ΕΚ: Απολογισμός Γιούνκερ και ομιλία Τσίπρα στην ατζέντα της εβδομάδας

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 10.9.2018
ΕΚ: Απολογισμός Γιούνκερ και ομιλία Τσίπρα στην ατζέντα της εβδομάδας
Οκτώ μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, οι ευρωβουλευτές θα προβούν σε απολογισμό του έργου της Eπιτροπής Γιούνκερ

Η τέταρτη και τελευταία ομιλία του Προέδρου της Κομισιόν Ζακ Κλοντ Γιούνκερ για την Κατάσταση της Ένωσης ( State of the Union Address) οκτώ μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 , η ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση στην ΕΕ, η ψήφιση για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή εποχή και το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία είναι από τα βασικά θέματα στην ατζέντα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο που συνέρχεται μεταξύ 10-13 Σεπτεμβρίου.


Ενώπιον της Ολομέλειας θα βρεθεί και ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ ο οποίος αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανάγκη να διασφαλίσει τη στήριξη της κοινής γνώμης και της αντιπολίτευσης στην αλλαγή του ονόματος, καθώς και στα επόμενα βήματα που απαιτούνται για μια ενδεχόμενη ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

Απολογισμός Γιούνκερ

Οκτώ μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, οι ευρωβουλευτές θα προβούν σε απολογισμό του έργου της Eπιτροπής Γιούνκερ.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ξεκινήσει τη συζήτηση της τέταρτης και τελευταίας ομιλίας του για την «Κατάσταση της Ένωσης» το πρωί της Τετάρτης. Αναμένεται να αναφερθεί στο έργο της Επιτροπής στους δέκα τομείς προτεραιότητας που έθεσε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της και να εξηγήσει τι σκοπεύει να πετύχει στο διάστημα μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων θα κάνουν και αυτοί απολογισμό του έργου της Επιτροπής και θα πουν τι περιμένουν από τα κράτη μέλη πριν τον ερχόμενο Μάιο.

Ο Πρωθυπουργός Τσίπρας στο ΕΚ για το μέλλον της Ευρώπης

Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο ένατος Ευρωπαίος ηγέτης που θα συζητήσει το μέλλον της Ευρώπης με τους Ευρωβουλευτές και τον Πρόεδρο της Επιτροπής, την Τρίτη το πρωί.

Η επόμενη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης έχει προγραμματιστεί για την πρώτη σύνοδο ολομέλειας του Οκτωβρίου στο Στρασβούργο με τον Εσθονό Πρωθυπουργό, Γιούρι Ράτας.
Πρώτος στη σειρά των ηγετών που ήλθαν στην Ολομέλεια για το μέλλον της Ευρώπης ήταν ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός και ακολούθησαν οι Πρωθυπουργοί της Κροατίας και της Πορτογαλίας , Ο Γάλλος Πρόεδρος, οι Πρωθυπουργοί του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας και της Πολωνίας.

Επανέρχονται στο ΕΚ οι κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας

Η ολομέλεια θα ψηφίσει τη θέση του ΕΚ σχετικά με τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή εποχή.

Δεδομένου ότι η ολομέλεια του ΕΚ αποφάσισε τον περασμένο Ιούλιο να επανεξετάσει την πρόταση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων, η συζήτηση της Τρίτης θα δώσει σε όλους τους ευρωβουλευτές την ευκαιρία να τοποθετηθούν και να συζητήσουν τις θέσεις που θα πρέπει να υπερασπιστεί το Κοινοβούλιο στις διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη. Η πρόταση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων και οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί θα ψηφιστούν την Τετάρτη.

Το κείμενο που θα προκύψει από τις ψηφοφορίες θα αποτελέσει την εντολή με βάση την οποία το Κοινοβούλιο θα διαπραγματευτεί με τις κυβερνήσεις στο Συμβούλιο, το οποίο είχε οριστικοποιήσει τις δικές του θέσεις το Μάιο του 2018.

Κράτος δικαίου στην Ουγγαρία

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία πριν διεξαχθεί ψηφοφορία που θα καλεί την Ένωση να αντιδράσει στις εξελίξεις στη χώρα.
Θεωρούν ότι οι εξελίξεις αυτές στοιχειοθετούν κίνδυνο σοβαρής παραβίασης των αξιών της. Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν θα παραστεί στη συζήτηση και θα παρουσιάσει τις απόψεις του κατά την έναρξη της συζήτησης.

Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών έχει ήδη συμφωνήσει ότι υπάρχει, πράγματι, κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης από την Ουγγαρία και προτείνει στην Ολομέλεια να καλέσει, με ψήφισμά της τα κράτη μέλη της ΕΕ να κινήσουν τη διαδικασία που προβλέπει το Αρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ για την αντιμετώπιση απειλής κατά των ιδρυτικών αξιών της ΕΕ, οι οποίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό στη δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θα είναι η πρώτη φορά που το ΕΚ προτείνει την ενεργοποίηση του άρθρου 7 λόγω σοβαρής απειλής κατά του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε κράτος μέλος.

Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στην Ολομέλεια του ΕΚ

Ο Πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) Ζόραν Ζάεφ μιλάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη το πρωί.

Αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανάγκη να διασφαλίσει τη στήριξη της κοινής γνώμης και της αντιπολίτευσης στην αλλαγή του ονόματος, καθώς και στα επόμενα βήματα που απαιτούνται για μια ενδεχόμενη ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

Η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ υπέγραψαν προκαταρκτική συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της τελευταίας τον περασμένο Ιούνιο, μετά δύο δεκαετίες αντίθεσης για το ζήτημα λόγω της οποίας η Ελλάδα έχει ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Το νέο όνομα που έχει προταθεί είναι "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας".

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το όνομα, το οποίο έχει ήδη επικυρωθεί επισήμως από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, θα τεθεί σε δημοψήφισμα στη χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να ψηφίσει έκθεση που θα αξιολογεί την έκθεση της Επιτροπής για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας που δημοσιεύθηκε νωρίτερα το 2018, αργότερα αυτό το φθινόπωρο.

Άλλα θέματα στην ατζέντα

Οι Ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (ΕΣΑ), το οποίο θα προσφέρει ευκαιρίες σε νέους για εθελοντισμό.

Μόλις το Συμβούλιο εγκρίνει επίσημα το κείμενο, οργανώσεις και νέοι θα μπορούν να να υποβάλλουν αιτήσεις για δραστηριότητες στο πλαίσιο του νέου προγράμματος.

Το πρόγραμμα είναι ανοικτό σε άτομα ηλικίας 17 έως 30 ετών που μπορούν να υποβάλουν αίτηση για δραστηριότητες που σχετίζονται με την εκπαίδευση, την υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος, την πρόληψη καταστροφών, την παροχή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, υποδοχή μεταναστών και αιτούντων άσυλο. Τα έργα θα διαχειρίζονται οργανισμοί που είναι αναγνωρισμένοι από την Επιτροπή βάσει συστήματος «ποιοτικής σήμανσης».


Για την περίοδο 2018-2020 προβλέπεται συνολικός προϋπολογισμός ύψους 375,6 εκατ. ευρώ. Η πρώτη προκήρυξη για χρηματοδότηση αναμένεται να δημοσιευθεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πρόσθετο προϋπολογισμό ύψους 1,26 δισ. ευρώ για την δημοσιονομική περίοδο 2021-2027 για τις δραστηριότητες που καλύπτονται από το νέο αυτό πρόγραμμα.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν το 2017 από σεισμούς στην Ελλάδα, πλημμύρες στη Βουλγαρία και τη Λιθουανία και καταιγίδες στην Πολωνία.

Η ενίσχυση περιλαμβάνει 2.535.796 ευρώ για έργα στην Ελλάδα, 16.918.941 ευρώ για τη Λιθουανία, 12.279.244 ευρώ για την Πολωνία, και 2.258.225 ευρώ για τη Βουλγαρία. Οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν θανάτους και μεγάλες καταστροφές.

Στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο θα μιλήσει την Τρίτη ο Πρόεδρος του Λιβάνου Michel Aoun.

Η Ολομέλεια θα ψηφίσει επίσης για τους ελέγχους ρευστών διαθεσίμων που εισέρχονται ή εξέρχονται από την Ένωση, την Ευρωπαϊκή στρατηγική για τις πλαστικές ύλες σε μια κυκλική οικονομία, μέτρα για την πρόληψη και καταπολέμηση της ηθικής και σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, στους δημόσιους χώρους και στην πολιτική ζωή της ΕΕ, τον αντίκτυπο της πολιτικής συνοχής της ΕΕ στη Βόρεια Ιρλανδία, το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης κατά της μικροβιακής αντοχής (ΜΑ) στο πλαίσιο της προσέγγισης «Μια υγεία» και τη δημιουργία ενιαίας ψηφιακής πύλης.

Θα συζητήσει επίσης την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ, την κατάσταση στη Λιβύη και τη Μεσόγειο (Δήλωση Μογκερίνι), την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Κίνας και περιπτώσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ουγκάντα, την Μυανμάρ και την Καμπότζη.


Πηγή: ΚΥΠΕ / Κυριακή Χριστοδούλου


#ΗΕυρώπηΕίναιΤοΜέλλονΜας


#OurEuropeOurFuture

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Στην Εντατική εθνοφρουρός: Αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά την πρωινή άσκηση - Τι λέει το Υπ. Άμυνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Εντατική εθνοφρουρός: Αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά την πρωινή άσκηση - Τι λέει το Υπ. Άμυνας

Στην Εντατική εθνοφρουρός: Αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά την πρωινή άσκηση - Τι λέει το Υπ. Άμυνας

Λωρίδα της Γάζας: Αιματηρό ισραηλινό πλήγμα με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στην Χαν Γιουνίς
ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Αιματηρό ισραηλινό πλήγμα με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στην Χαν Γιουνίς

Λωρίδα της Γάζας: Αιματηρό ισραηλινό πλήγμα με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στην Χαν Γιουνίς

Μιλλιέτ: Η εξομάλυνση σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας θα δοκιμαστεί στις 20 Ιουλίου

Μιλλιέτ: Η εξομάλυνση σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας θα δοκιμαστεί στις 20 Ιουλίου

Μιλλιέτ: Η εξομάλυνση σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας θα δοκιμαστεί στις 20 Ιουλίου

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Ζητά ισότιμο ανταγωνισμό με τα παραρτήματα ξένων και ιδιωτικών πανεπιστημίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Ζητά ισότιμο ανταγωνισμό με τα παραρτήματα ξένων και ιδιωτικών πανεπιστημίων

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Ζητά ισότιμο ανταγωνισμό με τα παραρτήματα ξένων και ιδιωτικών πανεπιστημίων

Σφετερισμός ε/κ περιουσιών: Συμβόλαια αγοραπωλησιών και προμήθειες «καίνε» την 49χρονη Γερμανίδα μεσίτρια
ΚΥΠΡΟΣ

Σφετερισμός ε/κ περιουσιών: Συμβόλαια αγοραπωλησιών και προμήθειες «καίνε» την 49χρονη Γερμανίδα μεσίτρια

Σφετερισμός ε/κ περιουσιών: Συμβόλαια αγοραπωλησιών και προμήθειες «καίνε» την 49χρονη Γερμανίδα μεσίτρια