Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι εμπιστεύτηκε τον Χρήστο Στυλιανίδη για να γίνει το «πρόσωπο της Ευρώπης» στον κόσμο, αναθέτοντάς του ένα από τα πιο απαιτητικά και δύσκολα χαρτοφυλάκια: αυτό της Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων.
Παρακολουθώντας το βίντεο με τις σημαντικότερες αποστολές του Επιτρόπου Στυλιανίδη τα τελευταία 4 χρόνια, διαπιστώνουμε πόσο σημαντικό έργο έχει επιτελέσει. Είναι γι’ αυτό που ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι ο Στυλιανίδης έχει δημιουργήσει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο και εντός και εκτός Ευρώπης.
Διαβάστε επίσης: Γιούνκερ: Ο Χρήστος Στυλιανίδης εκπροσωπεί τις αξίες της ΕΕ (βίντεο)
Από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή μέχρι την Ασία και τη Λατινική Αμερική, αλλά και στο «σπίτι» μας, την Ευρωπαϊκή ήπειρο, ο Χρήστος Στυλιανίδης εκφράζει με πρακτικό και χειροπιαστό τρόπο την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τα κράτη-μέλη της, είναι η ηγέτιδα δύναμη στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως. Μόνος του ο ετήσιος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα αυτό ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ!
Στον κόσμο…
Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας του μετά την παραλαβή του Βραβείου «Γιάννος Κρανιδιώτης», ένα από τα μεγάλα του πάθη είναι η εκπαίδευση σε περιοχές κρίσεων. Μια «εποικοδομητική εμμονή», όπως συνηθίζει να λέει με χιούμορ.
Με δική του πρωτοβουλία αύξησε το ποσοστό του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διατίθεται για την εκπαίδευση σε περιοχές κρίσεων από 1% το 2015 σε 8% το 2018. Το 2019 αυτό το ποσοστό θα ανέλθει σε 10%.
Από το 2015 διατέθηκαν για το σκοπό αυτό 302 εκατομμύρια ευρώ και επωφελήθηκαν πάνω από 6 εκατομμύρια παιδιά σε πενήντα χώρες!
Ο Χρήστος Στυλιανίδης ξεκίνησε τη θητεία του ως Επίτροπος την 1η Νοεμβρίου 2014. Λίγες μέρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έκανε αποδεκτή την πρόταση Γιούνκερ και τον διόρισε Ευρωπαίο Συντονιστή για τον ιό του Έμπολα. Ευθύνη του ο συντονισμός των ενεργειών της ΕΕ για αντιμετώπιση του ιού του Έμπολα, σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Υγείας.
Έτσι ο Χρήστος Στυλιανίδης βρέθηκε στην πρώτη γραμμή. Αγνόησε τον κίνδυνο που υπήρχε και επισκέφθηκε προσωπικά, λίγες μόνο μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τις περιοχές που κτυπήθηκαν από τον ιό.
Για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα στις χώρες της Αφρικής, η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με τα κράτη-μέλη διέθεσαν από το 2014 μέχρι σήμερα πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Και στην Ευρώπη
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε και το εξής πολύ σημαντικό για τον Χρήστο Στυλιανίδη: «Σε στιγμές ανάγκης, οι Ευρωπαίοι ξέρουν ότι μπορούν να βασιστούν στο Χρήστο». Διότι «ο Χρήστος ουδέποτε δίστασε να υπερασπιστεί όποτε χρειάστηκε τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας» παντού στην Ευρώπη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Μηχανισμός Έκτακτης Ανάγκης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη. Αυτός ο Μηχανισμός δημιουργήθηκε, με δική του πρωτοβουλία, σε χρόνο ρεκόρ για τα ευρωπαϊκά θεσμικά δεδομένα. Μέσω του Μηχανισμού η Ελλάδα, για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των προσφύγων που φιλοξενεί, μέχρι το Μάρτιο του 2019, θα λάβει 645 εκατομμύρια ευρώ.
Μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία του Κύπριου Επιτρόπου είναι η γνωστή πρότασή του με το όνομα rescEU. Η πρόταση έχει στόχο να αναβαθμίσει το υπάρχον ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Ο Στυλιανίδης, αντιλήφθηκε γρήγορα τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Συνεχίζει να οργώνει κυριολεκτικά την Ευρώπη παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα του rescEU. Δίνει έμφαση στην ετοιμότητα και πρόληψη και την καλλιέργεια της ανάλογης κουλτούρας. Η υλοποίηση του rescEU θα ενσαρκώσει στην πράξη τη συνεργασία και την αλληλεγγύη της «Ευρώπης που προστατεύει».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.