Αυτό το καλοκαίρι μπορεί να είναι το τελευταίο με τη θερινή ώρα στις χώρες-μέλη της ΕΕ. Η συζήτηση γύρω από το θέμα, η οποία ξεκίνησε από τις βόρειες χώρες με πρωταγωνίστριες τη Φιλανδία και τη Λιθουανία και κατέληξε σε ψήφισμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ της κατάργησης της θερινής ώρας με μεγάλη πλειοψηφία (384 ψήφους υπέρ, 153 εναντίον και 12 αποχές), επιτρέπει στην Κομισιόν να αξιολογήσει και εφόσον το κρίνει απαραίτητο, να τροποποιήσει την σχετική οδηγία 84/200 περί θερινής ώρας, αφήνοντας για πάντα την Ευρώπη στην ώρα του χειμώνα.
Πρακτική από το 1916
Η πρώτη αναφορά που υπάρχει για χρησιμοποίηση της θερινής ώρας ήταν από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο σε ένα επιστολή του που δημοσιεύθηκε σε γαλλική εφημερίδα. Σε αυτή την επιστολή, δεν υπάρχει αναφορά για αλλαγή της ώρας αλλά πρόταση να ξυπνούν οι άνθρωποι μία ώρα νωρίτερα.
Σοβαρά το ζήτημα τέθηκε με πρόταση του Βρετανού επιχειρηματία ανάπτυξης γης Γουίλιαμ Γουίλετ. Το 1908 η πρόταση του Γουίλετ απορρίφθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά το 1916, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, και ένα χρόνο μετά τον θάνατο του υιοθετήθηκε από τις εμπόλεμες Γερμανία και Αυστροουγγαρία για να εξοικονομήσουν καύσιμα. Λίγο αργότερα, ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αντιδρούν οι βόρειοι
Η αμφισβήτηση της εφαρμογής της θερινής ώρας έρχεται ξανά στο προσκήνιο από τις βόρειες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες έτσι κι αλλιώς υπάρχουν περίοδοι με μεγάλη διάρκεια μέρας και περίοδοι με μεγάλη διάρκεια νύχτας. Στη ζυγαριά υπέρ της κατάργησης της θερινής ώρας μπήκε μετά τη Φινλανδία και τη Λιθουανία, και η Γερμανία. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ταμείου ασφάλισης υγείας της χώρας, σχεδόν τα τρία τέταρτα των Γερμανών ζητούν μόνιμη παραμονή στη χειμερινή ώρα.
Οι λόγοι τους οποίους προτάσσουν οι υποστηρικτές της κατάργησης της θερινής ώρας είναι η έλλειψη του ύπνου της μίας ώρας κατά την ημέρα της αλλαγής και η αίσθηση της κούρασης στη διάρκεια της συγκεκριμένης μέρας, προτάσσοντας στατιστικά στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν ότι την ημέρα της αλλαγής της ώρας σημειώνονται περισσότερα τροχαία δυστυχήματα από άλλες μέρες. Το δε επιχείρημα της εξοικονόμησης του ήλιου, καταρρίπτεται με την πρόταξη των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, οι οποίες στις μέρες μας έχουν ξεπεράσει την ανάγκη για φυσικό φως.
Αλλαγή δεικτών προκρίνει ο Νότος
Αντιθέτως με τις βόρειες χώρες, οι νότιες, στην οποία συγκαταλέγεται και η Κύπρος, αντιδρούν στην προοπτική της μόνιμης παραμονής στη χειμερινή ώρα, καθώς ως χώρες με μεσογειακό κατά το πλείστον κλίμα, οι οποίες προσελκύουν τουρισμό λόγω ήλιου και θάλασσας, επιθυμούν μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας προς το απόγευμα, αφού η ώρα ανατολής του ήλιου, είτε στις έξι το πρωί, είτε στις πέντε το πρωί, είναι έτσι κι αλλιώς ώρες ύπνου.
Η μεγαλύτερη διάρκεια της μέρας προς το απόγευμα ενισχύει σύμφωνα με τους υποστηρικτές της παραμονής της θερινής ώρας την παραγωγικότητα σε τομείς όπως η τουριστική βιομηχανία, χώροι κοινωνικής εστίασης, αλλά και την κοινωνική ζωή.
Πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση
Η Κομισιόν, βλέποντας τον διχασμό ανάμεσα στις δύο απόψεις, δρομολόγησε πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, καλώντας πολίτες, αλλά και επιχειρήσεις να ψηφίσουν.
Στην Κύπρο, οι οργανωμένοι φορείς επιχειρήσεων, ο αρμόδιος τουριστικός φορέας (ΚΟΤ), και άλλοι φορείς οι οποίοι σαφώς επηρεάζονται από ενδεχόμενη κατάργηση της θερινής ώρας, δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί επισήμως.
Όσοι πάντως επιθυμείτε να ψηφίσετε, μπορείτε να το κάνετε σε αυτή τη διεύθυνση στο ίντερνετ https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/2018-summertime-arrangements .
#ΗΕυρώπηΕίναιΤοΜέλλονΜας
#OurEuropeOurFuture
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.