Eurostresstest κομμάτων: Δυσκολεύεται ο ΔΗΣΥ - Φόβος για ΕΛΑΜ & αποχή

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 10.2.2019
Eurostresstest κομμάτων: Δυσκολεύεται ο ΔΗΣΥ - Φόβος για ΕΛΑΜ & αποχή
Οι ευρωεκλογές του 2019 θα διεξαχθούν στην Κύπρο στις 26 Μαΐου, το πόσοι και ποιοι θα ψηφίσουν, όμως, είναι σε εκκρεμότητα ακόμα

Οι ευρωεκλογές του 2019 θα διεξαχθούν στην Κύπρο στις 26 Μαΐου, το πόσοι και ποιοι θα ψηφίσουν, όμως, είναι σε εκκρεμότητα ακόμα. Η ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε, την 1η Φεβρουαρίου, τροπολογία επί του εναρμονιστικού νομοσχεδίου για τις ευρωεκλογές κι έτσι η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους για τις ευρωπαϊκές εκλογές γίνεται αυτόματα, με βάση το Αρχείο Πληθυσμού. Αυτό σημαίνει αυτόματη εγγραφή 70 χιλιάδων Ελληνοκύπριων και 20 χιλιάδων Τουρκοκυπρίων στους εκλογικούς καταλόγους. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, ο νέος νόμος δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, αφού θα δημιουργηθούν στρεβλώσεις με θανόντες που δεν έχουν διαγραφεί από το Αρχείο Πληθυσμού, ενώ θα προκληθεί πρόβλημα στην κατανομή των ψηφοφόρων. Επιπλέον, κάποιοι που έχουν και δεύτερη υπηκοότητα θα αποκτούν αυτόματα δύο εκλογικά δικαιώματα, ένα στην Κύπρο και ένα σε δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα. Αναμένεται, λοιπόν, η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το κατά πόσον θα αναπέμψει ή όχι τον εν λόγω νόμο.


Φοβούνται το ΕΛΑΜ


Ο φόβος και ο τρόμος των κομμάτων σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, είναι το ποσοστό της αποχής αλλά και του ΕΛΑΜ. Είμαστε στην εποχή, που -όχι μόνον στην Κύπρο και τον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο- η πολιτική, οι πολιτικοί και τα κόμματα έχουν απαξιωθεί όσο ποτέ άλλοτε, και ο κόσμος τρέφεται από τον λαϊκισμό, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό, και στρέφεται προς την Ακροδεξιά. Οι κοινωνικές/ πολιτικές ανισότητες και το έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας, και κατ’ επέκταση η οικονομική κρίση (ανεργία, υποαπασχόληση, απορρύθμιση εργασιακών σχέσεων), το μεταναστευτικό/ προσφυγικό, η κατάρρευση θεσμών και αξιών, τα σκάνδαλα, οδηγούν τον κόσμο στην επιλογή ακραίων ιδεών και πολιτικών, αλλά και στη μη συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες. Υπενθυμίζεται ότι στις ευρωεκλογές του 2014, ο ΔΗΣΥ έλαβε 37,75% (97,732, +1,76%), το ΑΚΕΛ 26,98% (69,852, -8,37%), το ΔΗΚΟ 10,83% (28.044, -1,48%), η συνεργασία ΕΔΕΚ/ Κίνημα Οικολόγων 7,68% (19.894), η Συμμαχία Πολιτών 6,78% (17.549), το Μήνυμα Ελπίδας 3,83% (9.907), το ΕΛΑΜ 2,69% (6,957), ο ανεξάρτητος υποψήφιος Σενέρ Λεβέντ 1,05% (2.718), το Κόμμα για τα Ζώα 0,88% (2.288), η ΔΡΑΣυ/ EYLEM (Ε/Κ και Τ/Κ) 0,86% (2.220). Ψήφισαν 43,97% (266.891) και η αποχή έφθασε το 56,03% (340.025). Στα ειδικά εκλογικά κέντρα ψήφισαν 1.869 Τ/Κ (διέμεναν στα κατεχόμενα), που αντιστοιχεί σε ποσοστό 3,19%. Εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο ήταν 58.637 Τ/Κ. Στις βουλευτικές του 2016, ο ΔΗΣΥ έλαβε 30,69% (107.825, -3,71%), το ΑΚΕΛ 24,67% (90.206, -6,96%), το ΔΗΚΟ 14,49% (50.923, -1,30%), η ΕΔΕΚ 6,18% (21.730, -2,77%), η Συμμαχία Πολιτών 6,01% (21.109), η Αλληλεγγύη 5,24% (18.424), το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών 4,81% (16.916, +2,59%), το ΕΛΑΜ 3,71% (13.040, +3,71%), το Κόμμα για τα Ζώα 1,16% (4.088, 1,16%) Ψήφισαν 66,74% (362.542) και η αποχή ήταν 33,26% (180.644).


Του λείπουν δύο


Μέχρι στιγμής έτοιμα ψηφοδέλτια έχουν το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, ενώ μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα υπάρξουν ανακοινώσεις και από τα υπόλοιπα κόμματα/ συνδυασμούς: Δημοκρατικός Συναγερμός, Οικολόγοι/ Συνεργασία Πολιτών - Συμμαχία Πολιτών, Δημοκρατική Παράταξη (ΔΗΠΑ/ Μάριος Καρογιάν), ΕΛΑΜ, Σενέρ Λεβέντ κ.ά.. Αυτή τη στιγμή, φαίνεται να υπάρχει δυστοκία στον Δημοκρατικό Συναγερμό σε ό,τι αφορά τη συμπλήρωση του ευρωψηφοδελτίου του. Σίγουροι υποψήφιοι θεωρούνται ο νυν ευρωβουλευτής και αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Λευτέρης Χριστοφόρου (επαρχία Αμμοχώστου, λαϊκή Δεξιά), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Συναγερμού, Νίκος Τορναρίτης (επαρχία Λευκωσίας, της μετριοπαθούς Δεξιάς, ευρωπαϊστής/ φιλελεύθερος), η βουλευτής Ελένη Σταύρου (επαρχία Λεμεσού, της εθνικιστικής/ λεγόμενης σκληρής Δεξιάς), ο δημοσιογράφος και εκπρόσωπος Τύπου της Βουλής, Λουκάς Φουρλάς (της λαϊκής Δεξιάς με διείσδυση στη δεξαμενή των ψηφοφόρων του τέως ΕΥΡΩΚΟ νυν Αλληλεγγύη, υποψηφιότητα και με κοινωνική διάσταση). Τις υπόλοιπες δύο θέσεις, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, προσπαθεί να τις καλύψει με υποψηφίους από Πάφο και Λάρνακα, με έναν τουλάχιστον εκ των δύο να είναι κάτω των 35 ετών και ο άλλος ανεξάρτητη προσωπικότητα - δεν παίζουν τα δύο ονόματα που πολυσυζητήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, αυτό της Άννας Βίσση και του Τάσου Τρύφωνος. Στόχος του κ. Νεοφύτου, το ποσοστό του ΔΗΣΥ να αγγίξει αυτό των ευρωεκλογών του 2014 (37,75%), το οποίο θα αποτελέσει και την πρώτη προίκα του, σε περίπτωση που θα διεκδικήσει την προεδρία του κράτους το 2023. Οι πληγές του ΔΗΣΥ σήμερα είναι το αδιέξοδο στο Κυπριακό, ο τομέας της υγείας, οι πολλές δυσκολίες στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, και ο ανοικτός πόλεμος υπουργού Παιδείας και εκπαιδευτικών. Εσωτερική δημοσκόπηση του κόμματος δείχνει μεγάλη διαρροή ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ προς το ΕΛΑΜ (7%), κι αυτό εξηγεί ελαμοποίηση θέσεων του Δημοκρατικού Συναγερμού ή και ανοχή εθνικιστικών εξάρσεων το τελευταίο διάστημα. Εντός του ΔΗΣΥ επικρατεί προβληματισμός από μετριοπαθή στελέχη, για το κατά πόσον η μετακίνηση δεξιότερα θα βγει σε καλό του κόμματος. Υποστηρίζουν ότι αυτή η στροφή, σπρώχνει τους λεγόμενους υποστηρικτές της ρεαλιστικής λύσης προς την υποψηφιότητα του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ (ευρωψηφοδέλτιο ΑΚΕΛ).


Το πείραμα «Νιαζί»


Το ΑΚΕΛ έχει ήδη παρουσιάσει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του: Γιώργος Γεωργίου (βουλευτής Λάρνακας), Χρύσανθος Γεωργίου (γιατρός, πρόεδρος Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων), Νιαζί Κιζίλγιουρεκ (ακαδημαϊκός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου), Γιώργος Κουκουμάς (συνεργάτης στο Ευρωκοινοβούλιο), Μαρίνα Νικολάου (μέλος γραμματείας Ομάδας Ευρωπαϊκής Αριστεράς), Νεοκλής Συλικιώτης (ευρωβουλευτής). Στόχος του ΑΚΕΛ η εκλογή δύο ευρωβουλευτών, ο κ. Κιζίλγιουρεκ να είναι ο ένας. Καταβάλλεται προσπάθεια να κινητοποιηθούν και να πεισθούν οι Τουρκοκύπριοι των κατεχομένων να ψηφίσουν μαζικά σε αυτές τις ευρωεκλογές. Εάν το πείραμα «Νιαζί Κιζίλγιουρεκ» πετύχει, θα είμαστε ενώπιον μιας νέας πολιτικής κατάστασης πραγμάτων που ενδεχομένως να επηρεάσει και τις διεργασίες που αφορούν το Κυπριακό, αφού θα είναι η πρώτη φορά που ψηφίζουν μαζί (και όχι σε χωριστές εκλογές, και χωρίς στάθμιση ψήφου) Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, και μάλιστα εκλέγουν Τουρκοκύπριο ευρωβουλευτή. Σε περίπτωση που το ΑΚΕΛ διατηρήσει ή και αυξήσει τα ποσοστά των ευρωεκλογών του 2014, τότε αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση για παράταση της θητείας του νυν γ.γ. του ΑΚΕΛ. Εάν το ποσοστό του ΑΚΕΛ πέσει κάτω από το 20% και χάσει μια θέση στην Ευρωβουλή, αναμένεται να επισπευσθούν οι εσωτερικές εκλογικές διαδικασίες για νέα ηγεσία του κόμματος, που κανονικά θα διεξαχθούν του χρόνου τον Ιούνιο.


Στο βάθος βουλευτικές


Σε αυτές τις ευρωεκλογές, το Δημοκρατικό Κόμμα έχει να παλέψει με ένα κομμάτι του παλιού του εαυτού, του λεγόμενου ανεπίσημου ΔΗΚΟ, του οποίου τα ηγετικά στελέχη εκδιώχθηκαν από την νυν ηγεσία του κόμματος ή έφυγαν από μόνα τους, και οι περισσότεροι εξ αυτών ίδρυσαν τη Δημοκρατική Παράταξη (ΔΗΠΑ), με ηγέτη τον πρώην πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Μάριο Καρογιάν. Με στόχο να μην παρουσιασθεί πτώση των ποσοστών του ΔΗΚΟ, ο πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, αναγκάστηκε να συμβιβαστεί σε συνεργασία με την Αλληλεγγύη και να φιλοξενήσει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ, την πρόεδρο του κόμματος, νυν ευρωβουλευτή, Ελένη Θεοχάρους - και παρά του ότι η αρχική απόφαση του ΔΗΚΟ ήταν να μην συνεργαστεί με κόμμα ή κίνηση και απλώς να φιλοξενήσει στο ψηφοδέλτιό του κάποια προσωπικότητα. Η διατήρηση των ποσοστών του ΔΗΚΟ, θα αποτελέσει και εισιτήριο για τον Νικόλα Παπαδόπουλο, για την προεδρία της Βουλής που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές του 2021- και με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για τις προεδρικές του 2023. Το ευρωψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος ανακοινώθηκε προχθές, Παρασκευή: Άριστος Βασιλειάδης (υποψήφιος δήμαρχος Πάφου το 2016), Ελένη Θεοχάρους (ευρωβουλευτής), Ζαχαρίας Κουλίας (βουλευτής), Κώστας Μαυρίδης (ευρωβουλευτής), Μαρίνος Μουσιούττας (βουλευτής) και Κατερίνα Χριστοφίδου (δημοσιογράφος).


Δύσκολα τα πράγματα


Στο ΚΣ ΕΔΕΚ -το οποίο επέλεξε μοναχική πορεία σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, δεν τα κατάφερε να επαναλάβει τη συνεργασία με τους Οικολόγους (2014)- τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πτωτική τάση στα ποσοστά του κόμματος, στελέχη έχουν αποστασιοποιηθεί ή και αποχωρήσει λόγω κακών σχέσεων με τη νυν ηγεσία του κόμματος, κυρίως με τον πρόεδρο Μαρίνο Σιζόπουλο. Η διατήρηση της έδρας του Δημήτρη Παπαδάκη στην Ευρωβουλή φαντάζει πολύ δύσκολος στόχος και η απώλειά της θα σημάνει την έναρξη εσωκομματικών διεργασιών για αλλαγή ηγεσίας του κόμματος - την έδρα τη διεκδικεί το ΕΛΑΜ, με πολλές πιθανότητες επιτυχίας όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Ήδη ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, αφήνει σαφείς αιχμές για τον Μαρίνο Σιζόπουλο, εκφράζοντας ανησυχία για τη μη λειτουργία των συλλογικών οργάνων. Αναμένεται ότι σε περίπτωση που χαθεί η έδρα της ΕΔΕΚ στην Ευρωβουλή, ο κ. Παπαδάκης θα αμφισβητήσει ανοικτά τον Μαρίνο Σιζόπουλο (και πολλοί άλλοι) και θα εκφράσει ενδιαφέρον για την προεδρία του κόμματος. Οι έξι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΣ ΕΔΕΚ είναι: Διομήδης Διομήδους (τέως γ.γ. ΔΕΟΚ), Χρήστος Ιακώβου (διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών), Νατάσα Ιωάννου (δημοσιογράφος), Ηλίας Μυριάνθους (βουλευτής), Θέα Νικολάου (επιχειρηματίας, τέως πρόεδρος της γυναικείας οργάνωσης του Κινήματος Αλληλεγγύη), Δημήτρης Παπαδάκης (ευρωβουλευτής).


Κοινό μέλλον


Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών και Συμμαχία Πολιτών προσπάθησαν να καταρτίσουν ένα κοινό ψηφοδέλτιο προσωπικοτήτων μαζί με τον Τ/Κ δημοσιογράφο και εκδότη της «Αφρίκα», Σενέρ Λεβέντ, γνωστό πολέμιο του Ταγίπ Ερντογάν. Τελικά, ο κ. Λεβέντ, ο οποίος θα λάβει μέρος στις επικείμενες ευρωεκλογές, αποφάσισε να πάρει άλλο δρόμο, δικό του. Οικολόγοι και Συμμαχία Πολιτών έχουν σήμερα από δύο σίγουρους υποψηφίους και αναζητούν ακόμα δύο, ένα από κάθε κόμμα. Υποψήφιοι ευρωβουλευτές για τους Οικολόγους είναι ο νυν βουλευτής, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, και η αναπληρώτρια πρόεδρος του Κινήματος, Έφη Ξάνθου, η οποία θα μπει στη Βουλή εάν εκλεγεί ευρωβουλευτής ο κ. Θεοπέμπτου. Από τη ΣΥΜΠΟΛ, στο ευρωψηφοδέλτιο θα είναι οι Ανδρέας Θεμιστοκλέους (αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών) και Δώρος Χριστοδουλίδης (πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ).Προφανώς, στόχος της σύμπραξης είναι η εκλογή ευρωβουλευτή -με κύριο και σκληρό αντίπαλο το ΕΛΑΜ- και δεύτερος στόχος η περαιτέρω μεταξύ τους συνεργασία (γιατί όχι και για συνένωση/ συγχώνευση), σε περίπτωση που το εγχείρημα των ευρωεκλογών στεφθεί με επιτυχία ή τους δώσει ένα καλό ποσοστό.


Πάνω από 3,6%


Η Δημοκρατική Παράταξη με ηγέτη τον Μάριο Καρογιάν αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις της για πρώτη φορά (ιδρύθηκε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο) στις ευρωεκλογές, με στόχο την εξασφάλιση ενός ποσοστού που θα είναι τουλάχιστον όσο το εκλογικό μέτρο, δηλαδή 3,6%. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα ανάψει το πράσινο φως για τη συμμετοχή τής ΔΗΠΑ στο Εθνικό Συμβούλιο, όπως είναι η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αναμένεται ότι το ευρωψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Παράταξης θα είναι έτοιμο πριν το τέλος Φεβρουαρίου. Υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον για συμμετοχή, με τους Μαρίνο Κλεάνθους (δημοτικός σύμβουλος Αγλαντζιάς) και Αντιγόνη Παπαδοπούλου (πρώην ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ) να θεωρούνται σίγουρες υποψηφιότητες, ενώ ο Γιάννος Λακκοτρύπης -εκ των ιδρυτικών στελεχών του κόμματος- το σκέφτεται ακόμα λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων.



Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Μέτωπα ανοίγει η καταψήφιση της πρότασης νόμου για φορολόγηση τραπεζών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέτωπα ανοίγει η καταψήφιση της πρότασης νόμου για φορολόγηση τραπεζών

Μέτωπα ανοίγει η καταψήφιση της πρότασης νόμου για φορολόγηση τραπεζών

Bloomberg: Κοντά σε συμφωνία βρίσκεται η Ρωσία για τις βάσεις στη Συρία
ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Κοντά σε συμφωνία βρίσκεται η Ρωσία για τις βάσεις στη Συρία

Bloomberg: Κοντά σε συμφωνία βρίσκεται η Ρωσία για τις βάσεις στη Συρία

Νέο βήμα στη στρατιωτική συνεργασία με ΗΠΑ
ΚΥΠΡΟΣ

Νέο βήμα στη στρατιωτική συνεργασία με ΗΠΑ

Νέο βήμα στη στρατιωτική συνεργασία με ΗΠΑ

Δεν είναι εφικτή η απέλαση Σύρων, λέει ο Ευρωπαίος Eπίτροπος για Μετανάστευση
ΚΟΣΜΟΣ

Δεν είναι εφικτή η απέλαση Σύρων, λέει ο Ευρωπαίος Eπίτροπος για Μετανάστευση

Δεν είναι εφικτή η απέλαση Σύρων, λέει ο Ευρωπαίος Eπίτροπος για Μετανάστευση

7.289 πρόσωπα έτυχαν ψυχιατρικής νοσηλείας τα τελευταία 5 χρόνια - Στα σκαριά πρόταση νόμου για υποχρεωτική νοσηλεία χρηστών ναρκωτικών
ΚΥΠΡΟΣ

7.289 πρόσωπα έτυχαν ψυχιατρικής νοσηλείας τα τελευταία 5 χρόνια - Στα σκαριά πρόταση νόμου για υποχρεωτική νοσηλεία χρηστών ναρκωτικών

7.289 πρόσωπα έτυχαν ψυχιατρικής νοσηλείας τα τελευταία 5 χρόνια - Στα σκαριά πρόταση νόμου για υποχρεωτική νοσηλεία χρηστών ναρκωτικών