Χάκερ είχαν για τρία χρόνια πρόσβαση σε χιλιάδες εσωτερικά διπλωματικά τηλεγραφήματα κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Κομισιόν, την οποία απέκτησαν μέσω εκστρατείας phishing με στόχο Κύπριους διπλωμάτες, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «New York Times».
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για υποκλοπή πέραν των 1.100 τηλεγραφημάτων, την οποία εντόπισε η ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας Area 1. Η εφημερίδα δημοσιοποιεί στην ιστοσελίδα της ένα μέρος των τηλεγραφημάτων που της παρείχε η Area 1, αναφέροντας πως αποκαλύπτουν τη νευρικότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων - και όχι μόνο - σε σχέση μεταξύ άλλων με τη διακυβέρνηση Τραμπ και την ανησυχία πως το Ιράν μπορεί να επαναφέρει το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Η επίθεση έγινε με τη μέθοδο του phishing, δηλαδή μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε διπλωμάτες στην Κύπρο, τα οποία περιείχαν συνδέσμους που οδηγούσαν σε ιστοσελίδες με κακόβουλο λογισμικό. Το λογισμικό έδινε πρόσβαση στους υπολογιστές των χρηστών, όπου περιέχονταν και οι κωδικοί του συστήματος COREU της ΕΕ.
Το COREU αποτελεί σύστημα εσωτερικής επικοινωνίας μέσω του οποίου το κάθε ΥΠΕΞ κράτους μέλους ενημερώνει τα άλλα 27 καθώς και την Κομισιόν για τις επαφές του με αξιωματούχους τρίτων χωρών εκτός της ΕΕ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι χάκερ παραπέμπουν σε πρακτικές ειδικής μονάδας του κινεζικού στρατού. Ωστόσο, η εκτίμηση αυτή δεν επιβεβαιώνεται από το δημοσίευμα.
Σε ένα τηλεγράφημα, Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναφέρονται στην αμφιλεγόμενη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν στο Ελσίνκι τον περασμένο Ιούλιο ως «επιτυχημένη (τουλάχιστον για τον Πούτιν)». Σε άλλο, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εμφανίζεται να χαρακτηρίζει τη στάση του Τραμπ απέναντι στο Πεκίνο ως «μπόξινγκ χωρίς κανόνες».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ίδιοι χάκερ παραβίασαν δίκτυα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και του αμερικανικού οργανισμού AFL-CI,O σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (TPP), στο οποίο δεν συμμετείχε η Κίνα.
Όπως πληροφορείται ο «Π», το κυπριακό ΥΠΕΞ έχει αντιμετωπίσει και στο παρελθόν τέτοια περιστατικά, αποτρέποντάς τα σε κάποιες περιπτώσεις. Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι γνωστό στις αρχές της ΕΕ εδώ και περίπου έναν μήνα.
Σε εξέλιξη η έρευνα σε Κύπρο και ΕΕ
Κληθείς από τον «Π» να σχολιάσει το δημοσίευμα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως το περιστατικό είναι σε γνώση της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνησή του σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την αρμόδια υπηρεσία στην Κύπρο. Ο κ. Χριστοδουλίδης ήταν προσεκτικός στις δηλώσεις του, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα που να είναι εντελώς απροσπέλαστο. Για αυτό στο ΥΠΕΞ γίνονται συνεχείς αναβαθμίσεις και γίνονται άλλες προληπτικές ενέργειες, πρόσθεσε.
Όπως σημειώνει η «New York Times», η διαρροή θυμίζει τη δημοσιοποίηση 25.000 διπλωματικών τηλεγραφημάτων από την ιστοσελίδα WikiLeaks το 2010, όμως η νέα διαρροή είναι μικρότερης έκτασης και περιλαμβάνει έγγραφα χαμηλής διαβάθμισης, τα οποία έχουν την ένδειξη πως είναι περιορισμένης πρόσβασης. Ακόμα, τα τηλεγραφήματα δεν δημοσιοποιήθηκαν από τους χάκερ, γεγονός που παραπέμπει σε κλασσική περίπτωση κατασκοπίας, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών που μίλησε στην εφημερίδα υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα πιο απόρρητα τηλεγραφήματα φυλάσσονται σε εντελώς διαφορετική βάση δεδομένων, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία αναβάθμισης. Ακόμα, διπλωματικά τηλεγραφήματα που αφορούν πιο σοβαρά ζητήματα, όπως τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δεν είναι προσβάσιμα από το διαδίκτυο και βρίσκονται σε άλλο μέρος του συστήματος.
Ενδεικτικό του χαρακτήρα των τηλεγραφημάτων που περιέχονται στο COREU είναι και το μόνο από τα τηλεγραφήματα που αφορά την Κύπρο – μεταξύ τουλάχιστον των όσων δημοσιοποίησε χθες η «New York Times». Το τηλεγράφημα που εστάλη από το κυπριακό ΥΠΕΞ αφορά την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στις 3 Ιανουαρίου 2018 στη Σαουδική Αραβία, συνοδεία του τέως υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, και οι συναντήσεις που είχαν με τον βασιλιά Σαλμάν και άλλους αξιωματούχους.
Στο τηλεγράφημα καταγράφονται οι ανησυχίες που εξέφρασε στην κυπριακή αντιπροσωπεία η σαουδαραβική πλευρά σε σχέση με τις παρεμβάσεις του Ιράν στα εσωτερικά των χωρών της περιοχής, καθώς και η πεποίθηση του Ριάντ πως η συμφωνία για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της χώρας επέτρεψε στη χώρα να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία. Αναφέρεται ακόμα πως έγινε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.