Το παγκόσμιο κίνημα One Billion Rising ιδρύθηκε το 2012 από την Eve Ensler, ενάντια σε κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών.
Γιατί "ένα δισεκατομμύριο"; Γιατί βάση στατιστικών του ΟΗΕ μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως θα υποστεί βία κατά τη διάρκεια της ζωής της. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα δισεκατομμύριο γυναίκες.
Η εκστρατεία διευρύνεται κάθε χρόνο με διαφορετική θεματολογία γύρω από τη βία κατά των γυναικών. Φέτος έχει επιλεχθεί η εξής θεματική: «Ξεσηκωμός: από εκστρατεία σε τρόπο ζωής»!
Το Κοινοβούλιο συμμετέχει στην παγκόσμια ημέρα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών
Μία στις τρείς γυναίκες έχει υποστεί βία, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, τα τρία τέταρτα των εργαζομένων γυναικών ειδικά στα υψηλότερα κλιμάκια έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση και μία γυναίκα στις δέκα έχει υποστεί παρενόχληση στο ίντερνετ, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Σύμφωνα δε με τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ένωσης, Eurostat, το 2015 καταγράφηκαν 215.000 περιστατικά σεξουαλικής βίας σε όλη την ΕΕ.
#metoo Οι αποκαλύψεις για σεξουαλικές επιθέσεις που φέρεται να διέπραξε ο παραγωγός Χάρβεϊ Γουάινσταιν και η εκστρατεία #MeToo, όταν γυναίκες από όλο τον κόσμο κοινοποίησαν στα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης προσωπικές ιστορίες σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης, έστρεψαν την προσοχή σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, που μέχρι και σήμερα συχνά αποκρύπτεται. Η τραγωδία αυτή συζητήθηκε στην ολομέλεια του ΕΚ τον Οκτώβριο (2017).
Κάνοντας στροφή στην ενδοοικογενειακή βία αξίζει να σημειωθεί πως αυτή αποτελεί ένα εκτεταμένο πρόβλημα στην Ευρώπη. Ένας στους τέσσερις ανθρώπους έχουν έναν φίλο ή συγγενή που έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας, και ένας στους πέντε γνωρίζει έναν δράστη.
Σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ, μία στις πέντε γυναίκες που έχουν συνάψει σχέση έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία από σύντροφο ή πρώην σύντροφό της, ενώ τα στοιχεία σχετικά με τις ανθρωποκτονίες δείχνουν ότι, σε πολλές χώρες, περισσότερες από τις μισές δολοφονίες γυναικών έχουν διαπραχθεί από σύντροφο ή συγγενή των θυμάτων. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο γεγονός πως πολλοί δεν νιώθουν ικανοί να καταγγείλουν πράξεις κακοποίησης.
Η ΕΕ έχει αναλάβει δράση για να εξασφαλίσει ότι τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας σε ολόκληρη την ΕΕ έχουν τη στήριξη που χρειάζονται για να ζητήσουν βοήθεια και να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Από το 2015, η νομοθεσία για τα δικαιώματα των θυμάτων υποχρεώνει όλες τις χώρες της ΕΕ να παρέχουν πρόσβαση σε κέντρα υποδοχής, πληροφόρηση, ατομική αξιολόγηση και ειδική προστασία κατά τη διάρκεια κάθε ποινικής διαδικασίας. Σύμφωνα με τη νομοθεσία για την εντολή προστασίας, οι εντολές που εκδίδονται σε μία χώρα της ΕΕ αναγνωρίζονται γρήγορα σε όλα τα άλλα κράτη μέλη.
Επιπλέον το 2017, η ΕΕ ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με την αναζήτηση βοήθειας αλλά και τη χρηματοδότηση σχεδίων βάσης όπως αυτά που υλοποιούνται στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των αστυνομιών γύρω από το θέμα.
Τέλος, η ΕΕ ενθαρρύνει επίσης τις κυβερνήσεις να επικυρώσουν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας. Για να συμμορφωθούν, οι χώρες οφείλουν να αναγνωρίσουν ως ποινικό αδίκημα κάθε μορφή ενδοοικογενειακής βίας (και παρενοχλητικής παρακολούθησης), και να παρέχουν άμεση προστασία στα άτομα που κινδυνεύουν, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Οφείλουν επίσης να διώκουν τους δράστες και να καταρτίσουν προγράμματα για την αλλαγή της καταχρηστικής συμπεριφοράς τους. Οι χώρες μπορούν να επιλέξουν να εφαρμόσουν τη Σύμβαση και για τα δύο φύλα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.