Ζητούν παραίτηση του κ. Νίκολσον-Δεν έπεισε τους βουλευτές ο Υπουργός

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 25.1.2019
Ζητούν παραίτηση του κ. Νίκολσον-Δεν έπεισε τους βουλευτές ο Υπουργός
Την ερχόμενη βδομάδα αποφασίζει το Υπουργικό για το ενδεχόμενο ασυμβίβαστου για τον πρόεδρο του ΟΚΥπΥ, Ντέιβιντ Νίκολσον

Την παραίτηση του προέδρου του ΟΚΥπΥ Ντέιβιντ Νίκολσον ζητούν βουλευτές από όλα τα πολιτικά κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ. Ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου παρευρέθηκε χθες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου καταθέτοντας τις θέσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα και το ενδεχόμενο ασυμβίβαστου για τον Νίκολσον, χωρίς όμως να καταφέρει να πείσει τους βουλευτές. Η δε αναφορά του σε επιστολή προς τον πρόεδρο του ΟΚΥπΥ με την οποία του ζητείται να δηλώσει γραπτώς ότι οι οργανισμοί στους οποίους συμμετέχει ο ίδιος ή η σύζυγός του θα εξαιρεθούν από την προοπτική να συνάψουν οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ «άναψε τα αίματα», με κάποιους βουλευτές να ερμηνεύουν την ενέργεια αυτή της κυβέρνησης ως έμμεση παραδοχή για την ύπαρξη ασυμβίβαστου. Ο δε γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης υποστήριξε ότι μια τέτοια απόφαση είναι παράνομη, αφού «δεν μπορείς εκ προοιμίου να αποκλείεις οργανισμούς από προσφορές, καθότι κάτι τέτοιο αντίκειται στην ελευθερία του συμβάλλεσθαι». Προειδοποίησε παράλληλα πως εάν δεν επιλυθεί τώρα το ζήτημα, πολύ πιθανόν να εγερθεί σε προσφυγές και να κριθεί ενώπιον των δικαστηρίων. Η Επιτροπή Ελέγχου, πάντως, αναμένεται να ετοιμάσει έκθεση προς την ολομέλεια της Βουλής, ώστε να ψηφιστεί ότι για την εξασφάλιση της νομιμότητας θα πρέπει ο κ. Νίκολσον να παυθεί ή να παραιτηθεί.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μονόδρομος η απομάκρυνση Νίκολσον, τονίζει ο Γενικός Ελεγκτής


Η μπάλα στο ΥπουργικόΜιλώντας στην επιτροπή, ο υπουργός Υγείας εξήγησε πως η απόφαση της εξαίρεσης των οργανισμών που συμμετέχει ο ίδιος ο Νίκολσον ή η σύζυγός του από μια ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ λήφθηκε στο πλαίσιο της διαφάνειας. Κατέστησε σαφές πως «δεν πρόκειται για απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά της κυβέρνησης», κάτι για το οποίο ζήτησαν διευκρινίσεις οι βουλευτές, χωρίς όμως να ικανοποιηθούν από τις απαντήσεις του κ. Ιωάννου. «Θα αναμένουμε την απάντηση του κ. Νίκολσον και ακολούθως το θέμα θα μεταφερθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, που είναι και το αρμόδιο σώμα για να αποφασίσει εάν υπάρχει ασυμβίβαστο, και να καθορίσει τα επόμενα βήματα», είπε, και πρόσθεσε ότι το Υπουργικό θα εξετάσει το όλο θέμα στη συνεδρία της ερχόμενης βδομάδας. Σε ερώτηση εάν το Υπουργείο Υγείας θα ζητήσει νομική συμβουλή για το περιεχόμενο της επιστολής προς τον κ. Νίκολσον, απάντησε καταφατικά. Επεσήμανε ακόμη, ότι με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΚΥπΥ που λήφθηκε πριν από δύο εβδομάδες, διασφαλίζεται το αμερόληπτο, καθώς καθορίζεται ότι εταιρείες όπου δύνανται να έχουν σύγκρουση συμφέροντος, ο πρόεδρος και τα μέλη του οργανισμού δεν θα συμμετέχουν σε οποιαδήποτε συμφωνία με τον οργανισμό.


Προειδοποιήσεις«Η θέση της κυβέρνησης να ζητήσει από τον πρόεδρο του ΟΚΥπΥ να διασφαλίσει ότι οργανισμοί όπου δραστηριοποιείται δεν θα συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του ΟΚΥπΥ, δεν αίρει το πρόβλημα», είπε ο γενικός ελεγκτής, επισημαίνοντας ότι συγκρούεται με νομοθεσίες σχετικές με τις δημόσιες συμβάσεις. Το όλο θέμα για την Ελεγκτική Υπηρεσία έκλεισε, καθώς, όπως σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης, «οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση, η οποία έχει και την ευθύνη για τις αποφάσεις που λαμβάνει». Ανέφερε, ωστόσο, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να ενεργήσει θεωρώντας δεδομένη την ερμηνεία του γενικού εισαγγελέα, χωρίς να γίνονται άλλες ερμηνείες του περιεχομένου της επιστολής του αναφορικά με το θέμα του ασυμβίβαστου του κ. Νίκολσον. Έκρουσε, πάντως, τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι εάν το θέμα οδηγηθεί στα δικαστήρια και ο διορισμός του κ. Νίκολσον πέσει, τότε θα ακυρωθούν και όλες οι αποφάσεις που λήφθηκαν από το δ.σ. του ΟΚΥπΥ, με ό,τι αρνητικό αυτό εξυπακούεται. Διετύπωσε δε εκ νέου τη διαφωνία του για την εξ αποστάσεως διοίκηση του ΟΚΥπΥ, σημειώνοντας ότι κρίνεται εκ του αποτελέσματος ότι τέτοιοι διορισμοί δεν μπορούν να αποδώσουν. Η πολιτεία καίγεται για πρόεδρο που θα ασχοληθεί και όχι πρόεδρο με κύρος για να προσελκύσει επενδύσεις, είπε χαρακτηριστικά.


Για να είναι τα κρατικά νοσηλευτήρια βιώσιμα στο ΓεΣΥ


149 γιατροί με 1.200 δικαιούχους


Στα 15,5 εκατ. ευρώ κοστολογείται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του δημόσιου τομέα της υγείας και για να μπορεί ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) να καλύψει το ποσό αυτό ώστε τα νοσοκομεία να είναι ανταγωνιστικά σε συνθήκες ΓεΣΥ, θα πρέπει οι 149 γιατροί των κέντρων υγείας που θα λειτουργούν ως προσωπικοί γιατροί να εγγράψουν στους καταλόγους τους το 1/3 των δικαιούχων του συστήματος (190,000 πολίτες). Αυτό σημαίνει ότι ο κατάλογος του κάθε προσωπικού γιατρού θα πρέπει να περιλαμβάνει 1.200 δικαιούχους του συστήματος.


Τα πιο πάνω ανέφερε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του ΟΚΥπΥ, ο λειτουργός του οργανισμού Χαράλαμπος Χαριλάου. Μνεία έκανε ο κ. Χαριλάου στα κίνητρα που θα δοθούν από τον ΟΚΥπΥ στους γιατρούς του Δημοσίου, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει κονδύλι ύψους 1,2 εκατ. ευρώ για τους προσωπικούς γιατρούς. Πιο συγκεκριμένα, ο κάθε προσωπικός γιατρός θα λαμβάνει 10 ευρώ για κάθε δικαιούχο που εγγράφει στον κατάλογό του. Συνεπώς, ένας γιατρός μπορεί να δει τις ετήσιες απολαβές του να αυξάνονται κατά 25.000 ευρώ, δεδομένου ότι βάσει της νομοθεσίας ο αριθμός των δικαιούχων στους καταλόγους δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 2.500. Ο κ. Χαριλάου αναφέρθηκε παράλληλα και στην αύξηση της τάξης του 15% που προβλέπουν τα συμβόλαια του ΟΚΥπΥ, σημειώνοντας ότι η μέση αύξηση για κάθε γιατρό ανέρχεται στις 8.000 περίπου ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, ο ΟΚΥπΥ αναμένει νομική άποψη σε σχέση με την ασφαλιστική κάλυψη των αποσπασμένων στον οργανισμό γιατρών. Μέχρι σήμερα η κάλυψή τους γινόταν από κράτος και ο ΟΚΥπΥ διερωτάται εάν το κράτος θα συνεχίσει να τους προσφέρει αυτή την υπηρεσία ή εάν θα πρέπει ο ίδιος ο οργανισμός να τους καλύπτει. Για τους γιατρούς που θα αποδεχθούν τα συμβόλαια του οργανισμού ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει κονδύλι για την ασφαλιστική τους κάλυψη. Ο προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ ανέρχεται στα 68.729.480 εκατ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται τα όποια κενά παρατηρηθούν στα νοσοκομεία, στο πλαίσιο της αυτονόμησής τους, να καλυφθούν με συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Εντός του 2019 τα κρατικά νοσηλευτήρια θα ενισχυθούν με 40 γραφείς, 20 γιατρούς, 60 νοσηλευτές και 175 φροντιστές υγείας. Τα σχετικά κονδύλια περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό.
Ανάμεσα σε άλλα, στον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται και κονδύλι ύψους 300.000 το οποίο θα καλύψει την ενοικίαση γραφείων από τον οργανισμό, ενώ 80.000 προορίζονται για την αγορά εξοπλισμού γραφείου και επίπλων. 45.000 ευρώ προϋπολογίζονται για την εκπαίδευση του προσωπικού, ενώ ποσό 300.000 ευρώ προορίζεται για κάλυψη εκστρατειών διαφήμισης του οργανισμού σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών ενόψει ΓεΣΥ. Επίσης, 420.000 ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για δικαιώματα εμπειρογνωμόνων για ετοιμασία μελετών που αφορούν την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, την αξιολόγηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, καθώς και άλλων θεμάτων που αφορούν τα δημόσια νοσηλευτήρια και τα κέντρα υγείας.
<+ONOMA_kato>ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΜΑΣΤΑ <+ONOMA_kato>

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Συνάντηση Μπλίνκεν - Κόμπου: Έναρξη στρατηγικού διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μπλίνκεν - Κόμπου: Έναρξη στρατηγικού διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου

Συνάντηση Μπλίνκεν - Κόμπου: Έναρξη στρατηγικού διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου

Ο Πρ. Χριστοδουλίδης στηρίζει επανεκλογή Φον ντερ Λάιεν και Μέτσολα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πρ. Χριστοδουλίδης στηρίζει επανεκλογή Φον ντερ Λάιεν και Μέτσολα

Ο Πρ. Χριστοδουλίδης στηρίζει επανεκλογή Φον ντερ Λάιεν και Μέτσολα

Ο Πούτιν απομάκρυνε τους υφυπουργούς Άμυνας και διόρισε συγγενή του
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν απομάκρυνε τους υφυπουργούς Άμυνας και διόρισε συγγενή του

Ο Πούτιν απομάκρυνε τους υφυπουργούς Άμυνας και διόρισε συγγενή του

Παγκύπριες: Αναστάτωση για το γραπτό των Μαθηματικών Κατεύθυνσης - Τι ζητούν οι γονείς (φώτο)
ΚΥΠΡΟΣ

Παγκύπριες: Αναστάτωση για το γραπτό των Μαθηματικών Κατεύθυνσης - Τι ζητούν οι γονείς (φώτο)

Παγκύπριες: Αναστάτωση για το γραπτό των Μαθηματικών Κατεύθυνσης - Τι ζητούν οι γονείς (φώτο)

Απέστειλε καταγγελία στον INTOSAI κατά του Ελεγκτή η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου
ΚΥΠΡΟΣ

Απέστειλε καταγγελία στον INTOSAI κατά του Ελεγκτή η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου

Απέστειλε καταγγελία στον INTOSAI κατά του Ελεγκτή η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου