Την πρότασή της προκειμένου η Ε.Ε. να έχει μηδενικές εκπομπές αερίων διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050, χωρίς όμως επιπτώσεις στην οικονομία, παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η στρατηγική δείχνει πώς «η Ευρώπη μπορεί να δείξει τον δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα, επενδύοντας σε ρεαλιστικές τεχνολογικές λύσεις, στην ισχυροποίηση των πολιτών και ευθυγραμμίζοντας τη δράση της σε βασικούς τομείς, όπως η βιομηχανική πολιτική, η χρηματοδότηση ή η έρευνα -ενώ παράλληλα θα εξασφαλίζεται η κοινωνική δικαιοσύνη για μια δίκαιη μετάβαση».
«Δεν μπορούμε να ζούμε ασφαλώς σε έναν πλανήτη, όταν το κλίμα είναι εκτός ελέγχου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι, αν μειώσουμε τις εκπομπές, θα θυσιάσουμε και το βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων. Τα τελευταία χρόνια δείξαμε πώς μειώνονται οι εκπομπές και ταυτοχρόνως δημιουργούνται ευημερία, τοπικές θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας και βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, Μάρος Σέφτσοβιτς, προσθέτοντας ότι «είναι πλέον ρεαλιστικό να καταστεί η Ευρώπη, έως το 2050, κλιματικά ουδέτερη και ευημερούσα, ενώ δεν θα μείνει πίσω κανένας Ευρωπαίος και καμία περιφέρεια».
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Δράσης για το Κλίμα και την Ενέργεια, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε υπογράμμισε πως «η ΕΕ έχει ήδη ξεκινήσει τον εκσυγχρονισμό και τον μετασχηματισμό προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία» και πως υλοποιώντας αυτήν τη στρατηγική «θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη σημαντική οικονομία παγκοσμίως έως το 2050». Σύμφωνα με την Επιτροπή, η κλιματική ουδετερότητα είναι αναγκαία για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού που αφορούν τη θερμοκρασία.
Ειδικότερα, σε συνέχεια της πρόσκλησης που απηύθυνε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Μάρτιο του 2018, η Επιτροπή συνέταξε ένα συνολικό σχέδιο για ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον που θα καλύπτει σχεδόν όλες τις πολιτικές της ΕΕ και θα συμβαδίζει με τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού που είναι να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να διατηρηθεί στους 1,5 βαθμούς.
Πρόκειται για μια κοινή δράση σε επτά τομείς: ενεργειακή απόδοση- εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας- καθαρές, ασφαλείς και συνδεδεμένες μετακινήσεις- ανταγωνιστική βιομηχανία και κυκλική οικονομία- υποδομές και διασυνδέσεις- βιοικονομία και φυσικές καταβόθρες διοξειδίου του άνθρακα- δέσμευση και αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα για την αντιμετώπιση των υπολειπόμενων εκπομπών.
Σχολιάζοντας τις προτάσεις της Επιτροπής, το Δίκτυο Δράσης για το Κλίμα χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» τη στρατηγική για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας στην Ευρώπη μέχρι το 2050. Ωστόσο, επισήμανε πως δεν είναι αρκετή προκειμένου να εκπληρωθεί ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου.
«H ΕΕ θα πρέπει να απαλλαγεί από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πλήρως μέχρι το 2040 και να αυξήσει σημαντικά τον στόχο της για το 2030, ακόμη και πέρα από τη μείωση κατά 55% που ορισμένα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητούν», επισημαίνει η σημερινή ανακοίνωση του Δικτύου.
Πηγή: Euronews
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.