Η ΕΕ έχει θετική άποψη για τη συμμετοχή της Κύπρου στους κόλπους της, δήλωσε στη συνέντευξή του στον "Π" ο επικεφαλής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ιερόθεος Παπαδόπουλος. Είναι το κράτος μέλος που βρίσκεται πιο κοντά στη Μέση Ανατολή και γνωρίζει πολύ καλύτερα την ευρύτερη ευαίσθητη περιοχή, σημείωσε.
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σημειώνοντας πως θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια σε περίπτωση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των ΗΕ, όπως έπραξε σε ανώτατο επίπεδο και στο παρελθόν. Είπε επίσης ότι έχει προβλεφθεί για τον επόμενο προϋπολογισμό του 2021-2027, εάν υπάρξει λύση του Κυπριακού, να γίνει επανεξέτασή του έτσι ώστε να ληφθούν υπόψη τα νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά τα κονδύλια που θα λάβει η Κύπρος. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία, από την ένταξή μας στην ΕΕ έως το 2017 η Κύπρος έλαβε συνολικά 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ ως κοινοτικά κονδύλια, ενώ από το 2006, όταν άρχισε η βοήθεια προς τους Τ/Κ, ποσό πέραν των 500 εκατομμυρίων ευρώ έλαβε η τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Στη συνέντευξή του στον «Π» ο Ιερόθεος Παπαδόπουλος σχολιάζει όλα τα μεγάλα θέματα που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ατζέντα και αφορούν τις ευρωεκλογές, το μεταναστευτικό, το Brexit, καθώς και το αίσθημα απογοήτευσης που επικρατεί.
Ολόκληρη η συνέντευξη του επικεφαλής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο στο Web TV του politis.com.cy.
Μεγαλύτερο επίτευγμα η ένταξη
Προενταξιακά η Κύπρος λάμβανε τα εύσημα για την υιοθέτηση των δεσμεύσεών της, αλλά και για την εύκολη προσαρμογή της. Με την πάροδο των χρόνων, περάσαμε από προειδοποιήσεις, από κυρώσεις, από ζημιογόνες για τον απλό πολίτη θεραπευτικές πρακτικές και, τελικά, πόσο καλή Ευρωπαία είναι σήμερα η Κύπρος;
Θα μιλήσω με τα λόγια του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος είχε πει σε διάλογο με πολίτες ότι μέχρι το 2012, έτος κατά το οποίο είχε την προεδρία η Κύπρος, πίστευε ότι ο στόχος της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ ήταν να σηκώνουμε το χέρι όταν είναι να μιλάμε για το Κυπριακό. Το 2012, είπε, κατάλαβε τι σημαίνει η ΕΕ και πώς λειτουργεί, καθώς και πόσες ευκαιρίες έχουμε για να δράσουμε και να επηρεάσουμε τις εξελίξεις και να συνδιαμορφώσουμε τις αποφάσεις. Νομίζω έχει δίκιο. Κάθε χώρα μπορεί να επηρεάσει. Η Κύπρος σήμερα όχι μόνο ωφελείται από την ΕΕ και η ΕΕ από την Κύπρο, αλλά η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Ας σκεφτούμε τι θα ήταν σήμερα η Κύπρος αν δεν ήταν μέλος της ΕΕ.
Η ΕΕ πώς αντικρίζει την Κύπρο;
Η ΕΕ πιστεύει ότι η Κύπρος είναι ένα κράτος μέλος που συμβάλλει θετικά ως προς τη συνδιαμόρφωση των αποφάσεων και βεβαίως είναι θετικό ότι έχουμε ένα κράτος μέλος στο απώτερο άκρο της ΕΕ. Ένα κράτος μέλος το οποίο γνωρίζει και καλύτερα από όλα τα υπόλοιπα κράτη την ευρύτερη περιοχή λόγω της γειτνίασης με τη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο. Η ΕΕ έχει θετική άποψη για τη συμμετοχή της Κύπρου.
Ευρωπαϊκή στήριξη
Στο Κυπριακό η ΕΕ θα συνεχίσει να έχει εμπλοκή;
Από την αρχή το Κυπριακό ήταν μια διαδικασία των ΗΕ και όχι της ΕΕ και συνεχίζουν να έχουν τον πρώτο λόγο τα ΗΕ. Έχουμε δηλώσει εξαρχής τη στήριξή μας για οτιδήποτε χρειαστεί. Είναι προφανές ότι είμαστε αρωγοί σε ένα κράτος μέλος για την επίλυση ενός θέματος που έχει. Αυτή η επιτροπή υπό τον κ. Γιούνκερ εκπροσωπήθηκε στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, είτε από τον ίδιο τον Γιούνκερ, είτε από τον πρώτο αντιπρόεδρο, είτε από την ύπατη αρμοστή κ. Μογκερίνι. Σε περίπτωση επανέναρξης των συνομιλιών, προφανώς, όπως άλλωστε και ο κ. Γιούνκερ δήλωσε στον κ. Αναστασιάδη μετά την εκλογή του, θα είμαστε και πάλι έτοιμοι να είμαστε αρωγοί.
Μάλιστα, έχει γίνει και η πρόνοια και οικονομικά έχει προβλεφθεί αυτό, στον επόμενο προϋπολογισμό του 2021-2027. Εάν υπάρξει επίλυση του κυπριακού ζητήματος, σε αυτή την περίπτωση θα επανεξεταστεί ο προϋπολογισμός ούτως ώστε να λάβουμε υπόψη τα νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά τα κονδύλια προς την Κύπρο.
Είναι προσηλωμένη η ΕΕ στην αρχή της λύσης στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ); Ή είναι ανοικτή να συζητήσει και άλλες λύσεις οι οποίες μπορεί να προκύψουν στο τραπέζι των συζητήσεων;
Η ΔΔΟ είναι αυτό που συζητάμε εδώ και 40 χρόνια μέσω των ΗΕ. Αυτό λέει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) στα ψηφίσματά του, αυτό λέει και η ΕΕ.
Λόγοι ευρωαδιαφορίας
Διαχρονικά υπήρχε μεγαλύτερη αδιαφορία των ψηφοφόρων απέναντι στις ευρωεκλογές από ό,τι σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις. Βλέπετε να υπάρχει αλλαγή προς τα πάνω ή προς τα κάτω σχετικά με αυτήν τη συμπεριφορά;
Πρέπει να δούμε λίγο και την ιστορία του πράγματος, δηλαδή παλιά υπήρχε και λογική γιατί ο κόσμος δεν είχε ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές, γιατί ήταν μάλλον χαλαρές εκλογές, αλλά ήταν και ο ρόλος του Κοινοβουλίου τέτοιος. Παλιά, στο μακρινό παρελθόν, το ΕΚ είχε πιο πολύ συμβουλευτικό ρόλο. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει αλλάξει δραστικά ο ρόλος του. Το Κοινοβούλιο είναι ο συν-νομοθέτης. Μαζί με το Συμβούλιο, μαζί με τους υπουργούς, θεσπίζουν τα περισσότερα νομοθετήματα της ΕΕ.
Ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες ευρύτερα επικρατεί ένα αίσθημα απογοήτευσης απέναντι στην ΕΕ, σε αντίθεση με τη δεκαετία του ’90, όταν κυριαρχούσε το αίσθημα περηφάνιας. Τι μεσολάβησε;
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες γι’ αυτό που λέτε. Στη δεκαετία του ’90 μέχρι το ’95 ήμασταν 12 χώρες. Το ’95 έγιναν 15 χώρες, σήμερα έχουμε διπλάσιο αριθμό χωρών, που σημαίνει από τη μια ότι άλλαξε πολύ αυτό που ονομάζουμε ΕΕ. Από την άλλη όταν οι κυβερνήσεις για κάθε κακό επιρρίπτουν την ευθύνη στις Βρυξέλλες και για κάθε καλό πιστώνουν τις ίδιες, είναι λογικό να μην νιώθει κανείς περήφανος για την ΕΕ. Οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να ήταν οι καλύτεροι συνήγοροι του έργου της ΕΕ γιατί είναι τα κράτη μέλη που αποτελούν την ΕΕ.
Καλύτερα στο μεταναστευτικό
Υπάρχουν ωστόσο και πολιτικές οι οποίες δεν έπεισαν ή δεν ήταν επαρκείς, όπως για παράδειγμα αυτή του μεταναστευτικού.
Το μεταναστευτικό μπήκε σαν σημαντικό θέμα στο ευρωπαϊκό τραπέζι εδώ και τέσσερα χρόνια. Πριν το 2015 δεν απασχολούσε κανέναν. Το 2015 μπήκε πολύ δυναμικά γιατί ξαφνικά βρεθήκαμε με το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκατοντάδες χιλιάδες ήθελαν να έρθουν στην ΕΕ, οι περισσότεροι από τη Συρία, για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, και προφανώς η ΕΕ δεν ήταν έτοιμη για κάτι τέτοιο, γιατί ήταν πρωτοφανές. Έπρεπε να δράσουμε σε συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη. Αλλά εκεί είδαμε, σε συλλογικές αποφάσεις που λαμβάνονταν σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, κάποια κράτη μέλη να μην τηρούν τις αποφάσεις αυτές. Εικοσιτετράωρα μετά, ύψωναν τείχη και έλεγαν ότι ο εχθρός είναι στις Βρυξέλλες. Η εικόνα όμως σήμερα δεν έχει σχέση με το 2015. Έχουμε 97% μείωση των ροών στην Ανατολική Μεσόγειο και 80% στην Κεντρική Μεσόγειο. Τελικά, ακόμη και με τα προβλήματα που είχαμε, σήμερα είμαστε σε πολύ καλύτερη μοίρα και πολύ πιο καλά θωρακισμένοι. Επίσης, πρέπει να δούμε πώς να έχουμε μια πολιτική νόμιμης μετανάστευσης, όπως είπε και ο πρόεδρος Γιούνκερ.
Το μεταναστευτικό πάντως έγινε η αφορμή για να αναπτυχθούν εντός της Ευρώπης κινήματα ακροδεξιά, κινήματα ρατσιστικά, κινήματα που δεν συνάδουν με τη φιλοσοφία της ΕΕ.
Κάθε φορά που έχουμε μια μεγάλη κρίση, υπάρχουν πολλοί που προβλέπουν το τέλος της Ευρώπης. Το ίδιο είχε γίνει όταν αντιμετωπίζαμε την οικονομική κρίση, το ίδιο είχε γίνει όταν είδαμε εκατοντάδες χιλιάδες ροές προσφύγων στην Ευρώπη. Σίγουρα, οι εχθροί της Ευρώπης θα εκμεταλλευτούν όλες αυτές τις κρίσεις. Εμείς λέμε ότι από κοινού μπορούμε να βρούμε λύσεις.
Δεν θέλαμε το Brexit
Αναφορικά με το Brexit, υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω υποχωρήσεων από πλευράς ΕΕ για να επέλθει συμφωνία;
Εμείς κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να έχουμε μια συμφωνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Η συμφωνία αυτή απορρίφθηκε ήδη δύο φορές από το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Εμείς δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι παραπάνω. Ό,τι μπορούσαμε να δώσουμε και να συμφωνήσουμε το κάναμε και το κάναμε σύμφωνα με τις κόκκινες γραμμές που έθεσε το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν αλλάξει αύριο γραμμή το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι άλλη υπόθεση.
Πόσο αποδυναμώνεται η ΕΕ από την έξοδο της Βρετανίας;
Σίγουρα εμείς δεν το θέλαμε. Προφανώς και δεν θέλουμε καμία χώρα, είτε είναι μια μεγάλη χώρα όπως το Ηνωμένο Βασίλειο είτε άλλη, να αποχωρήσει από την ΕΕ. Ο σκοπός της ΕΕ είναι να φτιάξουμε μια Ένωση όλο και πιο δυνατή. Πιστεύουμε στο «η ισχύς εν τη ενώσει». Λυπηθήκαμε για την αποχώρηση, αλλά δεν ήταν κάτι το οποίο μπορούσαμε να επηρεάσουμε.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή
υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που
παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους.
Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του
περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες
μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε
οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.