«Να ξεκαθαρίσω ότι το ποιος θα είναι ο επόμενος ΓΓ του ΑΚΕΛ θα το αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία θα εκλεγεί από το επόμενο συνέδριο. Έτσι λειτουργούν οι διαδικασίες στο ΑΚΕΛ, πολύ δημοκρατικά».
Την απόφασή του να θέσει εαυτόν στη διάθεση του επόμενου συνεδρίου του ΑΚΕΛ για επανεκλογή του στη θέση του ΓΓ του κόμματος τον Ιούνιο του 2020, ανακοίνωσε σήμερα, ο Άντρος Κυπριανού, έπειτα, όπως είπε, από προβληματισμό και ανταλλάσσοντας απόψεις με τους πιο στενούς του συνεργάτες στη γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής.
Σε διάσκεψη Τύπου, η οποία θα μεταδοθεί από το ΡΙΚ απόψε, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στο Κυπριακό καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και και όσους κάνουν "στραβά μάτια" μπροστά στις εξελίξεις «να καταλάβουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Να εργαστούν με συνέχεια και συνέπεια, με αποφασιστικότητα και καθαρό μυαλό για τη λύση». Την ίδια ώρα, ο κ. Κυπριανού άσκησε έντονη κριτική για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης και τα φαινόμενα διαφθοράς, σημειώνοντας ότι το ΑΚΕΛ απαιτεί να δοθούν απαντήσεις σε υποθέσεις όπως των διαβατηρίων, του κατασκοπευτικού βαν αλλά και "της εμπλοκής του δικηγορικού γραφείου του Προέδρου με υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος", σημειώνοντας ότι «έχει εξαντληθεί η ανοχή μας και ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει της ευθύνες του».
Ανακοίνωσε επίσης την πρόθεση του ΑΚΕΛ να διαμορφώσει μια πολιτική πρόταση «με τις δυνάμεις εκείνες που έχουν όραμα για μια άλλη Κύπρο, για την επανένωση, την κοινωνική αλληλεγγύη, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, για εναλλακτικές προτάσεις που θα βάλουν τα θεμέλια για ένα διαφορετικό μέλλον».
Σε ερώτηση για το πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση με την τουρκική προκλητικότητα και ποιές πρέπει να είναι οι ενέργειες αντιμετώπισής της, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα είναι να της δοθεί κίνητρο να συνεργαστεί για την επίλυση των διμερών προβλημάτων που αντιμετωπίζει με χώρες, όπως και βέβαια το πρόβλημα της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής στην Κύπρο και με αυτή την προϋπόθεση να καταστεί μέρος των συζητήσεων για την αξιοποίηση αυτού του φυσικού πλούτου».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι «ουδέποτε το ΑΚΕΛ ζήτησε από τον κ. Αναστασιάδη να προβεί σε απαράδεκτες υποχωρήσεις». Προκάλεσε τους πάντες για να μην υποχρεωθεί να δώσει στη δημοσιότητα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου «δημόσια, και πρώτον και καλύτερο τον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη, να πει κατά πόσο το ΑΚΕΛ του ζήτησε να προβεί σε απαράδεκτες υποχωρήσεις».
Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι υπάρχουν δυνάμεις στην ε/κ πλευρά που δεν θέλουν λύση ή θέλουν λύση εκτός ομοσπονδίας και ποιες είναι αυτές είπε ότι με βάση διάφορες μετρήσεις της κοινής γνώμης υπάρχει ένα ποσοστό 15% -18% που επιθυμεί λύση δύο κρατών. Στο ερώτημα αν υπάρχουν και οργανωμένα πολιτικά σχήματα ή κινήματα είπε ότι «δεν θέλω να κατηγορήσω κανένα, να μου επιτραπεί να πω το εξής: όταν κάποιος υποστηρίζει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και να επιδιώξουμε λύση ενιαίου κράτους, άθελα του ή ηθελημένα, δεν ξέρω, πού οδηγεί; Οδηγεί στη λύση δύο κρατών».
Σε ερώτηση αν έχει ως κόμμα προτάσεις για αντιμετώπιση της προσπάθειας δημιουργίας τετελεσμένων στην Αμμόχωστο απάντησε ότι «δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Αυτό το οποίο εμείς προτείνουμε είναι πολύ απλό: Επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Μόνο τότε θα αφαιρεθεί κάθε επιχείρημα από την Τουρκία και θα υποχρεωθεί είτε να τερματίσει τις ενέργειες της είτε να εκτεθεί στη διεθνή κοινότητα», είπε, μεταξύ άλλων. Αποκάλεσε επίσης ως εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη την ενδεχόμενη ανάδειξη στη θέση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, πολιτικού που υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών, η οποία «πολύ φοβούμαι ότι θα μας βάλει σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο με ότι αυτό σημαίνει για τις εξελίξεις».
Αποτέλεσμα της πολιτικής που χαράζει η Κυβέρνηση η αντιπολίτευση που ασκεί το ΑΚΕΛ-------------
Σε ερώτηση πώς απαντάει σε κατηγορίες για μηδενιστική αντιπολίτευση ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι «η αντιπολίτευση την οποία ασκούμε είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που χαράζει η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού». Μακάρι, πρόσθεσε, «να ακολουθούσε μια διαφορετική πολιτική η οποία θα στόχευε στο να εξυπηρετήσει την πλειοψηφία της κοινωνίας σε ότι αφορά τα θέματα εσωτερικής πολιτικής, μακάρι να ακολουθούσε μια διαφορετική πολιτική στο Κυπριακό που θα στόχευε να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες επίλυσης του και θα ήταν πολύ διαφορετική».
Σε ερώτηση για την πρόταση του ΑΚΕΛ για αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας σύμφωνα με την οποία τα από το 2013 μέχρι το 2018 είμαστε πρωταθλητές σε ότι αφορά την αύξηση της διαφθοράς και της διαπλοκής στην ευρωπαϊκό χώρο. «Μας κατήγγειλε η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο συμμετέχει ο Συναγερμός Γίναμε πρωτοσέλιδο στους Financial Times, στο Reuters, πρωτοσέλιδο σε εφημερίδες και άλλα μμε σε χώρες όπως είναι η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη και αλλού. Εάν αυτά τα πράγματα τα θεωρούμε ότι δεν είναι δυσφήμιση στο εξωτερικό, διερωτώμαι τι θα μπορούσε να είναι η δυσφήμιση στο εξωτερικό», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, «πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά αυτά τα ζητήματα. Και για να τα αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπάρχουν. Και πρέπει να τερματιστεί η συμμετοχή της κορυφής της κυπριακής κοινωνίας σε αυτού του είδους τις διαπλοκές».
Σε ερώτημα ποιά είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για το σκάνδαλο του βαν ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «η απαίτησή μας είναι η πλήρη διαλεύκανση της όλης υπόθεσης». Υπάρχουν, ανέφερε, «πάρα πολλές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν ξεχνούμε. Τις έχουμε όλες καταγεγραμμένες, θα απαιτήσουμε να δούμε τα συμπεράσματα». Υπάρχει, είπε, σε εκκρεμότητα η έκθεση της ΜΟΚΑΣ για το laundromat, την κατηγορία για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου από τον Αύγουστο, για €883 εκατ. αποδεδειγμένα και πιθανόν μέχρι και €4,5 δισεκατ. «Έχουμε λοιπόν καταγράψει όλα αυτά και θα απαιτήσουμε όχι απλά και μόνο να ενημερωθούμε εμείς ως πολιτικά κόμματα, αλλά και να ενημερωθεί και η κοινή γνώμη για το ποια είναι η αλήθεια γύρω από αυτά τα ζητήματα», πρόσθεσε.
Θα θέσω εαυτόν στη διάθεση του συνεδρίου για επανεκλογήΣε ερώτηση αν θα οδηγήσει ο ίδιος το ΑΚΕΛ στις επόμενες εκλογικές διαδικασίες ξεκαθάρισε ότι «πρώτα και κύρια ότι ουδείς αναντικατάστατος». Επίσης, είπε, «να ξεκαθαρίσω ότι το ποιος θα είναι ο επόμενος ΓΓ του ΑΚΕΛ θα το αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία θα εκλεγεί από το επόμενο συνέδριο. Έτσι λειτουργούν οι διαδικασίες στο ΑΚΕΛ, πολύ δημοκρατικά».
Ο κ. Κυπριανού συνέχισε λέγοντας ότι «το τελευταίο διάστημα έχω προβληματιστεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό γύρω από αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα, υπό το φως και της δήλωσης στην οποία είχα προβεί και παλαιότερα. Το καταστατικό δεν μου απαγορεύει να είμαι υποψήφιος στο συνέδριο». «Οι εξελίξεις σε ότι αφορά το Κυπριακό αναμένεται ότι θα εξελιχθούν την ίδια περίοδο που θα εξελίσσεται το συνέδριο του ΑΚΕΛ», είπε, προσθέτοντας ότι «το Κυπριακό είναι σε μια οριακή και κρίσιμη κατάσταση».
Στο εσωτερικό, ανέφερε, «είμαστε αντιμέτωποι με τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, κομματικοποίησης της κρατικής μηχανής, με αντιλαϊκές πολιτικές που προκαλούν τεράστια προβλήματα στον κόσμο». «Προβληματιζόμενος λοιπόν για όλα αυτά και ανταλλάσσοντας απόψεις με τους πιο στενούς μου συνεργάτες στην γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής, έχω αποφασίσει ότι θα θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση του συνεδρίου», ανακοίνωσε. Διευκρίνισε παράλληλα ότι «το συνέδριο θα αποφασίσει, δεν θα αποφασίσω ούτε εγώ, ούτε η σημερινή γραμματεία της ΚΕ, ούτε κανένας άλλος. Θα αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή την οποία θα εκλέξει το επόμενο συνέδριο».
Θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε με όποιους συμμερίζονται το όραμα του ΑΚΕΛΚληθείς να εξηγήσει ποιές είναι οι δυνάμεις με τις οποίες θα συνεργαστεί το ΑΚΕΛ ανέφερε ότι όλες αυτές οι δυνάμεις που μοιράζονται τα οράματα στα οποία έχω αναφερθεί. «Η συνεργασία αυτή θα εξελίσσεται ανάλογα με τη φάση την οποία περνάει ο τόπος μας. Αυτή την στιγμή η προτεραιότητα είναι η συνεργασία από τη μια να τερματίσουμε μια ενδεχομένως απαράδεκτη κατρακύλα του Κυπριακού προς την οριστική διχοτόμηση και ταυτόχρονα τη δημιουργία προϋποθέσεων για την επίτευξη λύσης», είπε.
Επίσης, πρόσθεσε, «είναι η ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών οι οποίες ακολουθούνται και η προώθηση τέτοιων πολιτικών, οι οποίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ζωή των πολλών και όχι των λίγων και των εκλεκτών». Για να πετύχουμε κάτι τέτοιο θα συνεργαστούμε και εντός και εκτός της Βουλής, με όλους όσοι μοιράζονται αυτές τις πολιτικές προσεγγίσεις.Στο ερώτημα αν θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε συνεργασία εν όψει Προεδρικών, σημείωσε, «αυτή την δυνατότητα θα τη δούμε όταν και εφόσον πλησιάσουν οι προεδρικές εκλογές. Είμαστε ακόμα πολύ μακριά».
Σε ερώτηση αν άλλαξε κάτι σε σχέση με τις διαφορές του ΑΚΕΛ με το ΔΗΚΟ σε Κυπριακό και οικονομία διευκρίνισε ότι «συνεργαστήκαμε πάρα πολλές φορές και με το ΔΗΚΟ στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να προωθήσουμε συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες είχαμε διαμορφώσει είτε εμείς είτε άλλα πολιτικά κόμματα».
«Είναι γεγονός βέβαια ότι σε κρίσιμα και καθοριστικά ζητήματα επέλεξαν να τοποθετηθούν διαφορετικά. Όπως είπα και προηγουμένως, εμείς θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε με όποιους συμμερίζονται το όραμα όπως το έχω περιγράψει στην εισαγωγική μου παρέμβαση. Όλοι όσοι θεωρούν ότι υπάρχει δυνατότητα να συνεργαστούμε σε αυτή τη βάση, είναι καλοδεχούμενοι για να αναπτύξουμε ένα διάλογο», είπε. «Όταν κάνεις μια συνεργασία αντιλαμβάνεστε ότι δεν διεκδικείς το μάξιμουμ των θέσεων σου. Αλλά σε ζητήματα τα οποία δεν είναι σημαντικά – και θέλω να ξεκαθαρίσω για να μην παρεξηγηθώ ότι το Κυπριακό είναι εξαιρετικά σημαντικό, αφορά την επιβίωση του τόπου και του λαού μας – υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξει μια αμοιβαία συναίνεση για να καταλήξεις σε κάποιες συνεννοήσεις», ανέφερε.
Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε ο Άντρος Κυπριανού, «δεν μίλησα ούτε για το ΔΗΚΟ ούτε για κανένα άλλο, μίλησα για όλες εκείνες τις δυνάμεις που συμμερίζονται το συγκεκριμένο όραμα». Ερωτηθείς για τα δύο μεγαλύτερα λάθη στον τομέα της οικονομίας αναφέρθηκε στο κλείσιμο του Συνεργατισμού και στο κούρεμα των καταθέσεων το 2013 και υπενθύμισε την δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι δεν θα δεχθεί το κούρεμα των καταθέσεων. «Πέραν τούτου ακολουθείται μια πολιτική η οποία έχει διευρύνει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό το χάσμα μεταξύ των λίγων και των εκλεκτών και όλων των υπολοίπων», είπε.
Διαβεβαίωσε τέλος ότι ως ΑΚΕΛ θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αντιμετωπιστούν τα μείζονα προβλήματα τα οποία αυτή την στιγμή ταλανίζουν την χώρα και το λαό μας.
ΚΥΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.