Υπουργείο Παιδείας: Ένα καλάθι… λάθη!

ΝΑΤΑΛΙΑ Κ. ΔΑΛΙΑΝΗ Δημοσιεύθηκε 19.9.2021
Υπουργείο Παιδείας: Ένα καλάθι… λάθη!
Ο χειρισμός του υπουργείου, σε συγκεκριμένες υποθέσεις, έγινε το κεντρικό θέμα συζήτησης των ημερών, προκαλώντας έναν γενικότερο αναβρασμό στην πολιτική σκηνή, και όχι μόνο.

Παρά το γεγονός ότι η σχολική χρονιά ξεκίνησε κατά γενική ομολογία ομαλά, με μεγάλη οργάνωση και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται στην κορυφή της δημοσιογραφικής ατζέντας. Ο χειρισμός του υπουργείου, σε συγκεκριμένες υποθέσεις, έγινε το κεντρικό θέμα συζήτησης των ημερών, προκαλώντας έναν γενικότερο αναβρασμό στην πολιτική σκηνή, και όχι μόνο. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο υπουργείο βρίσκεται στο μάτι του Κυκλώνα.

Η «εξαφάνιση» του Κεμάλ

Η ένταση ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου (07/09), όταν έγινε γνωστή η είδηση ότι οι καθηγητές Αγγλικών στη Μέση Εκπαίδευση λαμβάνουν εντολή μέσω email να αφαιρέσουν, από βιβλίο που διδάσκεται στη Β΄ Λυκείου, σελίδα στην οποία γίνεται αναφορά στον ιδρυτή του τουρκικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ ως «ο μεγαλύτερος ήρωας του τουρκικού λαού». Στη συγκεκριμένη σελίδα παρουσιάζονταν, μεταξύ άλλων, και οι Μεξικάνοι καλλιτέχνες Φρίντα Κάλο και Ντιέγκο Ριβέρα, καθώς η σελίδα αναφερόταν στους «ήρωες του κόσμου της τέχνης». Σύμφωνα με τις καταγγελίες εκπαιδευτικών, η εντολή εστάλη με τη μορφή οδηγίας με την ένδειξη του κατεπείγοντος, καλώντας τους καθηγητές Αγγλικών να σχίσουν τη σελίδα 36 του βιβλίου «Oxford Discover Futures 3, Workbook» του Oxford University Press, πριν αυτό να διανεμηθεί στους μαθητές. Η οδηγία αυτή προκαλεί ένα αλαλούμ μεταξύ καθηγητών και επιθεωρητών, με κάποιους εκπαιδευτικούς να υπακούν και να σκίζουν τη σελίδα. Την ίδια ώρα, η είδηση παίρνει ευρωπαϊκές διαστάσεις, με τους επιθεωρητές και καθηγητές να δείχνουν το γραφείο του υπουργού, ο οποίος εκείνη την περίοδο βρίσκεται στην Ελλάδα για την κηδεία του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Μέσα σε αυτό το έντονο κλίμα, στο οποίο οι συζητήσεις περί λογοκρισίας έχουν τον πρώτο λόγο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τοποθετείται, αδειάζοντας με το γάντι τον υπουργό, και αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το θέμα θα έπρεπε να είχε λάβει διαφορετικού χειρισμού. Τελικά το βιβλίο αποσύρεται, με τον υπουργό να δηλώνει εκ των υστέρων ότι το βιβλίο προοριζόταν για άλλη χώρα και τον Πρόεδρο να βάζει τελεία στο συμβάν, κάνοντας απλώς νύξη για αποτελεσματικότερη λειτουργία του υπουργείου. Τα ερωτηματικά, ωστόσο, για το ποιος, πώς και με ποια μέθοδο ελέγχει τα σχολικά εγχειρίδια πριν δώσει έγκριση, είναι ακόμα αναπάντητα.

Γαβριήλ: Μπαλάκι οι ευθύνες

Μία εβδομάδα αργότερα, στις 14 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Παιδείας έρχεται πάλι να απασχολήσει την κοινή γνώμη, αυτή τη φορά με μία γνώριμη υπόθεση, την πειθαρχική δίωξη του καθηγητή Τέχνης Γιώργου Γαβριήλ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που δημοσιοποίησε ο «Π», ο Γαβριήλ καλείται στις 6 Οκτωβρίου να παραστεί ενώπιον της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και να λογοδοτήσει για τους πίνακές του, αφού σύμφωνα με τις πέντε κατηγορίες, η συμπεριφορά του δεν αρμόζει με το λειτούργημα του εκπαιδευτικού. Ακολουθεί πανικός, με πολίτες να διαμαρτύρονται, πολιτικούς να λαμβάνουν θέση ενάντια στη δίωξη του καθηγητή και το μπαλάκι των ευθυνών να πηγαινοέρχεται. Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου δηλώνει δημόσια ότι η απόφαση της πειθαρχικής δίωξης του Γαβριήλ πάρθηκε από τη Νομική Υπηρεσία, με τον γενικό εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη να δηλώνει λίγο μετά ότι η ευθύνη βαραίνει το ΥΠΠΑΝ, τονίζοντας παράλληλα ότι μόνο η αρμόδια αρχή μπορεί να δώσει τέτοια εντολή. Τα κόμματα τοποθετούνται υπέρ του Γαβριήλ (μεταξύ αυτών και ο ΔΗΣΥ), με το μόνο κόμμα που στηρίζει την πειθαρχική δίωξη εναντίον του Γαβριήλ να είναι το ΕΛΑΜ, αλλά και δύο βουλευτές του ΔΗΚΟ. Τελικά, στο Υπουργικό Συμβούλιο, αν και ο καθηγητής κρίνεται «ένοχος», δίνεται εντολή στον γενικό εισαγγελέα να σταματήσει τη δίωξη, βάζοντας έτσι τελεία στην υπόθεση. Οι φωνές περί λογοκρισίας και περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης συνεχίζονται.

Χωρίς κλιματιστικά, χωρίς θρανία

Κεφάλαιο κλιματιστικών και μονών θρανίων. Οι βολές των εκπαιδευτικών οργανώσεων είναι συνεχείς, με την ΟΕΛΜΕΚ να υποστηρίζει ότι έχει απαιτήσει εδώ και μήνες ολοκληρωμένους σχεδιασμούς από το ΥΠΠΑΝ - πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς -  χωρίς ωστόσο το υπουργείο να ανταποκρίνεται στον βαθμό που θα έπρεπε. Σημειώνεται ότι ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν επαρχίες στις οποίες παρατηρείται πρόβλημα με τα μονά θρανία, με τον υπουργό Παιδείας να αναφέρει ότι το υπουργείο έχει κάνει - και με το παραπάνω - αυτά που έπρεπε, ρίχνοντας τις ευθύνες στις σχολικές εφορείες. Συγκεκριμένα, το υπουργείο αναφέρει ότι «ο σχεδιασμός που προέβλεπε από την προηγούμενη σχολική χρονιά την προσθήκη αριθμού μονοθέσιων θρανίων (20 χιλιάδες) για να ανταποκρίνεται η διαρρύθμιση στις πρόνοιες του υγειονομικού πρωτοκόλλου, αυτός έχει υπερκαλυφθεί με την τοποθέτηση 50 χιλιάδων μονοθέσιων θρανίων». Την ίδια ώρα, απατώντας για το χρόνιο πρόβλημα που υπάρχει στην τοποθέτηση κλιματιστικών στις τάξεις διδασκαλίας, αναφέρει ότι το ζήτημα δεν είναι η αγορά των κλιματιστικών, αλλά η τοποθέτησή τους, καθώς οι υποδομές των πλείστων σχολείων είναι παλιές. Το συγκεκριμένο ζήτημα παραμένει ακόμα ανοιχτό.

Με… κουβερτούλες

Το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου του 2020, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και συζητήσεων για τα μέτρα που θα παρθούν στα σχολεία, γίνεται η εισήγηση να μένουν πόρτες και παράθυρα ανοιχτά, με τα ερωτηματικά σχετικά με το πώς θα ζεσταίνονται οι μαθητές να είναι σε πρώτο πλάνο. Ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, δηλώνει ότι ένα από τα μέτρα που εξετάζονται για την αντιμετώπιση του χειμώνα στα σχολεία, είναι η χορήγηση κουβέρτας στους μαθητές.

Ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά ότι «είναι οδηγία βασική ότι πρέπει να υπάρχει ο εξαερισμός των χώρων, ειδικά στα σχολεία όταν έχουμε τα παιδιά μέσα στις τάξεις. Άρα, λοιπόν, πόρτες και παράθυρα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά. Επομένως, θα λειτουργήσουν τα συστήματα θέρμανσης που υπάρχουν με ανοιχτές πόρτες και παράθυρα, δεν μπορούν να αποδώσουν το ίδιο, υπάρχουν κάποιες σκέψεις, έγιναν εισηγήσεις, νομίζω είναι κάτι που μπορούμε να το εξετάσουμε, είναι εφικτό, τουλάχιστον στις μικρότερες ηλικίες να προμηθευτούν τα παιδιά, να βρούμε έναν τρόπο να τους δώσουμε κάποια θερμαντικά μέσα, κάποιες κουβερτούλες. Είναι μια εισήγηση η οποία έχει γίνει και θα την εξετάσουμε αμέσως, εφόσον αυτές τις μέρες αλλάζουν οι κλιματολογικές συνθήκες». Η δήλωση αυτή προκαλεί αντιδράσεις, με τους χρήστες του διαδικτύου να τον αποθεώνουν.

Το μεγάλο αγκάθι φαίνεται ότι παραμένει η αγορά υπηρεσιών, με το πρόβλημα να μένει ανοιχτό και τους εκπαιδευτικούς να διαμαρτύρονται ότι δημιουργούνται πολλά σοβαρά προβλήματα. Οι ίδιοι κατηγορούν το ΥΠΠΑΝ ότι δημιουργεί τμήματα των 25 ατόμων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται γνωσιακά προβλήματα στους μαθητές, την ώρα που στερούνται θέσεις εργασίας από δεκάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς. Το ζήτημα τίθεται συνεχώς, τόσο στο στην ημερήσια διάταξη του υπουργείου όσο και στην Επιτροπή Παιδείας, χωρίς ωστόσο να δίνεται οποιαδήποτε λύση.Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στη Λευκωσία - Θα δει τους ηγέτες χωριστά, εκτός Κύπρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στη Λευκωσία - Θα δει τους ηγέτες χωριστά, εκτός Κύπρου

ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στη Λευκωσία - Θα δει τους ηγέτες χωριστά, εκτός Κύπρου

Ένας νεκρός από τη μεγάλη φωτιά στην Ηλεία - Μάχες με επικίνδυνες πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός από τη μεγάλη φωτιά στην Ηλεία - Μάχες με επικίνδυνες πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα

Ένας νεκρός από τη μεγάλη φωτιά στην Ηλεία - Μάχες με επικίνδυνες πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα

Η Ιερά Σύνοδος θέτει τέλος στο τρέξιμο ιερέων κατά την πρώτη Ανάσταση του Μεγάλου Σαββάτου
ΚΥΠΡΟΣ

Η Ιερά Σύνοδος θέτει τέλος στο τρέξιμο ιερέων κατά την πρώτη Ανάσταση του Μεγάλου Σαββάτου

Η Ιερά Σύνοδος θέτει τέλος στο τρέξιμο ιερέων κατά την πρώτη Ανάσταση του Μεγάλου Σαββάτου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ

Η Βαρκελώνη βάζει λουκέτο στο Airbnb - Τι αποφάσισε η δημοτική αρχή
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βαρκελώνη βάζει λουκέτο στο Airbnb - Τι αποφάσισε η δημοτική αρχή

Η Βαρκελώνη βάζει λουκέτο στο Airbnb - Τι αποφάσισε η δημοτική αρχή