Οι θέσεις που ενδεχομένως προκύψουν απευθύνονται σε όλους τους μαθητές, είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού σχολείου, και δεν αποκλείονται παιδιά στη βάση του αν φοιτούν σε αγγλικά ή ελληνικά σχολεία.
Τον κανονισμό που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2006 επικαλούνται οι αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου αναφορικά με τις κενωθείσες θέσεις που προτείνουν -εάν προκύψουν- να δοθούν σε μαθητές της δημόσιας ή ιδιωτικής εκπαίδευσης εφόσον έχουν επιτύχει υψηλή βαθμολογία στις διεθνείς εξετάσεις GCE. Ο συγκεκριμένος κανονισμός βρίσκεται στον Περί Πανεπιστημίου Κύπρου Νόμο στο άρθρο 32 παράγραφο 9 και αναφέρει ότι «η διάθεση θέσεων σε προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, οι οποίες, μετά την κατανομή και προσφορά θέσεων κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του περί Διεξαγωγής των Παγκυπρίων Εξετάσεων Νόμου, είτε α) έμειναν κενές μετά τη τελευταία κατανομή, β) είτε έμειναν κενές επειδή οι κάτοχοί τους δεν μπορούν να φοιτήσουν κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος ή γ) έμειναν κενές διότι τα άτομα, στα οποία οι θέσεις προσφέρθηκαν, δεν τις αποδέχθηκαν, διενεργείται με βάση εσωτερικές διαδικασίες του πανεπιστημίου, οι οποίες καθορίζονται με κανόνες». Σχολιάζοντας την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, με τις οποίες χαρακτηρίστηκαν αυθαίρετες και παράνομες οι ανακοινώσεις Πανεπιστημίου Κύπρου και ΤΕΠΑΚ για διάθεση αδιάθετων θέσεων σε επιτυχόντες διεθνών εξετάσεων, ο πρύτανης του Παν. Κύπρου Τάσος Χριστοφίδης ξεκαθάρισε πως θέσεις θα προκηρυχτούν εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση από όσους έχουν επιτύχει στις παγκύπριες εξετάσεις και αφότου ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της τρίτης και τελευταίας κατανομής.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, οι θέσεις απευθύνονται σε όλους τους μαθητές είτε του δημοσίου, είτε του ιδιωτικού σχολείου και δεν αποκλείονται παιδιά αναλόγως με το αν φοιτούν σε αγγλικά ή ελληνικά σχολεία. «Αντιθέτως», ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης, «εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε παιδιά που για διάφορους λόγους και κυρίως οικονομικούς δεν μπορούν να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια παρόλο που πληρούν κριτήρια, όπως οι εξετάσεις GCE». Πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει καμία παρατυπία», ενώ διερωτήθηκε γιατί ενεπλάκησαν και αντέδρασαν τόσο έντονα οι εκπαιδευτικές οργανώσεις. «Τρέφω απεριόριστο σεβασμό προς τους εκπαιδευτικούς μας και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, ωστόσο είναι με λύπη που βλέπω να αντιδρούν σε μια πρότασή μας που στόχο έχει μόνο να βοηθήσουμε παιδιά που για δικούς τους λόγους, και παρότι είναι άριστοι μαθητές, δεν μπορούν να φοιτήσουν σε άλλα σχολεία», σημείωσε ο πρύτανης. Διευκρίνισε δε ότι «δεν είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν κενές θέσεις, παρόλο που συνήθως μένουν κάποιες θέσεις σε διάφορους κλάδους, διότι μαθητές που κέρδισαν μια θέση στο πανεπιστήμιό μας, εάν επιτύχουν σε πανεπιστήμια της Ελλάδας ή εισδοχή σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, τα προτιμούν».
Προχθές, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι η ενέργεια των δύο δημόσιων πανεπιστημίων αντιβαίνει τόσο στον περί Διεξαγωγής των Παγκυπρίων Εξετάσεων Νόμο όσο και στους Κανονισμούς των Πανεπιστημίων. Σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, «τέτοιου είδους παράτυπες ενέργειες υποσκάπτουν το δημόσιο σχολείο και παραβιάζουν την αρχή της ισότητας». Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ζήτησαν άμεση σύγκληση της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής για συζήτηση του θέματος, ενώ κάλεσαν τον γενικό εισαγγελέα να εξετάσει τη νομιμότητα των ενεργειών των δύο πανεπιστημίων.
Συνεδριάζει η ΟΕΛΜΕΚ για... το Παν. ΚύπρουΗ κίνηση του Πανεπιστημίου Κύπρου αναφορικά με τις κενές θέσεις που μένουν αδιάθετες μετά και το τέλος της τρίτης κατανομής από τα δημόσια πανεπιστήμια, έφερε την άμεση και έντονη αντίδραση των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ. Αμφότερες θεωρούν πως η συγκεκριμένη ενέργεια διαχωρίζει τους μαθητές σε κατηγορίες. Πηγή από την ΠΟΕΔ ανέφερε στον «Π» πως «η αλλαγή αυτή προσπαθεί να προωθήσει τους μαθητές των ιδιωτικών, και κυρίως των αγγλόφωνων σχολείων, σε βάρος των παιδιών που φοιτούν στο δημόσιο». Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως με τη συγκεκριμένη αλλαγή που προωθούν οι αρχές του Πανεπιστήμιου Κύπρου προσπαθούν να βάλουν συγκεκριμένη μερίδα μαθητών στα δημόσια πανεπιστήμια από την πίσω πόρτα. Εξάλλου, μιλώντας στον «Π» εκ μέρους της ΟΕΛΜΕΚ, ο Χάρης Χαραλάμπους σημείωσε πως η κίνηση του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι εκτός αρμοδιότητάς του και ευθύνη έχει και το Υπ. Παιδείας. Παράνομη χαρακτήρισε την ενέργεια του Πανεπιστημίου Κύπρου και έτερο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΕΛΜΕΚ, σημειώνοντας πως την ερχόμενη Τρίτη η οργάνωση θα συνέλθει σε συνεδρία και μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και το ζήτημα που προέκυψε με το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σημείωσε πως «δεν γίνεται οι μαθητές του δημόσιου σχολείου να υποβάλλονται σε συνεχή και επίπονη προσπάθεια για να επιτύχουν μια θέση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του τόπου και την ίδια στιγμή κάποιοι να παρανομούν». Τέλος, η ίδια πηγή ανέφερε πως «οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα εξετάσουν μέτρα αντίδρασης μετά απο κοινή συνεδρία που θα πραγματοποιηθεί αρχές Σεπτεμβρίου, διότι το θέμα αφορά όλους μας».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.