Πανηγύρισε και για την εκλογή Πούτιν

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 30.11.2017
Πανηγύρισε και για την εκλογή Πούτιν
Δεν επιβεβαιώνει η προσωπική αλληλογραφία της Ελένης Λοϊζίδου την ίση μεταχείριση Ρώσων εισαγγελέων και εισαγγελέων άλλων κρατών.

Οι χθεσινές δηλώσεις της εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου στον αγγλικό Guardian αναφορικά με τις κατηγορίες εναντίον της ότι παρέσχε νομικές συμβουλές στη ρωσική εισαγγελία, προβάλλουν τη θέση ότι η επικεφαλής του Τομέα Έκδοσης Φυγοδίκων στη Νομική Υπηρεσία ήταν το ίδιο φιλική με τους Ρώσους ομολόγους της όσο ήταν με τους Αμερικανούς ή τους Βρετανούς. «Είναι συνεργασία και πιστεύω είμαι καλή στη δουλειά μου» δήλωσε η κ. Λοϊζίδου, υποστηρίζοντας ότι δεν έλαβε ποτέ δώρα από τη Ρωσία. Η αντιπαραβολή, ωστόσο, των emails τής εισαγγελέως προς τους Ρώσους ομολόγους της με τα emails που έστελνε προς εισαγγελείς άλλων χωρών δεν επιβεβαιώνουν τη θέση της. Συγκεκριμένα, για κάθε εξέλιξη που αφορά αίτημα έκδοσης των ρωσικών αρχών, οι Ρώσοι εισαγγελείς ενημερώνονται απευθείας από την κ. Λοϊζίδου την ίδια μέρα που συμβαίνει η εξέλιξη, ακόμα και αν είναι αργία για τη Νομική Υπηρεσία. Χαρακτηριστικά, όταν, τον περασμένο Ιούλιο, οι αμερικανικές αρχές ενημερώθηκαν για τη συναίνεση φυγόδικου να παραδοθεί, το email στάλθηκε από την αρμόδια για θέματα διαβίβασης πληροφοριών για ποινικές υποθέσεις Διεύθυνση Διεθνούς Νομικής Συνεργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Το email του Υπουργείου Δικαιοσύνης προς τις ΗΠΑ κοινοποιήθηκε και στην εισαγγελέα Λοϊζίδου. Σε αντίστοιχο χειρισμό ρωσικής υπόθεσης, στις 17 Μαρτίου 2011, η ώρα 15:37, η κ. Λοϊζίδου ενημερώνει με email τη Ρωσίδα εισαγγελέα Βικτόρια Κλέβτσοβα ότι το εφετείο απέρριψε το αίτημα Ρώσου φυγόδικου και ότι η Ρωσία μπορεί να διευθετήσει μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Κύπρου την επιστροφή του στη Ρωσία.

Εκλογές στη Ρωσία



Αν ο ζήλος της εισαγγελέως να υπερασπιστεί στα κυπριακά δικαστήρια τα ρωσικά αιτήματα έκδοσης μπορεί να αποδοθεί στον επαγγελματισμό της, το ίδιο δεν μπορεί να ισχύει για το email που έστειλε στις 4 Μαρτίου 2012 στην εισαγγελέα Βικτόρια Κλέβτσοβα. «Παρακολουθούσα τις εκλογές από κοντά και είμαι πολύ πολύ χαρούμενη επειδή ο κ. Πούτιν εξελέγη» αναφέρει στη Ρωσίδα ομόλογό της η κ. Λοϊζίδου, δηλώνοντας ακολούθως ότι την επόμενη μέρα θα πει στον δικαστή κ. Θωμά, σε μιαν ακόμα ακρόαση για Ρώσο φυγόδικο, ότι «ο Πούτιν είναι μετά βεβαιότητας ο εκλεκτός δημοφιλής Πρόεδρος του ρωσικού λαού».


Η ιστορία του Guardian



Στο χθεσινό βρετανικό δημοσίευμα η Ελένη Λοϊζίδου δηλώνει ακόμα ότι πιστεύει πως υπήρξε στόχος χάκερς, λόγω των υποθέσεων Ρώσων φυγοδίκων που χειρίζεται. Η εισαγγελέας ανέδειξε ακόμα, σύμφωνα με τον Guardian, την κριτική στάση της έναντι απόφασης της Ιντερπόλ να θεωρήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης «πολιτικά κινούμενη». Τέτοιες αποφάσεις πρέπει να παίρνονται στα δικαστήρια, ήταν η θέση της κ. Λοϊζίδου. Ο Guardian διευκρινίζει ακολούθως ότι η αναφορά της κ. Λοϊζίδου είναι για την απόφαση της Ιντερπόλ να αγνοήσει το ρωσικό αίτημα για σύλληψη του Bill Browder.

«Ειλικρινά δική» τους ή ακόμα «με αγάπη»


Το email της Ελένης Λοϊζίδου προς τη Βικτόρια Κλέβτσοβα, ημερ. 17/3/2017 υπογράφεται από την εισαγγελέα με τον χαιρετισμό «ειλικρινά δική σας». Στην Αμερικανίδα εισαγγελέα Deborah Gaynus, όταν της στέλνει email τον Ιούλιο του 2016, η κ. Λοϊζίδου υπογράφει «με τις καλύτερες ευχές». Γενικά στα emails της προς τους Ρώσους εισαγγελείς, η κ. Λοϊζίδου υπογράφει συνήθως «ειλικρινά δική σας», «πιστά δική σας» ή ακόμα «με αγάπη». Πέραν της άμεσης ενημέρωσης των Ρώσων, που εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της ως εισαγγελέα, η κ. Λοϊζίδου ενημέρωνε τη Ρωσία για συλλήψεις Ρώσων φυγοδίκων στο εξωτερικό (όπως για παράδειγμα τον Μάρτιο του 2011). Τον ίδιο μήνα, ημέρα Παρασκευή, η κ. Λοϊζίδου ενημερώνει τους Ρώσους ότι πίεσε την Κεντρική Τράπεζα να συγκεντρώσει μέχρι το απόγευμα συγκεκριμένα στοιχεία για έρευνα σε τράπεζες. Στο ίδιο email, η κ. Λοϊζίδου λέει στους Ρώσους πως αν θέλουν τα στοιχεία πριν τη Δευτέρα να της στείλουν email για να δει τι μπορεί να κάνει «αν και είναι πέρα από τα συνήθη καθήκοντά» της και επιπλέον η ίδια ήταν με άδεια ασθενείας.
Πιο πρόσφατα, στις 2 Ιανουαρίου 2017, σε ημέρα δηλαδή που η Νομική Υπηρεσία ήταν κλειστή, η κ. Λοϊζίδου γράφει στον εισαγγελέα Πιότρ Γκοντόροφ προς απάντηση αιτήματός του στις 30 Δεκεμβρίου 2016, να στείλει μέχρι το επόμενο πρωί email στην ηλεκτρονική διεύθυνση του γενικού εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη και να το κοινοποιήσει στην ίδια. Η κ. Λοϊζίδου γράφει στον κ. Γκοντόροφ τι ακριβώς να ζητήσει από τον κ. Κληρίδη και πώς να το διατυπώσει αναφορικά με την υπόθεση Σίμκεβιτς, την οποία τελικά η κ. Λοϊζίδου κέρδισε για λογαριασμό των Ρώσων.



Για την ίδια υπόθεση, όταν οι Ρώσοι εισαγγελείς αμελούν να της στείλουν έγγραφα που είχε ζητήσει, η κ. Λοϊζίδου επανέρχεται διαρκώς, υπενθυμίζοντάς τους την ανάγκη να ανταποκριθούν. Καθώς στην αλληλογραφία ενεπλάκη και ο γενικός εισαγγελέας, στον οποίο απευθύνθηκε το email που έστειλε ο κ. Γκοντόροφ καθ’ υπόδειξη της κ. Λοϊζίδου, ο Κώστας Κληρίδης κατέστη κοινωνός του ζήλου της επικεφαλής στον Τομέα Έκδοσης Φυγοδίκων να ικανοποιήσει τα ρωσικά αιτήματα.

Εισαγγελία Ρωσίας
Γραμμένα... αιτήματα


Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενόψει της συνάντησης του γενικού εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης της Ρωσίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου ετοίμασε σημείωμα με τα ζητήματα που η κάθε πλευρά θεωρεί σημαντικά για να συζητηθούν στη συνάντηση. Σύμφωνα με το σημείωμα, για το περιεχόμενο του οποίου ενημερώθηκε η εισαγγελέας επικεφαλής του Τομέα Έκδοσης Φυγοδίκων Ελένη Λοϊζίδου, το 80-90% των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που αποστέλλονται από τις κυπριακές αρχές (πάνω από 100 το 2014) στις αντίστοιχες ρωσικές επιστρέφονται χωρίς εκτέλεση «με μη σοβαρή/μη αποδεκτή δικαιολογία». Συνεχίζοντας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι «το αιτιολογικό που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι για το ότι δεν κατέστη δυνατή η επίδοση των δικαστικών εγγράφων» είναι η «μη παρουσίαση του παραλήπτη στο δικαστήριο», η αδυναμία εντοπισμού της διεύθυνσης του παραλήπτη και η εκπρόθεσμη, σε σχέση με τη διεξαγωγή δίκης, λήψη των εγγράφων από την Κύπρο. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου διαμαρτύρεται ακόμα για τις καθυστερήσεις των ρωσικών αρχών να απαντήσουν σε εκκρεμούσες υποθέσεις της Κύπρου. Ως εκ τούτου, η κυπριακή πλευρά αναγκάζεται να στέλνει «διαρκώς υπενθυμίσεις, στις οποίες και πάλι (οι Ρώσοι) αραιά απαντούν».









Email της εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου προς Αμερικανίδα ομόλογό της και τέσσερα emails προς συναδέλφους της στη Ρωσία. Ο επαγγελματικός τόνος της επιστολής προς τις αμερικανικές αρχές, αλλάζει στις επιστολές προς τους Ρώσους σε πιο εξομολογητικό ύφος, με αποκορύφωμα το ήδη γνωστό email της στις 15 Μαρτίου 2013 προς τον Βίκτορα Ζίμιν για εξω-υπηρεσιακά θέματα. Επιπλέον η κ. Λοϊζίδου υπογράφει τις επιστολές πιο εγκάρδια όταν απευθύνεται σε Ρώσους εισαγγελείς, ενώ οι πληροφορίες που δίνει γύρω από τις εξελίξεις ρωσικών υποθέσεων υπερβαίνουν το πλαίσιο καθηκόντων της ως επικεφαλής εισαγγελέας του Τομέα Έκδοσης Φυγοδίκων, αφού σημείο επαφής για την διεθνή νομική συνεργασία είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Πιο χαρακτηριστικό στο πλαίσιο αυτό, είναι το email της κ. Λοϊζίδου ημερομηνίας 18/3/2011, στο οποίο η εισαγγελέας ενημερώνει για πιέσεις που άσκησε σε άλλο θεσμό, προκειμένου να ληφθούν πληροφορίες που χρειάζονταν οι ρωσικές αρχές.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας