν τους έχει επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο ή και όχι από το Τμήμα Φορολογίας, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Καμία συνεδρία, έστω να κληθούν ο γενικός ελεγκτής και ο έφορος Φορολογίας στην Επιτροπή Ελέγχου. Προς τι συνεπώς το αίτημα του πρόεδρου της επιτροπής Ζ. Κουλία να μπει σε αυτή τη βάσανο η Ελεγκτική Υπηρεσία να διερευνήσει κατά πόσο τα ΠΕΠ υπέβαλαν έγκαιρα τις φορολογικές τους δηλώσεις (κάλυψε τα έτη 2008-2015); Είναι μήπως που στους 154 περιλαμβάνονται άτομα που διετέλεσαν σε οποιοδήποτε έτος στην περίοδο αυτή Πρόεδροι της Δημοκρατίας, υπουργοί, πρόεδροι της Βουλής, βουλευτές και αρχηγοί από όλα τα κόμματα; «Από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου ζητά στοιχεία θα πρέπει να αποφασίσει και πώς τα διαχειρίζεται» δήλωσε χθες στον «Π» η κ. Χαραλαμπίδου, η οποία υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Αύγουστο πήρε πάνω της -ως αναπλ. πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου- και το θέμα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων στη ΣΚΤ που ανέδειξε ο γενικός εισαγγελέας διαβάζοντας το πόρισμα της τριμελούς επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. «Έχω ενημερωθεί ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ μετά από δύο γνωματεύσεις του γενικού εισαγγελέα έχει στείλει επιτέλους τα στοιχεία των ΠΕΠ των οποίων τα δάνεια ήταν στη ΣΚΤ και έχουν μεταφερθεί στην Ελληνική μαζί με το ιστορικό αυτών των δανείων. Ως Επιτροπή Ελέγχου είχαμε ζητήσει από τον γενικό ελεγκτή έκθεση σε σχέση με αυτά τα δάνεια» σημείωνε τότε η κ. Χαραλαμπίδου.

Περιμένοντας την ΚΕΔΙΠΕΣ

Αναφορά που μας οδηγεί στο τρίτο κομμάτι της σημερινής έρευνας του «Π». Της έρευνας σε εκκρεμότητα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα ΜΕΔ ΠΕΠ που αρχικά αφορούσαν αυτά που παρέμειναν στην ΚΕΔΙΠΕΣ, μετά το λουκέτο στη ΣΚΤ, ενώ εν συνεχεία, μετά την άρση των νομικών κωλυμάτων, και αυτά που μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα. Μιλώντας στον «Π», ο γενικός ελεγκτής, αφού υπενθύμισε πως η ΚΕΔΙΠΕΣ απέστειλε στοιχεία που η ίδια έκρινε και αφορούσαν πάνω από 3 χιλιάδες ΠΕΠ και δάνεια αυτών (από κρατικούς αξιωματούχους, βουλευτές μέχρι και μέλη κοινοτικών συμβουλίων), ανέφερε ότι οι αρμόδιοι λειτουργοί που τα διεξήλθαν αποφάσισαν να μειώσουν αρχικά τη βάση ελεγχομένων, κάνοντας αρχή με τους 154 προαναφερθέντες με τις προβληματικές φορολογικές δηλώσεις για τους οποίους έχουν πλέον περισσότερα στοιχεία ταυτοποίησης. Είναι ωστόσο από τον περασμένο Σεπτέμβριο που η Ελεγκτική Υπηρεσία απευθύνθηκε στην ΚΕΔΙΠΕΣ ζητώντας πλέον η ίδια στοιχεία για συγκεκριμένα ΠΕΠ χωρίς μέχρι σήμερα να τα έχει λάβει. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, η τελευταία πληροφόρηση που έχει είναι πως γίνεται ο τελευταίος έλεγχος για να του τα αποστείλουν σύντομα. Τονίζεται εκ νέου πως ο λόγος που ζητήθηκαν και στοιχεία για τα δάνεια που μεταφέρθηκαν ως εξυπηρετούμενα στην Ελληνική Τράπεζα είναι για να διερευνηθούν τυχόν ευνοϊκές αναδιαρθρώσεις ή/και διαγραφές. «Όταν και εφόσον ολοκληρωθεί η έρευνα, θα ετοιμαστεί ειδική έκθεση, ενώ η έρευνα θα συνεχιστεί και σε άλλα πρόσωπα» κατέληξε επί τούτου ο κ. Μιχαηλίδης. Το ερώτημα είναι αν η έκθεση θα εξεταστεί από τη Βουλή ή αν θα καταλήξει άλλος ένας φάκελος στα ράφια των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας