12 λωρίδες προσούτο
2 αχλάδια ώριμα, σφιχτά, κομμένα στη μέση, καθαρισμένα από τα κουκούτσια
2 μεγάλες χούφτες φυλλαράκια ρόκας
1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
μερικές φλούδες παρμεζάνας, κομμένες με αποφλοιωτή
24 οδοντογλυφίδες
αλάτι
Εκτέλεση
Κόβετε κάθε μισό αχλάδι σε τέσσερα μικρότερα κομμάτια από το κοτσάνι προς τα κάτω, σαν λωρίδες. Από τα δεκαέξι κομμάτια που θα κόψετε θα χρειαστείτε τα δώδεκα. Κρατάτε τα υπόλοιπα για να τα σερβίρετε σαν φρούτο. Ρίχνετε τα αχλάδια σ’ ένα μπολ και τα ραντίζετε με το χυμό του λεμονιού και λίγο αλάτι.
Απλώνετε μια λωρίδα προσούτο στον πάγκο εργασίας και πάνω της τοποθετείτε από ένα κομμάτι αχλάδι, φυλλαράκια ρόκας και λίγες φλούδες παρμεζάνας. Τυλίγετε το προσούτο γύρω από το αχλάδι και τα υπόλοιπα υλικά ώστε να σχηματιστεί ένα ρολό. Το στερεώνετε με δύο οδοντογλυφίδες. Συνεχίζετε έτσι με όλα τα υλικά και φτιάχνετε δώδεκα ρολά.
Κόβετε κάθε ρολό στη μέση ανάμεσα από τις οδοντογλυφίδες και σχηματίζετε είκοσι τέσσερα μικρότερα ρολά, το καθένα με την οδοντογλυφίδα του. Σερβίρετε αμέσως σε πιατέλα.
Για τις κρέπες
1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
1 φλιτζάνι αλεύρι φαρίνα
1 φλιτζανάκι του καφέ νερό χλιαρό
2 κουτ. σούπας βούτυρο λειωμένο
2 αβγά
λίγο αλάτι
λίγο βούτυρο για το ψήσιμο
Για τη γέμιση
350γρ. σπανάκι
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
¾ φλιτζανιού άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι γραβιέρα χοντροτριμμένη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι
Για τη σος
1½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος για μαγειρική
1 ½ φλιτζάνι γραβιέρα χοντροτριμμένη
πιπέρι λευκό
Εκτέλεση
Χτυπάτε όλα τα υλικά του χυλού για τις κρέπες στο μπλέντερ κι αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο για 2 ώρες. Βουτυρώνετε ελαφρά ένα τηγανάκι διαμ. 14εκ. και το βάζετε να ζεσταθεί στη φωτιά. Έχοντας σαν μεζούρα ένα φλιτζάνι του καφέ ρίχνετε μίγμα για κρέπες στο καυτό τηγανάκι, γυρίζοντας κυκλικά τηγάνι ώστε να πάει παντού. Αφού ψηθεί η κρέπα από τη μια πλευρά, γυρίζετε να ψηθεί κι από την άλλη. Συνεχίζετε μέχρι να ψήσετε όλες τις κρέπες και από τις δύο πλευρές και τις φυλάτε σε πιατέλα.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια. Προσθέτετε το σπανάκι και μαγειρεύετε μέχρι να μαραθεί και να στεγνώσει εντελώς από τα υγρά του. Καλού κακού το σουρώνετε. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τον άνηθο και ανακατεύετε. Μόλις κρυώσει το σπανάκι προσθέτετε το τριμμένο τυρί.
Σε κάθε κρέπα βάζετε από 1 μεγάλη κουταλιά γέμιση και την τυλίγετε σε ρολό και τοποθετείτε το κάθε ρολό σε ταψί. Επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσουν όλες οι κρέπες και η γέμιση. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος και προσθέτετε το τυρί. Ανακατεύετε καλά και πιπερώνετε. Περιχύνετε τις κρέπες και τις ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά με σκεπασμένο το ταψί με μια λαδόκολλα. Στο τέλος βγάζετε τη λαδόκολλα και ψήνετε για 5 λεπτά ακόμα στο γκριλ.
Μπάλες τυριού με ρόδι
250 γρ. μαλακό τυρί κρέμα όπως Philadelfia
100 γρ. μασκαρπόνε
180 γρ. άλλο τυρί τριμμένο μαλακό λευκό (μπορείτε και ροκφόρ για πιο πικάντικη γεύση)
2 κ.σ βούτυρο
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα αμύγδαλα
Ελάχιστο αλάτι και πιπέρι
1 φλιτζάνι σπόρια από ρόδι
Εκτέλεση
Αναμιγνύετε στο Multi όλα σας τα τυριά και τ'αφήνετε στην άκρη.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το βούτυρο και το προσθέτετε στο Multi, μαζί με τα αμύγδαλα, το αλάτι και το πιπέρι.
Μόλις έχει γίνει ένα λείο μείγμα, δημιουργούμε με τα χέρια μας μια μεγάλη μπάλα την οποία τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να "σταθεί" στο ψυγείο.
Βάζετε τα σπόρια ροδιού σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει τα νερά.
Το λιγότερο που χρειάζεται η μπάλα για να γίνει στέρεη είναι 1 ώρα, όμως μπορείτε να την αφήσετε στο ψυγείο και μια μέρα πριν από το τραπέζι που έχετε προγραμματίσει και την επόμενη μέρα θα τοποθετήσετε τα σπόρια ροδιού.
Σε μια καθαρή επιφάνεια απλώνετε τα σπόρια του ροδιού και κυλάτε την μπάλα ώστε να κολλήσουν πάνω. Μπορεί να πρέπει μερικά να τα τοποθετήσετε εσείς.
Παρουσιάζετε την τυρόμπαλα με κρακεράκια γύρω γύρω!
Γαρίδες ψητές με σάλτσα
Βάζετε σε ταψάκι τις γαρίδες, πασπαλίζετε με λίγο αλάτι, λάδι, πιπέρι και πάπρικα και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο. Τις σερβίρετε με ένα εύκολο ντιπ ντομάτας ή γλυκόξυνης σάλτσας που μπορείτε για ευκολία να πάρετε έτοιμη από το σούπερ μάρκετ.
Μικρές μπουσκέτες ψωμιού σε διάφορες γεύσεις
Πρωτότυπες γευστικά μπρουσκέτες με μπλε τυρί, ή ροκφόρ με ρόκα και ξερά σύκα. Γενικά να ξέρετε το πράσινο τυρί συνδυάζεται τέλεια με γλυκές μαρμελάδες και φρούτα.
Ατομικές αραβικές πιτούλες με ψητό κοτόπουλο και φρέσκα λαχανικά
Πανεύκολο και γευστικό μεζεδάκι, που μπορεί να γίνει με το κοτόπουλο που θα έχετε φτιάξει από την... προηγουμένη. Ψιλοκόψτε και λαχανικά όπως αγγούρι, μαροούλι, πιπεριά κόκκινη και συνοδεύστε με γλυκόξΙνη σάλτσα.
Καλά να περνάτε και Καλή Χρονιά.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.