Καταστροφική για την ΠΑΣΥΚΙ η στάση που τήρησαν Υπ. Υγείας, Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας σε σχέση με την προετοιμασία των νοσοκομείων για το ΓεΣΥ
Εργασιακό χάος, ανασφάλεια, άσχημες συνθήκες εργασίας. Προχειρότητα και καθυστερημένη αντίδραση στα προβλήματα, έλλειψη οράματος, κακοί σχεδιασμού, απουσία συντονισμού. Πρόκειται για μόνο μερικές από τις διαπιστώσεις που κατέγραψε η γενική συνέλευση της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) σε σχέση με την κατάσταση που έχουν περιέλθει τα κρατικά νοσηλευτήρια. Τα προβλήματα στα νοσοκομεία είναι πολλά και σοβαρά, σύμφωνα με τους γιατρούς, οι οποίοι χαρακτηρίζουν «καταστροφική τη στάση που τήρησαν το Υπουργείο Υγείας, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας σε σχέση με την προετοιμασία τους για το ΓεΣΥ. Πιο σοβαρή όμως απ’ όλα είναι η παραδοχή της γενικής συνέλευσης των γιατρών ότι έχει υποβαθμιστεί η εξυπηρέτηση των ασθενών.
Γιατροί από όλες τις ειδικότητες, κατά τη γενική συνέλευση της συντεχνίας τους, περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση στα νοσοκομεία, όπως οι ίδιοι τη βιώνουν καθημερινά. Η απογοήτευσή τους, όπως έγκυρα πληροφορείται ο «Π», ήταν έντονη με τους παρευρισκομένους στη συνέλευση να κάνουν ιδιαίτερη μνεία στο άθλιο εργασιακό περιβάλλον κάτω από το οποίο εργάζονται. Τα όσα διατυπώθηκαν, είτε υπό μορφή καταγγελιών είτε ως παράπονα και παρατηρήσεις καταγράφηκαν από τη συντεχνία η οποία έχει ήδη κωδικοποιήσει τα συμπεράσματα της συνέλευσης. Ανάμεσα σε άλλα οι γιατροί καταγγέλλουν ότι το Υπουργείο Υγείας δεν υπολόγισε αλλά ούτε αντιλήφθηκε έγκαιρα τις αδυναμίες και τα κενά που εμφάνιζαν ο σχεδιασμός και τα μέτρα που λαμβάνονταν, αλλά ούτε και αφουγκράστηκε τις ανησυχίες και εισηγήσεις της ΠΑΣΥΚΙ, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ιδιαίτερα έντονων κραδασμών στο οικοδόμημα των κρατικών υπηρεσιών υγείας. Οι γιατροί προειδοποιούν ότι με τη συνέχιση της συγκεκριμένης πολιτικής «απειλείται η βιωσιμότητα των ίδιων των κρατικών νοσηλευτηρίων». Η συνέλευση ασχολήθηκε εκτενώς με την προετοιμασία των νοσοκομείων για το ΓεΣΥ με τον ιατρικό κόσμο να καταλογίζει ευθύνες στον ΟΑΥ για τη μη έγκαιρη παράδοση του λογισμικού με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΠΑΣΥΚΙ, «η εξυπηρέτηση των ασθενών να πάσχει αφού το συγκεκριμένο λογισμικό απέχει αρκετά από αλλά παρόμοια συστήματα, πολύ πιο φιλικά προς τους γιατρούς αλλά και λόγω της μη συμβατότητας με το υπάρχων ηλεκτρονικό σύστημα των νοσοκομείων». Η γιατροί καταγγέλλουν επίσης το εργασιακό χάος που επικρατεί στον δημόσιο τομέα της υγείας αλλά και τον εργοδότη τους «που πεισματικά αρνείται τη συνομολόγηση σύμβασης που θα αποτρέπει τη δημιουργία πολλαπλών ταχυτήτων γιατρών και θα θέσει τις βάσεις για εξομάλυνση της κατάστασης».
Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νεοεκλεγέντος διοικητικού συμβουλίου της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρων κατά την οποία το δ.σ καταρτίστηκε σε σώμα. Πρόεδρος παραμένει ο δρ Σωτήρης Κούμας (αιματολόγος). Αντιπρόεδρος εκλέχθηκε ο δρ Άδωνης Ελευθερίου (πνευμονολόγος), γραμματέας ο δρ Πέτρος Κατσιολούδης (παθολόγος), ταμίας ο δρ Φραγκίσκος Φραγκόπουλος (πνευμονολόγος), εκπρόσωπος Τύπου ο δρ Λάμπρος Σαμαρτζής (ψυχίατρος) και αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου ο δρ Βασίλης Βασιλειάδης (αναισθησιολόγος).
Αλλιώς βλέπουν οι γιατροί την αποσυμφόρησηΗ αποσυμφόρηση κλινικών και τμημάτων των δημόσιων νοσηλευτηρίων είναι γεγονός μετά την πρώτη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ. Ενδεικτικό είναι και το παράδειγμα των κέντρων υγείας. Πριν την εφαρμογή του νέου συστήματος υγείας σημειωνόταν καθημερινά το αδιαχώρητο. Σήμερα, η κατάσταση είναι κατά πολύ καλύτερη αφού οι ασθενείς σπεύδουν πλέον στον προσωπικό τους γιατρό κατόπιν ραντεβού. Μείωση στην προσέλευση ασθενών καταγράφουν και τα ακτινολογικά κέντρα και τα χημεία των νοσοκομείων. Η γενική συνέλευση της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών καταπιάστηκε και με αυτό το θέμα. Οι γιατροί, ωστόσο, βλέπουν μέσα από διαφορετικό φακό την αποσυμφόρηση των κλινικών εργαστηρίων και των ακτινολογικών κέντρων των νοσοκομείων. Θεωρούν πως «οι σύγχρονες υποδομές των νοσηλευτηρίων μένουν σε αχρηστία οδηγώντας ολόκληρους τομείς υπηρεσιών στα ιδιωτικά συμφέροντα αφού ουσιώδεις υπηρεσίες όπως, φαρμακεία, κλινικά εργαστήρια κ.λπ. σταματούν να εξυπηρετούν εξωτερικούς ασθενείς, γεγονός που καθιστά τα κρατικά νοσηλευτήρια σε μειονεκτική θέση στο πλαίσιο παροχής ποιοτικών υπηρεσιών προς τους ασθενείς». Κατά τους γιατρούς πάντως η στήριξη των κέντρων υγείας και των γιατρών για την εξωνοσοκομειακή φροντίδα «ήταν τουλάχιστον τραγική καθώς δεν κατάφερε να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας, το σύστημα των ραντεβού, τον εξοπλισμό». Στα νοσοκομεία, όπως σημειώνουν οι γιατροί, δεν υπάρχει επαρκής γραμματειακή στήριξη και οι όποιες προσλήψεις γραμματειακού προσωπικού έχουν γίνει με σημαντική καθυστέρηση.
ΓιατροίΒάλλουν κατά ΟΚΥπΥΟι γιατροί βάλλουν κατά του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) τον οποίο κρίνουν ως «ανεπαρκή στο να στηρίξει την ένταξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ». Τα μέλη της ΠΑΣΥΚΙ αναφέρονται στα εσωτερικά διοικητικά θέματα όπως η παραίτηση του τέως προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και η παύση του τέως εκτελεστικού διευθυντή τα οποία όπως υποστηρίζουν «επέφεραν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε θέματα σχεδιασμού, λήψης αποφάσεων και δράσης». Επισημαίνουν ακόμη ότι ο διάλογος για θέματα ιδιαίτερης σημασίας και σοβαρότητας, όπως οι δομές των κρατικών νοσηλευτηρίων και κέντρων υγείας και τα κίνητρα προς τους γιατρούς όλων των επιπέδων, έχει καθυστερήσει χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία, παρ’ όλες τις πρόσφατες ειδησεογραφικές ανακοινώσεις «οι οποίες κάλλιστα μπορούν να χαρακτηριστούν ως επικοινωνιακά παιχνίδια».
Η ΠΑΣΥΚΙ κάνει ιδιαίτερη μνεία στην απώλεια σημαντικού αριθμού γιατρών από τα κέντρα υγείας, τις παθολογικές κλινικές και τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (περισσότεροι από 30 το τελευταίο εξάμηνο) σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΥπΥ «δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη τη μεγάλη ψαλίδα μεταξύ των απολαβών των γιατρών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Εξ ου και γιατροί παραιτούνται από τα νοσοκομεία για να ενταχθούν στο ΓεΣΥ ως ιδιώτες.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.