Η υπόθεση αφορά προσφυγή δύο αδελφών με κυπριακή, και βρετανική υπηκοότητα, που απευθύνθηκαν στην Επιτροπή Αποζημιώσεων στα κατεχόμενα τον Σεπτέμβριο του 2012, ζητώντας αποκατάσταση της περιουσίας που κληρονόμησαν από τη μητέρα τους και αποζημίωση για απώλεια χρήσης.
Για διάκριση μεταξύ Βαρωσιωτών και Λευκωσιατών εκ μέρους της κυβέρνησης, κάνει λόγο ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, λόγω της άρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετάσχει στην υπόθεση «Θεοδώρας Παναγή και Ευδοξίας Σιάρτου εναντίον της Τουρκίας», στο ΕΔΑΔ.
Η υπόθεση αφορά προσφυγή δύο αδελφών με κυπριακή, και βρετανική υπηκοότητα, που απευθύνθηκαν στην Επιτροπή Αποζημιώσεων στα κατεχόμενα τον Σεπτέμβριο του 2012, ζητώντας αποκατάσταση της περιουσίας που κληρονόμησαν από τη μητέρα τους και αποζημίωση για απώλεια χρήσης.
Στην αίτησή τους στο ΕΔΑΔ είχαν επισημάνει την παρατεταμένη διάρκεια και αναποτελεσματικότητα των διαδικασιών της Επιτροπής Αποζημιώσεων και την απουσία αποτελεσματικής θεραπείας, ενώ έκαναν λόγο για διάκριση στη βάση εθνοτικών και θρησκευτικών κριτηρίων. Αντιθέτως, η Κυπριακή Δημοκρατία δήλωσε συμμετοχή στην υπόθεση «K.V. Mediterranean Tours Limited εναντίον Τουρκίας» για ιδιοκτησία της εταιρείας εντός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Η εταιρεία είχε προσφύγει στις 23 Ιουλίου 2010 στην Επιτροπή Αποζημιώσεων στα κατεχόμενα ζητώντας αποκατάσταση της περιουσίας και αποζημίωση για την απώλεια χρήσης. Ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης ανέφερε στον «Π» πως δεν αντιλαμβάνεται γιατί στις δύο περιπτώσεις που αφορούν παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελληνοκυπρίων, η κυπριακή κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ακολουθήσει διαφορετική στάση. Από την πλευρά της κυβέρνησης, κύκλοι της ανέφεραν στον «Π» ότι η πολιτική απόφαση λήφθηκε μετά από γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα και διεθνών νομικών οίκων, ώστε να αποφευχθεί μια επανάληψη της υπόθεση «Δημόπουλος», η οποία απέβη επιζήμια και για το κράτος και για τους πρόσφυγες ιδιοκτήτες περιουσιών στα κατεχόμενα.
Απάντηση ΚΔ: Δεν τίθεται θέμα διάκρισης
Ο Αχιλλέας Δημητριάδης δήλωσε στον «Π» ότι δεν έχει αντιληφθεί την άρνηση της κυβέρνησης να δηλώσει συμμετοχή στην υπόθεση «Παναγή & Σιάρτου vs Τουρκίας». Όπως είπε, τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να τυγχάνουν αλά καρτ υποστήριξης από τη κυβέρνηση όταν πρόκειται για πολίτες τα ΚΔ οι οποίοι στρέφονται εναντίον της Τουρκίας. Ο κ. Δημητριάδης υποστήριξε πως δεν ενημερώθηκε απευθείας ο ίδιος για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, αλλά τις πληροφορήθηκε από το ΕΔΑΔ. Η συμμετοχή της ΚΔ θεωρείται σημαντική, κατά τον κ. Δημητριάδη, καθώς είναι το αρμόδιο όργανο το οποίο μπορεί να δώσει, μέσω του Κτηματολογίου, εκτιμήσεις για να καθοριστεί το ύψος των αποζημιώσεων, υπερασπιζόμενη επίσης τη νομιμότητα των τίτλων ιδιοκτησίας που διαθέτουν πρόσφυγες με περιουσία στα κατεχόμενα. Όπως είπε, η στάση αυτή αποτελεί κακό προηγούμενο, παρόμοιο με αυτό που αφορούσε την υπόθεση «Ανδριανής Ιωάννου», στην οποία για πρώτη φορά η Κυπριακή Δημοκρατία είχε αποφασίσει να μην συμμετάσχει και να μην βοηθήσει πολίτη του ενώπιον του ΕΔΑΔ. Ο Αχιλλέας Δημητριάδης υποστήριξε πως από την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης προκύπτει δυσμενής διάκριση μεταξύ Βαρωσιώτων και Λευκωσιατών, και θα πρέπει να εξηγηθεί στον κόσμο αυτή η στάση.
Όχι άλλη «Δημόπουλος»Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας στον «Π» τις δηκλώσεις του κ. Δημητριάδη, ανέφεραν πως δεν τίθεται θέμα διάκρισης, αλλά η υπόθεση «K.V. Mediterranean Tours Limited εναντίον Τουρκίας» έχει πολιτικές πτυχές που αφορούν την Αμμόχωστο και την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να εμπλέξει το ΕΒΚΑΦ. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως «δεν είναι δυνατόν να έχουμε κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις μεθοδεύσεις της τουρκικής πλευράς στα Βαρώσια και να απείχαμε από την υπόθεση αυτή στο ΕΔΑΔ». Οι κυβερνητικοί κύκλοι επεσήμαναν ότι οι εισηγήσεις, τόσο της Νομικής Υπ. όσο και διαφορετικών διεθνών νομικών οίκων του εξωτερικού, ήταν αρνητικές για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και στις δύο υποθέσεις. Ανέφεραν ακόμα πως οι υποθέσεις αυτές μπορεί να έχουν και καταστρεπτικές συνέπειες που να θυμίζουν αυτές της υπόθεσης «Δημόπουλος». Σε σχέση με την ενημέρωση του κ. Δημητριάδη, οι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι γνώριζε τις προθέσεις της κυβέρνησης εδώ και δύο μήνες.
Πολιτική απόφασηΟ γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως «η Νομική Υπηρεσία έδωσε τις απόψεις της ως προς τη συμμετοχή ή όχι της κυβέρνησης στις διαδικασίες αυτές, μαζί με γνωματεύσεις ξένων εμπειρογνωμόνων που συνήθως χρησιμοποιούνται, και η κυβέρνηση έδωσε τις σχετικές οδηγίες, οι οποίες διαβιβάστηκαν στο ΕΔΑΔ. Ο γενικός εισαγγελέας», σημείωσε, «είναι εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο ΕΔΑΔ. Είναι επίσης νομικός της σύμβουλος».
Κατά τον κ. Κώστα Κηρίδη δεν τίθεται θέμα δυσμενούς διάκρισης κανενός, καθώς «η κάθε περίπτωση εξετάζεται και αξιολογείται ξεχωριστά, ανάλογα με τα δικά της πραγματικά και νομικά περιστατικά».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.