Με στάση εργασίας απαντούν οι συντεχνίες στον Χάρη

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 10.10.2017
Με στάση εργασίας απαντούν οι συντεχνίες στον Χάρη
Τα συλλογικά όργανα των συντεχνιών αποφάσισαν να προχωρήσουν σε τρίωρη στάση εργασίας στις 26 Οκτωβρίου και συγκέντρωση έξω από το ΥΠΟΙΚ.

Σε τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας προχωρούν την Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, μετά το «όχι» που εισέπραξαν από τον Υπουργό Οικονομικών στην παραχώρηση πρόσθετων μισθολογικών αυξήσεων το 2018.


Όπως ανακοινώθηκε μετά το πέρας της πανσυνδικαλιστικής συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της ΣΕΚ, στη Λευκωσία, η τρίωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 9πμ και 12 το μεσημέρι με συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν μεταξύ άλλων ο ΓΓ της ΣΕΚ ο Ανδρέας Μάτσας, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, ο ΓΓ της ΟΗΟ – ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία, ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ Μιχάλης Αρχοντίδης, ο ΓΓ της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ Γιώργος Κωνσταντίνου, ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου και ο Πρόεδρος ΠΟΑΣ Γρηγόρης Κατσελής.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μάτσας είπε ότι αποφασίστηκε η λήψη μέτρων «ως αντίδραση στην απόφαση της Κυβέρνησης να μην εφαρμόσει άμεσα τη συγκεκριμένη συμφωνία, με αποτέλεσμα να μένουν ανικανοποίητα τα δίκαια, νόμιμα δικαιώματα των εργαζομένων του ευρύτερου δημόσιου τομέα».

Συμπλήρωσε ότι ως πρώτο μέτρο, αποφασίστηκε η τρίωρη στάση εργασίας «έτσι ώστε να στείλουμε τα ξεκάθαρα μηνύματά μας» προς την Κυβέρνηση για την ανάγκη επαναδραστηριοποίησης της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, αλλά και προς την υπόλοιπη κοινωνία. Ο κ. Μάτσας αναφέρθηκε παράλληλα στην «ανάγκη σεβασμού προς τις συλλογικές συμβάσεις και του ιδιωτικού τομέα».

Είπε επίσης ότι στέλνεται ένα «σαφές, ξεκάθαρο μήνυμα» προς τις εργοδοτικές οργανώσεις, οι οποίες «θα πρέπει να παραμείνουν εκτός αυτής της διαδικασίας».

Σύμφωνα με τον κ. Μάτσα, η λήψη μέτρων δεν αποτελεί τελεσίγραφο προς την Κυβέρνηση, αλλά θα συνεχιστεί η δράση «με την ίδια σύνεση που έχουμε επιδείξει σε όλη τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης».

Ξεκαθάρισε, εξάλλου, ότι σε καμία περίπτωση οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν θα υπαναχωρήσουν σε ό,τι αφορά στη διεκδίκηση συγκεκριμένων δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους, όπως προκύπτουν μέσα από τη Συμφωνία Πλαίσιο ή τις συλλογικές συμβάσεις στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

«Δεν θα δεχτούμε, ούτε θα ανεχτούμε να διασυνδεθεί αυτή η διεκδίκηση με το δεδομένο των προεδρικών εκλογών» ή την όποια άλλη προσπάθεια καταβάλλεται από άλλα οργανωμένα σύνολα, είπε.

Προέτρεψε τέλος τις εργοδοτικές οργανώσεις «να μείνουν στη σφαίρα των δικών τους αρμοδιοτήτων» εφόσον δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Συμφωνία Πλαίσιο.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ παρατήρησε ακόμη ότι οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα «έχουν επωμισθεί δυσανάλογο βάρος από το μερίδιο της όποιας ευθύνης» τους αναλογεί.

Συμπλήρωσε ότι για τον λόγο αυτό έχει ξεκινήσει η προσπάθεια για επαναφορά ωφελημάτων και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μάτσας είπε τέλος ότι υπάρχει πάντα προσωπικό ασφαλείας σε οργανισμούς που επηρεάζουν το ευρύτερο κοινό.

Η συνδικαλιστική πλευρά χειρίστηκε τη διαπραγμάτευση που οδήγησε στη Συμφωνία Πλαίσιο του περασμένου Ιανουαρίου με παρά πολλή σοβαρότητα, υπευθυνότητα και με διάθεση συναίνεσης, έχοντας πλήρη συναίσθηση της κατάστασης, είπε από την πλευρά του ο κ. Κυρίτσης.

Συμπλήρωσε ότι η στάση αυτή επαινέθηκε από τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, αλλά και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Αυτή την υπευθυνότητα, τη σοβαρότητα πρέπει να την επιδείξει και η άλλη πλευρά», συνέχισε ο ΓΓ της ΠΕΟ, ενώ είπε ότι «η υπαναχώρηση από συμφωνίες δεν είναι ένδειξη υπεύθυνης στάσης».

Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι επιβεβαιώθηκε κατά την πανσυνδικαλιστική σύσκεψη η απόφαση να συνεχίσουν οι συντεχνίες την προσπάθεια «μέχρι να υλοποιηθεί η Συμφωνία».

«Δεν είμαστε ασφαλώς μαξιμαλιστές, ούτε είμαστε ένα κίνημα το οποίο διεκδικεί αλόγιστα, αλλά δεν είμαστε ούτε και ασπόνδυλοι και βεβαίως δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε να ανοίξει ένας δρόμος», στον οποίο οι συμφωνίες με το κράτος θα τηρούνται «κατά το δοκούν και ανάλογα με την εκτίμηση που έχουν οι εργοδότες».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι «αν αυτό το πρώτο μέτρο δεν φέρει το αναμενόμενο αποτέλεσμα και αν δεν υπάρξει από την άλλη πλευρά κίνηση θα ξανακάτσουμε να δούμε πώς κλιμακώνουμε αυτά τα μέτρα».

Είπε ωστόσο ότι «το συνδικαλιστικό κίνημα έχει αποδείξει ότι είναι αρκούντως υπεύθυνο, σοβαρό και ασφαλώς αποφεύγει τις ακρότητες».

Ως προς τις προσδοκίες, είπε ότι με την αντίδραση αυτή από χιλιάδες ανθρώπους που «αισθάνονται θυμωμένοι γιατί δεν υλοποιούνται αυτά που έχουν συμφωνηθεί», αναμένει ότι θα γίνουν δεύτερες, σοφότερες σκέψεις και θα προσέλθουν όλοι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Σε περίπτωση που αφεθούν τα πράγματα να φτάσουν σε «σύγκρουση τέτοιας διάστασης…θα είναι ένα σοβαρότατο λάθος και δεν θα βαρύνει ασφαλώς τη δική μας την πλευρά», είπε.

Ως προς τη χρονική συγκυρία, ο κ. Κυρίτσης παρατήρησε εξάλλου ότι «προεδρικές εκλογές είχε και όταν συμφωνούσαμε». «Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μια μονομερής υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα», κατέληξε.

Λαμβάνοντας εξάλλου τον λόγο ο Ιωσήφ Αναστασίου εκ μέρους της ΔΕΟΚ διευκρίνισε ότι η συντεχνία δεν έχει υπογράψει τη Συμφωνία Πλαίσιο αλλά συμμετείχε στη σημερινή σύσκεψη, καθώς εκπροσωπεί εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Μίλησε για πρωτοφανή στάση του Υπουργού Οικονομικών, «ο οποίος έχει υπογράψει μια Συμφωνία μαζί με το συνδικαλιστικό Κίνημα και την έχει αναιρέσει».

Πρόσθεσε ότι στέλνονται λανθασμένα μηνύματα προς τον εργοδοτικό κόσμο και στην κοινωνία, ότι «μπορούν να αμφισβητούνται θεμελιώδεις αρχές των εργασιακών σχέσεων», όπως οι συλλογικές συμβάσεις ή οι συμφωνίες που συνάπτονται με θεσμικούς αξιωματούχους του κράτους.

Για τη Συμφωνία Πλαίσιο είπε ότι δεν προβλέπει τίποτα περισσότερο από μερική αποκατάσταση μισθών και ωφελημάτων, κάτι που «θα έπρεπε να εκτιμήσει δεόντως ο κ. Υπουργός και όχι να θυμάται εκ των υστέρων ότι θα διανύσουμε το επόμενο διάστημα προεκλογική περίοδο».

«Η Κυβέρνηση παραβιάζει την υλοποίηση της Συμφωνίας Πλαισίου» λένε οι συντεχνίες
---------------------------------------------
Εξάλλου, με κοινή ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΗΟ-ΣΕΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ΟΕΚΔΥ-ΣΕΚ, ΠΑΣΥΕΚ-ΠΕΟ, ΠΟΑΣ και ΔΕΟΚ αναφέρουν ότι η Συμφωνία που υπογράφηκε στις 4 Ιανουαρίου 2017 προβλέπει μηδενικές αυξήσεις για τα έτη 2015 και 2016, ενώ για τα έτη 2017-2018 προβλέπεται η εισαγωγή μηχανισμού διασύνδεσης της μεταβολής του μισθολογίου με τη μεταβολή του Ονομαστικού ΑΕΠ.

Ακόμη προβλέπει τη δημιουργία Ταμείου Προνοίας για Νεοεισερχόμενους (μετά τον Οκτώβριο του 2011) και Αορίστου Χρόνου Εργαζόμενους.

Προστίθεται ότι ο μηχανισμός διασύνδεσης της μεταβολής του μισθολογίου με τη μεταβολή του ονομαστικού ΑΕΠ που ισχύει για τα έτη 2017- 2018, αναφέρει ρητά ότι συζητείται παραχώρηση αυξήσεων για το όποιο περιθώριο προκύπτει, μετά την καταβολή των προσαυξήσεων και της ΑΤΑ.

Με βάση τη Συμφωνία Πλαίσιο αναφέρεται ακόμη ότι συστάθηκε Τεχνική Επιτροπή, συναποτελούμενη από τις συμβαλλόμενες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις και το Υπουργείο Οικονομικών, στην οποία κατατέθηκαν τα οικονομικά δεδομένα και η οποία διαπίστωσε ότι για τα έτη 2017-2018 προκύπτει περιθώριο 2% για ικανοποίηση πρόσθετων ωφελημάτων, αυξήσεων ή και επιστροφής αποκοπών.

Παράλληλα τονίζεται ότι από το 2012 στον ευρύτερο δημόσιο τομέα τρέχει μια αποκοπή μισθών από το 3,8% μέχρι και 17,5% που επιστρέφει στο κράτος πάνω από €250 εκ. ετησίως.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Συνδικαλιστικό Κίνημα ζήτησε όπως το περιθώριο του 2% που προκύπτει για τα έτη 2017-2018 συζητηθεί προκειμένου να αξιοποιηθεί για την επαναφορά αποκοπών, τη βελτίωση της αποζημίωσης υπερωριών και επιδομάτων και τη λύση ειδικών προβλημάτων εργαζομένων.

Ο Υπουργός Οικονομικών, προστίθεται, με επιστολή του ημερομηνίας 31/8/2017 αρνήθηκε να συζητήσει το πιο πάνω ποσοστό διακόπτοντας με αυτό τον τρόπο το διάλογο κατά παράβαση της Συμφωνίας Πλαίσιο, ενώ μετά την αντίδραση του Συνδικαλιστικού Κινήματος καθόρισε νέα συνάντηση στις 6/10/17 κατά την οποία δυστυχώς επανέλαβε τα όσα έγραψε στην επιστολή του και παρέπεμψε τη συνέχιση του διαλόγου το Μάρτιο του 2018.

Οι εκπρόσωποι όλων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων θεωρούν ότι «η Κυβέρνηση διέκοψε το διάλογο παραβιάζοντας στην ουσία την υλοποίηση της Συμφωνίας Πλαισίου».

Προσθέτουν ότι οι προεδρικές εκλογές «δεν μπορεί να αποτελούν άλλοθι για την Κυβέρνηση για μη υλοποίηση της Συμφωνίας Πλαισίου που συνομολογήθηκε από το 2015» και ότι η συμφωνία λήγει το 2018, οπότε δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για υλοποίηση της σε μεταγενέστερο στάδιο.

«Οι εργαζόμενοι στους κλάδους που καλύπτει η Συμφωνία Πλαίσιο υπέστησαν για 6 σχεδόν χρόνια θυσίες σε αποκοπές μισθών και ωφελημάτων που αποδίδουν στο Κράτος 250 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για αυτό θεωρούν ότι μέσα στα πλαίσια της Συμφωνίας που η ίδια η Κυβέρνηση μαζί με την Τρόικα έθεσαν μπορεί να αρχίσει η επιστροφή μικρού μέρους από τις αποκοπές», συμπληρώνεται.

Αναφέρουν ακόμη ότι οι ίδιες οι συντεχνίες χειρίστηκαν με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ειλικρίνεια το όλο θέμα και θεωρούν ότι έχει προκύψει αδιέξοδο από τη στάση της επίσημης πλευράς.

Καλούν, τέλος, την Κυβέρνηση να επανεξετάσει τη θέση της προκειμένου να αποφευχθεί εργασιακή αναταραχή διαφυλάσσοντας την εργατική ειρήνη στον τόπο που βοηθά στην ανάπτυξη της οικονομίας.


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Οι στιγμές που καθόρισαν την πορεία του Σημίτη: Σύγκρουση με Ανδρέα, συνέδριο του ‘96, Ίμια και ευρώ
ΕΛΛΑΔΑ

Οι στιγμές που καθόρισαν την πορεία του Σημίτη: Σύγκρουση με Ανδρέα, συνέδριο του ‘96, Ίμια και ευρώ

Οι στιγμές που καθόρισαν την πορεία του Σημίτη: Σύγκρουση με Ανδρέα, συνέδριο του ‘96, Ίμια και ευρώ

«Στον Συναγερμό δεν υπάρχουν πρόβατα» - Ο Μιχάλης Ιωαννίδης για ΔΗΣΥ, τους τέως, Οδυσσέα, ΕΛΑΜ, ΠτΔ και το... κολάνι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Στον Συναγερμό δεν υπάρχουν πρόβατα» - Ο Μιχάλης Ιωαννίδης για ΔΗΣΥ, τους τέως, Οδυσσέα, ΕΛΑΜ, ΠτΔ και το... κολάνι

«Στον Συναγερμό δεν υπάρχουν πρόβατα» - Ο Μιχάλης Ιωαννίδης για ΔΗΣΥ, τους τέως, Οδυσσέα, ΕΛΑΜ, ΠτΔ και το... κολάνι

Οι βασικοί παίκτες στη νέα Συρία – Τελικά ποια κράτη ασκούν μεγάλη επιρροή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι βασικοί παίκτες στη νέα Συρία – Τελικά ποια κράτη ασκούν μεγάλη επιρροή

Οι βασικοί παίκτες στη νέα Συρία – Τελικά ποια κράτη ασκούν μεγάλη επιρροή

Αλλαγές φέρνει ο νέος κανονισμός για τα crypto
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές φέρνει ο νέος κανονισμός για τα crypto

Αλλαγές φέρνει ο νέος κανονισμός για τα crypto

Δεν είναι νέος ο ιός που μεταδίδεται σήμερα στην Κίνα - Τι λέει ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης
ΚΥΠΡΟΣ

Δεν είναι νέος ο ιός που μεταδίδεται σήμερα στην Κίνα - Τι λέει ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης

Δεν είναι νέος ο ιός που μεταδίδεται σήμερα στην Κίνα - Τι λέει ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης