Από τις 368 παραπομπές, οι 138 έγιναν πέρσι, ενώ το 2019 αυξήθηκαν σε 230. Επίσης, οι 204 παραπομπές σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων προς το «Σπίτι του Παιδιού» προήλθαν από την Αστυνομία και οι 164 από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.
Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που ακούστηκαν χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσαν από κοινού το Συμβούλιο «Φωνή» και το Hope for Children, με αφορμή την ευρωπαϊκή ημέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση. Όπως αναφέρθηκε 368 περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών παραπέμφθηκαν στο «Σπίτι του παιδιού» από τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν παραπομπές ανά επαρχία, 170 περιπτώσεις αφορούσαν σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στη Λευκωσία, 91 στην Λεμεσό, 64 στη Λάρνακα, 33 στην Πάφο, 8 στην ελεύθερη Αμμόχωστο και 2 περιστατικά αφορούσαν παιδιά που διαμένουν στο εξωτερικό. Από τις 368 παραπομπές, οι 138 έγιναν πέρσι, ενώ το 2019 αυξήθηκαν σε 230. Επίσης, οι 204 παραπομπές σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων προς το «Σπίτι του Παιδιού» προήλθαν από την Αστυνομία και οι 164 από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ).
Γνωστός ο θύτηςΌσον αφορά τη σχέση του παιδιού με τον θύτη, τα στοιχεία αναφέρουν ότι από τις 197 περιπτώσεις που αφορούσαν εξωοικογενειακές σχέσεις θύματος-θύτη, οι 161 είναι περιπτώσεις κατά τις οποίες το άτομο που ασέλγησε κατά του ανηλίκου ανήκει στον κύκλο του παιδιού, δηλαδή οικογενειακός φίλος, θείος, καθηγητής, σύντροφος γονέα κ.τλ. Αναφορικά με το πλαίσιο της αποκάλυψης, τα στοιχεία φανερώνουν ότι τα παιδιά νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια να εμπιστευτούν το τι τους συμβαίνει στον γονέα τους (30,2%), ενώ διαφαίνεται ξεκάθαρα και ο σημαντικός ρόλος που έχουν να επιδείξουν οι εκπαιδευτικοί ή άτομα από το σχολικό περιβάλλον του θύματος, καθότι το 15% των παιδιών απευθύνονται σε άτομα που βρίσκονται εντός του σχολείου τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά την αποκάλυψη του συμβάντος εντοπίζεται στο γεγονός ότι πέραν του 25% των ανήλικων θυμάτων δεν προβαίνουν σε μαρτυρία και δεν «σπάζουν» τη σιωπή τους. Σοκ αναφορικά με το είδος της σεξουαλικής κακοποίησης προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι το 28% των περιπτώσεων αφορούν κακοποίηση ανηλίκου από ανήλικο και το 65,5% κακοποίηση ανηλίκου από ενήλικα.
Ένα στα τέσσεραΣύμφωνα με την Αναστασία Παπαδοπούλου πρόεδρο του Συμβουλίου «Φωνή», στην Κύπρο, με βάση τις στατιστικές, 1 στα 4 παιδιά αναμένεται ότι θα κακοποιηθούν σεξουαλικά πριν συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η κ. Παπαδοπούλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε τα παιδιά που υπόκεινται σε σεξουαλική κακοποίηση να βρουν τη δύναμη να μιλήσουν, ενώ σημείωσε ότι δυστυχώς δεν υπάρχει προφίλ για τον θύτη ή το θύμα. Από την πλευρά της, η επίτροπος Προστασίας για τα δικαιώματα του παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου τόνισε τη σημασία που έχει η πρόληψη. Γι’ αυτό, πρόσθεσε η κ. Μιχαηλίδου, πρέπει να βρεθεί τρόπος να στηριχθεί ο λόγος του παιδιού εκεί που το ίδιο αδυνατεί ή αρνείται να μιλήσει.
Κυρίως Κύπριοι οι θύτεςΜε βάση τα στοιχεία, ο μεγαλύτερος αριθμός (188) ή το 51,5% των ενήλικων φερόμενων ως θυτών είναι Κύπριοι. Να σημειωθεί, επίσης, ότι 297 από τις 368 περιπτώσεις, δηλαδή, ποσοστό 80% που έφτασαν ενώπιον του «Σπιτιού του Παιδιού», αφορούν παιδιά που προέρχονται από κυπριακές οικογένειες. Βάσει των ίδιων στοιχείων, 22 περιπτώσεις αφορούν παιδιά οικογενειών από τη Βουλγαρία, 21 περιπτώσεις παιδιά από τη Ρουμανία και εννέα περιπτώσεις παιδιά που ανήκουν σε οικογένειες από την Ελλάδα. Ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων είναι 11 ετών, ενώ των υπόπτων 32 ετών. Το 65,5% των θυμάτων είναι κορίτσια και το 34,5% αφορά κακοποίηση αγοριών.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.