Μεταβολές στις πολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη καταγράφονται σε δημοσκοπήσεις πανευρωπαϊκά, όμως για την Κύπρο δεν υπάρχουν πρόσφατα δεδομένα
Θολή παραμένει η εικόνα για τη σημερινή δύναμη των κομμάτων στην Κύπρο, καθώς η τελευταία δημοσκόπηση με το σχετικό ερώτημα που έχει δημοσιοποιηθεί χρονολογείται από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Αυτό αναδεικνύει, όσον αφορά την Κύπρο, η αποτύπωση της εκλογικής δύναμης των πολιτικών κομμάτων και των ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων που παρουσίασε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στα δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα και συνδυάζουν τα ευρήματα δημοσκοπήσεων σε όλη την Ευρώπη, περιλαμβάνεται μόλις μία από την Κύπρο, η οποία πραγματοποιήθηκε από τη CYMAR το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
Οι προβλέψεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο δείχνουν απώλειες για το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (όπου ανήκει ο ΔΗΣΥ), τους Σοσιαλδημοκράτες (όπου εντάσσονται ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ) και τους Συντηρητικούς και Ρεφορμιστές (στην ομάδα των οποίων έχει ενταχθεί η Ελένη Θεοχάρους), καθώς και άνοδο των ακροδεξιών και των Φιλελευθέρων (ομάδες που σήμερα δεν εκπροσωπούνται από Κύπριους ευρωβουλευτές).
Ωστόσο, λόγω του ότι δεν υπάρχουν πρόσφατες έρευνες για την Κύπρο, δεν είναι εφικτή η σύγκριση με τις δυναμικές στην Κύπρο. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ιστοσελίδας StockWatch και δημοσιεύθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, αφορά κυρίως τη στάση της κοινής γνώμης για την τότε κρίση στην παιδεία, αν και περιέχει και ερωτήσεις για την πρόθεση ψήφου.
Η έλλειψη δεδομένων οφείλεται στο ότι η συμφωνία που η διεθνής εταιρεία Kantar έχει με την Μονάδα Παρακολούθησης της Κοινής Γνώμης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προβλέπει την παρακολούθηση των τάσεων μέσω εξελίξεων και τη συγκέντρωση των στοιχείων που προκύπτουν από δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις. Σημειώνεται πως οι έρευνες δεν πραγματοποιούνται κατά παραγγελία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πως δεν προβλέπεται η διενέργεια ειδικών δημοσκοπήσεων.
Μειωμένο ακόμα το ενδιαφέρον στην ΚύπροΣτις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ διενεργούνται συχνά δημοσκοπήσεις για τη δύναμη των κομμάτων (και όχι αποκλειστικά για τις ευρωβουλευτικές), με τις πλείστες να έχουν δημοσιευθεί τον Ιανουάριο ή ακόμα και τον Φεβρουάριο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η μόνη άλλη χώρα χωρίς πρόσφατα στοιχεία είναι το Λουξεμβούργο, όπου καταγράφονται τα αποτελέσματα των βουλευτικών του Οκτωβρίου, ενώ ακόμα και σε μικρές χώρες όπως η Μάλτα υπάρχουν πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Στην Κύπρο την τελευταία περίοδο δεν πραγματοποιούνται δημοσκοπήσεις για τη δύναμη των πολιτικών κομμάτων, πέρα από τις μυστικές δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούν τα ίδια τα κόμματα, όπως και το Προεδρικό, αλλά και τις μετρήσεις που τα κόμματα πραγματοποιούν για την εκλεξιμότητα πιθανών υποψηφίων για τις ευρωεκλογές.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ένας από τους λόγους που δεν έχουν πραγματοποιηθεί πρόσφατα έρευνες είναι και η απροθυμία των κομμάτων να διαφανεί το ποσοστό της αποχής, ενώ και οι εταιρείες κοινής γνώμης ανησυχούν για τις αστοχίες που δημιουργούνται από την άρνηση πολλών πολιτών να απαντήσουν σε έρευνες, λόγω και της απώλειας της εμπιστοσύνης στα κόμματα (βλ. ξεχωριστό θέμα).
Από την πλευρά των ΜΜΕ, αναμένεται πως με την ολοκλήρωση των ψηφοδελτίων των κομμάτων θα ξεκινήσουν οι μετρήσεις για τις ευρωεκλογές. Επίσης στην Κύπρο η κοινή γνώμη ήταν περισσότερο επικεντρωμένη σε θέματα όπως το ΓεΣΥ και την κρίση στη δικαιοσύνη παρά στις πολιτικές εξελίξεις.
Μιλώντας στον «Π» η Ελένη Μαραγκού, διευθύντρια της κυπριακής εταιρείας CYMAR, η οποία συνεργάζεται με την Kantar, επεσήμανε πως η συμφωνία αφορά την παρακολούθηση του πολιτικού κλίματος και των εξελίξεων και όχι τη διενέργεια δημοσκοπήσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) συγκεντρώνει 183 από τις 705 έδρες, δηλαδή 26% (πτώση 3% σε σύγκριση με τις εκλογές του 2014), οι Σοσιαλδημοκράτες (S&D) 135 έδρες και 19% (πτώση 6%), οι Φιλελεύθεροι (ALDE) 75 έδρες και 11% (άνοδο 1,5%), η εθνικιστική ομάδα της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF) 59 έδρες και 8% (άνοδο 3,5%), οι δεξιοί Συντηρητικοί και Ρεφορμιστές (ECR) 51 έδρες και 7% (πτώση 2,5%), η Ευρωπαϊκή Αριστερά GUE/NGL με 46 έδρες μένει στο 7%, οι Πράσινοι (Greens/EFA) 45 έδρες και 6% (πτώση 0,5%) και η ακροδεξιά ομάδα της Ευρώπης Ελευθερίας και Δημοκρατίας (EFDD) 43 έδρες και 6% (άνοδος 0,5%).
Στην τηλεφωνική έρευνα της CYMAR για StockWatch που δημοσιεύθηκε στις 21/9/2018, ο ΔΗΣΥ συγκεντρώνει 39%, το ΑΚΕΛ 18%, το ΔΗΚΟ 15%, το ΕΛΑΜ 11%, οι Οικολόγοι 4%, η Συμμαχία Πολιτών 2%, η Αλληλεγγύη 2%, η ΕΔΕΚ 1% και άλλα κόμματα 8%.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.