Η οικονομία ήταν σίγουρο ότι θα αποτελούσε βασικό θέμα της προεκλογικής ατζέντας. Το βιβλίο του Πανίκου Δημητριάδη, «A Diary of the Euro Crisis in Cyprus, Lessons for Bank Recovery and Resolution», αποσπάσματα του οποίου δημοσίευσε σε αποκλειστικότητα την Κυριακή ο «Π», ανοίγει όλα τα θέματα που αφορούν την τραπεζική κρίση του 2013. Θέματα που ακόμη και σήμερα δεν έχουν διευκρινιστεί και δεν έχουν αναδειχθεί στις πραγματικές τους διαστάσεις, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί και οι έρευνες που διεξάγουν οι διωκτικές αρχές που θα φώτιζαν τα σκοτεινά σημεία.
Η περιγραφή του κ. Δημητριάδη για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αποφασίστηκε το πρώτο καθολικό «κούρεμα» και η μεταφορά κεφαλαίων από συγγενείς του Προέδρου Αναστασιάδη πυροδότησαν την πολιτική ένταση.
Kόμματα και κυβέρνηση ανταλλάξαν αλληλοκατηγορίες για το κούρεμα, ενώ στο κάδρο της κριτικής μπήκε και ο ίδιος πρώην διοικητής, τόσο για την ουσία όσα αναφέρει, όσο και για τον χρόνο που επέλεξε να κυκλοφορήσει το βιβλίο του.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε δήλωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha είδε προεκλογικές σκοπιμότητες πίσω από τις αναφορές του Πανίκου Δημητριάδη, και ζήτησε να συγκριθεί η κατάθεση που είχε δώσει ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στην επιτροπή Πική με όσα λέει σήμερα για να διαφανεί η ακρίβεια των λεγομένων του. Ο κ. Αναστασιάδης υπενθύμισε ότι ο κ. Δημητριάδης τελούσε υπό έρευνα για την ανάθεση στην PIMCO του προσδιορισμού των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, ενώ υπενθύμισε τις δηλώσεις του κ. Δημητριάδη περί αναπνευστήρα στη Λαϊκή για να κρατηθεί σε λειτουργία η τράπεζα μέχρι τις εκλογές.
Ο ίδιος ο κ. Δημητριάδης εμφανίστηκε χθες σε σειρά μέσων μαζικής επικοινωνίας (Σίγμα, TVONE και Active) και υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα της θητείας του, κάνοντας λόγο για παραπληροφόρηση και σκοπιμότητες για την κριτική που ασκείται εις βάρος του.
Το ΑΚΕΛ (και ο Σταύρος Μαλάς) κάλεσαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αναλάβει τις ευθύνες του για την πρότασή του για καθολικό «κούρεμα» των καταθέσεων και την προνομιακή ενημέρωση συγγενών του.
«Το τερατούργημα του κουρέματος όλων των καταθετών, σε όλες τις τράπεζες, που μέχρι τώρα μόνο τυπικά παραμένει ορφανό, είναι παιδί του κ. Αναστασιάδη (...) Οι πολίτες διερωτώνται αν έστω και μετά από 5 χρόνια ο κ. Αναστασιάδης θα πει την αλήθεια για τα γεγονότα που οδήγησαν τη χώρα μας σε πρωτόγνωρα τραγικές συνθήκες και αν πρόκειται να βρει επιτέλους το θάρρος να αναλάβει την ευθύνη των πράξεων του», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκΐδης.
Η κυβέρνηση σήκωσε το γάντι, με τον Βίκτωρα Παπαδόπουλο να καλεί το ΑΚΕΛ να δώσει απαντήσεις για την κατάσταση που παρέδωσε την οικονομία. Μάλιστα, επικαλέστηκε δηλώσεις του ίδιου του κ. Δημητριάδη σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ότι πάσχιζε να πείσει την κυβέρνηση Χριστόφια να ζητήσει την ένταξη της Κύπρου σε πρόγραμμα.
«Εκείνο που έχει περισσότερη σημασία από όλα όμως, και για αυτό θα πρέπει να απαντήσει το ΑΚΕΛ, είναι οι σημερινές δηλώσεις του κ. Δημητριάδη σε τηλεοπτικούς σταθμούς, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την κατάθεσή του στην επιτροπή Πική, ότι πάσχιζε μαζί με τον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Βάσο Σιαρλή να πείσουν την κυβέρνηση ΑΚΕΛ-Χριστόφια από τα μέσα του 2012 ότι θα έπρεπε να συνομολογήσει το ταχύτερο δυνατόν δανειακή σύμβαση με τους θεσμούς, ώστε να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα. Αυτό θα πρέπει να απαντήσει το ΑΚΕΛ στον κυπριακό λαό», τόνισε.
Κληθείς να απαντήσει σε αναφορές του κ. Δημητριάδη για συγγενικά πρόσωπα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από την ερευνητική επιτροπή να γίνει εξέταση αυτού του θέματος, δόθηκαν εξηγήσεις, και προεκλογικά το να επαναφέρουμε τα περσινά ξινά σταφύλια που έχουν διευκρινιστεί και συζητηθεί δεν ωφελεί κανέναν κατά την προεκλογική περίοδο», κατέληξε.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στρέφουν τα πυρά τους κατά της κυβέρνησης, ενώ αφήνουν αιχμές και κατά του Πανίκου Δημητριάδη.
Πιο έντονο το εκλογικό επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου με αφορμή τα όσα είπε ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας σε δηλώσεις στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του Σίγμα. Καταλόγισε ευθύνες στον τότε πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, αλλά και σε ολόκληρη την επιτροπή, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, «δεν ασκούσε έλεγχο στον κ. Ορφανίδη, δεν τον ρώτησαν επισταμένα για το τι γίνεται με τις τράπεζες και να δουν σε ποιο σημείο βρισκόταν η κατάσταση».
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος θα προχωρήσει σε έρευνα για τους χειρισμούς του τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.
«Τα θέματα που εγείρει τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του, ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας προκαλούν σειρά ερωτημάτων τα οποία πρέπει να διερευνηθούν και να απαντηθούν, καθώς αφήνουν εκτεθειμένους για την οικονομική καταστροφή του τόπου τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη όσο και τον υποψήφιο Πρόεδρο κ. Νικόλα Παπαδόπουλο», σχολιάζει η Συμμαχία Πολιτών.
Για λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις που οδήγησαν στην οικονομική κρίση του 2013 με τις μεγάλες συνέπειες επί των πολιτών με τις βαριές φορολογίες οι οποίες επιβλήθηκαν, κάνει λόγο η ΕΔΕΚ.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.