Θετικά, αρνητικά και συγκρατημένα σχόλια και αντιδράσεις έχει προκαλέσει στα κατεχόμενα – όπως αναφέρει και η Κίπρις ποστασί – η απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» προχθές για την σύστασης ειδικής ομάδας που θα καταγράψει τα περιουσιακά στοιχεία και την κατάσταση στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
Θετικά, αρνητικά και συγκρατημένα σχόλια και αντιδράσεις έχει προκαλέσει στα κατεχόμενα – όπως αναφέρει και η Κίπρις ποστασί – η απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» προχθές για την σύστασης ειδικής ομάδας που θα καταγράψει τα περιουσιακά στοιχεία και την κατάσταση στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
H Γενί Ντουζέν αντιπαραβάλλει την δήλωση του «υπεξ» Οζερσάι ότι δεν έχουν ξεκαθαρίσει τί είδους πρωτοβουλία θα είναι αυτή, με εκείνη του «πρωθυπουργού» Τατάρ ότι τα Βαρώσια θα γίνουν Λας Βέγκας και θέλουν να κερδίσει σε τουρισμό η περιοχή υπό τ/κ διοίκηση.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Ντιαλόγκ ο Κουντρέτ Οζερσάι ερωτηθείς γιατί δεν έγινε επί τετρακομματικής «κυβέρνησης» αυτή η κίνηση για τα Βαρώσια, απάντησε ότι «δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε στο θέμα της συμπερίληψης στο πρόγραμμα οποιασδήποτε αναφοράς για τα Βαρώσια. Ξέρετε, ειδικά το κόμμα του Λαού έχει μια πολιτική προς την κατεύθυνση του ανοίγματός της υπό τ/κ διοίκηση, αλλά δεν υπήρξε θετική προσέγγιση σε αυτό. Επειδή δεν υπήρξε συναίνεση δεν καταγράφηκε στο κυβερνητικό πρόγραμμα».
Αναφερόμενος στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ για τα Βαρώσια, ο κ. Όζερσαϊ είπε ότι δεν υπάρχει κάτι αντίθετο προς αυτό, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ψήφισμα της δεκαετίας του ‘80. «Όμως μην ξεχνάτε, σε εκείνο το ψήφισμα υπάρχει αναφορά στην επιστροφή της Αμμοχώστου στους παλιούς της κατοίκους υπό την διοίκηση του ΟΗΕ ή στο να δοθεί άδεια για επιστροφή». Το ψήφισμα, συνέχισε, που ισχύει και σήμερα, όπως και αυτοί που λένε ότι η παραβίασή του ισχύει και σήμερα. Επομένως, αυτό που θα γίνει από δω και πέρα, είπε, πρέπει ουσιαστικά να θεωρείται ως ένα βήμα προς την κατεύθυνση του διεθνούς δικαίου.
Να κοιτάξουν όλοι προσεχτικά την δήλωση. Εμείς αναφερόμαστε ειδικά στον σεβασμό των περιουσιακών δικαιωμάτων και συμφερόντων των παλιών κατοίκων και της διοίκησης του ΕΒΚΑΦ και δεν θα γίνουν βήματα που θα τα παραβιάζουν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο. Τόσο από την άποψη των περιουσιών του ΕΒΚΑΦ όσο και από την άποψη των περιουσιακών δικαιωμάτων των παλιών κατοίκων. Επομένως, γίνεται λόγος για βήματα προς το θετικότερο σε σχέση με το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου». Αυτό που έκανε η «κυβέρνηση» είναι ουσιαστικά ένα πρώτο βήμα προς το θετικότερο, αρχίζει η διαδικασία για να καταστεί ξανά κομμάτι της ζωής των πολιτών μια περιοχή που έμεινε τόσα χρόνια έρημη, επιδεικνύοντας σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στις αιτήσεις ε/κ προσφύγων από τα Βαρώσια στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας, ο Κουντρέτ Οζερσάι εκτίμησε ότι αυτή η πρωτοβουλία για την περίκλειστη πόλη θα βοηθήσει την «επιτροπή» «να ενεργεί πιο γρήγορα, να παράγει διαφορετικές αποφάσεις αναφορικά με τις ακίνητες περιουσίες που έμειναν εντός των Βαρωσίων και έτσι να παράγει η επιτροπή πιο εφαρμόσιμες αποφάσεις».
Στο μεταξύ, η Χαβαντίς γράφει για επιχείρηση διάσωσης της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» η οποία απέρριψε τις αιτήσεις 500 περίπου Ε/κ που έχουν περιουσίες στα Βαρώσια και οι 25 εκ αυτών αποτάθηκαν στο ΕΔΑΔ υποστηρίζοντας ότι εξαντλήθηκαν τα εσωτερικά ένδικα μέσα. Την περασμένη Τρίτη που έληξε η προθεσμία που δόθηκε για φιλικό διακανονισμό, ο δικηγόρος ο οποίος εκπροσωπεί την Τουρκία στο ΕΔΑΔ ζήτησε από το δικαστήριο παράταση έξι εβδομάδων, αναφέρει το δημοσίευμα.
Την ώρα που έγινε αυτό το βήμα στο Στρασβούργο, το «υπουργικό συμβούλιο» ανακοίνωσε την απόφαση με πρόθεση να ανοίξει το Βαρώσι για εγκατάσταση, επισημαίνει η εφημερίδα υποστηρίζοντας ότι η έγκριση από το «ανώτατο διοικητικό δικαστήριο» της απόφασης του «επαρχιακού δικαστηρίου Αμμοχώστου» αναφορικά με το ότι τα Βαρώσια είναι περιουσία του ΕΒΚΑΦ, προκάλεσε το αποτέλεσμα ότι κανείς άλλος εκτός από το ΕΒΚΑΦ δεν έχει δικαίωμα λόγου στα Βαρώσια. Αυτή η απόφαση εφεσιβλήθηκε στο «εφετείο» που είναι ανώτερο δικαστήριο, η υπόθεση εξετάστηκε στις 4 Φεβρουαρίου, αλλά ακόμα δεν ανακοινώθηκε η απόφαση, σύμφωνα με την Χαβαντίς.
Αντιδράσεις για τα Βαρώσια – Ο Ντενκτάς μιλά για φήμες ότι ο Πρ. Αναστασιάδης είχε ενημερωθείΘετική είναι για τον πρόεδρο του ΔΚ, Σερντάρ Ντενκτάς η απόφαση για τα Βαρώσια αλλά πρέπει να «συμπληρωθεί το περιεχόμενό της» και να γίνει κίνηση «προς την ορθή κατεύθυνση». Σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε ότι ο ίδιος έχει προτείνει σε όλους τους «προέδρους» στα κατεχόμενα και στους Υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας από το σχέδιο Ανάν και εντεύθεν πρόταση για το άνοιγμα της των Βαρωσίων υπό τ/κ διοίκηση, αλλά η Τουρκία πάντα απαντούσε «να περιμένει». Η τελευταία φορά που υπέβαλλε αυτή την πρόταση, έγραψε, ήταν στις 18 Ιουλίου 2017 στους Ακιντζί και Τσαβούσογλου. Υποστήριξε ότι αν η «κυβέρνηση» έλαβε κάποια απόφαση για την περίκλειστη Αμμόχωστο, αυτό έγινε με έγκριση της Τουρκίας.
Ο κ. Ντενκτάς εξέφρασε καχυποψίες γιατί ο Τ/κ ηγέτης αφέθηκε εκτός από αυτή την απόφαση. Προσθέτει δε ότι εάν είναι σωστά τα όσα άκουσε ότι τέθηκε προς πληροφόρηση του κ. Αναστασιάδη στο «μυστικό δείπνο με ψάρι που έγινε πριν μέρες ότι θα άρχιζε μια τέτοια πρωτοβουλία», αλλά αυτή η πληροφορία δεν τέθηκε ενώπιον του Μουσταφά Ακιντζί, τότε «η κατάσταση είναι ακόμα πιο σοβαρή». Η απόφαση είναι σωστή και για την πραγματοποίησή της πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των «θεσμών», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί δήλωσε χθες ότι επικροτεί την απόφαση της «κυβέρνησης» για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και ότι θα παρακολουθεί με σοβαρότητα τις εξελίξεις για υλοποίησή της. Μας έχει ικανοποιήσει πάρα πολύ το γεγονός ότι η άποψη για άνοιγμα της Αμμοχώστου προς χρήση υπό τ/κ διοίκηση θεωρείται κατάλληλη από την νέα «κυβέρνηση», ανέφερε ο Αρικλί, ισχυριζόμενος ότι πρέπει να αναζητηθούν διεθνώς τα δικαιώματα του ΕΒΚΑΦ και να ανοίξει η Αμμόχωστος για χρήση από τους «παλιούς της χρήστες» σε ειδικό καθεστώς υπό την εποπτεία του ΟΗΕ και υπό τουρκική διοίκηση «χωρίς να παραβιάζονται τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς».
Ο πρόεδρος του κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ιζέτ Ιζτζάν δήλωσε ότι ο βασικός λόγος της δήλωσης της «κυβέρνησης» ότι θα ανοίξει την Αμμόχωστο είναι η επιθυμία για προώθηση της πολιτικής της προσάρτησης που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΑΚΡ στην Τουρκία. Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Ιζτζάν ανέφερε ότι παραγκωνίστηκε ο Μουσταφά Ακιντζί, διαλύθηκε ο «τετραμερής συνασπισμός» και σχηματίστηκε η «κυβέρνηση» ΚΕΕ - ΚΛ προσθέτοντας ότι ο κ. Όζερσαϊ εμφανίστηκε στο προσκήνιο με αποστολή τον αποκλεισμό του Ακιντζί και την εκλογή στον «προεδρικό θώκο» το 2020. Στόχος, πρόσθεσε, είναι να πληγούν οι διαπραγματεύσεις με την διασαλευθείσα δομή του πληθυσμού και των περιουσιών και με στάσεις και συμπεριφορές που απορρίπτουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Στο μεταξύ τ/κ ακτιβιστές της Αμμοχώστου, όπως ο Οκάν Νταγλί και ο Σερντάρ Ατάι με δηλώσεις τους στις εφημερίδες θέτουν θέμα συμμετοχής στην ομάδα καταγραφής και των Ε/κ, συνεργασία με τα ΗΕ, συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και σημειώνουν ότι το ψήφισμα για τα Βαρώσια αφορά την επιστροφή της πόλης στους κατοίκους της υπό την διοίκηση των ΗΕ.
ΚΥΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.