Διοικητής ΚΤΚ: Χάνονται νόμιμες συναλλαγές

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 16.5.2019
Διοικητής ΚΤΚ: Χάνονται νόμιμες συναλλαγές

Την ανάγκη όπως οι τράπεζες επενδύσουν στην τεχνολογία και να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους, έτσι ώστε να μην χάνονται νόμιμες συναλλαγές και δραστηριότητες λόγω της καθυστέρησης διενέργειας ελέγχων δέουσας επιμέλειας (due diligence) βάσει των οδηγιών κατά του ξεπλύματος χρήματος, επεσήμανε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου.


Στην πρώτη του παρουσίαση ως Διοικητής της ΚΤΚ, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), ο κ. Ηροδότου είπε πως μια από τις επόμενες πρωτοβουλίες του κυπριακού εποπτικού ιδρύματος αποσκοπεί στο «να διασφαλίσουμε ότι τα μέτρα που παίρνουν οι τράπεζες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος δεν επηρεάζουν τις νόμιμες δραστηριότητες και συναλλαγές».

«Ξέρω πολλά παραδείγματα όπου νόμιμες συναλλαγές πάνε σε άλλες χώρες, επειδή το τραπεζικό σύστημα παίρνει πάρα πολύ χρόνο για να κάνει τον έλεγχο δέουσας επιμέλειας (due diligence) και να εγκρίνει κάποια πράγματα», είπε ο κ. Ηροδότου.

Επισημαίνοντας πως οι νομοθεσίες και οι οδηγίες για τη καταπολέμηση του ξεπλύματος που εκδίδουν τα ευρωπαϊκά όργανα και εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο είναι οι ίδιες για όλες τις χώρες, ο κ. Ηροδότου συνέχισε λέγοντας πως «άρα, το ότι μας παίρνει περισσότερο χρόνο συγκριτικά με άλλες χώρες να εγκρίνουμε νόμιμες συναλλαγές, είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει όλους».

Ζήτησε από τις εμπορικές τράπεζες να επενδύσουν στην εκπαίδευση του προσωπικού και στις κατάλληλες τεχνολογίες έτσι ώστε από τη μια να γίνει πιο αποτελεσματική καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, αλλά ταυτόχρονα να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στις νόμιμες δραστηριότητες.

«Τα δύο δεν είναι ανταγωνιστικά. Αν βελτιωθούμε στο ένα, θα έχουμε θετικά αποτελέσματα και στο άλλο», είπε, προσθέτοντας πως στους προσεχείς μήνες η ΚΤΚ θα αναλάβει μια πρωτοβουλία αρχικά σε συνεργασία με τις τράπεζες και στη συνέχεια θα κληθούν και άλλοι επηρεαζόμενοι φορείς για να εξεταστούν τρόποι πιο αποδοτικής αντιμετώπισης του ζητήματος, διότι τεχνολογίες υπάρχουν, όπως είπε.

Ευρύτερα, για τις διαδικασίες κατά του ξεπλύματος είπε ότι έγιναν πάρα πολλά, αλλά επεσήμανε ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχίσει διότι «πάντα θα υπάρχει προσπάθεια να ξεγελάσουν το σύστημα».

Το θέμα συζητήθηκε και στο μέρος των ερωτοαπαντήσεων με τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη να εγείρει και το πρόβλημα επιστροφής εμβασμάτων ειδικά από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ή ακόμη και από την Κίνα, σημειώνοντας ότι κατανοεί τις τράπεζες καθώς «όταν καείς με τον χυλό φυσάς και το γιαούρτι», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Άρα η ροή συναλλαγμάτων δυσκολεύεται με αποτέλεσμα επιχειρηματίες να αναζητούν τράπεζες του εξωτερικού», είπε, προσθέτοντας ότι μέχρι και ξένοι επενδυτές εκφράζουν παράπονα για επιστροφή των εμβασμάτων τους.

Απαντώντας, ο κ. Ηροδότου είπε πως πρέπει να υπάρξουν άμεσες λύσεις διότι οι μόνιμες λύσεις θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο. Σημείωσε ότι στις οδηγίες δεν υπάρχει κανένας προσδιορισμός οποιασδήποτε εθνικότητας, αλλά από πλευράς δραστηριότητας. Οπως ανέφερε, η ΚΤΚ θα ήταν πρόθυμη να εξετάσει αν υπάρχουν οποιεσδήποτε ασάφειες στις οδηγίες. «Όμως πρέπει σίγουρα να επενδυθεί χρόνος και χρήμα στην εκπαίδευση του προσωπικού διότι δεν πρέπει να υποφέρουν οι νόμιμες δραστηριότητες από τη καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ο Αναπληρωτής Διευθύνοντας Σύμβουλος της Astrobank Γιώργος Άππιος αναφερόμενος στα παράπονα για την καθυστέρηση στην εκκαθάριση εμβασμάτων είπε πως οι τράπεζες στον έλεγχο των συναλλαγών δεν έχουν να συμμορφωθούν μόνο με τις οδηγίες της ΚΤΚ, αλλά και με τις ίδιες ανταποκρίτριες τράπεζες, ειδικά για συναλλαγές σε αμερικανικό δολάριο, να είναι πολλές φορές πιο αυστηρές από τον ίδιο τον εγχώριο επόπτη ή ακόμη και τον ευρωπαϊκό επόπτη. «Ο φόβος των τραπεζών είναι να μην χάσουν τις ανταποκρίτριες τράπεζες και να μπορούν να εκτελέσουν τις πληρωμές τους», είπε.

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ιδίου του κ. Ηροδότου υπό την προηγούμενη του ιδιότητα ως εκτελεστικού μέλους του ΔΣ της ΚΤΚ, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Τραπεζών για βελτίωση της εικόνας της Κύπρου ειδικά στις αμερικανικές τράπεζες για να μην βρίσκεται η Κύπρος συνεχώς «υπό τον φακό των αμερικανικών τραπεζών».

Απαντώντας, ο κ. Ηροδότου είπε ότι παρά τον φόρτο της θέσης του επικεφαλής της ΚΤΚ θα συνεχίσει να ηγείται της προσπάθειας για βελτίωση της εικόνας της Κύπρου.

Ερωτηθείς από τον κ. Αγκαστινιώτη αν υπάρχει στόχος απόκτησης και άλλων ανταποκριτριών τραπεζών, ο Διοικητής της ΚΤΚ είπε πως υπάρχει επαρκής κάλυψη από ανταποκρίτριες τράπεζες σε ό,τι αφορά το αμερικανικό δολάριο.

«Η προσπάθεια είναι στοχευμένη με την αλλαγή της εικόνας της Κύπρου για να δημιουργήσουμε περισσότερες επιλογές για τις τράπεζες. Άρα είναι θέμα επιλογών και όχι προβλήματος», τόνισε.

Όχι μόνο πωλήσεις ΜΕΔ, αλλά και αναδιαρθρώσεις κόκκινων δανείων ΜΕΔ εκτός τραπεζών

Στην ομιλία του, ο κ. Ηροδότου αναφέρθηκε στην πρόοδο στην πρόοδο παρατηρείται στον τομέα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), τα οποία μετά την πώληση του πακέτου ΜΕΔ €2,8 δισ. από την Τράπεζα Κύπρου υποχώρησαν στα €11 δισ. από €28 δις που ήταν στη κορύφωσή τος, ξεπερνώντας και το ΑΕΠ της χώρας.

Σημείωσε ότι ύστερα από τις τροποποιήσεις που έγιναν στο νομικό πλαίσιο για αντιμετώπιση των ΜΕΔ το καλοκαίρι του 2018, οι τράπεζες έχουν για πρώτη φορά στη διάθεσή τους όλα τα εργαλεία για αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, ενώ πλέον υπάρχει και η βάση (blueprint) για την πώληση δανείων μέσω της έγκρισης της σημαντικής μεταφοράς κινδύνου από την ΕΚΤ στο πλαίσιο της συναλλαγής της Τράπεζας Κύπρου.

Υπογράμμισε, ωστόσο, πως όταν μία τράπεζα πωλεί ΜΕΔ φεύγουν από το τραπεζικό σύστημα αλλά παραμένουν στην οικονομία, κάτι που διαφαίνεται στο ιδιωτικό χρέος, το οποίο μειώνεται μεν αλλά με αργό ρυθμό.

«Πρέπει λοιπόν οι τράπεζες και οι πλατφόρμες διαχείρισης να μην συγκεντρώνονται μόνο στην πώληση (δανείων)», είπε, για να σημειώσει ότι «η σωστή αναδιάρθρωση των δανείων είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας και για την οικονομία αλλά και για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ευρεία ανάπτυξη χωρίς εξάρτηση σε έναν τομέα

Για την κυπριακή οικονομία, ο κ. Ηροδότου είπε πως η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζεται, προσθέτοντας πως αυτό που είναι ικανοποιητικό είναι πως η ανάπτυξη είναι ευρεία και σε αυτή συνεισφέρουν διάφοροι τομείς και δεν υπάρχει υπερβολική εξάρτηση σε έναν τομέα.

Αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις έγκυρων οικονομικών αναλυτών για τις οικονομικές προκλήσεις που καταγράφονται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, οι οποίες διαφαίνονται και μέσα από την αύξηση της μεταβλητότητας και τη διαφαινόμενη προτίμηση των επενδύσεων των ταμείων σε ομόλογα.

Συνεργασίες με άλλες ΚΤΚ και καλύτερη επικοινωνία με ΕΚΤ και ΕΕΜ

Στην παρουσίασή του, ο κ. Ηροδότου αναφέρθηκε στις προσπάθειες του για ενίσχυση της παρουσίας της ΚΤΚ στα διεθνή σώματα.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η δομή του γραφείου του Διοικητή θα δώσει το στίγμα και κατεύθυνση ως προς την έμφαση που θα δοθεί στις αλλαγές που θα γίνουν προς όφελος του προσωπικού.

«Κάποιες από τις οποίες θα διαφανούν και από τις πρώτες ενέργειες που έγιναν ήδη για την ενίσχυση της παρουσίας μας στα διεθνή σώματα», είπε.

Αναφέρθηκε και στις επαφές που είχε ήδη με διοικητές άλλων Κεντρικών Τραπεζών του ευρωσυστήματος, έχοντας ξεκινήσει συνεργασία με δύο Κεντρικές Τράπεζες σε τεχνοκρατικά θέματα και έργα που υπάγονται είτε στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμού (ΕΕΜ) είτε στην ΕΚΤ.

«Τα οφέλη και οι στόχοι είναι η εδραίωση στενής συνεργασίας και η ενίσχυση τεχνοκρατικών δυνατοτήτων», είπε.

Είπε τέλος ότι στις επαφές που είχε στην Φρανκφούρτη ήδη συμφωνήθηκε όπως κάποιες από τις εξ αποστάσεως συνεργασίες μετατραπούν σε βραχυπρόθεσμες αποστολές 2-3 εβδομάδων, έτσι ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία ή η αλληλοκατανόηση και η επικοινωνία μεταξύ ΚΤΚ και ΕΕΜ/ΕΚΤ.

ΚΥΠΕ/Γρηγόρης Σάββα

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Bild: Πιθανό να παγώσουν οι σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ σε περίπτωση που ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος
ΚΟΣΜΟΣ

Bild: Πιθανό να παγώσουν οι σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ σε περίπτωση που ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος

Bild: Πιθανό να παγώσουν οι σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ σε περίπτωση που ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος

Ξεπέρασαν το 1,65 εκατ. οι αφίξεις τουριστών το πρώτο εξάμηνο φέτος - Σταθερά πρώτοι οι Βρετανοί
ΚΥΠΡΟΣ

Ξεπέρασαν το 1,65 εκατ. οι αφίξεις τουριστών το πρώτο εξάμηνο φέτος - Σταθερά πρώτοι οι Βρετανοί

Ξεπέρασαν το 1,65 εκατ. οι αφίξεις τουριστών το πρώτο εξάμηνο φέτος - Σταθερά πρώτοι οι Βρετανοί

Η Ρομπέρτα Μέτσολα έδωσε τον λόγο στους Κύπριους ευρωβουλευτές: «Ευρωπαϊκό και όχι εθνικό ζήτημα το Κυπριακό»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ρομπέρτα Μέτσολα έδωσε τον λόγο στους Κύπριους ευρωβουλευτές: «Ευρωπαϊκό και όχι εθνικό ζήτημα το Κυπριακό»

Η Ρομπέρτα Μέτσολα έδωσε τον λόγο στους Κύπριους ευρωβουλευτές: «Ευρωπαϊκό και όχι εθνικό ζήτημα το Κυπριακό»

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες - Στους 42°C θα φτάσει ο υδράργυρος
ΚΥΠΡΟΣ

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες - Στους 42°C θα φτάσει ο υδράργυρος

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες - Στους 42°C θα φτάσει ο υδράργυρος

Η Αϊσέ μιλά για πρώτη φορά στα ΜΜΕ - Το όνομά της ήταν σύνθημα έναρξης της 2ης φάσης της εισβολής
ΚΥΠΡΟΣ

Η Αϊσέ μιλά για πρώτη φορά στα ΜΜΕ - Το όνομά της ήταν σύνθημα έναρξης της 2ης φάσης της εισβολής

Η Αϊσέ μιλά για πρώτη φορά στα ΜΜΕ - Το όνομά της ήταν σύνθημα έναρξης της 2ης φάσης της εισβολής