Η 6η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως η μέρα ενάντια στην κλειτοριδεκτομή. Η απάνθρωπη αυτή μέθοδος ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων σύμφωνα με την UNICEF απαριθμεί περίπου 200 εκατομμύρια θύματα παγκοσμίως. Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (Female Genital Mutilation-FGM) περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες που σκόπιμα μεταβάλλουν ή προκαλούν τραυματισμό στα γυναικεία γεννητικά όργανα για μη-ιατρικούς λόγους. Το FGM διεξάγεται για πολιτιστικούς, θρησκευτικούς αλλά και κοινωνικούς λόγους, κυρίως σε νεαρά κορίτσια μεταξύ της βρεφικής ηλικίας και της ηλικίας των 15 ετών. Η «τακτική» αυτή όχι μόνο δεν επιφέρει οφέλη για την υγεία αλλά αντιθέτως μπορεί να έχει σοβαρές, άμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία του ατόμου.
Το 2012 σε ψήφισμα του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γίνεται αναφορά σε τουλάχιστον 500.000 γυναίκες θύματα του FGM που ζουν στην ΕΕ αλλά και σε 180.000 κορίτσια και γυναίκες που κινδυνεύουν να υποστούν ακρωτηριασμούς γεννητικών οργάνων. Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι 20.000 περίπου γυναίκες και κορίτσια από χώρες στις οποίες ασκείται η προαναφερθείσα τακτική αιτούνται για άσυλο στην ΕΕ. Tο ΕΚ διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση και την προώθηση αποφασιστικής δράσης σχετικά με το θέμα, μεταξύ άλλων μέσω των εργασιών της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την ισότητα των φύλων (FEMM). Το ΕΚ ενέκρινε τέσσερα ψηφίσματα σχετικά με την απαγόρευση της κλειτοριδεκτομής(2001, 2009, 2012 και 2014) καλώντας την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να παρέχουν νομικά και άλλα μέσα που απαιτούνται για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, την προστασία και την στήριξη των θυμάτων και τη διασφάλιση ότι οι παραβάτες θα διώκονται ποινικά.
Επιπρόσθετα το 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο δράσης
«Προς την εξάλειψη της κλειτοριδεκτομής», σκοπός του οποίου είναι να ενταχθεί η καταπολέμηση του φαινομένου σε ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως είναι η δικαιοσύνη, η υγεία, οι κοινωνικές υπηρεσίες, η προστασία των παιδιών, η εκπαίδευση, η μετανάστευση, το άσυλο και η εξωτερική δράση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί δράσεις που περιλαμβάνουν:
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΚ παροτρύνει τα κράτη μέλη να επικυρώσουν και να εφαρμόσουν τη «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» η οποία είναι η πρώτη συνθήκη που αναγνωρίζει ότι το φαινόμενο της κλειτοριδεκτομής υπάρχει στην Ευρώπη (άρθρο 38) καθορίζοντας ειδικές υποχρεώσεις για την πρόληψη και την καταπολέμησή της και την παροχή υποστήριξης στα θύματα και τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.