Ενισχύονται οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας - Κύπρου

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 22.12.2019
Ενισχύονται οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας - Κύπρου
Συνέντευξη του Abdullah Bin Salem Bin Jaber Al-Mutani στον «Π»

Συνέντευξη στη Μανιάνα Καλογεράκη


Ο κοινός παρονομαστής ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και την Κύπρο, καθώς και το στοιχείο εκείνο που ενδυναμώνει τις μεταξύ τους επαφές και σχέσεις είναι ο αγώνας τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, ενώ και οι δύο χώρες επιδιώκουν την ειρήνη. Ειδικότερα για τη Σαουδική Αραβία, ιδανικό μοντέλο ειρήνης αποτελεί η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η αλληλοστήριξη και η αλληλοβοήθεια μικρών και μεγάλων χωρών, καθώς και η ενίσχυση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, με έναν στόχο: τη βοήθεια προς τους λαούς τους να ζουν με ελευθερία και ασφάλεια. Αυτό δήλωσε στον «Π» ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κοινοβουλίου (Συμβουλευτικού Συμβουλίου) της Σαουδικής Αραβίας Shura και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου King Abd, Abdullah Bin Salem Bin Jaber Al-Mutani. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Π», ο κ. Al-Mutani αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε κατά την παραμονή του στην Κύπρο το προηγούμενο διάστημα με εκπροσώπους της κυβέρνησης, καθώς και στα ζητήματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών, τονίζοντας επανειλημμένα ότι αυτά που συνδέουν τη Σαουδική Αραβία και την Κύπρο είναι πολλά.



Ποιος ήταν ο λόγος του ταξιδιού σας στην Κύπρο;

Βρέθηκα στην Κύπρο μετά από πρόσκληση για συμμετοχή του Κοινοβουλίου της Σαουδικής Αραβίας στη συνάντηση Προέδρων Κοινοβουλίων Μικρών Κρατών Ευρώπης, στο πλαίσιο της θεματολογίας για συνεργασία μεταξύ περιφερειών. Είμαι πραγματικά ευτυχής που βρέθηκα εδώ για να αποκτήσω ιδίαν άποψη για τις σχέσεις των δύο χωρών. Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον πρέσβη της Κύπρου στη Σαουδική Αραβία, οπότε είχε γίνει μια απόλυτα ολοκληρωμένη προεργασία, στην οποία μιλήσαμε για πολύ σημαντικά θέματα σχετικά με την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών.



Επαφές με ΠτΔ - ΠτΒ

Ποια ήταν αυτά τα θέματα;

Πρώτον και κύριον, οι επισκέψεις μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών. Κατ’ αρχήν, η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη και η συνάντησή του με τον θεματοφύλακα των δύο ιερών τζαμιών, τον βασιλιά δηλαδή και τον διάδοχο. Επίσης, συζητήσαμε τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά ζητήματα.

Η παρούσα επίσκεψή μου αξιολογείται άκρως επιτυχημένη, καθώς συναντήθηκα και με τον πρόεδρο της Βουλής, με τον οποίο επίσης συζητήσαμε την ενίσχυση των σχέσεων, όπως και πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και τις θέσεις των δύο χωρών σε αυτά τα θέματα. Επίσης, συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της κοινοβουλευτικής συνεργασίας ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και την Κύπρο.

Μετά τη συνάντησή μου με τον πρόεδρο της Βουλής, είχα την τιμή να συναντήσω και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη. Σε αυτές τις συναντήσεις μοιραστήκαμε τις θέσεις που αφορούν τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας στην Κύπρο, αλλά και τη στήριξη της Κύπρου στις επιθέσεις που σημειώθηκαν στη Σαουδική Αραβία στο πρόσφατο παρελθόν. Συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων Κύπρου - Σαουδικής Αραβίας, με έμφαση σε τομείς που αφορούν τους πολίτες.

Επιπλέον, δύο ώρες προτού συναντηθώ με τον ΠτΔ, το Κοινοβούλιο της Σαουδικής Αραβίας ενέκρινε την επικύρωση της συμφωνίας στον τομέα των αερομεταφορών ανάμεσα στη χώρα μας και την ΚΔ. Άρα, υπήρχε και ένα στοιχείο ακόμη που ενίσχυε αυτές τις επαφές.

7 - ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ


Τι είναι αυτό που θεωρείτε ότι συνδέει περισσότερο τη Σαουδική Αραβία με την Κύπρο;

Ο κοινός παρονομαστής ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και την Κύπρο, καθώς και το στοιχείο εκείνο που ενδυναμώνει τις μεταξύ τους επαφές και σχέσεις, είναι ο αγώνας τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, ενώ και οι δύο χώρες επιδιώκουν την ειρήνη. Βεβαίως, χρειάζεται σκληρή δουλειά και από τις δύο πλευρές για την ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας είχα την ευκαιρία να δώσω ως δώρο στον Πρόεδρο το έμβλημα του Κοινοβουλίου της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και το καταστατικό των κανονισμών που προβλέπονται για τις ξένες επενδύσεις στη Σαουδική Αραβία.

 

Πώς αντέδρασε ο ΠτΔ;

Ευχαρίστησε θερμά για την κίνηση αυτή στέλνοντας τούς χαιρετισμούς του στον βασιλιά, τον θεματοφύλακα των δύο ιερών τζαμιών, δηλώνοντας ότι η Κύπρος αποτελεί χώρα στήριξης της Σαουδικής Αραβίας.

Βέβαια, θεωρώ ότι πλέον και ο πρέσβης μας είναι πολύ δραστήριος και φρονώ ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών. Είναι εξαίρετος διπλωμάτης και άριστος γνώστης του αντικειμένου του.

 

Πώς ερμηνεύετε εσείς και πώς αποτιμάτε συνολικά τις επαφές ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Κύπρο;

Η Κύπρος με τη Σαουδική Αραβία συμφωνούν σε πολλά θέματα ειδικά σε ζητήματα ειρήνης και καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Αυτό είναι κάτι που σας το λέω και το τονίζω, και μέσα από αυτήν τη συζήτησή μας τώρα εδώ στην τόσο αξιόλογη εφημερίδα σας, αλλά το τονίσαμε και στη συνάντησή μας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Μιλήσαμε για την ανάγκη μιας κοινής στάσης εναντίον του Ιράν που με την επέμβασή του στο Ιράκ, τον Λίβανο, την Υεμένη και τη Συρία υποστηρίζει την τρομοκρατία.



Οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Πείτε μας την άποψή σας για τα τεκταινόμενα στη Συρία.

Η κατάσταση στη Συρία είναι περίπλοκη. Η Σαουδική Αραβία καλεί όλες τις χώρες να εργαστούν υπέρ της ειρήνης και να ενδιαφερθούν για την ασφάλεια των Σύρων πολιτών. Το Σύνταγμα της Σαουδικής Αραβίας βασίζεται στην ειρήνη. Συνεπώς, η Σαουδική Αραβία καταπολεμά κάθε χώρα που υποστηρίζει την τρομοκρατία. Αυτό αφορά και τις πρόσφατες επιθέσεις στους σταθμούς πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σ. Αραβία. Οι επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων δεν είναι επιθέσεις εναντίον της Σ. Αραβίας, μεμονωμένα. Είναι παγκόσμιες επιθέσεις. Πολύ απλά γιατί εκεί βρίσκεται μια παγκοσμίου βεληνεκούς παροχή πετρελαίου. Και αυτό είναι κάτι που το έχουν αντιληφθεί απόλυτα και οι ΗΠΑ και η Ευρώπη. Τo πετρέλαιο αποτελεί συλλογικό πλούτο, δεν ανήκει σε μία χώρα. Το πετρέλαιο αποτελεί τη βάση της οικονομίας: Επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις συνεπάγεται επίδραση στην παγκόσμια οικονομία. Δεν μιλάμε για στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή για οτιδήποτε άλλο, αλλά για την παγκόσμια οικονομία. Και να ξεκαθαρίσω κάτι: Εμείς δεν καταδικάζουμε τον ιρανικό λαό. Εμείς καταδικάζουμε την ηγεσία. Την κυβέρνηση. Όχι τους πολίτες.



Σθεναρή στάση κατά Ιράν

Ποιος είναι ο στόχος σας μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό που μας περιγράφετε;

Στόχος μας είναι μια κοινή στάση, με όσο των δυνατόν περισσότερες χώρες, εναντίον των πράξεων του Ιράν. Σε ό,τι αφορά την Υεμένη, παρά το ότι εκατοντάδες, περισσότεροι από 500 για την ακρίβεια ιρανικής κατασκευής πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί προς το βασίλειό μας, η Σαουδική Αραβία δεν απάντησε. Πολύ απλά γιατί αυτό που επιθυμεί είναι η ειρήνη, είναι η δράση της νόμιμης κυβέρνησης της Υεμένης.



Ποια είναι η δική σας οπτική στις κυρώσεις των ΗΠΑ προς το Ιράν, αλλά και πώς βλέπετε τη στάση της Ευρώπης σε αυτό το ζήτημα;

Οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε κάποιες κυρώσεις, αλλά και η Ευρώπη πρέπει να δείξει μεγαλύτερη αυστηρότητα. Και αυτό για έναν και μοναδικό λόγο: Να παραδειγματιστούν και άλλες χώρες και να μην κάνουν ό,τι κάνει το Ιράν. Μια σκληρή στάση θα αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή για όποια χώρα θελήσει να προβεί σε ενέργειες παρόμοιες με αυτές του Ιράν.



Ελευθερία και ασφάλεια

Άρα, για εσάς ποιο είναι το ιδανικό μοντέλο ειρήνης;

Ιδανικό μοντέλο ειρήνης αποτελεί για τη Σαουδική Αραβία η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η αλληλοστήριξη και η αλληλοβοήθεια μικρών και μεγάλων χωρών, καθώς και η ενίσχυση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, με έναν στόχο: τη βοήθεια προς τους λαούς τους να ζουν με ελευθερία και ασφάλεια.

 

Τι ρόλο διαδραματίζει η ενέργεια μέσα σε όλα αυτά;

Σαφώς και πάρα πολύ σημαντικό. Υπάρχει αρμόδιο υπουργείο στη Σαουδική Αραβία με αρμόδιο υπουργό και πάρα πολλά έργα σε αυτόν τον τομέα. Και ολοκληρωμένα και σε πλήρη εξέλιξη. Οπότε θεωρώ την ενέργεια πάρα πολύ σημαντική.

 

Συζητάτε με την Κύπρο ζητήματα ενέργειας και πιθανής συνεργασίας στον τομέα αυτό;

Σύντομα θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις Κύπριων αξιωματούχων στη Σαουδική Αραβία και θεωρώ ότι και αυτό το θέμα θα συζητηθεί.



Προώθηση της αραβοφωνίας

Μιλήσατε προηγουμένως για τα ζητήματα που θέσατε και στον ΠτΒ αλλά και στον ΠτΔ. Τι μπορούμε να περιμένουμε από τώρα και στο εξής;

Ο κ. Συλλούρης μάς ενημέρωσε για την εν εξελίξει πρωτοβουλία του που αφορά την προώθηση της αραβοφωνίας στην Κύπρο και φυσικά εξέφρασα την προθυμία μου να συμβάλω στην όλη προσπάθεια. Έχω διδάξει για 30 χρόνια την αραβική γλώσσα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα. Και είμαστε πανέτοιμοι να βοηθήσουμε τόσο με την εμπειρία μας, όσο και με ειδικά προγράμματα και βιβλία και στη διάδοσή της και στην Κύπρο. Άλλωστε, το θέμα αυτό το έχουμε συζητήσει και με τον πρέσβη της Κύπρου στη Σαουδική Αραβία.

Μάλιστα, μέσα σε οκτώ μήνες ο καθένας μπορεί να μάθει τη γλώσσα. Διαβεβαίωσα προσωπικά τον πρόεδρο της Βουλής σας ότι με τις νέες τεχνικές, στην επόμενη συνάντησή μας δεν θα χρειαστούμε μεταφραστή.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας