Η εναρκτήρια συνεδρίαση της ευρωπαϊκής κοινής δράσης για τον εμβολιασμό πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι. Την εν λόγω κοινή δράση συντονίζει η Γαλλία και την χρηματοδοτεί κυρίως το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγεία, με 3.500.000 ευρώ επί τριετή περίοδο και συνολικό προϋπολογισμό 5 800 000 ευρώ. Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση συμμετείχαν 17 κράτη μέλη της ΕΕ, η Νορβηγία, η Σερβία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Δημοκρατία της Μολδαβίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Υπουργεία Υγείας, καθώς και διεθνή ινστιτούτα, οργανώσεις και φορείς λήψης αποφάσεων, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, πανεπιστήμια 20 χωρών και ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και των κατασκευαστών, όλοι τους εργαζόμενοι σε πολιτικές εμβολιασμού.
Σκοπός της κοινής δράσης είναι η ανταλλαγή εργαλείων που να ενισχύουν τις αντιδράσεις -σε εθνικό επίπεδο- στις προκλήσεις του εμβολιασμού, και η προώθηση της βιώσιμης συνεργασίας -σε ευρωπαϊκό επίπεδο- για την καταπολέμηση των νόσων που μπορούν να προληφθούν, πράγμα που περιλαμβάνεται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Βιτένις Αντρουκάιτις, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρούσα κοινή δράση: «Τον Απρίλιο παρουσίασα μια πρωτοβουλία για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και τη διασφάλιση ότι όλοι οι πολίτες της ΕΕ θα έχουν πρόσβαση στη σχετική πληροφόρηση για τον εμβολιασμό, ιδίως με τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πύλης ενημέρωσης για τα εμβόλια, τα οφέλη και την ασφάλειά τους. Ο εμβολιασμός αποτελεί πράξη αλληλεγγύης· χρειαζόμαστε στρατηγική και συντονισμένη προσέγγιση τόσο για να αντιμετωπίσουμε την επιφυλακτικότητα απέναντι στα εμβόλια όσο και για να βελτιώσουμε το ποσοστό εμβολιασμού στην ΕΕ αλλά και στις γειτονικές χώρες: τα λοιμώδη νοσήματα δεν σταματούν στα σύνορα! Σήμερα, είμαι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την έναρξη μιας ευρωπαϊκής κοινής δράσης για τον εμβολιασμό, η οποία θα συμβάλει στη διάσωση ζωών στην Ευρώπη, ιδίως στις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά.»
Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Απριλίου, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν σχέδιο ψηφίσματος στο οποίο εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τα ανεπαρκή ποσοστά κάλυψης στην Ευρώπη και τις επιπτώσεις που αυτό έχει στη δημόσια υγεία.
Οι διαφορετικές εθνικές πολιτικές εμβολιασμού, η αύξηση των τιμών στα εμβόλια και η άρνηση εμβολιασμού είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την καταγραφή και μελέτη της απόκλισης των ποσοστών ανοσοποίησης μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Τα περιστατικά ιλαράς τριπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο
Παρότι μειώνονται τα περιστατικά και οι θάνατοι λόγω της ιλαράς ανά τον κόσμο, το 2017 καταγράφηκαν 14.451 περιστατικά ιλαράς στην ΕΕ, δηλαδή τρεις φορές περισσότερα από το 2016 (4.643). Η Ρουμανία (10.623) και η Ιταλία ήταν οι δύο χώρες με τα περισσότερα περιστατικά, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕΚΠΕΝ). Το 87% των περιστατικών (2017) αφορούσε άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί. Στην Ελλάδα, σημειώθηκαν 967 περιστατικά ιλαράς το 2017, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια σημειώθηκαν 50 θανατηφόρα κρούσματα στην ΕΕ.
Γιατί αυξάνονται τα περιστατικά ιλαράς στην ΕΕ;
Η πιο αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης της εξάπλωσης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός του 95% του πληθυσμού με δύο δόσεις του εμβολίου για την ιλαρά, την παρωτίτιδα και της ερυθρά (MMR). Ωστόσο, στην ΕΕ μόνο η Κροατία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Ισπανία και η Σουηδία πέτυχαν τους στόχους του 2016 (ΠΟΥ). Για παράδειγμα, τόσο η Ρουμανία όσο και η Ιταλία - οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών το 2017 -σημείωσαν ποσοστά κατά πολύ χαμηλότερα από εκείνα των στόχων ασφαλείας. Στην Ελλάδα, το 83% του πληθυσμού εμβολιάστηκε με δύο δόσεις του MMR το 2016.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο εμβολιασμός εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για τη δημόσια υγεία στον 21ο αιώνα. Σώζει 2 με 3 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και αν αυξανόταν θα μπορούσαν να αποφευχθούν ακόμα 1,5 εκατομμύρια θάνατοι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
#ΗΕυρώπηΕίναιΤοΜέλλονΜας
#OurEuropeOurFuture
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.