Παρά τη δημοσιεύματα που θέλουν τη Στέλλα Κυριακίδου να έχει κλειδώσει, ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε στον «Π» πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έχει κάνει κάποια νέα δήλωση και δεν έχει υπάρξει κάποια τελική απόφαση σε σχέση με τα όσα ήταν γνωστά μέχρι σήμερα.
Ανοιχτό φαίνεται να παραμένει το θέμα της επιλογής του Κύπριου επιτρόπου στη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παρά τη δημοσιεύματα που θέλουν τη Στέλλα Κυριακίδου να έχει κλειδώσει, ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε στον «Π» πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έχει κάνει κάποια νέα δήλωση και δεν έχει υπάρξει κάποια τελική απόφαση σε σχέση με τα όσα ήταν γνωστά μέχρι σήμερα.
Το όνομα της κ. Κυριακίδου παίζει δυνατά τους τελευταίους μήνες και είναι πράγματι μία από τις επιλογές του Προεδρικού, με κάποιους κύκλους να κάνουν λόγο για δυσαρέσκεια και διάσταση απόψεων μεταξύ Αναστασιάδη και Στυλιανίδη στο Κυπριακό, και όχι μόνο, ιδιαίτερα μετά το ράπισμα από την Κομισιόν για το θέμα των χρυσών διαβατηρίων. Αν και πολλές φορές είχε αφεθεί να διαρρεύσει, κυρίως από την Πινδάρου, πως ο όποιος επίτροπος πρέπει πρώτα να εκλεγεί στην Ευρωβουλή, πληροφορία που φαίνεται να αφορούσε στην άσκηση πίεσης στην κ. Κυριακίδου να είναι υποψήφια και να ενισχύσει το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ, ούτε η κ. Κυριακίδου ούτε ο κ. Στυλιανίδης τσίμπησαν.
Από εκεί και πέρα, ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι γνωστό πως επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του επιτρόπου, προβάλλοντας και το γεγονός πως λόγω του ότι θα πρόκειται για δεύτερη θητεία, υπάρχει η ισχυρή πιθανότητα αναβάθμισης του ρόλου του.
Το μόνο σίγουρο είναι πως η τελική επιλογή ανήκει στον επόμενο ή επόμενη πρόεδρο της Κομισιόν (η κυβέρνηση μπορεί να προτείνει πολλά ονόματα) και πως θα χρωματιστεί από τις ευρύτερες ισορροπίες που θα κληθεί να τηρήσει και τις ανάγκες και την πολιτική κατεύθυνση στην οποία θα επιλέξει να κινηθεί.
Η ώρα... των θρόνωνΟι θέσεις που βρίσκονται στο τραπέζι των αρχηγών των κρατών μελών για διανομή είναι η θέση για την προεδρία της Κομισιόν (πενταετής θητεία), η θέση του ύπατου εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια και η θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (θητεία δυόμισι ετών). Τον δικό τους ρόλο στο παζλ παίζουν ακόμα δύο θέσεις, οι οποίες δεν βρίσκονται στο τραπέζι του Συμβουλίου αλλά θα βρίσκονται... στο πίσω μέρος του μυαλού των εμπλεκομένων. Η μια είναι η προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απόφαση που θα πάρει η ολομέλεια για θητεία δυόμισι χρόνων. Η άλλη, χάρη σε μια μαθηματική σύμπτωση, είναι η θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία ανανεώνεται κάθε οκτώ χρόνια και φέτος συμπίπτει με τις ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά η απόφαση λαμβάνεται μέσω διαφορετικής διαδικασίας.
Πολιτικό παζλΟι ηγέτες των κρατών μελών θα επιχειρήσουν ταυτόχρονα να κρατήσουν ισορροπίες μεταξύ ευρωπαϊκού βορρά και νότου, Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης, πλούσιων και φτωχών κρατών μελών, πολιτικών ομάδων αλλά και του φύλου των υποψηφίων. Πολλοί αξιωματούχοι, με τελευταίο τον κ. Τουσκ, έχουν δηλώσει πως ήρθε ο καιρός να διορθωθεί η ανισορροπία της απουσίας γυναικών στις ισχυρές θέσεις της ΕΕ. Ταυτόχρονα, πολλοί, ιδιαίτερα οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι στο Συμβούλιο, δεν θέλουν συνέχιση της κυριαρχίας του ΕΛΚ, το οποίο μέχρι σήμερα είχε και τις τρεις προεδρίες των θεσμών, με τους Γιούνκερ, Τουσκ και Ταγιάνι.
Η επιλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ (του κύριου υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) δεν θεωρείται σίγουρη, καθώς η πολιτική του ομάδα μπορεί να είναι πρώτη σε έδρες, αλλά δεν έχει την πλειοψηφία. Ωστόσο, βάσει της λογικής μπορεί να αποτελέσει την πρώτη και ενδεχομένως ασφαλέστερη επιλογή.
Ελπίδες καλλιεργούνται και στην ομάδα των Σοσιαλιστών, μετά και την καλή απόδοση του κόμματος του Φρανς Τίμερμανς στην Ολλανδία, αλλά και λόγω του ότι τυχόν επιλογή του θα έχει την ωφέλεια να σταθεροποιήσει την πολιτική κατάσταση στη Γερμανία, στην οποία οι συγκυβερνώντες Σοσιαλιστές έχουν αποδυναμωθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα, την ίδια στιγμή που οι αντιπολιτευόμενοι Πράσινοι ενισχύθηκαν.
Παράλληλα, η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ (επίτροπος Ανταγωνισμού από τη Δανία και μία από την ομάδα των υποψηφίων των Φιλελευθέρων) δήλωσε για πρώτη φορά δημόσια πως ενδιαφέρεται για την προεδρία της Κομισιόν. Η επιλογή της μπορεί να αποτελέσει συμβιβασμό μεταξύ ΕΛΚ και Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και με τον Εμανουέλ Μακρόν και με όσους διαφωνούν με το σύστημα των «κορυφαίων υποψηφίων» των πολιτικών ομάδων. Η κ. Βεστάγκερ έχει ως πλεονέκτημα και το χαρτί πως θα ήταν μια αδιαμφισβήτητα ικανή πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ από την άλλη τίθεται και το ερώτημα κατά πόσο οι κυβερνήσεις θα προωθούσαν μια τόσο ισχυρή προσωπικότητα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.