Στην Ευρώπη, μετατράπηκε σε τραπεζική κρίση και κρίση κρατικών χρεών, με πολλές κυβερνήσεις να κρίνουν απαραίτητη την αύξηση των φόρων και τις μειώσεις των δαπανών, προκειμένου να μειώσουν τα ελλείμματα. Η ΕΕ βίωσε τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της.
Σήμερα στην ευρωζώνη το δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλότερο από ότι ήταν πριν από δέκα χρόνια. Στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 178,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2017 (103,1% το 2007), στην Ισπανία σε 98,3%, (35,6% το 2007) και στην Ιταλία έφτασε στο 131,8% το 2017 (99,8 το 2007).
Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έλαβαν σημαντικά μέτρα προκειμένου να διατηρήσουν την ακεραιότητα και τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης.
Η Τραπεζική Ένωση, ήταν ένα από αυτά. Στόχος της είναι να διασφαλιστεί ότι η εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών και η αποζημίωση των καταθετών στην τραπεζική ένωση θα διευθετούνται χωρίς να χρησιμοποιούνται τα χρήματα των φορολογουμένων, ενώ παράλληλα θα μειωθεί η πιθανότητα χρεοκοπίας των τραπεζών με την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος.
Επίσης, δημιούργησαν το Ευρωπαϊκό εξάμηνο, για να μπορούν συζητούν και να συντονίζουν τις οικονομικές πολιτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, να διασφαλίζουν τη στενή επίβλεψη των εθνικών προϋπολογισμών αλλά και να παρακολουθούν την εξέλιξη των εθνικών χρεών.
Στη διάρκεια της κρίσης η εμπιστοσύνη των επενδυτών μειώθηκε κατακόρυφα. Το σχέδιο Γιουνκέρ ή αλλιώς το ‘Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη’, δημιουργήθηκε για να μειώσει τα εμπόδια στις επενδύσεις καταργώντας εμπόδια.
Επίσης, δημιουργήθηκε η ένωση κεφαλαιαγορών για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αντλήσουν μετρητά από τις κεφαλαιαγορές παρά να εξαρτώνται αποκλειστικά από δάνεια από τράπεζες.
Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο τέλος
Ο επικεφαλής της επιτροπής Προϋπολογισμών του ΕΚ, Ζαν Αρτουί (Γαλλία, Φιλελεύθεροι), αποκάλεσε την Τραπεζική Ένωση ‘πολύ σημαντική ενέργεια’, ωστόσο επεσήμανε ότι η διακυβέρνηση της ευρωζώνης δεν είναι ακόμα απολύτων έτοιμη να αντιμετωπίσει τις οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις.
Τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης εξακολουθούν να είναι εμφανή σε ορισμένες χώρες της ΕΕ. Η Ελλάδα, βγήκε από το τελευταίο της πρόγραμμα πριν από ένα μήνα και η ανεργία της σήμερα ανέρχεται σε 19.5%. Η ανεργία των νέων εξακολουθεί να είναι υψηλή στην Ελλάδα με 33,4%, στην Ισπανία και στην Ιταλία με 30,8%.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.