Βελτίωση της διαφάνειας σε ό,τι αφορά τα «χρυσά διαβατήρια»

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 28.1.2019
Βελτίωση της διαφάνειας σε ό,τι αφορά τα «χρυσά διαβατήρια»
Χρειάζεται να υπάρξει συναντίληψη σε ό,τι αφορά το θέμα των «χρυσών διαβατηρίων» προκειμένου να βελτιωθεί η διαφάνεια και το σύστημα να είναι ασφαλές

Χρειάζεται να υπάρξει συναντίληψη σε ό,τι αφορά το θέμα των «χρυσών διαβατηρίων» προκειμένου να βελτιωθεί η διαφάνεια και το σύστημα να είναι δίκαιο και ασφαλές, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνισμού Jyrki Katainen, σε κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εξωτερικών.


Ο Jyrki Katainen δέχθηκε ερωτήσεις, αλλά και τοποθετήσεις από τους βουλευτές επί σωρεία θεμάτων, οικονομικών, κοινωνικών, του μέλλοντος της Ευρώπης, του μεταναστευτικού, της ανεργίας των νέων και του Κυπριακού.

«Είτε μας αρέσει είτε όχι αυτό θα είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο μέλλον. Πολλά κράτη μέλη ανησυχούν γι’ αυτό», ανέφερε ο Ευρωπαίος Αντιπρόεδρος, απαντώντας σε τοποθετήσεις των βουλευτών για το θέμα των επενδύσεων έναντι διαβατηρίων.

«Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούν πως υπάρχουν και αρνητικά παραδείγματα όπου δόθηκαν χρυσά διαβατήρια σε άτομα που έχουν κάποιες μη ξεκάθαρες δραστηριότητές σε κάποια κράτη μέλη, όπως ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, φοροδιαφυγή ή θέματα ασφάλειας. Χρειαζόμαστε μια πιο ξεκάθαρη συναντίληψη επ’ αυτού για να βελτιωθεί η διαφάνεια. Δεν μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε που θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια, δεν μπορούμε να στηρίξουμε το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δεν μπορούμε να στηρίξουμε τη φοροδιαφυγή. Πρέπει να συζητήσουμε πώς βελτιώνουμε τη διαφάνεια διότι είναι η καλύτερη εγγύηση ότι υπάρχει αλληλοκατανόηση και ότι το σύστημά μας είναι δίκαιο και ασφαλές», επεσήμανε.

Μιλώντας στους βουλευτές, ο φινλανδικής καταγωγής Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αναφέρθηκε και στο θέμα της κοινής φορολογικής βάσης εταιρειών, εξήγησε ότι «η ιδέα είναι ότι τα κέρδη θα πρέπει να φορολογούνται στη χώρα όπου πραγματοποιήθηκε το κέρδος» και υπέδειξε ότι «έχουμε φορολογικό ανταγωνισμό, που βασίζεται σε μη δίκαιες πρακτικές» και αυτό πρέπει να εξεταστεί. «Δεν είναι δίκαιο να πληρώνεται φόρος σε μια χώρα όπου είναι διαφορετική η φορολογική δομή. Χρειαζόμαστε κοινή αντίληψη σε ό,τι αφορά το τι θα φορολογηθεί και τότε ο καθένας μπορεί να αποφασίσει ελεύθερα πόσο να φορολογήσει», είπε.

Ο κ. Katainen αναφέρθηκε σε επιτεύγματα της ΕΕ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σημειώνοντας ότι η Ενωση έχει θεσπίσει την πιο προηγμένη νομοθεσία για το κλίμα στον κόσμο και τους αυστηρότερους στόχους μείωσης της εκπομπής αερίων, έχει καλύτερη λειτουργία του συστήματος ελέγχου των συνόρων, δημιουργεί μια πιο βιώσιμη πολιτική σε ό,τι αφορά τις πλαστικές συσκευασίες κάτι το οποίο θα μειώσει σταδιακά τις εισαγωγές πετρελαίου στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι η Ένωση Κεφαλαιαγορών έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές. «Αυτά είναι παραδείγματα πρωτοβουλιών, που έχουν επέλθει από ΚΜ, επιχειρηματίες και την κοινωνία των πολιτών» είπε και εξέφρασε την εκτίμηση πως «σε δύο χρόνια η ΕΕ θα είναι πιο ολοκληρωμένη απ’ ό,τι σήμερα, αλλά ο κόσμος δεν το γνωρίζει».

Στο σημείο αυτό ο κ. Katainen κάλεσε τους βουλευτές να πουν στους ψηφοφόρους τι αναμένουν από την Ευρώπη και ποια πιστεύουν ότι είναι τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σημείωσε την ίδια ώρα ότι η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη σήμερα είναι η αμφισβήτηση των κοινών της αξιών. «Βασιζόμαστε στις φιλελεύθερες δημοκρατικές αξίες, αλλά πρόσφατα κάποιοι ηγέτες στη Ρουμανία στην Ουγγαρία θέτουν υπό αμφισβήτηση αυτές τις αξίες, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας του Τύπου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη σήμερα, δεν υπάρχει Ένωση αν δεν υπάρχουν κοινές αξίες», είπε και υπέδειξε ότι χρειαζόμαστε ισχυρή ηγεσία, ώστε οι πολίτες αυτών των χωρών να πάρουν τα μηνύματα από άλλα κράτη μέλη.

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, ενέταξε και τη στάση των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις πολυμερείς σχέσεις, το εμπόριο και την κλιματική αλλαγή, καθώς και το θέμα των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη, όπως επίσης και τη Ρωσία, κάνοντας λόγο για εμπλοκή της στην εκστρατεία για το Brexit.

Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, είπε ότι σήμερα βρίσκεται στο ψηλότερο επίπεδο και ότι η ανεργία μειώνεται συνεχώς και ότι η Κομισιόν έχει εφαρμόσει επενδυτικά εργαλεία για να ενισχύσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ κάλεσε την Κύπρο να αξιοποιήσει πιο ενεργά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Αντιπρόεδρο, στο μέλλον η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της εφαρμογής της κατά τρόπο βιώσιμο, της κυκλικής οικονομίας, των πολιτικών για το κλίμα, των θεμάτων ασφάλειας και εργασίας και του μέλλοντος της Αφρικής.

Στην τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης επεσήμανε ότι η Κύπρος χρειάζεται επενδύσεις για να έχει μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ΜΕΔ και σημείωσε πως δεν είναι δίκαιο το θέμα των διαβατηρίων έναντι επενδύσεων να γίνεται αντικείμενο συζήτησης στην ΕΕ κατά τρόπο αρνητικό, κι ενώ γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι, την ίδια στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία δέχεται τους περισσότερους μετανάστες κατ’ αναλογία πληθυσμού στην ΕΕ. Η ΕΕ, είπε, πρέπει να είναι αλληλέγγυα με την Κύπρο, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και τα θέματα ανάπτυξης και επενδύσεων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε ανησυχία για την άνοδο της ακροδεξιάς στην ΕΕ και την ανεργία, καθώς και για το μεταναστευτικό. Ζήτησε την έμπρακτη αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Κύπρο και την εμπλοκή της με πιο παραγωγικό τρόπο στην επίλυση του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι η Τουρκία εκβιάζει και απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία και παραβιάζει το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Αναφερόμενος στο θέμα της κοινής φορολογικής βάσης εταιρειών, υπέδειξε ότι πρέπει να τύχουν σεβασμού τα πολύ λίγα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, που διαθέτει η Κύπρος για να αναπτύξει την οικονομία της, προσθέτοντας πως ο εταιρικός φόρος πρέπει να παραμείνει αρμοδιότητα των κρατών.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε ότι η Κύπρος είναι μικρή χώρα που σέβεται την ΕΕ, ενώ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης τόνισε πως όσα προβλήματα και να έχει η ΕΕ, δεν πρέπει να απομακρύνει τα κράτη μέλη από τον μεγάλο στόχο της ενοποίησης και ισχυροποίησης της ΕΕ. Ο βουλευτής του κόμματος Ονούφριος Κουλλά είπε ότι η ΕΕ χρειάζεται αυξημένο προϋπολογισμό και περισσότερες πολιτικές στήριξης, καθώς και κίνητρα για να ενταχθούν όλες οι χώρες μέλη στην ευρωζώνη κάτι που θα αυξήσει τα οφέλη του κοινού νομίσματος. Ο βουλευτής Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι η Κύπρος ενδιαφέρεται για την PESCO (Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία) και ότι μπορεί να επωφεληθεί από τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά σημείωσε ότι στην ΕΕ υπάρχουν 16 εκ. άνεργοι και 4 εκ. άστεγοι, καθώς και πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων προκειμένου να επιτευχθεί η ανταγωνιστικότητα. Είναι παράξενο, είπε, που γι’ αυτούς τους τομείς δεν υπάρχουν ικανοποιητικά κονδύλια τη στιγμή που για τη πολεμική βιομηχανία έχουν προβλεφθεί €13 δις. Τόνισε επίσης ότι στην Κύπρο εκτός από πρόσφυγες μετανάστες, υπάρχουν και πέραν των 200 χιλιάδων προσφύγων από την τουρκική εισβολή. Ο βουλευτής του κόμματος Ανδρέας Καυκαλιάς είπε ότι συμμερίζεται τις κοινές αξίες στο βαθμό που αυτές συμπεριλαμβάνουν την αλληλεγγύη και τη δίκαιη κατανομή του πλούτου και σημείωσε πως ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής παραμένει καθηλωμένος στην ΕΕ.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου επεσήμανε ότι στην Κύπρο δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, δεν υπάρχει υγιής ανάπτυξη της οικονομίας και οι προοπτικές απασχόλησης είναι ζοφερές, με την ανεργία των νέων να βρίσκεται στο 25% και τους νέους να μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά. Η ανάπτυξη, είπε, περιορίζεται σε μικρό αριθμό επιχειρήσεων και ο πλούτος εξαπλώνεται ανομοιόμορφα.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου αναφέρθηκε σε αποτυχία της Ευρώπης να πείσει τους ευρωπαϊκούς λαούς ότι η Ευρώπη είναι ο ίδιος ο ευρωπαϊκός λαός και αυτό, πρόσθεσε, οφείλεται στη συμπεριφορά της Κομισιόν που δίνει την εντύπωση ενός διευθυντηρίου και αυτό φαίνεται και στον τρόπο που αντιμετωπίζει η Κομισιόν τη συμπεριφορά της Τουρκίας παρόλο που προκαλεί προβλήματα στην Κύπρο. Παράλληλα υπέδειξε την ανάγκη αναδιανομής του παγκόσμιου πλούτου για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μετανάστευσης.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης συμφώνησε με την ανάγκη για διαφάνεια στην παραχώρηση διαβατηρίων έναντι επενδύσεων και τη σύνδεση της ανάπτυξης και των επενδύσεων με τις περιβαλλοντικές πολιτικές. Σημείωσε ακόμα ότι η ΕΕ θα πρέπει να γίνει τόσο αυστηρή σε θέματα περιβαλλοντικών πολιτικών όσο είναι και σε θέματα ανταγωνισμού και οικονομίας, ενώ θα πρέπει ανέφερε να υπάρξει εκδημοκρατισμός του Eurogroup.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ζήτησε να μην μειωθούν τα κονδύλια προς την Κύπρο την επόμενη επταετία από το Ταμείο Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Τέλος η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου ανέφερε ότι οι πτυχιούχοι της Κύπρου είναι εγκλωβισμένοι σε χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και εξέφρασε τη θέση ότι μέχρι να εφαρμοστεί το όραμα της Κομισιόν για τη νέα γενιά, αυτή η νέα γενιά θα είναι ήδη καταδικασμένη να γεράσει φτωχή.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης διέταξε έρευνα για ολιγωρία Αστυνομίας στη γυναικοκτονία στην Πάφο
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης διέταξε έρευνα για ολιγωρία Αστυνομίας στη γυναικοκτονία στην Πάφο

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης διέταξε έρευνα για ολιγωρία Αστυνομίας στη γυναικοκτονία στην Πάφο

Σε πυρόπληκτες περιοχές της Πάφου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης οι αποζημιώσεις
ΚΥΠΡΟΣ

Σε πυρόπληκτες περιοχές της Πάφου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης οι αποζημιώσεις

Σε πυρόπληκτες περιοχές της Πάφου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης οι αποζημιώσεις

Ευθύνες και στην κυβέρνηση Αναστασιάδη επιρρίπτει η Αννίτα Δημητρίου για την έλλειψη κλιματιστικών στα σχολεία
ΚΥΠΡΟΣ

Ευθύνες και στην κυβέρνηση Αναστασιάδη επιρρίπτει η Αννίτα Δημητρίου για την έλλειψη κλιματιστικών στα σχολεία

Ευθύνες και στην κυβέρνηση Αναστασιάδη επιρρίπτει η Αννίτα Δημητρίου για την έλλειψη κλιματιστικών στα σχολεία

Ο S&P
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο S&P's αναβάθμισε την αξιολόγηση της Κύπρου σε «BBB+» - Το σκεπτικό του οίκου και οι προοπτικές

Ο S&P's αναβάθμισε την αξιολόγηση της Κύπρου σε «BBB+» - Το σκεπτικό του οίκου και οι προοπτικές

«Το φαινόμενο Φειδίας» του Χρήστου Πουργουρίδη
ΑΠΟΨΕΙΣ

«Το φαινόμενο Φειδίας» του Χρήστου Πουργουρίδη

«Το φαινόμενο Φειδίας» του Χρήστου Πουργουρίδη