Προεδρική αμετροέπεια, Σύνταγμα του '60 και έλλειψη σοβαρότητας

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 2.9.2021
Προεδρική αμετροέπεια, Σύνταγμα του 
Παρατείνεται η σύγχυση που προκάλεσε στο εσωτερικό η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960.

Στην επικοινωνιακή διαχείριση της γκάφας με την πρόταση - σχήμα λόγου για επιστροφή στο Σύνταγμα του '60 επιμένει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Χθες δέχθηκε έντονες επικρίσεις από πολιτικούς αρχηγούς στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά και ορισμένους συμβούλους κατά τη σύσκεψη της Τρίτης με τη διαπραγματευτική ομάδα, οι οποίοι χαρακτήρισαν την «πρόταση» προς τον Ερσίν Τατάρ αντιφατική και ανεφάρμοστη.


Χθες ο Νίκος Αναστασιάδης, επιχειρώντας να τετραγωνίσει τον κύκλο, υποστήριξε πως τα περί επιστροφής στο Σύνταγμα του '60 συνδέονται απόλυτα με τις Συμφωνίες Κορυφής, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μάλιστα, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόκειται να ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη ότι υπέβαλε σχετική πρόταση και έλαβε αρνητική απάντηση.

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον τελικά ήταν πρόταση ή σχήμα λόγου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «είναι πρόταση/απάντηση προς τον κ. Τατάρ». Δήλωσε μάλιστα ότι η πρόταση εντάσσεται στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου.

Συγκρούστηκαν

Επεισοδιακή ήταν η χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου να εκφράζει την έντονή του διαφωνία με την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, και κληθείς να σχολιάσει δήλωση του προέδρου του ΔΗΚΟ πως η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη δεν ήταν πρόταση, ο κ. Στεφάνου είπε πως «εμείς ρωτήσαμε αν ήταν πρόταση και ο Πρόεδρος έχει πει ότι είναι πρόταση, αν και εφόσον ο κ. Τατάρ επιμένει σε αυτά που λέει. Ε, λοιπόν, λέμε ότι και σε αυτά που επιμένει ο κ. Τατάρ η απάντηση δεν είναι να πάμε πίσω στο Σύνταγμα του ’60, αλλά να επιμένουμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τον τρόπο που λέει ο διεθνής οργανισμός».

Άδειασε τον Πρόεδρο

Εμμέσως πλην σαφώς άδειασε τον κ. Νίκο Αναστασιάδη και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, υποστήριξε ότι «το ζητούμενο είναι συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να βρεθεί τρόπος επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού εντός του πλαισίου που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της συμφωνημένης βάσης λύσης».

Άνευ συνέχειας

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η δήλωση του Προέδρου για επαναφορά του Συντάγματος του 1960 έγινε για να αναδειχθούν οι παράλογες τοποθετήσεις του Ερσίν Τατάρ και, ως εκ τούτου, δεν θα δοθεί συνέχεια στη βάση αυτής της εισήγησης.

Επίθεση στον ΥΠΕΞ

Της χθεσινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου προηγήθηκε σύσκεψη της διαπραγματευτικής ομάδας υπό τον κ. Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο το βράδυ της Τρίτης. Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι κατά τη σύσκεψη ακούστηκαν πάρα πολλές απόψεις και θέσεις από τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας και υπέρ και κατά του τρόπου προσέγγισης του θέματος αυτού.

Κατά της πρότασης του Προέδρου τάχθηκαν τέσσερα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας. Συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης Δημητρίου, ο Τουμάζος Τσιελεπής και οι δύο ακαδημαϊκοί, Άρης Κωνσταντινίδης και Κώστας Παρασκευάς, εξέφρασαν τη θέση ότι η πρόταση είναι εντελώς αντιφατική. Μάλιστα ο Παναγιώτης Δημητρίου, που ήταν και ο πιο ευθύς από τους παρευρισκόμενους, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη για τη στάση του επί του θέματος, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο υπουργός Εξωτερικών, ενδεχομένως μετά και από επίπληξη του Προέδρου, επιχείρησε να διαφοροποιηθεί από προηγούμενες δημόσιές του δηλώσεις με τις οποίες προσπαθούσε να ρίξει στα μαλακά το όλο θέμα, αφήνοντας να νοηθεί ότι ήταν σχήμα λόγου η πρόταση του Προέδρου προς τον κ. Τατάρ.

Ποιο Σύνταγμα;

Με την πρόταση επιστροφής στο Σύνταγμα του '60 διαφώνησαν και δύο από τους ακαδημαϊκούς, με τον Άρη Κωνσταντινίδη να εκφράζει προς τον Πρόεδρο δύο απορίες. Πρώτον, πώς συνάδει η πρόταση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και δεύτερον, ποιο Σύνταγμα εννοεί ο Πρόεδρος; Αυτό του 1960 ή εκείνο του 1964 που λειτουργεί με το δίκαιο της ανάγκης. Πριν προλάβει ο Πρόεδρος να απαντήσει, έλαβε τον λόγο ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ο οποίος διερωτήθηκε αν θα καταργήσουμε το δίκαιο της ανάγκης, εννοώντας ότι δεν θα πρέπει να γίνει τέτοιο πράγμα.

Ξανά τα ίδια

Φαίνεται, δηλαδή, ότι η πλευρά των συμβούλων που στηρίζει την πρόταση επιστροφής στο Σύνταγμα του 1960, αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εννοούν το Σύνταγμα του 1964, που μέσα από το δίκαιο της ανάγκης έχει καταργήσει όλες τις πρόνοιες που αφορούν τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία. Μάλιστα, πηγές εντός της διαπραγματευτικής ομάδας εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις τελευταίες κινήσεις του Προέδρου και θεωρούν ότι ανοίγει επικίνδυνα ένα ζήτημα που έχει διευθετηθεί κατά τα προηγούμενα χρόνια της διαπραγμάτευσης μέσα από την εποικοδομητική ασάφεια για τον τρόπο μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος, που ήταν και ένας τρόπος επίλυσης της διαφωνίας που υπήρχε μεταξύ ε/κ και τ/κ πλευράς στο θέμα αυτό. Δηλαδή, της επιμονής της τ/κ πλευράς στη θέση ότι υπάρχουν δύο κράτη τα οποία θα δημιουργήσουν ένα νέο κράτος και της θέσης της ε/κ πλευράς για ένα κράτος που θα μετεξελιχθεί.

Χαμηλές προσδοκίες

Πάντως, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι μετά και την απόφαση της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, να μην επισκεφθεί την Κύπρο με στόχο την εξεύρεση κοινού εδάφους και προετοιμασία τριμερούς συνάντηση Γκουτέρες-Αναστασιάδη-Τατάρ, οι προσδοκίες είναι πολύ χαμηλές. Το μάξιμουμ που αναμένει πλέον η ε/κ πλευρά είναι την πραγματοποίηση μιας τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη χωρίς ατζέντα, με βασική επιδίωξη, εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ, στη συζήτηση με τους δύο ηγέτες να διαπιστώσει σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα τα πράγματα.Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ανώγυρα: Αναζωπύρωση αλλά διαχειρίσιμη η κατάσταση, λέει η Πυροσβεστική - Πυρκαγιά και στην Τριμίκλινη
ΚΥΠΡΟΣ

Ανώγυρα: Αναζωπύρωση αλλά διαχειρίσιμη η κατάσταση, λέει η Πυροσβεστική - Πυρκαγιά και στην Τριμίκλινη

Ανώγυρα: Αναζωπύρωση αλλά διαχειρίσιμη η κατάσταση, λέει η Πυροσβεστική - Πυρκαγιά και στην Τριμίκλινη

Αυτό είναι το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας
ΚΟΣΜΟΣ

Αυτό είναι το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Αυτό είναι το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Ηλιάδης, δεύτερος σύζυγος τής Αλίκης Βουγιουκλάκη

Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Ηλιάδης, δεύτερος σύζυγος τής Αλίκης Βουγιουκλάκη

Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Ηλιάδης, δεύτερος σύζυγος τής Αλίκης Βουγιουκλάκη

Politico για Μακρόν: Η φωτογραφία του δείπνου που τα λέει όλα - «Η χώρα πάει στα σκυλιά»
ΚΟΣΜΟΣ

Politico για Μακρόν: Η φωτογραφία του δείπνου που τα λέει όλα - «Η χώρα πάει στα σκυλιά»

Politico για Μακρόν: Η φωτογραφία του δείπνου που τα λέει όλα - «Η χώρα πάει στα σκυλιά»

Θωρακίζουν κρίσιμες υποδομές της ΚΔ - Αναβαθμίζεται σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θωρακίζουν κρίσιμες υποδομές της ΚΔ - Αναβαθμίζεται σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας

Θωρακίζουν κρίσιμες υποδομές της ΚΔ - Αναβαθμίζεται σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας