Οξύνεται η αντιπαράθεση Τατάρ και Ακιντζί πριν την Nέα Υόρκη

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 22.9.2019
Οξύνεται η αντιπαράθεση Τατάρ και Ακιντζί πριν την Nέα Υόρκη

Για ένταση, αντιπαράθεση και πολεμική που ξέσπασε λίγο πριν τις όποιες εξελίξεις στην Νέα Υόρκη μεταξύ του Ερσίν Τατάρ και του Μουσταφά Ακιντζί για το Κυπριακό γράφει ο τ/κ Τύπος με αφορμή τις αναφορές του πρώτου περί περιπετειών και περιθωριακών ομάδων με τον δεύτερο να απαντά ότι εκπροσωπεί τον «λαό» και να κάνει λόγο για πλειοψηφία υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης.


Στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook χθες ο κ. Ακιντζί, απαντώντας στις δηλώσεις Tατάρ στην Άγκυρα, είχε γράψει ότι «ο στόχος μας για μια ομόσπονδη λύση, διζωνική, με δύο συνιστώσες πολιτείες, στη βάση της πολιτικής ισότητας» και αυτό το κάνει – όπως γράφει – με την στήριξη του «λαού». Οι «περιθωριακές ομάδες μειοψηφίας» και «οι φίλοι του Ακιντζί», στους οποίους επίσης αναφέρθηκε ο «πρωθυπουργός» Τατάρ, κατά τον Τ/κ ηγέτη «είναι η πολύ μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας. Αυτοί που δεν βλέπουν αυτή την πραγματικότητα, θα την καταλάβουν όταν έρθει η ώρα».

Με τίτλο «Πολύ μεγάλη πλειοψηφία» η εφημερίδα Αφρίκα γράφει σήμερα ότι ο Τ/κ ηγέτης βρέθηκε χθες στα χωριά Κλεπίνη και Άγιο Επίκτητο Κερύνειας (όπου είχε γίνει η έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών), όπου συζήτησε με τον κόσμο και τους κατοίκους και εκεί αναφέρθηκε σε όσα έγραψε και στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για «ένταση στην κορυφή του κράτους» γράφει η Χαλκίν Σεσί που αναφέρει ότι «πρωθυπουργός» και «πρόεδρος» αντάλλαξαν πολύ σκληρές εκφράσεις. «Η πιθανότητα για διαπραγματεύσεις τσιτώνει το ΚΕΕ» γράφει πρωτοσέλιδα η Χαβαντίς που αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος Εθνικής Ενότητας εναντίον του Μουσταφά Ακιντζί και στην απάντηση του Τ/κ ηγέτη πως «όταν έρθει η ώρα θα καταλάβουν».

«Άρχισε νωρίς ο ανταγωνισμός (προεκλογικός)» γράφει η Ντιαλόγκ, «έσχισαν τα ιμάτιά τους πριν την Νέα Υόρκη» γράφει η Κίπρις ποστασί.

Μετά την ανάρτηση του κ. Ακιντζί ο Ερσίν Τατάρ μίλησε για δημαγωγία εκ μέρους του Τ/κ ηγέτη, ενώ το ΚΕΕ στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για λάθος πολιτική του Τ/κ ηγέτη, σημειώνοντας ότι «το πιο σωστό και φυσικό καθήκον» του προέδρου του ΚΕΕ και «πρωθυπουργού» είναι να προειδοποιεί τον «πρόεδρο» - όπως αναφέρει – Ακιντζί που «κατέθεσε χάρτη δίδοντας την Μόρφου στους Ε/κ», χωρίς να έχει ιδέα η τότε «κυβέρνηση» και «βουλή» και «που δεν στάθηκε ικανός στο θέμα των εγγυήσεων, τις οποίες το 90% του τ/κ λαού θέλει να συνεχιστούν», να μην μπει σε περιπέτειες τώρα που πάει στην Νέα Υόρκη.

Ο κ. Τατάρ απάντησε και στην γραπτή δήλωση του Μπαρίς Μπουρτζιού εναντίον του για τις δηλώσεις που είχε κάνει στην Άγκυρα και αφορούσαν τον Μουσταφά Ακιντζί, με τον Ερσίν Τατάρ να μιλά για διαστρέβλωση των όσων είπε. Χαρακτήρισε δε αχρείαστη και υπερβολική την αντίδραση Μπουρτζιού λέγοντας ότι ο ίδιος δεν προέβη ούτε σε κριτική, ούτε σε επίθεση εναντίον του Τ/κ ηγέτη.

ΚΕΕ: Έδωσε την Μόρφου χωρίς την έγκριση «κυβέρνησης» και «βουλής»

Το κόμμα του κ. Τατάρ, το ΚΕΕ, με την ανακοίνωσή του χθες εξέφρασε ανησυχία εκ μέρους του τ/κ «λαού» γιατί βλέπει – όπως αναφέρει – ότι ο κ. Ακιντζί με την λάθος πολιτική του στο Κυπριακό αναζητεί περιπέτειες με μια νέα, αχρείαστη, διαδικασία συνομιλιών με τον Ε/κ ηγέτη.

Αναφέρεται επίσης ότι οι δηλώσεις Μπουρτζιού εναντίον του Ερσίν Τατάρ «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Το ΚΕΕ δηλώνει ανήσυχο από την προσπάθεια αμαύρωσης όσων λένε ότι η πολιτική του Ακιντζί, που δεν υπολογίζει καθόλου την «κυβέρνηση» και την «βουλή» στο Κυπριακό είναι λάθος και ζητούν να βρεθούν λύσης εκτός της ομοσπονδίας, να κατηγορούνται στον διεθνή παράγοντα ότι δεν θέλουν ειρήνη και επιδιώκουν το ακατόρθωτο.

Το ΚΕΕ σημειώνει επίσης ότι στο «κυβερνητικό» πρόγραμμα που εγκρίθηκε από την «βουλή», η οποία – όπως τονίζεται – εκπροσωπεί την βούληση του κόσμου, έχει ως στόχο την λύση των δύο κρατών, ενώ η «βουλή» έχει σχετικό ψήφισμα για συνέχιση των ενεργών εγγυήσεων της Τουρκίας, ως προϋπόθεση για μια λύση. Ο κ. Ακιντζί, σύμφωνα με το ΚΕΕ, ενεργεί χωρίς να τα λαμβάνει υπόψην όλα αυτά και αυτό το χαρακτηρίζει αντιδημοκρατικό και αντίθετο προς «τα πρέποντα».

Θεωρεί δε ότι είναι αρμοδιότητα του κ. Τατάρ να επικρίνει τον κ. Ακιντζί που ετοιμάζεται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο Γκουτέρες παρ’ ότι οι Ε/κ εξακολουθούν να είναι αδιάλλακτοι και να μην θέλουν να μοιραστούν τίποτα με τους Τ/κ και «να υποταχθεί» σε παιχνίδια τακτικής των Ε/κ εναντίον των Τ/κ.

Και εμείς και ο «λαός» μας, συνεχίζει στην ανακοίνωσή του το ΚΕΕ, «ξέρουμε ότι στο πλαίσιο Γκουτέρες μας παραχωρείται έδαφος 28,2%, ζητείται να επιστραφούν στους Ε/κ πολλά εδάφη μας, περιλαμβανομένης και της Μόρφου, ζητείται οι ενεργές εγγυήσεις της Τουρκίας, που δεν θεωρείται ότι μπορούν να συνεχιστούν, να καταστούν μηδενικές».

Όπως ο κ. Ακιντζί θεωρεί ότι έχει δικαίωμα να κατηγορεί αυτούς που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις ότι δεν θέλουν λύση και αναζητούν το ακατόρθωτο, έτσι και το ΚΕΕ και ο πρόεδρός του – γράφει το κόμμα Εθνικής Ενότητας – θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να προειδοποιήσει τον κ. Ακιντζί, που θα δεί τον Ε/κ ηγέτη και τον ΓΓ του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, να μην μπει σε περιπέτειες.

Ας απαντούν στο ΚΕΕ και τον «πρωθυπουργό» και το ΚΕΕ ο κ. Ακιντζί και ο εκπρόσωπός του, συνεχίζει η ανακοίνωση του ΚΕΕ και προσθέτει: «αλλά δεν θα ήταν άσχημο να έλεγε και κάτι στον Ε/κ ηγέτη που λέει ότι δεν εγκαταλείπει τα Βαρώσια, δεν θα παρακαθίσει εάν δεν σταματήσουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες από την τουρκική πλευρά, μειώνει την τ/κ πλευρά σε μειονότητα και δεν θέλει να μηδενιστούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας».

Είναι εμφανές, αναφέρει το ΚΕΕ, ότι η ε/κ πλευρά δεν άλλαξε στάση, χαρακτηρίζει την πολιτική Ακιντζί λάθος και σημειώνει ότι μέχρι τις «προεδρικές εκλογές» έμεινε «λίγος χρόνος» και αυτό που πρέπει να κάνει ο Τ/κ ηγέτης «μετά τα όσα έγιναν τα τελευταία 4,5 χρόνια, δεν είναι να αναζητεί νέες περιπέτειες, αλλά να περιμένει να φανεί η βούληση του λαού».

Τατάρ: Δημαγωγεί ο Ακιντζί

Στο μεταξύ, στη δική του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ερσίν Τατάρ έγραψε ότι ο κ/ Ακιντζί κάνει δημαγωγία και πως αυτό που εννοούσε λέγοντας να μην αναζητεί περιπέτειες ο Τ/κ ηγέτης δεν είναι αυτό που έγραψε ο Τ/κ ηγέτης (για την ΔΔΟ), αλλά «κατ’ εμάς, σε αντίθετη με τους ισχυρισμούς του κ. Ακιντζί, η μεγάλη πλειοψηφία των Τ/κ, είναι ενάντια σε μια λεγόμενη λύση όπου δεν θα συνεχίζονται οι εγγυήσεις της Τουρκίας, δεν θα έχουμε βέτο και θα δοθούν η Μόρφου, η Καρπασία και άλλα εδάφη μας».

Απαντά το ΚΚΔ: Μόνη ρεαλιστική λύση η ΔΔΟ

Πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία για ολοκλήρωση της συμφωνίας στους όρους αναφοράς, η οποία θα λειτουργήσει ως ντόμινο για μια ομοσπονδιακή λύση, αναφέρει από την πλευρά του σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ.

Η διαδικασία με την κ. Λουτ συνεχίζεται και στις συναντήσεις των ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, η εργασία για τους όρους αναφοράς θα είναι στο τραπέζι, ανέφερε ο κ. Οζγιγίτ και υπενθυμίζοντας τις τελευταίες δηλώσεις Γκουτέρες για τους όρους αναφοράς, είπε ότι πρέπει αυτές οι διεργασίες να επιταχυνθούν και σίγουρα να φτάσουν σε μια συμφωνία.

Προσδοκία τους, συνέχισε, είναι να υπάρξει ένα θετικό έδαφος της διαδικασίας που θα ανοίξει τον δρόμο για μια ομοσπονδιακή λύση. Η διαδικασία διαπραγματεύσεων, είπε, πρέπει να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και όχι ανοικτού τέλους. Η βάση για την λύση είναι, όπως αναφέρεται και στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και στο πλαίσιο Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου 2017 μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. «Εκ των ων ουκ άνευ είναι η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις».

Για τον κ. Οζγιγίτ η πιο ρεαλιστική λύση είναι η ομοσπονδία, αυτό έδειξε η ιστορία και η εμπειρία στην Κύπρο. Κάποιοι Τ/κ πολιτικοί και κάποιοι Τούρκοι αξιωματούχοι, πρόσθεσε, μπορεί το τελευταίο διάστημα να αναφέρονται σε λύση δύο κρατών, «αλλά αυτό δεν είναι εφικτό στην σημερινή συγκυρία και το προβλεπτό μέλλον».

Η μόνη ρεαλιστική λύση που μπορεί να γίνει αποδεκτή από όλες τις πλευρές, είναι η ομοσπονδία, ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΚΔ.

Σχολιάζοντας δε τις αδειοδοτήσεις σε TOTAL και ENI, ο Τζεμάλ Όζγιγιτ είπε ότι μονομερείς – κατά την έκφρασή του – ενέργειες των Ε/κ, όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα μόνο την ένταση εξυπηρετούν. Η ε/κ πλευρά, συνέχισε, από την αρχή είχε λάθος στάση στο ζήτημα των υδρογονανθράκων και την κάλεσε να αξιολογήσει και πάλι την πρόταση Ακιντζί για μια κοινή επιτροπή για το φυσικό αέριο.

Σχολιάζοντας επίσης τις δηλώσεις Τατάρ στην Αγκυρα είπε ότι ο «πρωθυπουργός» κατηγόρησε όσους θέλουν λύση πως είναι περιθωριακοί. «Από πότε σε αυτόν τον τόπο αυτοί που θέλουν λύση έγιναν περιθωριακοί και μειονότητα;». Ανέφερε επίσης ότι ο κ. Ακιντζί εκλέγηκε με μεγάλη πλειοψηφία και ενεργεί ανάλογα με την εξουσία που του δίνει ο «λαός».

Όσοι είναι υπέρ της μη λύσης και δεν θέλουν οι Τ/κ να ενταχθούν στη διεθνή κοινότητα και το διεθνές δίκαιο, δεν φοβούνται μόνο την λύση αλλά ακόμα και την πιθανότητα να υπάρξει λύση και αυτές οι δηλώσεις δεν πριμοδοτούν κανέναν πια, κατέληξε ο κ. Οζγιγίτ.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Συμφώνησαν Υπουργείο Οικονομικών - ΠΑΣΥΔΥ για γενικές αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους - Πότε ξεκινούν
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφώνησαν Υπουργείο Οικονομικών - ΠΑΣΥΔΥ για γενικές αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους - Πότε ξεκινούν

Συμφώνησαν Υπουργείο Οικονομικών - ΠΑΣΥΔΥ για γενικές αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους - Πότε ξεκινούν

Φον ντερ Λάιεν: Εκ του αποτελέσματος επιτυχής η προσπάθεια για ευρεία συναίνεση των δημοκρατικών δυνάμεων
ΚΟΣΜΟΣ

Φον ντερ Λάιεν: Εκ του αποτελέσματος επιτυχής η προσπάθεια για ευρεία συναίνεση των δημοκρατικών δυνάμεων

Φον ντερ Λάιεν: Εκ του αποτελέσματος επιτυχής η προσπάθεια για ευρεία συναίνεση των δημοκρατικών δυνάμεων

Στα ύψη και αύριο ο υδράργυρος: Νέα κίτρινη προειδοποίηση - Στο κόκκινο ο κίνδυνος πυρκαγιών
ΚΥΠΡΟΣ

Στα ύψη και αύριο ο υδράργυρος: Νέα κίτρινη προειδοποίηση - Στο κόκκινο ο κίνδυνος πυρκαγιών

Στα ύψη και αύριο ο υδράργυρος: Νέα κίτρινη προειδοποίηση - Στο κόκκινο ο κίνδυνος πυρκαγιών

Ο Μπάιντεν το σκέφτεται: Εκτοξεύτηκαν τα στοιχήματα ότι θα αποχωρήσει μετά τη διάγνωσή του με Covid
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπάιντεν το σκέφτεται: Εκτοξεύτηκαν τα στοιχήματα ότι θα αποχωρήσει μετά τη διάγνωσή του με Covid

Ο Μπάιντεν το σκέφτεται: Εκτοξεύτηκαν τα στοιχήματα ότι θα αποχωρήσει μετά τη διάγνωσή του με Covid

Βασιλικό/Τερματικό: Η κινεζική CMC αποχώρησε σήμερα από τη Συμφωνία και καταγγέλλει την ΕΤΥΦΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βασιλικό/Τερματικό: Η κινεζική CMC αποχώρησε σήμερα από τη Συμφωνία και καταγγέλλει την ΕΤΥΦΑ

Βασιλικό/Τερματικό: Η κινεζική CMC αποχώρησε σήμερα από τη Συμφωνία και καταγγέλλει την ΕΤΥΦΑ