ΤΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ
Την τακτική που ακολούθησε το 2014 ενόψει των ευρωεκλογών αναμένεται να επαναλάβει σε αυτόν τον εκλογικό κύκλο ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αναζητώντας προσωπικότητες-κράχτες, θεωρώντας όμως πως οι παραδοσιακοί πολιτικοί παραμένουν ακόμα η πιο εκλέξιμη επιλογή.
Από αυτή την κατηγορία οι μνηστήρες είναι πολλοί, καθώς η ρήξη με την Ελένη Θεοχάρους και η προοπτική του ΔΗΣΥ να χτυπήσει τρίτη έδρα προσφέρει νέες ευκαιρίες σε φιλόδοξα στελέχη και όχι μόνο, ήδη άρχισαν να κυκλοφορούν τα ονόματα τηλε- και άλλων περσόνων που ενδιαφέρονται για τη μετάβαση από τον χώρο τους σε αυτόν της πολιτικής.
Αν και οι διεργασίες βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο καθώς οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το πιθανότερο γύρω στην άνοιξη, η ηγεσία του ΔΗΣΥ αντιλαμβάνεται πως μπορεί να διεκδικήσει ακόμα και τρίτη έδρα, καθώς η αναμενόμενη πολυδιάσπαση του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου ενδέχεται να δώσει την ευκαιρία για μια νίκη γοήτρου την οποία θα μπορεί να ερμηνεύσει ως επικρότηση του κυβερνητικού έργου.
Ωστόσο ο ΔΗΣΥ δεν θα παίζει μόνος του, καθώς η πολυδιάσπαση του λεγόμενου ενδιάμεσου μπορεί να εξελιχθεί σε απορρόφηση του εν λόγω χώρου από το ΕΛΑΜ, το οποίο στη βάση των τακτικών της μητρικής οργάνωσης στην Ελλάδα θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τον μέσο ψηφοφόρο του περισσότερο από τα άλλα κόμματα σε μια εκλογική αναμέτρηση τόσο αδιάφορη, όσο είναι για τον μέσο πολίτη οι ευρωεκλογές.
Σε αυτό το στάδιο ο ΔΗΣΥ δεν νιώθει να απειλείται από τις προοπτικές του ΑΚΕΛ, το οποίο αυτή τη στιγμή αναμένει να κρατήσει τη δεύτερη θέση και τις δύο έδρες, με κύριο δυνητικό ατού το ενδεχόμενο καθόδου με συμμετοχή και Τουρκοκυπρίων στο ψηφοδέλτιό του, κάτι που κανένα άλλο ε/κ κόμμα -πόσω μάλλον ο ΔΗΣΥ- δεν μπορεί τόσο εύκολα να επιτύχει.
Νωρίς για ονόματα
Αν και είναι αρκετά νωρίς για ονόματα, η σχέση της Πινδάρου με την Ελένη Θεοχάρους θα καθιστούσε έκπληξη μια συνεργασία με την Αλληλεγγύη (επανάληψη της εκλογικής συνεργασίας του 2014 με τον πρόδρομό της, το ΕΥΡΩΚΟ). Άλλωστε ο Δημήτρης Συλλούρης σε αντίθεση με τότε έχει βρει μια θέση που να ικανοποιεί τις φιλοδοξίες του.
Πέρα λοιπόν από τον Λευτέρη Χριστοφόρου, ο οποίος θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα επαναδιεκδικήσει την έδρα του στο Στρασβούργο, και πέρα από τη θέση στο ψηφοδέλτιο για τον αριστίνδην υποψήφιο την οποία επιλέγει ο Αβέρωφ Νεοφύτου, απομένουν τέσσερις θέσεις. Ήδη ο Νίκος Τορναρίτης έχει εκφράσει ενδιαφέρον να μεταβεί στην Ευρωβουλή, ενώ και η Στέλλα Κυριακίδου θεωρείται ως μια πιθανή διεκδικήτρια αν και δεν έχει λάβει τις αποφάσεις της.
Όσον αφορά το όνομα του αριστίνδην, για ακόμα μια φορά συναγερμικοί κύκλοι ανακινούν τη συζήτηση για συμμετοχή του δημοσιογράφου Τάσου Τρύφωνος στο ψηφοδέλτιο, όπως έγινε και κατά τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Παραμένει άγνωστο βέβαια κατά πόσον ο ίδιος θα ενδιαφερθεί τελικά.
Μέχρι τον Μάρτιο
Εκτιμήσεις κομματικών κύκλων θέλουν τον ΔΗΣΥ να προσανατολίζεται και σε αυτές τις ευρωεκλογές, όπως το 2014, και να ολοκληρώνει τη διαδικασία επιλογής μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2019. Κι αυτό γιατί οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν πως είναι το αργότερο που μπορεί να ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο, ώστε να υπάρξει χρόνος για προώθησή του και προσέγγιση των ψηφοφόρων.Οι εσωτερικές διαδικασίες για τον καθορισμό του ψηφοδελτίου του ΔΗΣΥ προβλέπουν ψηφοφορία στο Πολιτικό Γραφείο για τις θέσεις που θα απομείνουν μετά τον καθορισμό του ή της αριστίνδην υποψηφίου, τυχόν αποφάσεις για συνεργασίες και τυχόν θέση ή θέσεις που θα «κλειδώσουν» βάσει της ποσόστωσης για γυναίκες και νέους.
Ενδεικτικά υπενθυμίζεται πως τον Μάρτιο του 2014 το Πολιτικό Γραφείο επέλεξε τους Λευτέρη Χριστοφόρου και Χρήστο Στυλιανίδη για τις δύο διαθέσιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο, τις οποίες διεκδίκησαν επίσης και οι Ανδρέας Πιτσιλλίδης και Σωτήρης Σαμψών.
Οι πρώτες τέσσερις θέσεις ήταν ήδη κλειστές με τη συμμετοχή του Σταύρου Ζένιου ως αριστίνδην υποψήφιου, της Ρένας Χόπλαρου στο πλαίσιο της συνεργασίας με την κίνηση «Μένουμε Ευρώπη», του Δημήτρη Συλλούρη στο πλαίσιο της συνεργασίας με το ΕΥΡΩΚΟ και της Ελένης Θεοχάρους ως της υποψήφιας που λόγω της ποσόστωσης προκρίθηκε αυτόματα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.