Στις 24 Οκτωβρίου, το ΕΚ ενέκρινε νέους κανόνες για την διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την διατήρηση της εσωτερικής ασφάλειας σε 30 Ευρωπαϊκές χώρες.
Τα μέτρα στοχεύουν, μεταξύ άλλων και καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του διασυνοριακού εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης.
Το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν
Είναι ένα κεντρικό σύστημα πληροφοριών μεγάλης κλίμακας που υποστηρίζει τους ελέγχους προσώπων και αντικειμένων στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν και ενισχύει την επιβολή του νόμου.
Ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων.
Τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ βρίσκονται υπό πίεση και μερικές χώρες , με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος αλλά και εξαιτίας της εισροής προσφύγων από το 2015, έχουν ενεργοποιήσει τους ελέγχους στα εσωτερικά τους σύνορα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια προσπάθεια να διαφυλάξει την επιβίωση της ζώνης Σένγκεν αλλά και να ενισχύσει τα κοινά εξωτερικά σύνορα, κατέθεσε το Δεκέμβρη νομοθετικό πακέτο, με στόχο την ανανέωση των σημερινών κανόνων.
«Το ΣΠΣ, θα παραμείνει το μεγαλύτερο, πιο χρησιμοποιημένο, καλύτερα εφαρμόσιμο σύστημα πληροφοριών στον τομέα της ελευθερία, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης και συνεχίσει να παρέχει περισσότερη ασφάλεια στους πολίτες», είπε ο εισηγητής της έκθεσης του ΕΚ Κάρλος Κοέλο (ΕΛΚ, Πορτογαλία).
Οι βασικές μεταρρυθμίσεις
Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, ενισχύεται η ανταλλαγή πληροφοριών και προστίθενται ειδοποιήσεις για υπηκόους τρίτων χωρών που υπόκεινται σε απόφαση επιστροφής.
«Για την ώρα, τα κράτη μέλη δεν ανταλλάσσουν πληροφορίες εάν ένας υπήκοος τρίτης χώρας έχει λάβει την απόφαση επιστροφής ή όχι. Λόγο αυτής της έλλειψης ανταλλαγής πληροφοριών, ένας υπήκοος τρίτης χώρας που είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει μπορεί πολύ εύκολα να ξεφύγει αυτή την υποχρέωση, με το να πηγαίνει σε ένα άλλο κράτος μέλος» εξηγεί ο συν-εισηγητής Jeroen Lenaers (EPP, NL).
Πλέον τα κράτη μέλη θα είναι υποχρεωμένα να μοιραστούν πληροφορίες τρομοκρατικών επιθέσεων μεταξύ τους , και θα πρέπει επίσης να δημιουργήσουν ειδοποιήσεις και να ανταλλάσσουν σχετικά στοιχεία. Θα υπάρχουν νέες προειδοποιήσεις για παιδία που βρίσκονται σε κίνδυνο ή είναι εκτεθειμένα σε βία και ειδοποιήσεις για τον εντοπισμό εγκληματιών, καθώς και αυξημένη χρήση βιομετρικών στοιχείων.
Επίσης, ενισχύονται οι κανόνες προστασίας δεδομένων, και η εποπτεία από τις αρχές προστασίας δεδομένων.
Background
Το ΣΠΣ δημιουργήθηκε το 1990 μετά την κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν.
Η σημερινή του μορφή (γνωστή ως «ΣΠΣ ΙΙ») εγκρίθηκε το 2006 και άρχισε να λειτουργεί το 2013.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία για τα νέα μέτρα τον Ιούνιο, η οποία εγκρίθηκε από την επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ.
Τα επόμενα βήματα
Μετά την ψηφοφορία στην ολομέλεια, τα μέτρα πρέπει να εγκριθούν και από το Συμβούλιο προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή.
#OurEuropeOurFuture
#ΗΕυρώπηΕίναιΤοΜέλλονΜας
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.