Η Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών, Σεσίλια Βίκστρομ χαρακτήρισε την επίσκεψη στην πόλη τον Μάιο, ως μία συναισθηματική και ενημερωτική αποστολή
Το πόρισμα της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τη διερευνητική επίσκεψη Ευρωβουλευτών στην Αμμόχωστο τον περασμένο Μάιο, εξέτασαν χθες βράδυ τα μέλη της Επιτροπής στις Βρυξέλλες.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών, Σεσίλια Βίκστρομ, έκανε λόγο για μια πολύ ευαίσθητη, συναισθηματική και ενημερωτική αποστολή, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η Τουρκία αγνοεί πλήρως τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και πως η ΕΕ πρέπει να επιτείνει την πίεση προς την Τουρκία.
Συγκεκριμένα η Πρόεδρος της Επιτροπής επανέλαβε τις συστάσεις του σχεδίου της έκθεσης της Επιτροπής, που ζητά από την Κομισιόν, τα κράτη μέλη, την Ύπατη Εκπρόσωπο και το Συμβούλιο να καλέσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να φέρουν νέο ψήφισμα για κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την επιθετική της συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής προειδοποίησε ότι “ο χρόνος τελειώνει” για μια λύση καθώς “οι πολίτες ξεχνάνε πια το πώς ήταν να ζούνε μαζί, ξεχνάνε να μιλάει ο ένας τη γλώσσα του άλλου”.
Σημείωσε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε “πρόσφυγες στο κέντρο της Ευρώπης”, ότι “οι γενιές μεγαλώνουν και “αυτοί που θυμούνται το ενωμένο νησί πριν την επέμβαση και την κατοχή πεθαίνουν”. Υπενθύμισε το γεγονός ότι παρόμοια έκθεση είχε υποβληθεί από την ίδια Επιτροπή ξανά πριν 10 χρόνια.
Η έκθεση θα τεθεί σε ψηφοφορία στην επιτροπή στις 21 Νοεμβρίου.
Από την πλευρά του ο πολίτης που υπέβαλε την αναφορά, Λοϊζος Αυξεντίου, ζήτησε να υπάρξουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας από τη διεθνή κοινότητα, και ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Επιτροπής που συμφωνεί με την ίδια πρόταση. Υπενθύμισε την ανάγκη για defacto αλληλεγγύη των κρατών μελών της ΕΕ στα ζητήματα που μας ενώνουν, στη βάση της διακήρυξης του Ρόμπερτ Σούμαν. Σημείωσε ότι “είμαστε Ευρωπαίοι πρόσφυγες”, που “δεν ζούμε πια σε τέντες”, και οι οποίοι έχουν στερηθεί το θεμελιώδες δικαίωμα της ιδιοκτησίας.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν που ήταν παρών στη συνεδρίαση, τόνισε ότι η επιστροφή των Βαρωσίων είναι κομμάτι της επίλυσης του κυπριακού και διευκρίνισε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να στηρίξει τις προσπάθειες των δύο κοινοτήτων και του ΟΗΕ, αλλά και να βοηθήσει σε πιθανά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Σημείωσε μάλιστα ότι αν ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία διαπραγματεύσεων θα είναι με κυπριακή καθοδήγηση και κυπριακή ιδιοκτησία.
Αναφέρθηκε στο οδόφραγμα στη Δερύνεια αποδίδοντας τα σχετικά πρόβλημα για το θέμα αυτό στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Κατέληξε υπενθυμίζοντας ότι καλεί την Τουρκία να συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού.
Ο Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Λευτέρης Χριστοφόρου σημείωσε ότι το ζήτημα θα μπορούσε να λυθεί σε μια μέρα, αλλά η τουρκική πλευρά δεν κάνει τίποτα και επιβάλλει "το νόμο του δυνατού, το νόμο της ζούγκλας".
Ο Ευρωβουλευτής της GUE, Τάκης Χάτζηγεωργίου, επεσήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα, 44 χρόνια μετά την εισβολή. Σημείωσε ότι τα πρώτα χρόνια από την επέμβαση δεν υπήρχε περισσότερη πίεση και ζήτησε από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ να πάνε στην πόλη της Αμμοχώστου, και ειδικότερα τον αρμόδιο για την διεύρυνση Επίτροπο Γιοχάνες Χαν.
Από την πλευρά του ο Ευρωβουλευτής της ομάδας των Σοσιαλιστών Δημήτρης Παπαδάκης τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να πιεστεί για το θέμα, ειδικά τώρα που επιθυμεί να χτίσει γέφυρες με την ΕΕ.
Ο Ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Κώστας Μαυρίδης, συνέδεσε το ζήτημα με τις επικείμενες ευρωεκλογές και την δύναμη, ή την αδυναμία, όπως είπε, που νιώθουν οι πολίτες της ΕΕ.
Τέλος η Ευρωβουλευτής της ΕCR, Ελένη Θεοχάρους, κατήγγειλε μέλη του Ευρωκοινοβουλίου που έχουν μεταβεί στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και επαναλαμβάνουν, όπως είπε, τα τουρκικά επιχειρήματα.
Πηγή: ΚΥΠΕ / Αθανάσιος Αθανασίου
#ΗΕυρώπηΕίναιΤοΜέλλονΜας
#OurEuropeOurFuture
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.